Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи Металознавства.docx
Скачиваний:
228
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
420.35 Кб
Скачать

1.3. Відмінні властивості металів від неметалевих матеріалів.

У кристалічних  речовинах  кожний  атом складається з позитивно зарядженого ядра і  кількох  шарів  (оболонок) негативно  заряджених  електронів,  які рухаються навколо   ядра.   Електрони  зовнішніх  оболонок  атомів  металів називають валентними. Вони легко відщеплюються, швидко рухаються між ядрами і називаються   вільними. Наявність  у  металах  таких  електронів  зумовлює електропровідність і теплопровідність.

В окремих  кристалах  властивості  (в  основному  механічні) різні в різних напрямках. Таку   властивість    кристалів     називають     анізотропністю.  Анізотропність кристалів  пояснюється особливостями  розташування атомів у просторі.

Аморфні речовини  ізотропні,  тобто  всі  властивості в них однакові у всіх напрямках.

 

1.4. Кристалізація реальних металів.

 Кристалізацією називається  утворення  кристалів  у  металах  (сплавах) при переході з  рідкого  стану  в твердий  (первинна  кристалізація).   Процес кристалізації складається з двох етапів:  утворення центрів кристалізації і росту кристалів.

Процес кристалізації  металу  найлегше  простежити  за допомогою лічильника часу і термоелектричного пірометра.

Покази пірометра автоматично записуються в часі, і за цими даними будуються криві охолодження в координатах температура - час (рис. 5).  

 

Перехід з   рідкого   стану   в  твердий  при  охолодженні  супроводжується утворенням кристалічної решітки.  Щоб  розпочалася  кристалізація,  рідкий метал необхідно перехолодити дещо нижче від температури плавлення.  

На кривій охолодження  (металів)  можна  відмітити  горизонтальну  площадку (ав). Точка  а  - початок, в - завершення кристалізації.  Ділянка ав вказує на незмінність температури у часі під час плавлення.  Це показує,  що  теплова енергія витрачається на внутрішні перетворення у металі.  

В аморфних речовинах криві охолодження  плавні,  без  площадок  і  уступів.  Тому, якщо  метали мають температуру кристалізації і температуру плавлення, то аморфні речовини мають інтервал затвердіння і розрідження.  Якщо метали  на  кривій  охолодження мають одну площадку (ав),  то сплави - декілька площадок і уступів.

 

1.5. Алотропні перетворення у металах.

Алотропія металів (або поліморфізм) - це властивість перебудовувати решітку при певних температурах у процесі  нагрівання  або  охолодження.  Алотропія властива всім  елементам,  які  змінюють  валентність при зміні температури (залізо, марганець,  нікель,  олово та ін.). Кожне алотропне перетворення проходить при температурі  1184 0К,  нижче від якої атоми складають решітку центрованого куба, а вище - решітку гранецентрованого куба.

         Структура, що має ту чи іншу решітку,  називається алотропною формою або модифікацією. Різні модифікації позначаються грецькими буквами ,  ,   і  т.п.  Алотропні перетворення    супроводжуються  віддачею   (зменшенням)   або поглинанням (збільшенням) енергії.

 

1.6. Загальні відомості про вади будови металів.

Реальні метали складаються з кристалів з певними вадами.

Вади бувають:

- точкові - це  пусті  вузли,  або  вакансії (рис. 6а) та міжвузлові атоми (рис. 6б); кількість цих вад зростає з підвищенням температури;

- лінійні - це дислокації (крайові та гвинтові), які є ніби зсув частини кристалічної   решітки   (по   лінії  АВ    рис. 6в).    Дислокації характеризуються великою протяжністю в одному напрямі;

- поверхневі - це наявність субзерен  або  блоків  1,2  всередині  кристала (рис.  6г), а   також  різною орієнтацією  кристалічних  решіток  зерен  1, 2  (рис. 6д).

Вади кристалів істотно впливають на всі властивості металів.