Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Контроль якості /Точкова лабораторние

.PDF
Скачиваний:
73
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

томатически обновлять все графики, карты, итоговые таблицы в режиме реального времени. Потім натисніть кнопку ОК для відкриття діалогового вікна Задание пе-

ременных для X-bar и R карт.

Тепер побудуємо X-bar і R карти для змінної Length. Натисніть кнопку Переменные у вкладці Быстрый, виберіть Length в якості

переменной с измерениями і натисніть ОК. У полях Постоянный объем выборок і Минимальное число наблюдений в выборке введіть

значення 3. Для побудови карти, натисніть ОК.

Хоча на R карті усі вибірки знаходяться усередині контрольних границь, на X-bar є багато викидів, які необхідно розглянути.

Завдання різних підгруп. Припустимо, нам достовірно відомо, що для перших десяти вибірок процес знаходиться під контролем. Починаючи з вибірки 11, верстат замінили на новий. Отже, треба задати два набори вибірок і провести обчислення параметрів карти для кожного набору окремо (і визначити, чи змістився процес). Перший набір містить вибірки 1—10, другий — 11—20.

У діалозі результатів виберіть вкладку Наборы і натисніть кнопку Мастер наборов. У діалоговому вікні, що з’явилося, назвіть новий набір "Под контролем"

і натисніть Далее. У полі Вычислить статистики виберіть опцію Из диапазона последовательных выборок і натисніть Далее. Задайте вибірки 1 і 10 у випадаючих списках От выборки і До выборки,

відповідно. Ви також можете нати-

снути кнопку Выбор диапазона на графике, щоб вибрати діапазон на побудованій раніше контрольній карті. Натисніть Далее, в наступному діалоговому вікні виберіть опцію К диапазону последовательных выборок в полі Применить статистики и настройки і натис-

ніть Далее. У діалоговому вікні, що з’явилося, знову задайте вибірки з 1 по 10 і натисніть ОК.

Так само задайте другий набір, назвавши його "Новый станок", визначивши для нього вибірки з 11 по 20. У результаті, на контрольній карті

для кожного набору з’являться свої контрольні границі і центральна лінія.

101

Можна підписати ці набори на карті. У діалоговому вікні результатів натисніть кнопку Сервис, у вкладці Разметка діалогового вікна виберіть опцію Отме-

тить на карте наборы (выборки с разными настройками) і натисніть ОК.

Вивчивши X-bar карту, можна зробити висновок, що після установки нового верстата процес дійсно змістився. Проте, процес для кожного набору вибірок знаходиться під контролем (тобто, на карті немає викидів).

Перегляд результатів для різних наборів. Ви можете побудувати таблиці,

що містять параметри карти, окремо для кожного створеного набору і початкового набору, що складається з усіх вибірок. Натисніть кнопку Просмотр настроек всех заданных наборов у вкладці Наборы.

Зверніть увагу, що привласнення вибірок вказаним наборам відбувається ієрархічно. Вибірка привласнюється першому набору (починаючи з останнього заданого набору), якому вона "підходить". У таблиці для початкового набору в рядку Среднее выборок для применения знаходиться нульове значення, оскільки усі вибірки потрапили в два створених набори, і в початковому наборі не залишилося вибірок, для яких застосовувалися б визначені статистичні характеристики.

Щоб видалити набір, виберіть його в списку Набор і натисніть кнопку Уда-

лить.

Зовсім необов’язково обчислювати контрольні границі і центральну лінію саме по тих вибірках, для яких вони потім використовуються, як показано в цьому прикладі. Можна визначити контрольні границі і центральну лінію по вибірках першого набору (коли процес був під контролем) і використовувати ці значення для усіх інших вибірок. Так ви перевірите, чи знаходиться процес під контролем при використанні параметрів контрольної карти, заснованих тільки на першому наборі вибірок.

21.5. Налаштування системи для роботи у виробничому приміщенні; завдання тривог

Огляд. Цей приклад покаже вам, які треба зробити кроки, щоб підготувати карту для роботи у виробничому приміщенні. Коли модель Контроль качества працює в цеху, операторові цеху буде наданий "спрощений" інтерфейс користувача зі зменшеною функціональністю. У той же самий час буде включена система автоматичного сповіщення, так що втручання оператора вимагатиметься тільки якщо будуть отримані недостовірні значення контрольованих величин.

Приклад побудований на даних в роботі Montgomery (1985, с. 177, 1991, с. 234). Відкрийте файл даних Pistons.sta в каталозі прикладів. Зокрема нас цікавить моніторинг розміру (діаметру) поршневих кілець для автомобільних двигунів. Отже, вибірки з постійного об’єму, рівного п’яти спостереженням, братимуться на виході виробничого процесу.

Підготовка файлу даних. Відкрийте файл Pistons.sta. Збережете його під іншим ім’ям файлу (наприклад Pistons3.sta) вибравши Сохранить как в меню

Файл.

Як тільки файл даних був збережений, вставте дві додаткові змінні (порожніх) після змінної Size і задайте їм імена Causes і Actions, відповідно. Можна також видалити змінну Samples, оскільки вона не знадобиться. Як завжди, змінні

102

можна додати або видалити, використовуючи кнопку Переменные у в панелі інструментів.

Натисніть кнопку Сервіс, виберіть опцію Отметить на карте наборы (выборки с разными настройками) і натисніть ОК.

Потім додайте у файл даних 10 нових спостережень. Для цього можна скористатися кнопкою Наблюдения на панелі інструментів. Ми введемо вручну нові значення пізніше (як би отримуватимемо нові дані з виробництва). Помітимо, що можна було б використовувати систему (SEWSS) для автоматичного отримання даних з БД або вимірювального пристрою.

Завдання аналізу. Побудуємо X-bar і R карту для змінної Size. Вважатимемо, що центральна лінія і контрольні границі для X-bar і R карти беруться із старих даних. Відомо, що у минулому процес був керований, і хочемо залишити налаштування цього процесу. Зокрема, значення центральної лінії і сигма процесу для X-bar карти будуть 74,0000 і 0,01, відповідно. Помітимо, що параметри для X- bar карти вплинуть на параметри R карти.

Виберіть Карты контроля качества в меню Анализ Промышленная статистика и Шесть Сигма. На екрані з’явиться стартова панель модуля Карты контроля качества. Потім, виберіть X-bar и R карты для контроля изменчивости

у вкладці Быстрый (або у вкладці Изменчивость). Натисніть на вкладку Реальное время і виберіть опцію Автоматического обновления. Інші опції залиште як є і натисніть .

З’явиться вікно Задание переменных для X-bar и R

карт. Натисніть на кнопку Переменные і виберіть змінну

Size в якості Переменной с измерениями, натисніть OК.

Введіть значення 5 в поля По-

стоянный объем выборок і Минимальное число наблюдений в выборке. Це гарантує таке, що STATISTICA візьме послідовний ряд з п’яти значень і вважатиме, що вони належать одній вибірці. Потім натисніть OК, щоб побудувати карту.

Зараз немає вибірок, які знаходяться поза контрольними границями. Зауважимо, що центральна лінія і контрольні границі для обох типів карт будуть обчислені з даних.

На першому кроці ми застосуємо вже встановлені раніше параметри процесу до карти. Виберіть вкладку Опции X-карты в вікні, що з’явиться, і натисніть кнопку Центральная линия. У вікні Центральная линия введіть значення 74,0 в

полі Среднее процесса і натисніть OК. Натисніть кнопку Сигма процесса і введіть

103

0,01 в поле Сигма процесу у вікні Сигма для. Потім натисніть кнопку Обновить, щоб застосувати нові параметри до карти.

Установка автоматичного оповіщення. Перед тим, як ми підготуємо кар-

ту для роботи в цеху, ми задамо "події", які автоматично спрацюють, коли станеться вихід за контрольні границі. В цьому випадку з’явиться вікно, в яке оператор повинен ввести причину і дію. У той же самий час, умови виходу за границі буде записано в журнал, і запуститься текстовий редактор Блокнот.

Щоб задати змінні, які містять причини і дії натисніть кнопку Установки у вкладці Кисть, щоб викликати вікно

Причины, Действия, Замечания и закрашивание данных. Натис-

ніть на кнопку Пере-

менные Причины и Действия і виберіть змінну Causes в якос-

ті Переменной с кодами для причин і

змінну Actions в якос-

ті Переменной с кодами для действий,

натисніть і знову

OК.

Тепер натисніть кнопку Сервис і вибе-

ріть вкладку Тревоги у вікні Сервис.

Виберіть поле Записать нарушения в файл і задайте текстовий файл (наприклад Alarm.ini), який міститиме журнал подій, відстежуючий вихід за контрольні границі.

На другому кроці виберіть опцію Выборка вне контроля і натисніть кнопку

Задать действие, щоб викликати вікно Действие для события.

Виберіть опції Автоматически требовать ввода причины, Автоматически требовать ввода действия і Автоматически создавать карту (если не создана) і поле Запуск других программ (с необязательными параметрами). Потім натисніть кнопку 1, яка знаходиться нижче за цю опцію, і введіть наступний рядок:

C:\WINDOWS\NOTEPAD.EXE

Це змусить STATISTICA запустити текстовий редактор Блокнот, коли вибірка буде поза контролем (припускаючи, що Блокнот знаходиться в папці WINDOWS) (можна ввести рядок, який посилає електронне повідомлення або на пейджер.) Помітимо, що перед аналізом ви повинні задати текстовий файл (на-

104

приклад, Report.txt), який містить форму звіту. Потім ви можете автоматично відкрити цю форму звіту у Блокноті змінивши командний рядок:

C:\WINDOWS\NOTEPAD.EXE C:\REPORT.TXT

Як тільки дія задана, натисніть OК. З цієї миті "увімкнено" автоматичне сповіщення, яке спрацьовує при виході процесу за допустимі границі. Звичайно, ви могли б задати виконання макросу STATISTICA Visual Basic або запуск поштового клієнта, а не Блокнота.

Налаштування роботи в цеху. Після того, як усі необхідні приготування зроблені, почнемо настроювати карти контролю якості для використання в цеху. Ми закриємо доступ до опцій налаштування паролем і спростимо призначений для користувача інтерфейс оператора цеху.

Якщо ми продовжимо отримувати нові дані процесу і захочемо вивести на карту останні 25 вибірок. Отже, у вікні Сервис треба вибрати опцію Вывод подг-

руппы выборок на карте у

вкладці Разметка . Потім виберіть опцію вывод толь-

ко последних N выборок і

введіть число 25 в це поле. У тому ж самому вікні

виберіть вкладку Цех. Залиште усі опції без

змін. Потім введіть той же самий пароль в поля Пароль і Проверка і натисніть кнопку Блок. З’явиться повідомлення, в якому говориться, що поточна карта і аналіз

будуть заблоковані (натисніть Да для підтвердження). Карта буде оновлена. Звернемося тепер до вікна результатів. Пам’ятайте, що більшість засобів за-

блоковані. Таким чином, оператор не зможе змінити специфікації і маніпулювати графіком. Ви можете включити усі засоби контролю якості у будь-який момент часу натисканням кнопки Разблокировать у вікні результатів, ввівши правильний пароль.

Автоматичне оновлення карти. Симулюючи, ми отримали дані на виході процесу; введемо нові значення у файл даних вручну і подивимося, як оновлюватиметься карта.

Введіть наступні п’ять значень в рядки від 126 до 130 змінній Size у файл даних: 74,001; 74,012; 73,992; 74,002; 74,001

Після введення останнього значення, карта буде оновлена. Діапазон значень, що виводяться, зміниться з 1 — 25 до 2 — 26. Очевидно, що поки не сталося виходу процесу за допустимі границі.

105

Тепер продовжимо заповнювати рядки Таблиці, що залишилися, так само,

використовуючи наступні значення: 74,003; 73,978; 73,988; 74,000; 74,090

Перед оператором з’являться два діалоги, в яких йому буде запропоновано ввести причину і дію невідповідності. Одночасно відкриється Блокнот. Також буде створений файл журналу Alarm.ini. Цей файл міститиме інформацію про умови невідповідності.

21.6. Побудова контрольних карт за атрибутом або за контрольною границею користувача

Огляд. На цьому прикладі ви навчитеся будувати карти контролю за альтернативною ознакою і змінювати контрольні границі на власні значення. У прикладі використовуватиметься файл даних Bulbs.sta, який знаходиться в каталозі прикладів.

Припустимо, що ми випускаємо електричні лампочки. Щоб перевірити, як працюють лампочки в різних умовах, ми зробимо декілька вибірок. Кожна вибірка міститиме 100 лампочок. Потім проведення тесту в екстремальних умовах, ми запишемо число в дефектних лампочок (що не витримали випробування) в змінну

Defect.

Тепер ми можемо вивести відсотки дефектів для різних вибірок на P карту.

Завдання аналізу. Виберіть Карты контроля качества в меню Анализ Промышленная статистика и Шесть Сигма, щоб викликати стартову панель модуля Карты контроля качества. Потім виберіть P карты по альтернативному признаку у вкладці Быстрый (чи у вкладці Атрибуты). Виберіть вкладку Реальное время і в ній виділите опцію Автообновление. Тепер натисніть кнопку ,

щоб вивести діалог Задание переменных для P карты.

Так як у нас вже є агреговані дані (тобто, кожен рядок в наших даних містить число дефектів на вибірку), можна залишити параметри за умовчанням Кол-

во брака (делить измерения на объемы выборок для вычисления p) в групі Формат данных: количество/доля, исходные данные.

Натисніть на кнопку

Переменные у вкладці

Быстрый і виберіть змінну Defect в якості змінної з

Частотами или пропор-

циями і натисніть OК. Наш об’єм вибірки

дорівнює 100. Виберіть опцію Постоянный объем выборок і введіть в поле значення 100. Потім натисніть OК, щоб побудувати карту.

Як видно, на карті немає викидів. Якщо натиснете кнопку Критерии

106

серий у вкладці Карты, ви побачите, що є порушення критерію серій (від вибірки 20 до вибірки 22). Проте, надалі ми не торкатимемося цієї проблеми.

Зміна контрольних меж. На звичайній карті контролю Шухарта для змінних або атрибутів, контрольні межі зазвичай ґрунтуються на обчисленні 3-сигма (де сигма означає оцінку дисперсії процесу). Припускаючи нормальний розподіл, це означає, що 99,73% вибірок містяться усередині контрольних меж.

У модулі Контроля качества ви можете змінити контрольні межі на будьяке значення, незалежно від значення сігми процесу.

Для карт контролю мінливості можна обчислити контрольні межі на основі точної вірогідності 99,8% (Європейський спосіб обчислення). Система сама б визначила контрольні межі, які відповідають точній вірогідності 0,1% (нижня контрольна межа) і 99,9% (верхня контрольна межа). Це означає, альфа помилка виходу процесу за межі буде 0,2% замість 0,27%.

Припускаючи, що процес керований і придатний, коли відсоток дефектів менше 10%, можна змінити верхню контрольну межу (ВКМ) на це значення

(10%).

Виберіть вкладку Опции у вікні результатів і натисніть кнопку ВКМ, щоб викликати діалог Верхний контрольный предел. Виберіть опцію Значение пользо-

вателя і введіть 0,1 в цьому полі, натисніть ОК. Потім натисніть Обновить. Карта буде оновлена і верхня контрольна межа відповідатиме ймовірності 0,1.

21.7. Побудова карт Парето. Зміна заголовка проекту. Друк результатів

Огляд. Взагалі на картах Парето будується гістограма по категоріях значень змінної, що цікавить. Наприклад, можна було б побудувати графік суми грошей, втрачених виробництвом, число дефектів і так далі. На діаграмах Парето стовпці завжди сортуються в спадному порядку для легшого виявлення головних причин дефектів і втрат. Потрібно пам’ятати, що основний принцип карт Парето полягає в тому, що більшість проблем з якістю описуються невеликою кількістю причин. Цей приклад коротко описує роботу з цими картами.

Підготовка файлу даних. Файл Circuits.sta містить дані прикладу, представленого Montgomery (1985, стор. 146). Відкрийте цей файл даних. Особливо він утримує число дефектів на друкованих платах, розбитих на типи дефектів.

Помітимо, що ці дані вже агреговані, тобто вже визначено загальне число дефектів для кожної категорії. Якби цього не було, то вам би довелося спочатку агрегувати початкові дані, тобто проініціалізувати номери кодів, ідентифікуючі категорії дефектів. Модуль Контроль качества автоматично табулює такі дані і генерує агреговані частоти (так як вони вже збережені у файлі Circuits.sta). Більше того модуль Контроль качества може обробляти дані, які записані в змішаній формі кодів і частот.

Натисніть ОК для побудови карти Парето і виведення вікна результатів по-

будови Карты Парето.

107

Підготовка Аналізу. Виберіть Карты контроля качества в меню Анализ - Промышленная статистика и Шесть Сигма,

щоб вивести стартову панель мо-

дуля Карты контроля качест-

ва. Потім вибе-

ріть Карта Па-

рето у вкладці

Быстрый (чи у вкладці Атрибуты або у вкладці Изменчивость). Виберіть вкладку Реальное время і виберіть оп-

цію Автообновление. Тепер натисніть для виведення діалогу Задание переменных для карт Парето. У цьому діалозі, можна вибрати змінні і задати Формат данных. Для цього прикладу виберіть опцію Агрегированные частоты, потім натисніть кнопку Переменные і виберіть змінну No_defct (єдина змінна в цьому файлі).

Натисніть OK для побудови карти Парето і виведення вікна результатів по-

будови Карты Парето.

Зміна заголовка проекту. Ім’я змінної (No_defct) також відображається в заголовку вікна результатів (показано нижче).

Цей заголовок проекту можна змінити в діалоговому вікні Сервис. Щоб зробити це, натисніть кнопку Сервис і введіть нову назву заголовка проекту (для цьо-

го аналізу введіть Анализ по Парето дефектов печатных плат) в поле Заголовок проекта у вкладці Разметка. Можна також вибрати використання цього заголов-

ка в заголовки карт за допомогою опції Включить в название заголовок проекта.

Тепер натисніть ОК, щоб закрити діалог Сервис і обновити карту.

108

Перегляд результатів. Відомо, що малі причини/проблеми відповідають за основну втрату якості. У нашому прикладі три проблеми відповідають за 70% усього браку. Щоб поліпшити перегляд відсотків помилок в кожній категорії, можна помістити значення відсотків, відсоткові мітки стовпців, що відповідають кожному стовпцю, опцією Пока-

зывать проценты над столбцами у вкладці

Быстрый, потім натиснути кнопку Обновить.

Можна також побудувати таблицю, що містить підсумки цієї

карти натисненням кнопки Итоги карты у вкладці Быстрый.

Як ви вже бачили, проблеми з пайкою (перші три категорії) відповідають за 68,4% усіх проблем з якістю продукції.

Друк результатів. Ви також можете друкувати результати аналізу за допомогою опцій вкладки Отчет. Текстове поле нижче за кнопку Печать результа-

109

тов містить усі карти і таблиці, які було отримано. Виділіть елемент, який ви хочете надрукувати, і натисніть кнопку Печать выбранных элементов. Вибрані елементи будуть спрямовані в Отчет.

21.8. Побудова карт Ковзаючого середнього/Ковзаючих розмахів

Огляд. На цьому прикладі ви дізнаєтеся як будувати контрольні карти ковзаючого середнього і ковзаючих розмахів. Цей вид карт корисний для визначення малих систематичних зрушень (трендів) середнього або дисперсії процесу із специфікацією. Скористаємося файлом даних (Cover.sta). Припускаємо, що ми розглядаємо порушення процесу, яке призводить до збільшення середньої товщини накладок. Потрібно визначити це порушення якомога раніше, щоб ця ситуація не привела до великого числа бракованих виробів.

Підготовка Аналізу. Відкрийте файл даних Cover.sta. Виберіть Карты ко-

нтроля качества в меню Анализ Промышленная статистика и Шесть Сигма,

щоб вивести стартову панель Карт контроля качества. Потім виберіть MA X-bar

и R карты для контроля изменчивости у вкладці Изменчивость. Виберіть вклад-

ку Реальное время і виберіть опцію Автообновление. Тепер натисніть кнопку ,

щоб вивести діалогове вікно Задание переменных для MA X-bar и R карт.

Натисніть на кнопку Переменные у вкладці Быстрый, виберіть Width в яко-

сті Переменной с измерениями і натисніть .

За тим, що ми беремо вибірки сталого об’єму, рівного трьом спостереженням, на виході виробничого процесу, виберіть опцію Пос-

тоянный объем выборок і

введіть значення 3. Більше того, нам

необхідно визначити вікно згладжування і метод оцінки сигма процесса.

Вікно задає кількість суміжних вибірок, що використовуються для обчислення ковзаючого середнього, що виводиться на карті. Наприклад, якщо узяти вікно розміром три, перше ковзаюче середнє обчислюється на основі вибірок від 1 до 3, друге середнє з вибірок від 2 до 4 і так далі. Видно, що середнє як би ковзає за даними, звідси і походить назва цього методу. Помітимо, що вікно визначає "згладжування" лінії, що сполучає перехідні точки, методом ковзаючого середнього. Більше значення вікна сильніше згладжує лінію (і, отже, краще виділяє тендендецию поведінку процесу). Тепер введіть 5 в поле Окно сглаживания. Натисніть для побудови карти.

Перегляд карти. Проглянувши карту ковзаючого середнього можна зробити висновок, що хоча немає точок, що перетинають контрольні межі, — тут залишається два питання. Не дивлячись на те, що ковзаючі середні зменшуються від початку до вибірки 9, дані після цього починають зростати. Також спостерігається

110