Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи Металознавства.docx
Скачиваний:
228
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
420.35 Кб
Скачать

1.8.6. Лаки і фарби.

         Лаки і фарби найпоширеніші матеріали для захисних і  декоративних покриттів. Лаки складаються з нелетючих речовин - плівкоутворювачів і з летючого розчинника.  Їх   виготовляють   на   основі   природних  або синтетичних смол.  Як  розчинники  застосовують ефірні оливи,  спирти, бензин, жирні оливи, скипидар та ін. Плівки лаків прозорі.

         Суміші лаків  з  різними пігментами називають фарбами,  які більш стійкі, ніж лаки.  Пігментами можуть бути руди металів,  глини та інші гірські породи.   Забарвлення   пігментів  визначають  оксиди  заліза, марганцю та інших металів,  а також органічні  речовини.  Залежно  від характеру лаку  емалеві  фарби поділяють на олійні емалі (це фарби на оливових лаках),  нітроемалі (на лаках  з  ефірів  целюлози),  спиртові емалі (на спиртових лаках).

         Крім лаків і фарб для покриттів використовують допоміжні матеріали: шпаклівки для  вирівнювання поверхні,  ґрунти  для  покриття поверхні першим шаром, змивні рідини та ін.

 

 

2. Виробництво чорних і кольорових металів.

 

2.1. Виробництво чавуну.

 

2.1.1. Вихідні матеріали для виробництва чавуну.

         Залізні руди.  Для  виробництва  чавуну  використовують  червоний залізняк (2О3,  вміст заліза 50-65 %, колір червоний), бурий залізняк 2О5 · nН2О, вміст заліза 30-55 %, темно-бурий), магнітний залізняк (3О4, вміст  заліза  50-70 %,  колір червоний) і шпатовий залізняк (4СО3, вміст заліза 30-42 %, колір світло-сірий).

         Залізні руди  містять  також  інші  метали  (хром,  нікель,  ванадій, кобальт, титан,  мідь,  марганець, кремній  та  ін.),  але  у   малій кількості (1-2 %).

         Паливо. Основним паливом для виплавляння чавуну  є  кам'яновугільний кокс. У наш час заради економії коксу вдувають у доменну піч природний газ, мазут і вугільний пил.

         Флюси. В усіх залізних рудах, а також і золі, від коксу міститься надлишок кремнезему та глинозему. При добавлянні флюсу (вапняку – СаСО3) утворюються шлаки, здатні виводити з металу сірку і фосфор (шкідливі домішки).

         Перш, ніж використовувати руди у доменному процесі, їх збагачують: дробленням, промиванням, випалюванням,  магнітним  методом,   спіканням (агломерація).

         Завантаження доменної   печі   проводиться    певними    порціями (колошами) і у певній послідовності (кокс-руда-флюс).

2.1.2. Будова доменної печі.

         Доменна піч  (рис. 12)  -  є  шахтною  (вертикальною)  піччю,  яку викладають шамотною цеглою у стальному корпусі. Доменну піч ділять на: колошник, шахту, розпар, заплечики та горн. Через колошниковий затвор у доменну піч завантажують шихту.  Шахта має форму  зрізаного  конуса, який розширюється  донизу, що  сприяє вільному опусканню шихти у міру плавлення. На рівні розпару і заплечиків утворюється губчасте залізо, яке потім навуглецьовується, плавиться і стікає у горн. Заплечики від розпару звужуються до  горна, тому  вони  утримують  тверду  шихту  в розпарі та шахті.

         У горні на черені 7 збирається рідкий чавун, а над ним - шлак.

Шлак періодично  випускають через льотку 5,  а чавун - через льотку 1.  Повітря для горіння палива подається в піч  через  пустотілі  мідні  або алюмінієві фурми  4,  які  розміщені  кільцем у верхній частині горна.  Фурми, горн,  заплечики і розпар охолоджують проточною водою. Частина печі через колони 6 спирається на фундамент 8. На колошнику є завантажувальний апарат 3 та газовідвід 2.  Для доставки  шихти на  колошник  до  печі прилягає похилий  міст із скіповим підйомником.  Два скіпи (вагонетки) рухаються паралельно (один - вгору,  другий – вниз) і,  коли один скіп розвантажується, другий

наповнюється   шихтою.   Є  печі,  де  шихта подається транспортерами.  Чавун і шлак випускають через окремі льотки (отвори) по спеціальних жолобах у ковші.

         Доменний газ відводять,  очищають і використовують для  підігрівання різних агрегатів.

Повітря, яке подають у  доменну  піч,  підігрівають  до  1473 0К  у спеціальних повітронагрівниках.   За рахунок цього   різко   підвищується продуктивність печей і зменшуються витрати палива.