Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогіка без зірочок.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
571.9 Кб
Скачать

Тема 1.14. Сутність процесу виховання

Розкрийте сутність поняття «самовиховання»:

самовиховання – це вплив особистості на те біологічне та соціальне середовище, в якому вона живе.

самовиховання це – така діяльність вихователя, яка сприяє гальмуванню розвитку у вихованця негативних якостей.

самовиховання – це усвідомлена діяльність суб’єкта, спрямована на розвиток у собі схвалювальних (нормативних, позитивних) якостей особистості, удосконалення особистого способу життя через присвоєння духовних цінностей, традицій та звичаїв, які є прийнятними в цьому суспільстві, а також подолання недоліків, що виникають.

самовиховання – це цілеспрямована взаємодія особистості з людьми, що її оточують, з метою проведення порівняльного аналізу власних вчинків.

Сутністю якого поняття є вплив на усунення в діях, вчинках, способі життя учня негативних звичок та хибних схильностей, вад характеру та поступову заміну їх на позитивні риси і якості?

самовиховання

виховання

перевиховання

інший варіант відповіді

Визначте мету виховання в демократичному суспільстві?

виховання громадянина

виховання ділової людини

виховання всебічно розвиненої особистості

виховання багатої, щасливої людини

Що є рушійною силою процесу виховання?

результат існування протиріч між пізнавальними завданнями, які ставляться перед учнем, і наявними в нього засобами розв’язання цих завдань.

результат узгоджено

ї дії між вихователем і вихованцями.

результат існування протиріч між потребами і наявним рівнем вихованості особистості.

Результат існування протиріч між вихователем і вихованцем.

Як називається одна з основних цінностей життєдіяльності кожної людини, що відображає її прагнення повністю проявити свої здібності та потенціал й реалізувати їх в житті у процесі власної діяльності?

зацікавленість

самореалізація

співпраця

самоконтроль

Розкрийте сутність демократизації виховання. Із запропонованих відповідей виберіть правильну:

подолання авторитарного стилю виховання; забезпечення співробітництва вихователя і вихованців; урахування думки колективу в цілому і кожної особистості зокрема; визнання особистості як вищої природної та соціальної цінності; формування колективу на засадах волі та прагнень його членів.

виявлення глибокої поваги до людини; визнання природного права кожної особистості на свободу, на соціальний захист, на розвиток здібностей і вияв індивідуальності, на самореалізацію фізичних, психічних і соціальних потенцій; виховання у молоді почуттів гуманізму, милосердя, доброчинності.

єдність загальнолюдських і національних цінностей; забезпечення національної спрямованості виховання; оволодіння духовними багатствами свого народу – мовою, традиціями, звичаями, національно-етнічною культурою; виховання шанобливого ставлення до національних надбань тих народів, які проживають в Україні.

визнання особистості як вищої природної та соціальної цінності; формування колективу на засадах волі і прагнень його членів.

Яке педагогічне поняття визначають як процес цілеспрямованого формування особистості в умовах спеціально організованої системи?

виховання у соціальному значенні

виховання у вузькому педагогічному значенні

виховання у широкому педагогічному значенні

соціалізація особистості