Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

короткий словник перефраз

.pdf
Скачиваний:
598
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Археологія, ця «мати історії», як визначав її Т. Г. Шевченко, вже докопалася до найглибинні-ших джерел людського роду (РУ, 8.11.1982).

Мати міст (городів) руських, уроч. — Київ. П о р.:

Місто-герой на Дніпрі; Місто Кия.

Київ — місто-герой, одне з найдавніших міст країни —

«мати міст руських» (ЕГ СРСР. 166).

Так, працюючи і борючись, жив народ в стародавньому Києві — «матері городів руських», столиці могутньої держави — Київської Русі (Оповідання, 1982, 17).

Машина з червоним хрестом [на борту] —

машина швидкої допомоги.

Кожна машина з червоним хрестом на борту має тепер набір необхідних медикаментів, щоб в разі необхідності не викликати спеціалізовану бригаду (КрП, 30.01.1980).

Машина клімату — кондиціонер.

На краматорському заводі «Кондиціонер» почався серійний випуск транспортних «машин клімату», які підтримують у кабінах екскаваторів, підйомних кранів, бульдозерів потрібну для машиніста температуру, навіть якщо надворі 40 градусів спеки або холоду (КрП,

27.01.1980).

Мертва вода — вода, отруєна шкідливими сто ками виробництва.

«Мертву воду», яка нічим не очищається, доводиться спалювати (РО, 13.12.1980).

Механічна рука — захватні пристрої.

На масивних металевих опорах закріплено шестиметрову монорейку із зварною механічною рукою. Поруч — шафа управління з електронно-магнітною пам'яттю. Інженер-технолог... натискаючи на кнопки позиційної системи, пересуває механічну руку вправо і вліво, повертає змінні захватні пристрої (їх три, всі різних розмірів) на 90 і 180 градусів, виконує інші маніпуляції (РУ, 2.11.1982).

Мистецтво слова. Д и в . : Красне письменство.

Міжнародний валютний метал — золото. П о р :

Жовтий метал.

61

Неабиякого значення надається міжнародному валютному металу — золоту, родовища якого є у східних та південних районах нашої країни (ЕГ СРСР, 43).

Містечко здоров'я — лікарняний комплекс.

Зростає містечко здоров'я. Лікарняний комплекс споруджує колектив БУ-9 (КрП, 4.10.1981). Місто Великого Жовтня, уроч. — Ленінград. П о p.: [Велике]

місто революції; Колиска [Великої] Жовтневої [соціалістичної] революції; Місто [-герой] на Неві; Невська твердиня; Місто Леніна (Ленінове місто) [на Неві];

Ленінград був, є і навіки залишиться містом Великого Жовтня (Іст. СРСР, 10, 42). Місто-герой на Дніпрі — Київ. П о p.: Мати міст (городів) руських; Місто Кия.

Убудь-яку пору року красиве місто-герой на Дніпрі. А

вці травневі дні, коли весняну гаму яскравих барв доповнив святковий кумач, воно особливо нарядне й неповторне (РУ, 30.05.1982). Місто [-герой] на Неві — Ленінград. Д и в.: Місто Великого Жовтня.

Місто-герой на Неві приймає в ці дні учасників фіналів дев'ятого чемпіонату і першості Радянського и)юзу з багатоборства ГПО на призи газети «Комсомольця правда» (РУ, 31.10.1982).

Трудову вахту на честь з'їзду КПРС багато кращих будівельників з міста на Неві завершать в Тюменській області (РУ, 26.10.1980). Місто Кия — Київ. Д и в . :

Місто-герой на Дніпрі.

Такі Золоті ворота Києва, крізь які можна розглядати минуле і майбутнє міста Кия (Україна, 1980, № 37, 8).

Місто Леніна (Ленінове місто) [на Неві],

уроч. — Ленінград. Д и в . : Місто Великого Жовтня.

Велике місто Леніна жило, боролося і разом з усією країною готувало розгром німецько-фашистських загарбників (Іст. СРСР, 10, 40).

У 1945 році Остап Вишня відвідує місто Леніна на Неві і пише хвилюючий цикл «Ленінград і ленінградці» (УРЛ, 119).

Письменника полонила ніжна й щира, гаряча й самовіддана, глибока й зворушлива закоханість

ленінградців у своє рідне місто: «Я гордий..., що маю честь бути громадянином Ленінового міста, і я щасливий..., що віддаю городові-героєві любов свою» (УРЛ, 120).

Місто «Молодої гвардії» — Краснодон.

У вересні 1943 року весь світ дізнався про нагородження бойовими орденами членів «Молодої гвардії» і про надання її організаторам і керівникам — Уляні Громовій, Іванові Земнухову, Олегові Кошовому, Сергієві Тюленіну і Любові Шевцовій посмертно звання Героя Радянського Союзу. Цю дату щороку відзначають у місті

«Молодої гвардії» (РГ, 26.09.1981).

Місяць жнив — серпень.

Серпень — місяць жнив, збирання врожаю. А для вчителів це, можна сказати, час підготовки до своєрідної посівної, до початку нового засіву розумного, доброго,

вічного (РУ, 18.08.1982). Місто партизанської слави

Путивль.

У місті партизанської слави — Путивлі відбулося відкриття двоповерхового універмагу, торгова площа якого становить понад дві тисячі квадратних метрів (РУ,

13.11.1982). Місто руди й металу — Кривий Ріг.

Новозбудований аеропорт міста руди й металу прийняв перших пасажирів з Києва, Москви, Ленінграда

(РУ, 31.12.1978).

Місто [українських) корабелів (суднобудівників) —

Миколаїв.

З кожним днем змінюється зовнішній вигляд міста українських суднобудівників — Миколаєва. Виростають нові квартали, масиви (РУ, 13.11.1982).

Коли жителька міста корабелів подзвонила в диспетчерську «Миколаївгазу» і заявила, що у неї в газовій колонці живе гадюка, чергова навіть не стала з нею говорити... (РГ, 12.06.1980).

Місто

юності

на

Далекому

Сході

Комсо-мольськ-на-Амурі.

 

 

 

Згадайте героїчних будівників Комсомольська-на-Амурі

міста юності на Далекому Сході, згадайте самовіддану працю ударних комсомольських бригад, які споруджували металургійні велетні Уралу і Кузбасу! (Іст. СРСР, 10, 154).

63

Мова братерства і дружби — російська мова. П о р.:

Мова інтернаціонального єднання; Мова миру.

Знати російську — мову братерства і дружби. Цей крилатий вислів став гаслом, під яким ось уже багато років працює вчителька (РО, 12.12.1979). Мова інтернаціонального єднання — російська мова: Д и в . :

Мова братерства і дружби.

Бесіда проходила без перекладача, невимушено 1 легко, адже навіть ті, хто закінчив лише один курс університету Дружби народів у Москві, непогано володіють російською мовою — мовою інтерна-Щонального єднання (РО,

12.09.1979). Мова миру — російська мова. Д и в . : Мова братерства і дружби.

Майже у ста країнах земної кулі вивчають нині російську мову — мову миру (РО, 16.02.1980). Мозок і серце радянської політичної системи — Комуністична партія Радянського Союзу. П о р.: Керівна і спрямовуюча сила нашого (радянського) суспільства; Ленінська гвардія; Розум, честь і совість народу (нашої епохи).

Комуністична партія — мозок і серце радянської політичної системи ( О с н о в и , 25). Молочний цех —

молочнотоварна ферма колгоспу, радгоспу.

Торік працівники молочного цеху колгоспу імені Леніна одержали по 3201 кілограму молока від корови (РУ,

26.09.1981). Морський вовк — бувалий моряк.

Тут за письмовим столом сидів... капітан другого рангу,.бувалий морський вовк (РО, 21.06.1980).

Морський санітар — морський нафтосміттє-збирач.

На судноремонтному заводі Азовського морського пароплавства завершено спорудження удосконаленого нафтосміттезбирача. «Морський санітар» може віддалятися від берега на відстань до 20 миль... (РУ,

17.02.1980). М'яке золото — хутро.

Хутровикам, швейним підприємствам республіки та на експорт відправлено багато «м'якого золота» найрізноманітніших кольорів — коричневого, срібля- сто-голубого, перлистого та інших, що користуються попитом (РУ, 18.01.1976).

Н

Надійні лічильники часу — радіоактивні елементи.

У надрах землі є надійні «лічильники часу»-Це радіоактивні елементи, наприклад, уран. З часом він повільно, з однаковою швидкістю розпадається на гелій і свинець. Гелій розсіюється, а свинець залишається в породі (ФГ СРСР, 33). Найбільша річка України — Дніпро.

Там, де колись були ревучі пороги, нині — широка напружена водна магістраль. Таким став Дніпро вже в наш радянський час. Але хотілося б «зазирнути» в його історію, довідатись про те, як починалося судноплавство на

найбільшій річці України... (МУ, 28.11.1979).

«Найбільш вільна країна» світу, ірон.— Сполучені Штати Америки. П о р . : Країна долара.

Коли ж перші «біженці», головним чином, кримінальні злочинці та інші покидьки кубинського суспільства, опинилися в «найбільш вільній країні» світу, то їх поспішили загнати за колючий дріт у спеціальні центри, які мало чим відрізняються від концтаборів (РУ, 20.09.1980).

Найбільший птах на Землі — африканський страус.

У саванах Африки багато різноманітних птахів. Це й дуже маленька гарна нектарка, і найбільший птах на Землі

— африканський страус (ГМ, 51).

Найвища нагорода нашої Вітчизни — орден Леніна.

Іменем Леніна названо заводи і фабрики, шахти й електростанції, колгоспи і радгоспи, інститути і школи. Природно, що іменем генія людства, великого вождя і вчителя трудящих названо й найвищу нагороду нашої Вітчизни (СВ, 6.04.1980).

Найвища сходинка п'єдесталу пошани — перше місце

успортивному змаганні. П о р.: Золота сходинка.

Зперемогою повернувся додому 8-Д Дніпропетровської школи № 57! На четвертих фінальних іграх «Старти надій» він виборов найвищу сходинку п'єдесталу пошани і весь піонерський «Артек» вітав його (РО, 29.12.1979).

Найвищий форум комуністів, уроч. — партійний з'їзд.

65

Коли у трудових колективах ділишся своїми спогадами про незабутні дні найвищого форуму комуністів, ще й ще раз відчуваєш глибокі патріотичні почуття радянських людей (РУ, 10.04.1976). Найдорожче багатство нації

діти. П о р.: Майбутнє планети; Маленькі громадяни; Підростаюче покоління.

Після чотирьохмісячного дослідження становища дітей у США 385 фахівців дійшли висновку, що дитяча смертність тут вища, ніж в інших розвинутих країнах, що мільйони американських дітей «позбавлені одного з основних прав — права на освіту», що «діти —

найдорожче багатство нації — часто позбавлені необхідної медичної допомоги» (Основи, 112—113).

[ Найпередовіший і] найреволюційніший клас

пролетаріат.

Маркс і Енгельс були не просто продовжувачами своїх теоретичних попередників. Вони критично переробили ідейну спадщину минулого і створили нове вчення, що виражає корінні інтереси найпере-довішого і найреволюційнішого класу — пролетаріату (С, 8).

...З середини 90-х років XIX ст. починається третій, пролетарський етап, визвольного руху в Росії. ...На третьому етапі головною силою визвольної бороть: би став

найреволюційніший клас — пролетаріат (Іст. СРСР, 8, 160).

Найпривілейованіший (єдиний привілейований) клас Радянського Союзу — діти в СРСР.

У Радянському Союзі діти —найпривілейованіший клас.

Держава стоїть на варті інтересів дітей У сім'ї, у сфері освіти та праці, у будь-якій ланці життя суспільства (РО,

7.09.1981).

Виставка, присвячена Міжнародному року дитини, розповідає про всенародну турботу, якою оточений у нашій країні «єдиний привілейований клас» (ВК, 18.12.1979).

Найцінніший продукт — хліб.

Які смачні страви і ласощі, виявляється, можна приготувати із звичайної зачерствілої булки, житнього коровая, бублика... і водночас яка це велика — в державних масштабах — економія справді найціннішого продукту

(РУ, 6.09.1981).

Народний обранець (посланець) — народний депутат.

Чимало корисних починань на рахунку народних обранців, що працюють у сільському господарстві. Так, успішно діють депутати — тваринники колгоспу імені Карла Маркса Томашпільського району (РУ, 6.05.1981).

З яким запалом я взявся виконувати обов'язки народного посланця в Харківській міській Раді робітничих і селянських депутатів, заступника голови червоногвардійського районного штабу! (РУ, 10.11. 1982).

Народний поет України — Шевченко Тарас Григорович

(1814—1861). П о р.: Автор [безсмертного] «Кобзаря»; Великий (геніальний) Кобзар; Основоположник нової української літератури і... [літературної] мови.

Народний поет України знаходив глибокий пат-

ріотичний зміст у художніх творах, що прославляли героїзм російського і українського народів (1- П і л ь г у к . Т.

Г. Шевченко — поборник Дружби російського і українського народів. К., 1961, с 11).

Народні дозорці — члени групи народного контролю. Завдання, які ставлять перед собою народні дозорці заводу «Вулкан», пов'язані з вирішенням важливих проблем поліпшення виробництва (ПК, 25.11 1979).

Народні месники — партизани. П о р.: Бійці невидимого фронту; Воїни партизанського фронту.

Перед масовою стратою фашисти вимагали від жителів Красухи виказати місцезнаходження партизанів. Але ніхто не став перед ворогом на коліна, ніхто не назвав того заповітного лісу, в якому ховалися народні месники (Іст.

СРСР, 10, 79).

Наука чудес — хімія.

Хімію називають «наукою чудес» (РО, 14.10. 1981).

Національна тварина Австралії — кенгуру.

Виступаючи в пресі, по радіо, на конференціях, вони [природодослідники] протестують проти масового знищення «національної тварини» Австралії (РО,

29.11.1980).

Небесний камінь (пришелець) — метеорит. П о р.:

Космічний пришелець (пришелець з Всесвіту); Падаюча зоря; Чорний камінь.

67

Розгадка сибірської головоломки [Тунгуського метеорита] — свого роду хобі київських геологів. Основну ж увагу зосереджено на небесних пришель-цях, які приземлилися на території України...

Великим досягненням української метеоритики € доказ генетичної неоднорідності матеріалу небесних каменів (РУ,

28.06.1983).

Невська твердиня, іст. — Ленінград ( у період Великої Вітчизняної війни).

У вогненний літопис Великої Вітчизняної війни навічно вписано подвиг захисників невської твердині, які в січні сорок третього року пробили бреш У сталевому ворожому кільці, що стискало місто Леніна (РУ, 19.01.1983).

Нев'янучі квіти землі — мінерали-самоцвіти.

Нев'янучі квіти землі. Світ мінералів великий і різноманітний, але є особливе сімейство каменів, чудових за красою і дивними "якостями. Це самоцвіти (РУ,

2.11.1982).

Нектарний король — синяк (трав'яниста медо носна рослина).

З досвіду відомо: гектар синяку для бджолиного взятку заміняє 25 гектарів гречки. То чому ж «нектарний король» на пасічницьких пасовищах досі поступається білому та жовтому буркунові, іноземній фацелії? (РУ, 16.10.1982).

Ньютон XX ст. — Ейнштейн Альберт (1879— 1955), фізик-теоретик.

Ейнштейн, якого називають Ньютоном X X ст., зумів сформулювати більш загальні закони руху, які справджуються також для рухів із швидкостями, близькими до швидкості світла (Ф, 8, 207). Ньютон електрики — Ампер Андре-Марі (1775—1836), основоположник електродинаміки.

Максвелл назвав його [Ампера] «Ньютоном електрики». Ампер працював також у галузі механіки, теорії імовірності і математичного аналізу (Ф, 9, 212).

О

Осінні жнива — збирання городини, фруктів, соняшнику, цукрових буряків, кукурудзи.

Трудівники радгоспу імені Тімірязєва виростили хороший урожай соняшнику, городини... Добре вродила на ділянці гібридизації кукурудза... Одночасно з осінніми жнивами йде підготовка до вирощування врожаю-80 (РУ,

11.10.1979).

Високе досягнення збирально-транспортного колективу колгоспу «Прапор комунізму» стало логічним завершенням тієї організаторської і масово-політичної роботи, яку провели під час осінніх жнив правління і партійна організація господарства (РУ, 13.10.1979).

Основний Закон нашого життя (суспільства) —

Конституція СРСР. П о р . : Маніфест нашої епохи;

Маніфест розвинутого соціалізму [і будівництва комунізму/; Основний Закон СРСР (нашої держави, Радянської держави); Хартія миру і щастя.

Основний Закон нашого життя проникнутий турботою про добробут і щастя людини — будівника комунізму (ДЧ,

24.01.1980).

Молодь має тут усе для гармонійного, всебічного розвитку, здобуття вищої освіти, піднесення своєї культури. Це — надійні гарантії, що надає їй Основний Закон нашого суспільства — Конституція СРСР (РО,

6.10.1979).

Основний Закон СРСР (нашої держави, Радянської держави) — Конституція СРСР. Д и в . : Основний Закон нашого життя (суспільства).

Радянський Союз є ініціатором багатьох миролюбних заходів і неухильно стоїть за розрядку міжнародної напруженості та загальне роззброєння, за вічний і міцний мир на землі. Ця позиція СРСР закріплена в Основному Законі нашої держави (РО, 7.09.1981).

Вдруге вони разом їхали до Москви на сесію Верховної Ради СРСР. Зараз обидві хвилювалися більше звичайного: їм треба було разом з іншими депутатами затверджувати Основний Закон СРСР, проект якого вже давно обговорювався в усіх куточках країни (КрП, 7.10.1979).

69

Найважливішим джерелом радянського права є Конституція СРСР — Основний Закон Радянської держави

(Основи, 12).

Основоположник нової української літератури —

Шевченко Тарас Григорович (1814—1861). П о р . :

Автор [безсмертного) «Кобзаря»; Великий (геніальний) Кобзар; Народний поет України; Основоположник нової української [літературної) мови.

Найвидатнішим виразником дум і прагнень трудового народу, основоположником нової української літератури

став геніальний поет, художник, революційний демократ, інтернаціоналіст, невтомний борець за волю і щастя гноблених народів Т. Г. Шевченко (УЛ, 7, 10).

Основоположник нової української [літературної] мови

— Шевченко Т. Г. Д и в.: Основоположник нової української літератури.

Нині вважається незаперечним твердження про Шевченка як основоположника нової української мови...

л ю щ П. П. Історія української літературної мови. К., 1971,

с. 292). Острів Свободи — Куба.

Республіка Куба — перша соціалістична держава в Латинській Америці, що надихає її народи на боротьбу за економічну та політичну незалежність. Ось чому Кубу образно називають островом Свободи (ЕГЗК, 9, 1979,

117—118). Охоронці (вартові) кордонів (рубежів) нашої Батьківщини (країни) — прикордонники. П о р.: Вартові

[священних рубежів] Вітчизни (Батьківщини); Воїни у зелених кашкетах; Дозорні Вітчизни.

В будь-який час пильно несуть службу охоронці кордонів нашої Батьківщини (РУ, 28.05.1983).

Щоденними ратними ділами сьогоднішні вартові західних рубежів країни підтверджують: вони гідно несуть естафету подвигів прикордонників старших поколінь ( Т а м ж е ) .

П