Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
slobodyanyk_m_s_mijnarodna_informaciya.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
660.99 Кб
Скачать

Тема7. Інформаційна безпека в сучасному світі

Визначення і зміст поняття “інформаційна безпека”. Концепція міжнародної інформаційної безпеки. Інформаційна безпека як складова національної безпеки країни. Цілі та завдання політики інформаційної безпеки. Основні положення і принципи. Напрямки інформаційної безпеки.

Інформаційна безпека України. Зовнішні і внутрішні інформаційні загрози. Правові аспекти регулювання інформаційної безпеки. Заходи України щодо забезпечення інформаційної безпеки. Причини загроз інформаційній безпеці України.

Інформаційні війни як засіб забезпечення владних інтересів на території інших країн і регіонів. Поняття “інформаційна війна”. Персональні, корпоративні, глобальні інформаційні війни. Історія розвитку інформаційних воєн. Інформаційна зброя. Спецслужби та інформаційна війна. Психологічні операції збройних сил з використанням інформаційної зброї. Сучасні міжнародні інформаційні операції.

Специфіка інформаційно-комп’ютерних воєн. Віртуальна розвідка. Інформаційно-психологічний вплив на комп’ютерні технології. Тероризм у кіберпросторі.

Інформаційні загрози для організації. Стратегія і тактика захисту інтелектуальної власності. Засоби профілактики розголошення конфіденційної інформації. Забезпечення захисту секретної інформації. Правові та організаційні питання забезпечення інформаційної безпеки організації.

Завдання до самостійної роботи

  1. Здійсніть порівняльний аналіз понять “інформаційна безпека і захист інформації”.

  2. Охарактеризуйте основні зовнішні і внутрішні загрози для інформаційної безпеки України.

  3. Проаналізуйте основні ознаки поняття “інформаційна безпека”.

Тема 8. Технології pr у зовнішній політиці. Імідж держави та політичного лідера

Формування іміджу держави та її політичних лідерів. Види іміджів, технологія та засоби їх створення. Організація і методика зовнішньополітичної пропаганди. Імідж держави в міжнародних інформаційних потоках. Види та засоби поширення присутності держави в міжнародному інформаційному просторі. Завдання та стратегія формування іміджу України.

Сутність поняття “public relations” (PR). Мета та засоби PR-технологій. Стратегії PR у міжнародних відносинах. Репертуар методів PR у зовнішній політиці.

Використання інформаційно-комунікаційних технологій, мережі Інтернет в зовнішньополітичній діяльності. Web-сторінки зовнішньополітичних відомств країн у формуванні іміджу держави.

Завдання до самостійної роботи

    1. Визначте специфіку PR у міжнародних відносинах.

    2. Обгрунтуйте вибір методів PR у зовнішній політиці.

    3. Проаналізуйте сайти українського сегменту мережі Інтернет, що найефективніше використовуються для формування іміджу держави.

Тема 9. Роль і місце засобів масової інформації в міжнародному обміні інформації

Засоби масової інформації (ЗМІ) в контексті міжнародних відносин. Міжнародний обмін інформацією і роль ЗМІ у його здійсненні. Основні фактори та критерії розвитку ЗМІ. Порівняльний аналіз стану країн з погляду пріоритетності показників доступу до інформації.

Значення діяльності міжнародних організацій для розвитку преси, телебачення та радіомовлення. Правове регулювання діяльності ЗМІ в Європі. Захист основних прав і свобод ЗМІ. Журналістські права і свобода: основні положення і принципи. Кодекс професійної етики ЗМІ. Законодавчі обмеження у сфері масової інформації.

“Інтернетизація” засобів масової інформації, її наслідки. Медіа-дипломатія та зовнішня політика. Зв’язки зовнішньополітичних відомств із засобами масової комунікації.

Міжнародні інформаційні агентства: суть та методи їх діяльності. Проблеми глобалізації ЗМІ та ЗМК. Новинні медіа у політичній комунікації. Міжнародні інформаційні системи аналізу ринків – Доу-Джонс Телерейт, Bloomberg, Reuters.

ЗМІ України. Боротьба за контроль над інформаційним простором України. Тенденції монополізації інформаційного простору України та політична боротьба в ЗМІ.

Газетний ринок України: сучасний стан і тенденції розвитку. Стан телерадіопростору України. Діяльність Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]