Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
slobodyanyk_m_s_mijnarodna_informaciya.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
660.99 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. В чому сутність науково-інформаційної діяльності?

  2. Які функції науково-інформаційної діяльності?

  3. Що входить до поняття інформаційні ресурси науково-технічної інформації?

  4. Охарактеризуйте Національну систему науково-технічної інформації.

  5. Які основні складові Національної системи інформаційних ресурсів України?

  6. Охарактеризуйте найбільш значущі універсальні міжнародні бази даних – OCLC, STN International тощо.

Тема 11. Інформаційно-аналітичні дослідження у сфері міжнародних відносин

До важливих проблем міжнародного співробітництва належать інформаційне забезпечення політичної системи міжнародних відносин, реагування на зміну ситуації, аналіз і прогнозування розвитку подій, адекватний вплив на небажані зміни. Якість урядових рішень, передбачення і випередження подій залежать від інформації, якою володіє система. Недостатність або недостовірність інформації може продовжувати серйозні проблеми в міжнародних відносинах.

Інформаційно-аналітичне забезпечення зовнішньої політики розглядається в трьох аспектах. Перший аспектідеологічне забезпечення зовнішньої політики шляхом розробки та висунення ініціатив і пропозицій, які б відповідали національним інтересам держави. Вони оприлюднюються в рамках міжнародних організацій, в переговорних процесах з окремими країнами або шляхом публічних заяв, меморандумів від імені зовнішньополітичних відомств. Другий аспект пра-ктичне забезпечення зовнішньополітичної діяльності країни з метою підвищення міжнародного авторитету та активного впливу на міжнародну політику. Завдання полягає в тому, що необхідно заповнити світовий інформаційний простір інформацією про країну щодо подій всередині держави та навколо неї, дбати, щоб ця інформація була неупереджена та достовірна, і створювати свій імідж на міжнародній арені та підтримувати його спеціальними заходами. Третій аспекторганізаційний. Це інформаційне забезпечення дипломатичних установ у країні перебування та оптимальний рівень координації місій із центром та іншими дипломатичними закордонними представництвами.

Фактично вся інформаційно-аналітична діяльність пов’язана з тим, щоб передбачити певні тенденції і зробити завчасні дії до виникнення небезпечної (чи позитивної) ситуації.

Мета інформаційно-аналітичного забезпечення у сфері міжнародних відносин полягає в тому, щоб забезпечити національні інтереси країни в міжнародному співтоваристві, захистити інформаційні зв’язки з іншими державами, заявити про свою позицію в світі, отримати інформацію про будь-яку іншу країну для використання в міжнародному співробітництві.

Основні принципи організації інформаційно-аналітичного забезпечення зовнішньої політики реалізуються міністерствами закордонних справ, дипломатичними представництвами та торговельно-економічними місіями. В здійсненні зовнішньополітичних комунікацій важливу роль відіграє також медіа-дипломатія як вагомий фактор впливу на прийняття рішень у міжнародних відносинах.

До різновидів інформаційного забезпечення зовнішньополітичних відомств належать:

  • спеціальні бюлетені, довідкові матеріали та інші види інформаційних матеріалів для внутрівідомчого користування;

  • бюлетені, довідки, щоденники та оперативні повідомлення дипломатичних установ (наприклад, оперативна інформація “щоденник посла”, що кожного тижня надходить до МЗС і включає детальний аналіз зустрічей, заходів, огляд ЗМІ країни перебування, а також проблем, які вирішує посольство для забезпечення національних інтересів);

  • дипломатичні досьє, прес-досьє, аналітичні та позиційні матеріали, спеціалізована інформація, довідкова інформація тощо;

  • моніторинг засобів масової комунікації зарубіжних країн щодо зовнішньої політики держави (для внутрівідомчого користування);

  • матеріали, прес-релізи та окремі повідомлення зовнішньополітичних відомств для засобів масової інформації і громадськості.

Інформаційно-аналітичне забезпечення зовнішньої політики здійснюється функціональними відділами міністерства закордонних справ: управлінням політичного планування і стратегії зовнішньої політики та управлінням інформації МЗС. Ці підрозділи розробляють, моделюють і рекомендують стратегії зовнішньої політики, забезпечують аналіз зовнішньополітичної ситуації та подають прогнози на підставі інформації, що надходять до інформаційно-аналітичного управління.

Відділ політичного планування та інформаційного забезпечення зовнішньої політики переважно збирає й аналізує інформацію, пов’язану з питаннями політичної та економічної безпеки.

Аналітичні матеріали вміщуються у внутрівідомчих бюлетенях “Поточний огляд зовнішньої політики і міжнародної ситуації ”, де розміщено не тільки прогнози та позитиви в реалізації зовнішньої політики, але й аналізуються помилки та невдалі рішення, які були прийняті в ході двостороннього або багатостороннього співробітництва.

Особливу роль в інформаційно-аналітичному забезпеченні має відстеження інформації, що надходить оперативним зв’язком від посольств та інших установ за кордоном і має пряме відношення до стратегії зовнішньої політики.

До основних функцій інформаційно-аналітичного управління належать:

  • аналіз інформації про зовнішню політику зарубіжних країн;

  • аналіз інформації з питань внутрішнього становища;

  • обробка та аналіз інформації для розповсюдження серед дипломатичних установ;

  • інформування засобів масової комунікації;

  • захист інформації відповідно до національного законодавства;

  • аналіз договірно-правової інформації;

  • аналіз інформації міжнародних організацій;

  • аналіз статистичної інформації, економічної інформації як всередині країни, так і за її межами.

Управління інформації зовнішньополітичного відомства розповсюджує інформацію про діяльність центру та його закордонних установ серед засобів масової комунікації, а також серед дипломатичних установ, що перебувають у державі. Управління інформації подає інформацію у вигляді прес-релізів, спеціальних довідкових матеріалів, у ході брифінгів, прес-конференцій, а також із спеціально розповсюджуваних бюлетенів для дипломатичних представництв. При цьому зовнішньополітичне відомство використовує перш за все власні канали інформації, тобто свої радіо-, телеканали, друковані видання, електронні видання. Крім того зовнішньополітичні відомства співпрацюють з відповідними інформаційними агентствами, які уповноважують розповсюджувати зовнішньополітичну інформацію.

За останні десятиріччя значно посилилась інформаційна функція дипломатичних представництв. Завдання збирати оперативну інформацію, ретельна обробка численних друкованих видань, зокрема періодики, іншої інформації, яка проходить на каналах ЗМІ, встановлення та підтримка зв’язку із засобами масової інформації в країні перебування та інформування місцевої преси про головні події, що відбуваються в державі акредитації, покладається на відділ інформаційних і культурних зв’язків.

Зібрана та узагальнена інформація про різні аспекти життя країни використовується в аналітичній роботі самого представництва або передається в МЗС для подальшої обробки. Через динамічність подій у міжнародних відносинах, внутрішньополітичних змін ця робота має безперервний характер і повинна виконуватися в максимально можливому обсязі для достовірного і повного інформування про країну перебування.

До функцій закордонних представництв належить також підготовка та інформаційне забезпечення державних візитів. При підготовці візиту дипломатична місія розповсюджує проекти документів, які планується підписати під час візиту, активізує свою роботу з мас-медіа як засобом підготовки громадськості країни для сприйняття візиту. Інформаційне забезпечення візитів також передбачає підготовку матеріалів довідкового характеру, позиційних матеріалів, виступів перед ЗМІ щодо економічних, політичних, культурних зв’язків між державами, краєзнавчих довідок. До роботи залучаються спеціалісти з управлінь політичного аналізу та прогнозу, регіональних управлінь, редакційно-видавничих. Під час візиту представники дипломатичної місії повинні оперативно інформувати ЗМІ про його хід, відстежувати реакцію мас-медіа та за необхідності коригувати повідомлення про результати візиту. По закінченні аналітичні відділи готують довідки на основі моніторингу місцевих ЗМІ про реакцію політичних кіл і громадськості країни перебування на візит.

У виробленні та здійсненні зовнішньої політики ефективна інформаційно-аналітична робота є важливим чинником забезпечення її успіху та результативності. Приймаючи рішення, уряд повинен спиратися на той аналітичний матеріал та оперативну інформацію, яку готують відповідальні за це відділи міністерства. З огляду на те, що міжнародні процеси в сучасному світі є гіпердинамічними, зовнішньополітичне рішення виявляється ефективним лише тоді, коли воно прийняте з урахуванням усіх реалій, проблем і можливих наслідків. Не менш важливим в цьому процесі є відкритість, презентаційність політики, врахування громадської думки, бо лише так можна досягти підтримки населення відповідним політичним акціям, посилити імідж уряду усередині країни та за її межами.

Завданнями інформаційного забезпечення зовнішньої політики є:

  1. Роз’яснення основ зовнішньої політики і пропаганда її правильності для вітчизняної громадськості.

  2. Формування світової думки в напрямі сприйняття зовнішньої політики.

  3. Створення відповідного іміджу держави в міжнародних інформаційних потоках.

  4. Використання інформаційно-комунікаційних технологій, зокрема Інтернет, для реалізації зовнішньополітичних інтересів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]