Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
slobodyanyk_m_s_mijnarodna_informaciya.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
660.99 Кб
Скачать

Зміст дисципліни

Тема 1. Міжнародна інформація в системі міжнародних відносин

Об’єкт, предмет, завдання і категоріально-понятійний апарат курсу. Основні поняття міжнародної інформації та комунікації. Структура і зміст курсу, організація навчального процесу.

Поняття “міжнародна інформація” та її місце в системі міжнародних відносин. Функції міжнародної інформації. Міжнародний інформаційний простір, його еволюція у другій половині ХХ ст. Міжнародна комунікація й проблеми глобального міжнародного розвитку. Глобалізація комунікацій та їх вплив на світову політику та економіку. Концепція глобального інформаційного (постіндустріального) суспільства. Використання міжнародної інформації для розробки стратегії і тактики зовнішньої політики України.

Міжнародна інформація як система. Пізнавальні можливості системного, структурного, функціонального, інформаційного, цільового, діяльнісного і модельного підходів у дослідженні міжнародної інформації. Системний аналіз як метод оптимізації управління міжнародною інформацією.

Методологічний інструментарій дослідження міжнародної інформації. Система методів дослідження міжнародної інформації.

Тема 2. Міжнародна інформація: структура, властивості, джерела, канали розповсюдження

Специфіка міжнародної інформації, її генезис і соціальна роль. Структурні особливості та класифікаційні ознаки міжнародної інформації. Класифікація інформації за призначенням, типами, способом розповсюдження, ступенем аналітико-синтетичної переробки, джерелами одержання та розповсюдження.

Властивості міжнародної інформації: суспільна природа, міжнародний характер, цінність, кумулятивність, старіння, розсіювання, мовна природа, семантичний характер.

Джерела міжнародної інформації, їх структура і характеристики – міжособистісні та опосередковані; офіційні та неофіційні; усні, друковані, електронні; відкриті, закриті, конфіденційні. Вимоги до джерел інформації: оперативність, новизна, повнота, достовірність. Канали розповсюдження міжнародної інформації: дипломатичні, спеціальні, текстові, аудіо-, відео, телекомунікаційні.

Завдання до самостійної роботи

  1. Охарактеризуйте сфери, у яких використовується міжна-родна інформація.

  2. Зробіть порівняльну таблицю ознак закритих і конфіденцій-них джерел інформації.

  3. Проведіть порівняльний аналіз основних каналів розповсюдження міжнародної інформації.

Семінарське заняття № 1

Міжнародна інформація: структура, властивості,

джерела, канали розповсюдження

План

  1. Міжнародна інформація, її види та основні напрями вивчення.

  2. Властивості міжнародної інформації.

  3. Класифікація міжнародної інформації за сферою використання.

  4. Види джерел міжнародної інформації за режимом доступу до неї.

  5. Основні вимоги до джерел інформації.

  6. Канали розповсюдження міжнародної інформації.

Література: 12, 16, 17, 18, 19, 22, 26, 32, 33, 36, 47

Тема 3. Інформаційна політика міжнародних організацій

Інформаційна політика міжнародних організацій системи ООН (ЮНЕСКО, МВФ, МБРР, ФАО). Система документації ООН. Діяльність ООН у галузі інформації та комунікації. Інформаційна політика ООН і стратегія її реалізації. Інформаційна практика департаментів і місій ООН. Основні напрями діяльності бібліотеки ООН ім. Дага Хамершельда. Діяльність Національної бібліотеки України імені В.І. Ве-рнадського як депозитарію ООН.

Програмні документи ООН про міжнародну комунікацію і світовий розвиток. Участь країн-членів ООН в інформаційних програмах. Використання ресурсів Інтернет для розширення доступу до публікацій і документації ООН.

Міжнародна інформаційна політика ЮНЕСКО. Програмні документи і принципи. Нова комунікаційна стратегія ЮНЕСКО. Всесвітні доповіді ЮНЕСКО з комунікації та інформації. Міжнародні інформаційні програми ЮНЕСКО. Програма ЮНЕСКО “Інформація для всіх”.

Діяльність неурядових інформаційних організацій, їхнє співробітництво з ООН. Участь транснаціональних корпорацій у міжнародному обміні інформацією, системи і моделі інформаційного управління в міжнародних відносинах.

Міжнародне бібліотечне співробітництво. Основні напрями діяльності Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ – ІФЛА, Міжнародної федерації інформації і документації – ФІД, Міжнародної організації зі стандартизації – ІСО.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]