Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
slobodyanyk_m_s_mijnarodna_informaciya.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
660.99 Кб
Скачать

П'ять напрямків діяльності юнеско:

1. Розробка інформаційної політики на міжнародному, регіональному й національному рівнях.

2. Розвиток людських ресурсів і можливостей відповідно до вимог інформаційної ери.

3. Посилення ролі установ у забезпеченні доступу до інформації.

4. Розвиток механізмів і систем обробки та керування інформацією.

5. Інформаційна технологія у галузі освіти, науки, культури й комунікації.

ЮНЕСКО приділяє велику увагу проблемам розвитку ЗМІ та ЗМК у світі (для цього створено відділ масової інформації та Сектор з питань усунення перешкод на шляху вільного розповсюдження інформації). Розроблено норми насиченості міжнародної спільноти ЗМІ. ЮНЕСКО сприяє створенню в країнах, що розвиваються, національних інфраструктур (підготовка журналістів, інформації). Проводяться міжурядові конференції, на яких проголошується, що ЗМІ повинні використовуватись з метою досягнення взаєморозуміння між народами, а також для прискорення соціального та культурного росту в світі.

Інформаційний підрозділ ЮНЕСКО – Комісія Мак-Брайда розробила програмний документ, в якому зазначається:

– необхідність усунення негативних наслідків діяльності монополій та їх концентрації;

– необхідність усунення внутрішніх і зовнішніх перешкод, які стоять на заваді вільному обміну інформації;

– необхідність сприяння розвитку преси;

– надання можливостей країнам, що розвиваються, створити відповідну інфраструктуру;

– необхідність поваги до прав етнічних груп усіх народів;

– повага до прав етнічних груп і права окремої особи мати доступ до інформаційних джерел і брати активну участь у дослідженні інформаційних потоків.

Інформаційна система юнеско включає бібліотеки, архіви, документаційні центри, бази даних, мультимедійні ресурси.

Бібліотеки. Основна бібліотека ЮНЕСКО знаходиться в штаб-квартирі організації в Парижі. Крім того, існує декілька десятків відділень центральної бібліотеки в містах розташування представництв ЮНЕСКО (наприклад, Бангкок, Каїр, Каракас, Дакар, Лондон, Найробі). Бібліотека в Парижі містить всі публікації ЮНЕСКО, публікації інших організацій, велику кількість друкованих матеріалів зі сфер компетенції ЮНЕСКО: освіта, наука, культура, соціологічні та гуманітарні науки, комунікація та інформація; а також близько 1200 періодичних видань і мікрофіши документації та публікаціях ЮНЕСКО з 1972 р.

Бібліотека забезпечує всі види бібліотечних послуг: довідкова інформаційна служба, пошук через Інтернет та по електронних базах даних ЮНЕСКО, обмін матеріалами з іншими бібліотеками, замовлення матеріалів для різних проектів.

Архіви. Центральний архівний фонд ЮНЕСКО також знаходиться в будівлі штаб-квартири організації в Парижі. Архівну службу було започатковано 1947 р. Сьогодні вона діє як місце збереження архівних матеріалів організації, відділу управління інформацією, що надходить з Секретаріату, а також як довідкова служба.

Документаційні центри. Майже кожен із структурних відділів ЮНЕСКО має свій інформаційній документаційній центр. До основних центрів відносяться:

– документаційний центр Бюро зовнішніх зв’язків;

– документаційний центр Відділу публічної інформації;

– документаційний та довідковий центр Відділу термінології, документації та довідкової інформації;

– документаційний статистичний центр.

Кожен з центрів має свою структуру і широке коло обов’язків. Наприклад, Документаційний центр соціальних та гуманітарних наук виконує такі основні функції:

– діє як інформаційний центр для спеціалістів у соціальній та гуманітарній сферах, для міжурядових і неурядових організацій і для країн – членів ЮНЕСКО;

– забезпечує створення, оновлення і обслуговування банку даних соціальних і гуманітарних наук (DARE), який включає інформацію з досліджень, інститутів підготовки спеціалістів, професійних асоціацій, окремих спеціалістів у сфері соціології, періодичні видання у сфері соціальних наук;

– здійснює виробництво, розповсюдження і продаж комп’ютерних інформаційних продуктів, створених на основі банку даних на компакт-дисках;

– забезпечує централізований доступ через Інтернет до більше, ніж 100 періодичних соціологічних видань.

Бази даних. Загалом ЮНЕСКО підтримує близько 90 бібліографічних, довідкових, фактографічних баз даних щороку у сферах своєї компетенції: освіта, природничі науки, культура, соціальні і гуманітарні, комунікація, інформація та інформатика. Основними базами даних є:

– UNESBIB (бібліографічна БД ЮНЕСКО) містить усі публікації та документи ЮНЕСКО, усіх її регіональних відділень та інститутів і бібліотечні каталоги за період після 1972 р. Виходить у друкованому, он-лайновому і CD варіантах.

– UNESDOC (повні тексти документів ЮНЕСКО) виходить у друкованому, он-лайновому і CD варіантах.

– UNESTHES (перелік всієї термінології, що використовується в документах ЮНЕСКО англійською, французькою та німецькою мовами) виходить у друкованому та електронному варіантах.

Мультимедійні ресурси – розділ, що включає різноманітні електронні публікації, наприклад, останні документи і публікації ЮНЕСКО, нові придбання бібліотек і нова інформація в базах даних.

Великим і популярним ресурсом ЮНЕСКО є Освітня мультимедійна бібліотека, яка включає річні каталоги документів ЮНЕСКО, річні каталоги відеоматеріалів, різноманітні статистичні та порівняльні дані ЮНЕСКО з освіти та велику добірку законодавчих актів у сфері освіти, що виходить в електронному вигляді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]