Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи Металознавства.docx
Скачиваний:
228
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
420.35 Кб
Скачать

2.2. Виробництво сталі.

 

2.2.1. Хімізм сталеплавильного процесу.

         Основна маса  сталі  у  наш  час виробляється з доменного чавуну.  Завдання переробки чавуну в  сталь полягає  у  тому,  щоб  із  чавуну видалити надлишок вуглецю, кремнію, марганцю, сірки і фосфору.

         Кисень, який проникає у чавун, переважно окислює залізо:

     2Fе + О2    2Fе 2О + Q.

         Оксид заліза вступає у взаємодію з домішками у чавуні,  зменшуючи їх вміст:

     2FеО + Sі    2Fе + SіО2  +  Q;

     FеО + Мп   Fе + МпО + Q ;

     5FеО + 2Р   Р2О5 + 5Fе +  Q.

         Кількість вуглецю зменшується також за рахунок оксиду заліза:

     FеО + С   Fе + СО +  Q.

     Фосфор і  сірка  виводяться з металу в шлак за допомогою вільного оксиду кальцію:                    

     Р2О5 + 4СаО   (СаО)4Р2О5  + Q;

     FеS + СаО   СаS + FеО + Q.

     Після виплавлення  сталі  її  розкислюють.   Розкислення   проводять феромарганцем, феросиліцієм, алюмінієм:

     3FеО + 2Аl    3Fе + Аl2О3 +  Q;

     2FеО + FеSі   3Fе + SіО2  + Q ;

     FеО + FеМп    2Fе + МпО + Q .

 

2.2.2. Сучасні методи виробництва сталі.

         Виплавляння сталі у конверторах з кисневим продуванням.  У  конверторному процесі джерелом   тепла є  хімічні  екзотермічні  реакції  окислення елементів, які входять до складу чавуну.  У кисневих конверторах можна виплавляти як вуглецеві, так і леговані сталі.

          Кисневі конвертори  поділяються  на  стаціонарні   та   обертові, місткістю від 100 до 350 т.

Стаціонарний конвертор (рис.13) має два бандажі 4,  кожний з яких спирається на   два   ролики  1. Горловина  конвертора  має  сферичну форму. Конвертори викладають   доломітовою   цеглою.   Льоток   3 призначений для зливання готової сталі.

         У конвертор спочатку завантажують скрап,  потім заливають  чавун, далі засипають вапно,  боксит, залізну руду і окалину (якщо потрібно), після чого проводять продування,  взяття  проб,  аналіз  їх,  а  потім зливання

металу   і   шлаку.   Процес  виплавляння  сталі  у  конверторах триває 15 хв.

         Мартенівський спосіб   виробництва   сталі  виник  у  1864  році, розроблений французьким вченим П.Мартеном. У мартенівських печах сталь виплавляють з  твердого  або  рідкого  чавуну,  стального  і чавунного брухту з домішками залізної руди,  окалин,  флюсів і феросплавів:  при цьому утворюється побічний продукт плавлення – мартенівський шлак.

Мартенівська піч (рис.14) складається з:  плавильного простору 4, череня 7,  склепіння  3,  регенераторів 8 і 6 (які служать для підігрівання повітря і газового палива).  У передній стінці  мартенівської  печі  є вікна 9, через  які з робочої площадки закидають шихту,  беруть проби сталі і спостерігають за плавленням. У задній стінці міститься льоток для випускання сталі. Паливом служить мазут.

У залежності від  шихти  виплавляння  сталі  у  мартенівських  печах розділяють на:  скрап-рудний процес  (60-80 %  рідкого чавуну і 20-40 % скрапу, залізна руда і флюси); скрап-процес (65-80 % відходів і брухту, решта чушковий чавун).

Мартенівські печі мають місткість до 1000  т.  Тривалість  плавлення залежить від місткості печі, виду палива, складу шихти і продовжується від 5 до 12 годин.

 

 

           Виплавляння сталі в електропечах набуває дедалі більшого розвитку.

          Відсутність окислювального полум'я і незначний доступ повітря,  а то й  повна  його  відсутність, дають  можливість  створювати у печах нейтральне або відновлювальне середовище і досить  повно розкислювати сталь, тобто  виплавляти  високоякісні  сталі.  Є  два типи печей для виплавляння сталі: дугові та індукційні.

         Для виплавляння  сталі  використовують  дугові  трифазні  печі прямого нагрівання, де дуга горить  між (графітовими)  електродами  і  шихтою (рис.15). Температура у печі досягає  4273-6273 0К.

         Робота індукційної печі базується  на  передачі  електромагнітної енергії за   допомогою  індукції.  На рис.16  наведено  схему  будови індукційної печі.  У середині спірального багатовиткового індуктора  2 міститься вогнетривкий  тигель  1.  Індуктор  і  тигель  встановлені у каркасі 3 печі.  Для виливання готової сталі вся піч обертається навколо осі 4. Місткість тиглю від кількох кілограмів до кількох тонн. Метал у тиглі розігрівається  індуктивними  (вихровими)  струмами.  Індукційні печі використовують,   в   основному,   для  виплавляння  високоякісних вуглецевих і легованих сталей та інших сплавів.