Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

1.:Розшарування аорти

2.:Інфаркт міокарду

3.:Варіантна стенокардія

4.:Тромбоемболія легеневої артерії

5.:Ексудативний перикардит

№406

У пацієнта зі стабільною стенокардією напруги, ІІІ ФК, незважаючи на інтенсивне лікування нітратами, бета-блокаторами, дезагрегантами продовжуються ангінозні приступи при незначному фізичному навантаженні. Який метод лікування показаний для покращання стану хворого ?

1.:Призначення гепарину

2.:Призначення статинів

3.:Призначення нітратів

4.:Аорто-коронарне шунтування

5.:Призначення тромболітиків

№407

У пацієнтки Н. 16 років лікар вислухав систолічний шум на верхівці, акцент ІІ тону над легеневою артерією, тони серця збережені, тахікардія. На ехокардіоскопії гемодинамічно незначимий пролапс задньої стулки мітрального клапана І ст. Визначіть тактику лікаря.

1.:Біцилінпрофілактика (весна, осінь).

2.:Біцилінопрофілактика протягом року.

3.:Аспірин (весна, осінь).

4.:Протизапальні нестероїдні засоби (весна, осінь).

5.:Спостереження, контроль ехокардіоскопії 1 раз в рік.

№408

Хвора 19 років 5 років хворіє на ревматизм. На профогляді виявлено розширення меж серця вліво, мітральну конфігурацію серця і відхилення контрастованого стравоходу по колу великого радіуса; ослаблення І тону, систолічний шум над верхівкою, який іррадіював в ліву аксилярну ділянку, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Про яку набуту ваду серця слід подумати?

1.:Стеноз гирла аорти

2.:Недостатність мітрального клапану

3.:Стеноз лівого атріовентрикулярного отвору

4.:Недостатність тристулкового клапану

5.:Недостатність аортального клапану

№409

Хвора, 32 р., впродовж 2 років скаржиться на задишку в спокої, нічні напади ядухи, набряки на ногах, поступове збільшення в об‘ємі живота. . Об’єктивно: стан важкий, акроціаноз, вологі незвучні хрипи у нижніх ділянках легень. Пульс - 90 за хв, аритмічний. Тони серця ослаблені, систолічний шум над верхівкою. АТ- 90/60 мм рт. ст. . ЕхоКГ: розширення всіх порожнин серця, ФВ - 28%. Клапани серця не змінені. Листки перикарду не потовщені. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Гострий міокардит

2.:Констриктивний перикардит

3.:Дилятаційна кардіоміопатія

4.:Гіпертрофічна кардіоміопатія

5.:Бронхіальна астма

№410

У больной 55 лет с диагнозом вариантной (вазоспастической) стенокардии частые парные желудочковые экстрасистолы. Получает амиодарон в поддерживающей дозе 400 мг в сутки. Функцию какого органа необходимо контролировать?

1.:Щитовидной железы

2.:Печени

3.:Почек

4.:Поджелудочной железы

5.:Желудка

№411

У хворого 57 років, який протягом 14 років страждає на цукровий діабет, з’явилися набряки обличчя, почав підвищуватись тиск до 180-200/110-120 мм рт. ст. Який з гіпотензивних препаратів є препаратом вибору в даному випадку?

1.:Еналаприл

2.:Атенолол

3.:Раунатин

4.:Ніфедипін

5.:Клофелін

№412

Хворий Б., 37 років, звернувся в поліклінічне відділення із скаргами на біль за грудиною, яка віддає у лопатку. Загальний стан хворого задовільний. ЧСС 74 /хв, задовільних якостей, АД - 130/90 мм рт. ст, періодично 180/100 мм рт ст. З боку інших внутрішніх органів патології не виявлено. Пацієнту призначене велоергометричне дослідження з реєстрацією ЕКГ під час навантаження. Яка мета цього дослідження?

1.:Оцінка ступеню недостатності кровообігу

2.:Уточнення ступеню гіпертрофії міокарду

3.:Оцінка фізичного розвитку

4.:Діагностика вінцевої недостатності

5.:Визначення стадії гіпертонічної хвороби

№413

Хвора 42 років з метою зниження артеріальної гіпертензії отримувала салуретики. Через деякий час у неї з’явилася м’язова слабкість і парестезії. На ЕКГ виявили: зменшення амплітуди зубця Т, появу зубця U, депресію сегмента ST, подовження інтервалу QT. Чим зумовлені ці зміни?

1.:Гіпокаліємією

2.:Систолічним перенавантаженням лівого шлуночку

3.:Гіпокальціємією

4.:Розвитком атріовентрикулярної блокади

5.:Гіперкаліємією

№414

Хворий 53 років скаржиться на стискаючі болі в ділянці серця, які віддають у ліву руку, виникають при фізичному навантаженні і купуються нітрогліцерином. Хворіє протягом 3-х років, останніх 10 днів біль став більш інтенсивним і частим. Приймає нітрогліцерин 8 - 9 разів на добу. На ЕКГ: дифузні зміни. Визначити попередній діагноз.

1.:IXC: вперше виникша стенокардія напруги

2.:IXC: прогресуюча стенокардія напруги

3.:IXC: гострий інфаркт міокарда

4.:IXC: особлива стенокардія

5.:IXC: стабільна стенокардія напруги

№415

Хворий Д., 65 років скаржиться на біль в грудній клітині, що виникає при ходьбі на 200 м., купується нітрогліцерином. 3 роки тому переніс гострий інфаркт міокарда. Приймає постійно препарати: атенолол-100 мг 2 рази на день, капотен 6,25 мг - 3 рази на день, аспірин-160 мг 1 раз на день. Останні дні відмічає слабкість, задишку. Об’єктивно: Ps - 54 в 1хв., АТ - 120/80 мм рт. ст. На ЕКГ - ознаки післяінфарктного кардіосклерозу. Які зміни в призначенні медикаментів треба зробити?

1.:Призначити мезатон

2.:Все відмінити

3.:Призначити кордарон

4.:Зменшити дозу атенололу

5.:Призначити изадрин

№416

Чоловік М., 55 років скаржиться на біль за грудиною стискаючого характеру, тривалістю 2 хв. Біль з’являється при ходьбі на 30-50 м, турбує останню добу. Хворий знаходиться на лікуванні в кардіологічному відділенні. 3 тиждні тому захворів на гострий інфаркт міокарда. Об’єктивно: пульс - 84/хв., ритмічний, АТ -130/70 мм рт. ст. Хворий приймає атенолол 50мг 2 рази на день, нітросорбід-20 мг 4 рази на день, аспірин 80 мг на день. Яка лікувальна тактика найбільш доцільна?

1.:Провести велоергометричну пробу

2.:Призначити інший бета-адреноблокатор

3.:Призначити гепарин

4.:Провести коронарографію

5.:Збільшити дози нітратів

№417

Хворий 54 рокiв, госпiталiзований до кардiореанiмацiонного вiддiлення з дiагнозом: iнфаркт мiокарда з зубцем Q. Через добу перебування в стацiонарi стан хворого значно погiршився. Скаржиться на задуху. При оглядi: шкiра блiда, волога, холодна на дотик. Дихання везикулярне, послаблене, за частотою 36 за 1 хв., пульс 110 за 1 хв, ритмiчний, тони серця глухi, ритм галопу, АТ - 80/40 мм рт. ст., сечовидiлення 10 мл за 1 год. Яке ускладнення iнфаркту мiокарда у хворого в даному випадку?

1.:Синдром Дреслера

2.:Кардiогенный шок

3.:Гостра аневризма серця

4.:Набряк легенiв

5.:Сердцева астма

№418

У хворого 50 рокiв з гострим iнфарктом мiокарду виник напад задухи. Об’єктивно: дихання клекочуче, з частотою 32 за 1 хв., кашель з видiленням великоi кiлькостi пiнного рожевого харкотиння, акроцианоз, набрякання вен шиї. Пульс 108 за 1 хв., АТ 80/50 мм рт. ст. Тони серця глухi. На всiею повернею легенiв вислуховуються рiзнокалiбернi вологi хрипи. З введення якого препарату треба розпочинати лікування?

1.:Діуретик

2.:Допамин

3.:В-блокатор

4.:Нітрогліцерин

5.:Серцевий глікозид

№419

Хвора 55 рокiв звернулася до дiльничого лiкаря iз скаргами на стискаючi болi за грудиною при пiдйомi на 2 поверх, через що вона вимушена зупинятися. Такi болi турбують на протязi останніх двох тижнів. Який з перахованних дiагнозiв найбiльш вiрогідний?

1.:IХС: прогресуюча стенокардiя

2.:IХС: стабiльна стенокардiя напруги 3 ФК

3.:IХС: стабiльна стенокардiя напруги 1 ФК

4.:IХС: стабiльна стенокардiя напруги 2 ФК

5.:IХС: в стенокардiя , що вперше виникла

№420

Хворий 54 рокiв з вираженою задишкою, 3 роки тому перенiс iнфаркт мiокарда з зубцем Q, ускладнений розвитком аневризми передньоi стiнки лiвого шлуночка. При оглядi: цианоз шкiри та слизових оболонок, акроцианоз, ортопное. ЧСС 110 за 1 хв. АТ 110/70 мм рт. ст. При аускультацii легень вислуховуэться велика кiлькiсть незвучних дрiбнопухирцевих хрипiв. ЕКГ без динамiки. Який з перерахованих дiагнозiв найбiльш вiрогідний?

1.:Кардiогенный шок

2.:Набряк легенiв

3.:Догоспітальна пневамонія

4.:Сердцева астма

5.:Повторний iнфаркт мiокарда

№421

Хворому 60 рокiв пiсля обстеження в стацiонарi встановлений дiагноз IXC: постiнфарктний кардiосклероз, стенокардiя напруги, 3 ФК, сердцева недостатнiсть П А ст. Який з перерахованих критеріїв є найбiльш достовiрним в дiагностицi систолічного варіанту сердцевоi недостатностi?

1.:Набряки нижнiх кiнцiвок увечерi

2.:Збiльшення печiнки

3.:Задишка при навантаженнях

4.:Вологi хрипи в нижнiх дiлянках легенiв

5.:Фракцiя викиду < 40%

№422

Хворий 48 рокiв госпiталiзований в iнфарктне вiддiлення через 4 одини пiсля початку нападу загрудинного болю. На ЕКГ зареєстрованiй вiдразу пiсля поступлення виялений патологiчний убець Q у вiдведеннях П, Ш, аVF без пiдйому сегмента ST, що не дозволяє з упевненнiстью говорити про можливий розвиток гострого нфаркта мiокарду з зубцем Q задньої стiнки лiвого шлуночка. Який маркер є найбiльш чутливим показником некрозу мiокарда в приведенi години захворювання?

1.:КФК

2.:АсАТ

3.:ЛДГ1

4.:Мiоглобiн

5.:АлАТ

№423

Хворий 48 рокiв з дiагнозом: IХС: гострий iнфаркт мiокарду з зубцем Q передньоперогеродковоi областi, верхiвки та боковоi стiнки лiвого шлуночка, поступив у відділення в перші 4 години захворювання. Якi з перерахованих пiдходiв до лiкування найбiльш эфективно знижують летальнiстьв цьому випадку?

1.:Морфiй в/в

2.:Гепарин в/в

3.:Лiдокаiн в/в

4.:Нiтроглiцерин в/в

5.:Тромболiзiс в/в

№424

У хворого 48 рокiв, що страждав на протязi 2 рокiв стенокардiєю напруги раптово виник интенсивний бiль за грудиною яка триває вже 30 хвилин. Шкiрянi покрови блiдi. Пульс 110 за 1 хв. АТ 100/70 мм рт. ст. Тони серця послабленi. В легенях везикулярне дихання. Що з перерахованого дозволить провести диференційний діагноз між різними формами коронарного синдрому у цього хворого?

1.:Вiдсутнiсть реакцi на нiтроглiцерин

2.:Тривалiсть болю

3.:Вологі хрипи в легенях

4.:Зниження АТ

5.:Динамiка ЕКГ

№425

Хворий 70 рокiв госпiталiзований в iнфарктне вiддiлення через 4 години пiсля початку приступу загрудинного болю. 4 мiсяцiв тому перенic інсульт. Встановлений дiагноз: IХС: гострий iнфаркт мiокарду з зубцем Q передньоперогеродковоi областi, верхiвки та боковоi стiнки лiвого шлуночка. Повна АV блокада. АТ 160/80 мм рт ст. В легенях вислуховуються вологi незвучні хрипи. Що з перерахованого являється абсолютним протипоказанням до проведення тромболiзiсу?

1.:Повна AV блокада

2.:Наявнiсть вологих хрипiв в легенях

3.:Вiк хворого

4.:Перенесений iнсульт

5.:Високий АТ

№426

Хворий 42 років, в дитинстві перніс ревматизм. Регулярно приймав протирецидивне лікування. При об`єктивному обстежені: межа відносної серцевої тупості зміщена ліворуч, верхівковий поштовх підсилений, систолічне тремтіння в другому межребер`ї праворуч від грудини, в тому ж місті ослабленя другого тону серця, а також систолічний шум в ІІ межребір`ї праворуч від грудини. У хворого найбільш вірогідно:

1.:Складна мітральна вада

2.:Стеноз лівого атриовентрикулярного отвору

3.:Недостатність мітрального клапана

4.:Стеноз гирла аорти

5.:Недостатьність аортального клапана

№427

Жінка 32 років, перенесла сальмонельоз За 2 - 3 тиждні після закінчення лікування почала відмічати задишку при ходьбі, колючий біль в ділянці серця, відчуття перебоїв. Об`єктивно: межі серця розширені, тони глухі, екстрасістолія, набряки ніжніх кінцівок. ЕКГ - вольтаж знижений, АВ блокада ІІ ступеня, екстрасистолія. В крові - лейкоцитоз, прискорена ШОЕ, гіпергамаглоблінемія. Виберіть найбільш вірогідний попередній діагноз?

1.:Кардіоміопатія

2.:Міокардит

3.:Перікардит

4.:Ревматизм

5.:Ендокардит

№428

Хвора К., 46 років звернулась в лікарню зі скаргами на постійний біль в ділянці серця, задишку, пербої в роботі серця. Запідозрена гіпертрофічна кардіоміопатія. Який метод діагностики є найбільш інформативним у даному випадку?

1.:ЕКГ

2.:Коронарографія

3.:Rо - графія органів грудної клітини

4.:ЕХО - КГ

5.:Фонокардіографія

№429

У хворого 36 років о четвертій годині ранку розвився інтенсивний напад роздираючого білю в ділянці серця, який супроводжувався слабкістю, холодним потом, страхом смерті. Лікар “швидкої допомоги” на ЕКГ зареєстрував куполоподібний підйом сегменту ST у відведеннях II, III, aVF , V5-V6. Після того, як біль було куповано, ЕКГ повернулася до норми. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Затяжний напад стенокардії.