Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lections / Lect_Tema_07.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
185.34 Кб
Скачать

2. Адміністративні методи менеджменту. Увага!

Організаційні дії є способами впливу через документи тривалої дії. Вони здійснюються шляхом:

• організаційного регламентування, тобто через закони, декрети, положення, статути, укази, постанови і т. ін.;

• організаційного нормування витрат сировини, енергії, інструменту, розмірів амортизації, термінів впровадження нової техніки.

• організаційного інструктування через інструкції, правила, вимоги (наприклад – інструкція з експлуатації верстатів);

• організаційного інформування за допомогою актів, протоколів, доповідних записок, службових листів, телеграм, телефонограм, заяв.

Розпорядчі дії є способом короткотермінового впливу через усунення недоліків, відхилень тощо у ході виробничо-господарської діяльності. Розпорядчі дії реалізуються:

• наказами (їх віддають директор, його заступники);

• розпорядженнями (прерогатива начальників підрозділів, служб), які мають на меті виконання наказів;

• вказівками (застосовують усі менеджери), основним призначенням яких є виконання наказів і розпоряджень.

Дисциплінарні дії використовують згідно з конкретними ситуаціями. Виливаються в зауваження, догани, переміщення посадових осіб, звільнення тощо.

  1. Соціально-психологічні методи менеджменту.

Соціально-психологічні методи управління посідають важливе місце в процесі управління, яке визначається роллю колективу в задоволенні соціальних потреб людини. Це конкретні способи і прийоми впливу на процеси, які відбуваються всередині нього.

Мета соціально-психологічних методів - забезпечити все зростаючі соціальні потреби людини, її всебічний гармонійний розвиток і підвищення на цій основі трудової активності та ефективної діяльності колективів. Вони можуть реалізовуватись різними способами (методами).

Вплив соціальних планів здійснюється шляхом створення умов праці, забезпечення відпочинку, організації побуту, медичного обслуговування тощо.

Моральні стимули впливають через нагородження орденами, медалями, грамотами, присвоєнням звань тощо.

Методи формування колективів та соціально-психологічного клімату в них забезпечують вплив на засадах добору його членів за кваліфікацією, характером, стажем тощо, розташування кадрів на робочих місцях і т. ін.

Методи соціального нормування дають змогу впорядкувати соціальні відносини між колективами і певними працівниками шляхом введення різних соціальних, моральних, етичних норм, які включають правила внутрішнього розпорядку, статути громадських організацій, кодекс робочої честі, правила виробничого етикету, форми дисциплінарних дій.

Методи соціального регулювання використовуються для впорядкування і гармонізації соціальних відносин шляхом виявлення і регулювання інтересів і цілей різних колективів, груп та осіб. Це статути громадських організацій, угоди, взаємні зобов’язання, системи добору, розподілу і почерговості задоволення соціальних потреб та інтересів.

Методи соціального почину, новаторства призначені для формування і підтримки в колективі найбільш прогресивних соціальних норм, інтересів, потреб, тенденцій соціального розвитку.

Психологічні методи управління спрямовані на регулювання стосунків між людьми шляхом створення оптимального психологічного клімату в колективі. До психологічних належать методи комплектування малих груп і колективів, гуманізація праці, психологічного впливу, професійного добору і навчання.

Конкретні соціально психологічні методи управління використовують на основі збирання соціальної інформації шляхом анкетування, вивчення документів, структурних карт, спостереження і самоспостереження тощо та аналізу цієї інформації.

У зв’язку з тим, що зміна соціальних параметрів колективів відбувається під впливом факторів, тривалого характеру дії, особливого значення в цьому процесі набуває соціальне прогнозування і планування.

Соціальне планування включає методи планування за історико-логічним критерієм, агрегування показників, диференційоване планування.

Соседние файлы в папке Lections