Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lections / Lect_Tema_07.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
185.34 Кб
Скачать

1. Між організацією і зовнішнім середовищем.

Організації користуються різноманітними засобами для комунікації зі складовими свого зовнішнього оточення. З наявними і потенційними споживачами вони з’єднуються з допомогою реклами та інших програм просування товарів на ринок. В сфері відносин з суспільством головна увага приділяється створенню певного образу, "іміджу" організації на місцевому, загальнонаціональному чи міжнародному рівні. Організаціям доводиться підкорятися державному регулюванню і заповнювати в цьому зв’язку просторові письмові звіти. В своїх щорічних звітах будь-яка компанія повідомляє інформацію з фінансів і маркетингу, а також наводить відомості про своє розміщення, можливості кар’єри, пільги і тому подібне. Використовуючи лобістів і роблячи вклади на користь різних політичних груп, комітетів, організації намагаються впливати на зміст майбутніх законів і постанов. Організація, де є профспілка, повинна підтримувати зв’язок із законними представниками осіб, що працюють за наймом. Якщо профспілка в даній організації відсутня, вона може спілкуватися зі своїми робітниками заради того, щоб профспілка не з’явилася. Це лише деякі приклади зі всієї різноманітності способів реагування організації на події і фактори зовнішнього середовища.

2. В межах внутрішнього середовища організації.

Інформація переміщається всередині організації з рівня на рівень в рамках вертикальних комунікацій. Вона може передаватися "зверху донизу". Таким шляхом підлеглим рівням управління повідомляється про поточні задачі, зміну пріоритетів, конкретні завдання, рекомендовані процедури і тому подібне.

Крім обміну від вищих рівнів управління до нижчих, організація має потребу в комунікаціях по висхідній. Найчастіше так надходить інформація про недоліки, покращення, страйкову ситуацію та інші, тобто спрацьовує принцип "знизу доверху".

Передачі інформації з нижчих рівнів на вищі може помітно впливати на продуктивність. Завдяки комунікації по висхідній керівництво дізнається про поточні чи назріваючи проблеми і пропонує можливі варіанти виправлення положення справ. Обмін інформації по висхідній звичайно відбувається у формі звітів, пропозицій і пояснювальних записок.

  1. між різними підрозділами

На доповнення до обміну інформацією по низхідній або висхідній організації мають потребу в горизонтальних комунікаціях. Організація складається з багатьох підрозділів, тому обмін інформації з ними потрібен для координації задач і дії. Оскільки організація - це система взаємозв’язаних елементів, керівництво повинно домагатися, щоб спеціалізовані елементи працювали разом, просуваючи організацію в потрібному напрямку.

Додаткова користь від комунікації по горизонталі полягає в формуванні рівноправних відносин. Доведено, що такі відносини є важливою складовою задоволеності робітників організації.

  1. між менеджером (керівником) і його робочою групою (апаратом), між членами групи

Комунікації з робочою групою в цілому дозволяють керівнику підвищити ефективність дій групи. Оскільки в обміні беруть участь всі члени групи, кожний має можливість поміркувати над новими задачами і пріоритетами відділу, про недавні проблеми, досягнення, пропозиції раціоналізаторського характеру.

  1. через неформальні комунікації

Канал неформальних комунікацій можна назвати каналом розповсюдження чуток.

Чутки "вирують" біля автоматів з охолодженою водою, по коридорам, в столових і будь-якому іншому місці, де люди збираються групами. Оскільки по каналам чуток інформація передається набагато швидше ніж по каналам формального повідомлення, керівники користуються першими для розповсюдження певної інформації або відомостей типу “тільки між нами”. Дослідження показують, що інформація, яка передається по каналам неформального повідомлення, тобто чутки, найчастіше виявляються точними.

Таблиця 2

Соседние файлы в папке Lections