Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи Металознавства.docx
Скачиваний:
228
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
420.35 Кб
Скачать

1.4.2. Алюміній та основні алюмінієві сплави.

         Алюміній -  метал  білого  кольору,  температура плавлення 933 0К, густина 2,7   г/см3,   володіє  високою    корозійною    стійкістю, електропровідністю, теплопровідністю,      пластичністю;     невисокою твердістю і  міцністю.  В   основному,   алюміній   використовують   в електротехніці.

         Розділяють ливарні  і  деформовані  алюмінієві  сплави.   Ливарні алюмінієві сплави - це найчастіше сплави,  які містять кремній, мідь і магній.

         Силуміни -  це сплави алюмінію з кремнієм (від 6 до 13%).  Вони маркуються АЛ2,  АЛ9 і т.д.  (букви свідчать, що це силумін, а цифри - порядковий номер).  Силуміни  використовують для виготовлення корпусів приладів, кронштейнів, фланців, картерів, поршнів тощо.

         Алюмінієві сплави,    що   обробляються   тиском   (деформовані - дюралюмінії). Дюралюміній -  це сплав  алюмінію  з  міддю,  магнієм  і   марганцем. Дюралюміній маркується так:  Д1Д16 (Д - вказує, що це дюралюміній, а цифра -  порядковий  номер).  Наприклад,  Д16  містить  3,8-4,9 %   Си, 1,2-1,8 % Mg і 0,3-0,9 %  Мп. Сплави дюралюмінію широко використовуються в авіаційній і ракетній промисловості.

         На механічні  властивості дюралюмінію інтенсивно впливає термічна обробка. У результаті  загартування   і  старіння  механічні  властивості дюралюмінію підвищуються до показників середньовуглецевої сталі.

         Слід відмітити,   що   в   даний   час  розроблено  багато  інших алюмінієвих сплавів,   які  використовуються   у    сучасних   галузях промисловості.

  

1.4.3. Сплави на основі магнію.

         Магній - метал білого кольору,  густина 2,7  г/см3,  температура плавлення біля 725 0К.

         Із сплавів на основі  магнію  поширення  у  техніці  набули  його сплави з  марганцем,  алюмінієм  і цинком.  Для підвищення механічних властивостей магнієвих сплавів  добавляють  цирконій,  церій,  неодим, торій та  ін.  Крім  цього,  магнієві сплави зміцнюють загартуванням і дисперсним твердінням.

         Сплави магнію   використовують   для  виготовлення  різних  деталей літаків, вагонів, автомобілів тощо.

         Магнієві сплави   маркуються,   наприклад,   МА8   (1,3-2,2 %  Мп, 0,15-0,35 % Zn),  тобто МА - свідчить, що це магнієвий сплав, а цифра - порядковий номер.

1.4.4. Сплави на основі титану.

         Титан - метал білого кольору  з  високою  температурою  плавлення (1933 0К)   і   малою  густиною  (4,5 г/см3),  стійкий  в  агресивних середовищах.

         Чистий титан    використовують   у   хімічному   машинобудуванні, електроніці, ядерній та інших галузях техніки.

 

         У промисловості  використовують  титанові  сплави,  які містять у собі: алюміній, олово, марганець, молібден, хром, ванадій, залізо.

         Механічні властивості  титанових  сплавів  можна покращити шляхом загартування і старіння.

         Титанові сплави маркують,  наприклад, ВТ16 (2,5% Al, 7,5% Мо), де ВТ вказує, що це є титановий сплав, а число - порядковий номер.

         Титанові сплави   знайшли   широке   застосування   у  реактивних авіаційних двигунах,  обшивці надзвукових  літаків,   суднобудуванні, ракетобудуванні тощо.