Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
slobodyanyk_m_s_mijnarodna_informaciya.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
660.99 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Які існують основні види міжнародної інформації?

  2. Визначте сфери використання міжнародної інформації.

  3. Охарактеризуйте основні канали збору міжнародної інформації.

  4. Які основні характеристики та вимоги до джерел міжнародної інформації?

  5. Що таке міжособистісні джерела інформації?

  6. Що включає поняття опосередковані джерела інформації?

  7. Чим відрізняються закриті та конфіденційні джерела інформації?

  8. Охарактеризуйте основні канали розповсюдження міжнародної інформації.

Тема 3. Інформаційна політика міжнародних організацій

Останнім часом спостерігається прискорення процесів глобалізації, що супроводжується появою проблем, розв’язати які на національному рівні дуже важко. У таких умовах певною мірою збільшується значення міждержавних об’єднань – міжнародних організацій, які на основі інтеграції ресурсів і потужностей окремих країн, утворюють інституцію якісно нового зразка, здатну оперативно реагувати на процеси в світовому суспільстві. Така оперативність є тим більш потрібною в умовах незнаної раніше динаміки цих процесів, яка збільшує середовище невизначеності та ускладнює прийняття рішень, що стосуються світового співтовариства в цілому.

Найбільш впливовою міжнародною організацією глобального призначення є створена у 1945 р. Організація Об’єднаних Націй (ООН). ООН була створена у сприятливій політичній ситуації, що склалася у світі внаслідок історичної перемоги держав антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні.

Цілі ООН і принципи її діяльності відображено в преамбулі та ст. 1-2 Статуту. Це підтримання міжнародного миру та безпеки; розвиток дружніх відносин між націями; розвиток міжнародного економічного, соціального, культурного й гуманітарного співробітництва; погодження дій держав у досягненні цих спільних цілей.

ООН виконує свої функції через створені нею органи: Генеральну Асамблею, Раду Безпеки, Економічну і Соціальну Ради, Ради з опіки, Секретаріат і Міжнародний Суд. Штаб-квартира розташована в Нью-Йорку. Офіційні мови Організації – англійська, французька, іспанська, російська й китайська. До складу ООН нині входить 192 держав.

Одночасно з ООН було утворено кілька міжнародних організацій, що одержали назву спеціалізованих установ, пов’язаних з нею спеціальними угодами. Це Продовольча й сільськогосподарська організації (ФАО), Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), Всесвітня організація охорони здоров’я (ВОЗ) та інші. До спеціалізованих установ ООН належать також Міжнародне агентство з питань атомної енергії (МАГАТЕ), Міжнародна організація праці (МОП), Організація з питань промислового розвитку (ЮНІДО), Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), Міжнародний Валютний Фонд (МВФ). Діяльність спеціалізованих установ ООН пов’язана насамперед із вирішенням таких глобальних проблем: встановлення рівноваги між національними, регіональними й загальнолюдськими інтересами, здійснення заходів довіри, постійне розширення міжнародного співробітництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]