Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи Металознавства.docx
Скачиваний:
228
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
420.35 Кб
Скачать

2.2.3. Методи розливання сталі.

         Готова сталь  у  ковші  переноситься  до   місця   розливання   і розливається у виливниці.

         Є два способи розливання сталі у  виливниці:  зверху  і  сифонним способом.

         Виливниці (рис.17) - це чавунні,  рідше  стальні  форми.  Щоб легше  було  виймати  зливок,  їх  роблять конусними.  Поперечний переріз може бути квадратний, круглий, прямокутний і багатогранний.

    Розливні ковші  зварюють з листової сталі і викладають у середині шамотною цеглою.  Найбільшого поширення набули шиберні ковші (рис.18).  Вони дозволяють регулювати і перекривати струмінь сталі.

         Сифонне (знизу) розливання сталі  показане  на  рис.19.  Розливають зливки вагою до 100 т і більше.

В останні десятиріччя безперервне розливання сталі  дедалі  ширше впроваджується у  виробництво  і у перспективі стане основним способом розливання сталі.  На рис. 20 наведено схему  безперервного розливання сталі. Із  ковша  2  через  проміжний розливний пристрій 1 рідка сталь безперервно надходить у кристалізатор 3,  який охолоджується водою.  У кристалізаторі формується   зливок.   Затверділий   метал безперервно витягується із кристалізатора і охолоджується.  Далі зливок розрізають на потрібні куски.

2.2.4. Інтенсифікація сталеплавильних процесів.

         До інтенсифікації   сталеплавильних   процесів   можна  віднести: застосування кисневого продування у конверторному  виробництві,  позапічне рафінування і переплавні процеси.

         У промисловості  поширені  три  способи  позапічного  рафінування сталі: обробка  у  вакуумі,  обробка синтетичними  шлаками і продування газопорошковими сумішами.

         Позапічне рафінування    є    найважливішим   напрямом   розвитку сталеплавильного виробництва, тому що дає змогу значно скоротити  час плавлення і підвищити якість сталі.

         При обробці  у  вакуумі  сталь  розкислюється,   очищається   від неметалевих включень (сірки, фосфору),  від водню і азоту,  крім того випаровуються такі домішки, як свинець, олово та ін.

         Суть рафінування  синтетичним  шляхом  полягає в тому,  що у ківш перед випусканням з нього  сталі заливають  спеціально  приготовлений шлак. У даному випадку метал очищується від сірки,  газів і неметалевих включень.

         Продування сталі    газопорошковими    сумішами    приводить   до ефективного рафінування  (внаслідок високого   ступеня   адгезії   на поверхні розподілу  бульбашка  газу-неметалеве  включення і здатності шлаку асимілювати ці включення з бульбашок),  розчинення розкислювачів і феросплавів, вирівнювання складу сталі.

         До переплавних   процесів,   які   покращують   якість    сталей, відносяться: електрошлаковий,   вакуумно-дуговий,   плазмово-дуговий, електронно-променевий та ін.

         Розглянемо електрошлакове       переплавлення.       Із       мідного водоохолоджувального кристалізатора 2 (рис.21)  витягується  затверділий злиток 5.  Зверху  в  кристалізатор  подається електрод 1.  Шлак 3 має високий омічний опір і  розігрівається  струмом,  що  проходить  через електрод-шлак-злиток, до  2273 0К, спонукає плавитися електрод,  який постійно подається у кристалізатор. У процесі переплавлення краплі металу, проходячи через шар рідкого шлаку,  очищаються від сірки,  неметалевих включень і газів.  Злиток набуває вертикальної кристалізації,  у ньому немає пористості, усадки і газових включень.