Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи Металознавства.docx
Скачиваний:
228
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
420.35 Кб
Скачать

1.5. Порошкові матеріали.

 

1.5.1. Тверді сплави.

         Твердими сплавами називають зносостійкі та досить тверді металеві матеріали, що містять у структурі велику кількість карбідів вольфраму, титану, танталу, хрому, заліза та ін.

          Розрізняють тверді  сплави,  литі  та  порошкоподібні,   а   також металокерамічні.

         Розглянемо порошкоподібні.

         Сормайти (залізо   +   25-31 %  Сz).  Ним  наплавляють  зуби землечерпалок, ковшів екскаваторів,  щоки дробарок для  підвищення  їх зносостійкості. Крім  сормайту  використовують  велику  кількість різних марок наплавлювальних сплавів:  наприклад,  порошковий  дріт  марки  ПП  - 20Х9Г9Т тощо.

  

1.5.2. Металокерамічні тверді сплави.

Основною складовою таких сплавів є карбіди  вольфраму,  титану  і танталу. Як зв’язуючий компонент використовують кобальт.

         Металокерамічні сплави випускають трьох груп: вольфрамова - марки ВКЗ, ВК6,  ВК10КС,  ВК20, ВК25; титано-вольфрамова - марки Т3К4, Т15К6, Т5К12 та ін.; титано-тантало-вольфрамова - марки ТТ7К12, ТТ8К6, ТТ20К9 та ін.

         Вольфрамова група,  наприклад,  ВК6 містить 6 %  Со,  решта карбід вольфраму (WC).

         Титано-вольфрамова, наприклад,  Т15К6 містить  15 %  ТіС,  6 %  Со, решта WC.

         Титано-тантало-вольфрамова, наприклад, ТТ20К9 містить 20 % карбіду титану і танталу, 9 % Со, рештаWC.

         Металокерамічні сплави використовують,  як інструмент для обробки різанням металів,   сплавів,  пластмас,   деревини,   каменю.   Також виготовляють філь’єри і матриці для волочіння та пресування.

 

          

1.5.3. Металокерамічні матеріали.

         Дані матеріали  виготовляються з дрібних порошків різних речовин,  у тому числі мінералів,  які є здебільшого оксидами,  карбідами, нітридами та  ін.  Зв’язуючою речовиною для виготовлення виробів є тонко подрібнені скловидні сполуки.

         Мінералокерамічні вироби   не   втрачають   твердості   та  можуть працювати при температурах до 14730К.  Їх застосовують  для  оснащення різальних інструментів при чистовій обробці.

    1.5.4. Алмаз  має твердість значно більшу,  ніж тверді сплави,  а зносостійкість у десятки  разів  більшу. Проте  алмаз  крихкий,  тому кристали алмазу  використовують  для  тонкого,  так  званого алмазного точіння деталей  з  кольорових  металів  і  неметалевих   матеріалів.  Теплостійкість алмазу  невелика,  до  873 0К.  Для виготовлення різців використовують алмази масою понад 0,3 карата (карат = 0,2 г).

 

         1.5.5. Ельбор (кристалічний нітрид бору) за твердістю близький до алмазу, а  теплостійкість його перевищує 1473 0К,  він хімічно інертний до вуглецю.  Ельбор  застосовують  при  чистому  і   точному  точінні загартованих сталей,  чавунів  та  інших важкооброблюваних матеріалів.  Зносостійкість різців  із вставками  ельбору  в  10  разів  перевищує стійкість різців з пластинками з твердих сплавів і металокераміки.

         Порошки алмазу   та   ельбору   застосовують   для   виготовлення шліфувальних кругів,   брусків,   а  також  у  вільному  вигляді  для притирання і полірування.