Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

5.:Гострий інфаркт міокарда

№2816

Хворого турбує біль в ділянці грижового випинання в ділянці пупка. Грижове випинання до 6 см у діаметрі, у черевну порожнину при легкій пальпації не вправляється, хворобливе, шкіра над ним не змінена, симптом кашльового поштовху позитивний, визначається край грижових воріт. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Защемлена пупочна грижа

2.:Кісти урахуса

3.:Вправима пупочна грижа

4.:Невправима пупочна грижа

5.:Передочеревинна ліпома

№2817

Хворого протягом трьох годин турбує біль внизу живота з частими позивами до сечовипускання. У правій паховій ділянці вище пупартової зв'язки - грижове випинання до 4 см у діаметрі, щільне, хворобливе. З'явилося після підйому ваги. Біль наростає безупинно. Обидва яєчка в мошонці. Пальпація правого яєчка хвороблива. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Невправима правобічна пахова грижа.

2.:Невправима пахово-калиткова грижа

3.:Травматичний орхіт, паховий лімфаденіт праворуч.

4.:Ковзна грижа сечового міхура

5.:Защемлена пахова грижа праворуч.

№2818

Призивник скаржиться на наявність патологічного утворення, що з'являється в правій паховій ділянці при фізичному навантаженні і при натужуванні. Утворення округлої форми, діаметром близько 3,5 см, при пальпації м'яко-еластичної консистенції, розташовується в медіальній частини пупартової зв’язки. Утворення розташоване досередини від сім’яного канатика. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Правобічна пряма пахова грижа

2.:Варикозне розширення вен сім’яного канатика.

3.:Кісти сім’яного канатика.

4.:Правобічна коса пахова грижа.

5.:Правобічна стегнова грижа.

№2819

Хвора скаржиться на навність пухлиноподібного утворення в ділянці пупка, періодичні болі в ньому при навантаженні. Оперована в минулому - лапароскопічна холецистектомія. Нижче пупка є пухлиноподібне утворення до 4 см у діаметрі, еластичної консистенції, безболісне в момент огляду. У черевній стінці нижче пупка на 1 см округлий дефект кільцеподібної форми до 3 см у діаметрі. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Невправима післяопераційна пупочна грижа.

2.:Параумбілікальна невправима грижа

3.:Діастаз прямих м'язів живота

4.:Грижа білої лінії живота

5.:Вправима післяопераційна пупочна грижа.

№2820

Хворій раніше зроблена лапароскопічна холецистектомія. Хвора з ожирінням Ш ступеня. В ділянці операційного рубця біля пупка з'явилося хворобливе випинання, розмірами 6х11 см, м'яко-еластичної консистенції, що збільшується при натужуванні та кашлі. У положенні лежачи утворення зникає. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Пухлина черевної порожнини

2.:Післяопераційна вентральна грижа

3.:Вправима пупочна грижа.

4.:Діастаз прямих м'язів живота

5.:Передочеревинна ліпома

№2821

У хворого гострим абсцесом лівої легені під час сильного кашлю виникла різка біль в грудній клітці, блідність шкіри з синюшним відтінком. При огляді хворого ліва половина грудної клітини відстає в акті дихання. Аускультативно зліва вислухується бронхіальне дихання з амфоричним відтінком, при перкусії визначається коробчатий звук. Пульс 120 уд. в 1 хв., АТ - 70/30 мм рт.ст. Яке ускладнення виникло у хворого?

1.:Інфаркт міокарду.

2.:Тромбоемболія легеневої артерії.

3.:Лівосторонній пневмоторакс.

4.:Лівосторонній піопневмоторакс

5.:Прорив гострого асбцесу в бронх.

№2822

Хвора 52 років. Скаржиться на біль, гиперемію вздовж підшкірних вен, підвіщення температури тіла до 37,2. При огляді великої підшкірної вени на гомілці і до середини стегна гиперемія, біль при натискуванні, тяжистість. Пульс на артеріях стопи достатній. Який попередній діагноз?

1.:Гострий тромбофлебіт підшкірних вен.

2.:Лімфостаз

3.:Тромбоз артерій нижньої кінцівки.

4.:Гострий ілеофеморальний флеботромбоз

5.:Емболія артерій ніжніх кінцівок.

№2823

Хворого Н., 52 років, ургентно оперували з приводу гострого гангренозного калькульозного холециститу. Через 30 діб з часу холедохостомії по дренажу продовжує віддлятися до 1л жовчі на добу, з”явились приступи печінкової коліки. Кал знебарвленний. На УЗД та дренажній холеграфії виявлено розширений до 15 мм гепатікохоледох з наявністю в дистальній його частині конкрементів до 0,6-0,7 см в діаметрі. Діагностовано резидуальний холедохолітіаз. Який з методів оперативного лікування є найбільш доречний у данному випадку?

1.:Холедохоентероскомія

2.:Трансдуоденальна папілосфінктеротомія

3.:Холедоходуоденостомія

4.:Ендоскопічна папілосфінктеротомія.

5.:Холедохолітотомія

№2824

Жінка 38 років. Поступила з скаргами на задишку, важкість і відчуття здавлення в проекції серця. Стан важкий, температура тіла 38°С. Шкіра з ціанотичним віддінком, шийні вени здуті. При аускультації тони серця не прослуховуються, при перкусії відзначається різке збільшення границі серцевої тупості. Пульс слабого наповнення, прискорений. При Ro-скопії - тінь серця шаровидної форми, пульсація тільки в проекції дуги аорти. Якому патологічному процесу відповідають дані рентгеноскопії?

1.:Мітральна форма серця.

2.:Аортальна форма серця.

3.:Ожиріння серця.

4.:Ексудативний перикардит.

5.:Міокардит.

№2825

На рентгенограмі органів грудної клітини відмічається густа дисемінація обох легень множинними дрібними вогнищами розмірами 2-3мм. Вогнища мають чіткі контури. Легеневий малюнок послаблений. Корені легень збільшені, ущільнені, деформовані. При якому захворюванні буде спостерігатися така рентгенологічна картина?

1.:Вогнищева пневмонія.

2.:Пневмоконіоз.

3.:Карциноматоз.

4.:Саркоїдоз легень.

5.:Міліарний туберкульоз легень.

№2826

На передній оглядовій рентгенограмі легень визначається однорідне розповсюджене затемнення майже всього правого легеневого поля. У верхній частині затемнення менше інтенсивне і слабо намічається його верхня коса межа. Органи середостіння зміщені вліво. Яким захворюванням обумовлена рентгенологічна картина?

1.:Ексудативний плеврит справа.

2.:Аспергільоз.

3.:Інфільтративний туберкульоз легень.

4.:Крупозна пневмонія.

5.:Ателектаз.

№2827

На рентгенограмі легень визначається ущільнення і різке зменшення верхньої долі правої легені. Середня і нижня доля правої легені різко пневматизовані. Корінь правої легені підтягнутий до ущільненої долі. У верхньому і середньому відділах лівого легеневого поля множинні вогнищеві тіні. В прикореневій ділянці лівого легеневого поля чітко контуруються 2 поряд розміщені кільцевидні тіні з досить товстими і нерівними стінками. Якому захворюванню відповідає вказана рентгенологічна картина?

1.:Пневмонія з абсцедуванням.

2.:Ателектаз верхньої долі правої легені.

3.:Рак Пенкоста.

4.:Фіброзно-кавернозний туберкульоз легень.

5.:Периферичний рак.

№2828

На рентгенограмі легень визначається округла тінь в середньому відділі правого легеневого поля розміром 4,5х5см. Тінь інтенсивна, однорідна, має різкі, але не рівні контури з бугристою поверхнею. Оточуюча легенева тканина інтактна. Інших змін в органах грудної порожнини немає. При якому захворюванню спостерігається подібна рентгенологічна картина?

1.:Осумкований ексудативний плеврит.

2.:Периферичний рак.

3.:Туберкулома.

4.:Ехінококова кіста.

5.:Абсцес.

№2829

На оглядовій рентгенограмі легень визначається інтенсивне однорідне затемнення, що відповідає положенню нижньої долі лівої легені. На боковій рентгенограмі особливо чітко видно, що ушкоджена вся доля, причому вона зменшена, а її передній контур різкий і випрямлений. Серце дещо зміщене вліво і дозаду. Яким захворюванням обумовлена вказана рентгенологічна картина?

1.:Периферичний рак лівої легені.

2.:Лівобічний ексудативний плеврит.

3.:Ехінокок лівої легені.

4.:Крупозна пневмонія.

5.:Ателектаз нижньої долі лівої легені.

№2830

З двох сторін легеневі поля густо засіяні вогнищами середньої величини. Більш густо вогнища розміщені в середніх і нижніх відділах легень і менше - у верхніх. Вогнища мають неодинакову величину і нерізкі обриси. Місцями визначається злиття окремих вогнищ в більш крупні фокуси. В нижньому відділі правої легені в результаті розпаду інфільтрата утворилась велика порожнина, в якій є накопичення рідини. Якому захворюванню відповідає вказана рентгенологічна картина?

1.:Дисемінований туберкульоз легень.

2.:Фіброзуючий альвеоліт.

3.:Двобічна бактеріальна пневмонія з абсцедуванням.

4.:Карциноматоз легень.

5.:Пневмоконіоз.

№2831

На рентгенограмі легень у верхньому відділі лівого легеневого поля визначається кільцевидна тінь - відображення порожнини овальної форми з тонкими і рівними стінками. Доверху і назовні від порожнини легеневе поле затемнене в результаті плевральних нашарувань. Від нижньо-внутрішньої частини кільцевидної тіні відходить до кореня легені вузька бронхіальна доріжка з досить різкими контурами. В інших відділах легень змін не виявляється. Який патологічний процес слід запідозрити при даній рентгенологічній картині?

1.:Абсцес легені.

2.:Рак, що первинно розпадається.

3.:Фіброзно-кавернозний туберкульоз легень.

4.:Повітряна кіста.

5.:Емфізема легень.

№2832

На передній оглядовій рентгенограмі легень визначається інтенсивне однорідне затемнення всього лівого легеневого поля. Органи середостіння зміщені вліво. Ліва половина діафрагми припіднята. Якому захворюванню обумовлена дана рентгенологічна картина?

1.:Ексудативний плеврит зліва.

2.:Ателектаз лівої легені.

3.:Крупозна пневмонія зліва.

4.:Цироз лівої легені.

5.:Ретикулосаркома зліва.

№2833

На оглядовій рентгенограмі легень визначається множинні вогнища різної величини і щільності, густо розміщені у верхніх і середніх відділах обох легень. В нижніх відділах визначаються лише нечисленні вогнища, головним чином в лівій легені. Корені легень ущільнені і підтягнуті вверх. Лівий контур серединної тіні випрямлений. При якому захворюванні спостерігається подібна рентгенологічна картина?

1.:Карциноматоз легень.

2.:Пневмоконіоз.

3.:Фіброзуючий альвеоліт.

4.:Міліарний туберкульоз легень.

5.:Дисемінований туберкульоз легень.

№2834

На рентгенограмі органів грудної клітини справа на рівні 4 ребра відмічається інтенсивна негомогенна з нечіткими контурами тінь великих розмірів. В центрі вказаної тіні визначається горизонтальний рівень та просвітлення легеневої тканини над ним. Якому захворюванню відповідає дана рентгенологічна картина?

1.:Бульозна хвороба.

2.:Правобічний пневмоторакс.

3.:Периферичний рак.

4.:Туберкулома правої легені.

5.:Абсцес правої легені.

№2835

На оглядовій рентгенограмі органів грудної клітини зліва визначається інтенсивна гомогенна тінь від ІІІ ребра до діафрагми. Інтенсивність тіні підвищується донизу. Верхня межа її чітка, має косий напрямок. Органи середостіння зміщені вправо. При якому захворюванні спостерігається така рентгенологічна картина?

1.:Саркоїдоз легень.

2.:Крупозна пневмонія зліва.

3.:Ексудативний плеврит зліва.

4.:Цироз лівої легені.

5.:Ателектаз лівої легені.

№2836

Хворий 35 років, поступив в стаціонар по направленню швидкої допомоги з скаргами на гострий “кинжальний” біль в епігастральній ділянці, виражену слабкість. Об’єктивно: наявність підвищеного тонуса м’язів живота, малого наповнення і прискорений пульс, пітливість, язик сухий, обкладений. Який план рентгенологічного дослідження?

1.:Рентгеноскопія шлунку з барієвою сумішшю.

2.:Оглядова рентгенографія в вертикальному положенні хворого.

3.:Оглядова рентгенографія в горизонтальному положенні хворого.

4.:Парієтографія.

5.:Ірігоскопія.

№2837

При рентгенологічному дослідженні хворого в вертикальному положенні визначається високе стояння правого купола діафрагми з обмеженою її рухомістю, наявність серповидної полоски просвітлення під ним. Який попередній діагноз?

1.:Пухлина печінки.

2.:Непрохідність.

3.:Піддіафрагмальний абсцес.

4.:Реляксація правого купола діафрагми.

5.:Перфорація порожнистого органу черевної порожнини.

№2838

При оглядовій рентгеноскопії і наступній рентгенографії черевної порожнини у хворого визначається декілька ділянок просвітлення напівсферичної форми, розміщених над чіткими горизонтальними рівнями. Чим обумовлена така рентгенологічна картина?

1.:Перфоративна виразка.

2.:Хвороба Прайса

3.:Рак товстого кишечника.

4.:Кишкова непрохідність.

5.:Метеоризм.

№2839

На рентгенограмі стравоходу в правій косій проекції в середній третині визначається додаткова тінь на передній стінці, округлої форми з чіткими гладкими контурами до 2 см в діаметрі. Чому відповідає вказана рентгенологічна картина?

1.:Опік стравоходу.

2.:Дивертикул стравоходу.

3.:Варикозне розширення вен стравоходу.

4.:Рак стравоходу.

5.:Ахалазія.

№2840

На оглядовій рентгенограмі шлунка по малій кривизні в ділянці кута шлунка визначається додаткова тінь трикутної форми з чіткими контурами. Складки слизової направлені в сторону тіні, потовщені. Перистальтика спостерігається глибокими частими хвилями по обох кривизнах шлунка в сторону пілоричного відділу. Евакуація барію із шлунка прискорена. Яким захворюванням обумовлена вказана рентгенологічна картина?

1.:Поліп шлунку.

2.:Ерозивний гастрит шлунку.

3.:Виразкова хвороба.

4.:Рак шлунку.

5.:Ригідний антральний гастрит.

№2841

Хворий К. звернувся із скаргами - в правій пахвовій ділянці спостерігається 3 щільні, обмежені запальні інфільтрати, які виступають над шкірою. Шкіра над ними червона із багрово-сизим відтінком, в центральній частині одного інфільтрата рана із витіканням з неї гною. Який попередній діагноз?

1.:У хворого фурункул пахвинної ділянки.

2.:У хворого нагноєний лімфаденіт.

3.:У хворого гідраденіт.

4.:У хворого туберкульоз під пахвинних лімфатичних вузлів.

5.:У хворого карбункул пахвинної ділянки. Ї

№2842

Хворий К., 26 років, скаржиться на болі в правій кисті протягом 4 днів. Болі з'явилися в місці мозолей на долонній поверхні в основі II і III пальців. Згодом почав наростати набряк і припухлість тилу кисті. II і III пальці напівзігнуті в міжфалангових суглобах, кисть має вид “граблів”. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Аденофлегмона правої кисті.

2.:Тендовагініт.

3.:Флегмона другого міжпальцевого простору правої кисті.

4.:U-подібна флегмона правої кисті.

5.:Підмозольний абсцес правої кисті.

№2843

В клініку надійшов хворий зі скаргами на болі в задньому проході, що підсилюються на початку акту дефекації, підвищення вечірньої температури до 37,6-38 °С. Хворіє 5 діб. При ректальному дослідженні з лівої бічної стінки анального каналу з переходом на ампулу кишки визначається хворобливий інфільтрат з розм'якшенням у центрі. Який діагноз у хворого ?

1.:Підслизовий парапроктит.

2.:Тазово-прямокишковий парапроктит.

3.:Ішио-прямокишечний парапроктит.

4.:Анальна тріщина.

5.:Тромбоз гемороїдальних вузлів.

№2844

Хворий Н., 62 років, колишній шахтар, звернувся до травматолога поліклініки зі скаргами на ниючий біль колінного суглоба, що періодично посилюється та супроводжується появою рідини в суглобі, обмеженням рухомості та хрустом. Біль посилюється після відпочинку, коли хворий починає ходити і особливо - вранці. Хворому виставлено діагноз: деформуючий остеоартроз колінного суглоба ІІ ст. Яка етіологія даного захворювання?

1.:Виробнича інтоксикація пилом вугілля

2.:Захворювання успадковане за домінантним типом

3.:Важка фізична робота

4.:Захворювання є симптомом важкого соматичного недугу

5.:Порушення режиму білково-вітамінного харчування

№2845

Хвора О., 65 років, на протязі чотирьох років страдає деформуючим артрозом колінного суглоба І-ІІ ст. Неодноразово лікувалася в амбулаторних умовах. В даний час госпіталізована у зв’язку з появою згинальної контрактури суглоба на фоні виражених вікових соматичних змін організму. Які заходи ортопедичної реабілітації слід призначити хворій?

1.:Хворій показане артродезування колінного суглоба

2.:Строгий ліжковий режим та скелетне витяжіння

3.:Ліжковий режим та клеєве чи манжеточне витяжіння за гомілку грузами 3-5 кг

4.:Фіксація стопи деротаційним чобітком

5.:Можна дозволити ходьбу на милицях

№2846

Хворому Д., 69 років, виставлено діагноз: Деформуючий остеоартроз колінного суглоба ІІ ст., туберкульоз легень. В умовах стаціонару розпочато консервативне лікування. Які фізіотерапевтичні процедури протипоказані до використання в комплексі реабілітаційного лікування захворювання?

1.:Електрофорез зі знеболюючими сумішами

2.:Магнітотерапія

3.:Теплові процедури.

4.:Діадинамічні струми Bernar

5.:Лазеротерапія

№2847

Хворий П., 52 роки хворіє паховою грижою на протязі двох років. Після підняття важкості виник біль у животі і грижовому випинанні, грижа перестала заправлятись в черевну порожнину. Грижеве випинання напружене, болюче, симптом кашльового поштовху негативний. Тактика лікаря у даному випадку.

1.:Вправити грижеве випинання в черевну порожнину

2.:Порадити хворому гарячу ванну

3.:Увести навколо грижевих воріт 0,25\% розчин новокаїну

4.:Терміново направити хворого в хірургічне відділення

5.:Увести хворому спазмолітичні і знеболюючі засоби

№2848

Хворий 67 років скаржиться на болючу припухлість у лівій паховій ділянці, затерпання у стегні. Два дні тому було проведено рентгенконтрастне дослідження вінцевих артерій шляхом пункції стегнової артерії. Об’єктивно: нижче пупартової зв’язки пульсуючий новоутвір діаметром 5 см, навколишня шкіра із крововиливом, пульсація на периферичних артеріях чітка. Аускультативно - систолічний шум над новоутовором. Яка найбільш вірогідна патологія зумовлює таку клініку?

1.:Флегмона лівого стегна

2.:Гострий тромбофлебіт

3.:Стегнова кила

4.:Несправжня аневризма лівої стегнової артерії

5.:Паховий лімфаденіт

№2849

У хворого Ф., 42 роки, на 5 день після падіння на бите скло в ділянці підвищення першого пальця правої верхньої кінцівки з’явилася припухлість, почервоніння, місцеве підвищення температури шкіри. Вказана ділянка болюча при рухах і пальпації, характеризується явищами флюктуації.Яке лікування слід застосувати?

1.:Загальна антибактеріальна терапія

2.:Пункція ділянки нагноєння з введенням протеолітичних ферментів

3.:УВЧ-терапія

4.:Розкриття флегмони, дренування, антибактеріальна терапія

5.:Напівспиртові компреси і антибіотикотерапія

№2850

У виснаженого чоловіка 42 років, який 15 років страждає виразковою хворобою, протягом останніх двох тижнів щовечора виникає рясна блювота. При контрастній рентгеноскопії виявлено стеноз воротаря шлунку. Останнім часом у хворого виникли судоми і затьмарення свідомості. Яке ускладнення розвинулося у хворого ?

1.:Малігнізація

2.:Кровотеча

3.:Перфорація

4.:Пенетрація

5.:Хлоріпривна тетанія

№2851

Хворий В., 45 років скаржиться на біль у правій паховій ділянці, який виникає при фізичному навантаженні. У правій паховій ділянці пухлиноподібне утворення 10х6 см, не болюче, опускається в калитку, вправляється в черевну порожнину. Зовнішне пахове кільце розширене до 2,5 см в діаметрі, симптом кашльового поштовху позитивний. Поставте клінічний діагноз.

1.:Правобічна вправима пряма пахова грижа

2.:Коса вправима канальна пахова грижа

3.:Правобічна вправима коса пахово-калиткова грижа

4.:Правобічна вправима стегнова грижа

5.:Правобічна надміхурова грижа

№2852

Хворий 58 років переніс резекцію шлунку за Більрот-1 з приводу кальозної виразки шлунку. На наступний день після операції була дворазова кривава блювота, тричі рідкий дьогтеподібні випорожнення, у промивних водах шлунку - свіжа кров. Показники гемоглобіну й еритроцитів знизилися наполовину в порівнянні з передопераційними даними. При фіброгастроскопії видно підтікання свіжої крові зі швів малої кривизни шлунку. Яка лікувальна тактика ?

1.:Повторна резекція шлунку

2.:Консервативна гемостатична терапія

3.:Застосування зонда Блекмора

4.:Ендоскопічна зупинка кровотечі коагуляцією кривавлячої судини

5.:Гастректомія

№2853

У хворої 32 років через 6 місяців після перенесеної холецистектомії відновилися приступи печінкової кольки, які супроводжуються пожовтінням шкірних покривів. При ультрасонографії в дистальній частині холедоха виявлено конкремент розмірами 2 х 1 см. Яке лікування буде найбільш оптимальним ?

1.:Холедохолітотомія

2.:Ендоскопічна папілосфінктеротомія з холедохолітоекстракцією

3.:Літотрипсія

4.:Холедоходуоденоанастомоз

5.:Консервативна терапія спазмолітичними й жовчогінними засобами

№2854

Хворий 54 років скаржиться на погане проходження їжі по стравоходу. Останні два роки помітив на шиї зліва випинання після їди, блювоту їжею. Почав втрачати вагу. Вночі під час сну виникає кашель. При рентгенологічному контрастному дослідженні стравоходу на рівні ключиць з’являється депо барію величиною і формою курячого яйця. Який найбільш ймовірний діагноз ?

1.:Езофаготрахеальна нориця

2.:Езофагоспазм

3.:Дивертикул стравоходу

4.:Стеноз стравоходу

5.:Рак стравоходу

№2855

Хворий П., 53 років з’явився до лікаря зі скаргами на болючість в ділянці анального отвору, яка підсилюється під час акту дефекації. Об’єктивно в перианальній ділянці на 9 й дині наявне почервоніння шкіри, розміром 3 х 4 см, болюче при пальпації з ознаками флюктуації, локальне підвищення температури тіла. Ваша лікувальна тактика?

1.:Пункція гнійника

2.:Розкриття гнійника, дренування порожнини, загальна антибактеріальна терапія

3.:Антибіотико- та УВЧ-терапія

4.:Сидячі теплі ванни з 0,3\% розчином перманганату калію

5.:Поперекова новокаїнова блокада

№2856

У хворого Г. на 7 добу після тупої травми нижньої третини лівого передпліччя з’явилася припухлість, розміром 2 х 3 см. При пальпації вказана ділянка неболюча, наявна підвищена пульсація, аускультативно - вислуховується систолічний шум. Яке захворювання можна запідозрити у хворого?

1.:Ліпому нижньої третини лівого передпліччя

2.:Несправжню аневризму лівої променевої артерії

3.:Флегмону лівого передпліччя

4.:Гігрому лівого передпліччя

5.:Забій м’яких тканин лівого передпліччя з набряком

№2857

Хворий К., 18 років, звернувся до лікаря зі скаргами на сильну біль, наявність болючого інфільтрату, на задній поверхні шиї, підвищення температури тіла, озноб, загальну слабість, втрату апетиту. Об’єктивно: наявна припухлість по задній поверхні шиї, розміром 3 х 4 см з синє-багровим забарвленням та некрозом шкіри в центрі, щільної консистенції, різко болючий. Яке лікування потрібно застосувати?

1.:Холод (гіпотермія)

2.:УВЧ-терапія та загальна антибактеріальна терапія

3.:Новокаїнове обколювання з антибіотиками

4.:Хрестоподібний розріз, висічення некротичних тканин, дренування, загальна антибіотикотерапія

5.:Пункція з послідуючим бактеріологічним дослідженням

№2858

Хвора 54 років скаржиться на інтенсивний пекучий біль і відчуття жару в ділянці правої гомілки, підвищення t тіла до 39,0 С, загальне нездужання та озноб, які виникли раптово, вночі. Об’єктивно: на передній поверхні гомілки - локальне яскраве почервоніння шкіри у вигляді “географічної карти” з чіткими зазубреними контурами. Шкіра дещо набрякла, болюча по периферії почервоніння, її температура - підвищена. Симптом “флюктуації” - негативний. Який діагноз у хворої?

1.:Флегмонозна форма бешихи.

2.:Еритематозна форма бешихи.

3.:Флегмона правої гомілки.

4.:Капілярний лімфангоїт.

5.:Трункулярний лімфангоїт

№2859

Хворий 34 років скаржиться на інтенсивний біль і набряк у ділянці лівого передпліччя, підвищення температури до 40 С, загальну слабість та анорексію, які виникли на 2 добу після поранення передпліччя шилом. Об’єктивно спостерігаються набряк і ущільнення тканин передпліччя з розм’якшенням, гіперемія шкіри без чітких меж, позитивний симптом “флюктуації”. У хворого виявлено виражений лейкоцитоз із зсувом лейкоцитарної формули вліво. Який метод місцевого лікування є правильним?

1.:Застосування напівспиртових компресів

2.:Повторні пункції з відсмоктуванням

3.:Гільотинна ампутація верхньої кінцівки на рівні плеча.

4.:Обколювання ураженої ділянки антибіотиками

5.:Розкриття і дренування гнійного процесу передпліччя

№2860

Хворий 28 років, що 2 дні тому поранив дистальну фалангу вказівного пальця правої руки голкою, скаржиться на різкий біль пульсуючого характеру і набряк у ділянці цієї фаланги та виражене порушення рухомості пальця. Через болі останньої ночі заснути не міг. Хворий тримає вказаний палець дещо зігнутим; дистальна фаланга його гіперемована, значно збільшена в об’ємі. Зондом чітко виявляється точка максимальної болючості. Температура тіла 36,9°С. Який метод місцевого лікування є правильним?

1.:Застосування напівспиртових компресів

2.:Вскриття і дренування гнійника після місцевої інфільтративної анестезії

3.:Розкриття і дренування нагнійного процесу пальця

4.:Резекція дистальної фаланги пальця.

5.:Обколювання ураженої ділянки антибіотиками з новокаїном

№2861

Хворий 32 років скаржиться на виражений біль і почервоніння у правій паховій ділянці, підвищення температури до 38,7 С, загальну слабість. У вказаній ділянці спостерігається набряк, пальпаторно виявляються різко болючі, ущільнені, зрощені між собою та з оточуючими тканинами лімфовузли з розм’якшенням у центрі конгломерату. Симптом флюктуації позитивний. У нижній третині гомілки - невелика рана, що гоїться вторинним натягом. Яка лікувальна тактика є правильною?

1.:Виключно місцеве оперативне лікування: вскриття та дренування гнійника

2.:Масивна антибіотикотерапія і теплові процедури на пахову ділянку

3.:Виключно масивна антибіотикотерапія

4.:Напівспиртові компреси та інші теплові процедури на пахову ділянку

5.:Розкриття і дренування гнійника у паху та антибіотикотерапія

№2862

У 46 літнього хворого не проходить рідка їжа. У дитинстві був хімічний опік стравоходу, одержував консервативне лікування, проводилося бужування стравоходу. При рентгенологічному обстеженні на рівні середньої 1/3 стравоходу виявлено концентричне звуження з чіткими контурами, далі якого барій не проходить, виражене супрастенотичне розширення. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

1.:Рак стравоходу.

2.:Кардіоспазм

3.:Ахалазія стравоходу

4.:Хронічний езофагіт

5.:Рубцевий стеноз стравоходу.

№2863

Хворий 38 років доставлений через 1 год після ножового поранення грудей. Свідомість потьмарена. Шкірні покриви бліді. Артеріальний тиск 100/70 мм рт. ст. Пульс 78 уд/хв. Справа, в області сьомого міжребер’я, по задньо-аксилярній лінії, ножова рана розміром 1х2 см. Під час огляду потерпілого в нього виник колапс із втратою свідомості. Хворий покрився холодним потом, артеріальний тиск знизився до 60/40 мм рт. ст. Яка тактика подальшого лікування хворого?

1.:Єкстренна торокотомія.

2.:Перикардіоцентез

3.:Гемотрансфузія, екстренна торакотомія

4.:Дренування плевральної порожнини

5.:Інфузійна терапія, стабілізація гемодинаміки

№2864

Хвора, віком 50 років, скаржиться на біль у правій пахвинній ділянці. При дослідженні у положенні стоячи виявлено, що нижче правої шкірної пахвинної складки наявне випинання розмірами 3х3 см, яке в положенні лежачи вправляється під пахвинну зв’язку, по зовнішньому краю визначається пульсація стегнової артерії. Ваш діагноз ?

1.:Метастаз злоякісної пухлини

2.:Пахвинна грижа

3.:Доброякісна пухлина

4.:Пахвинний лімфаденіт

5.:Стегнова грижа

№2865

У дитини віком три місяці, що схильна до закрепів, у ділянці пупка з’вилося випинання розмірами 1,5х1,5 см, м’якої еластичної консистенції, яке збільшується при плачу. У горизонтальному положенні та спокійному стані дитини цей утвір самостійно зникає, після чого можна визначити, що пупкове кільце має діаметр 1 см. Ваш діагноз ?

1.:Пупкова грижа

2.:Незарощена омфало-ентеральна протока

3.:Омфалоцеле

4.:Незарощений урахус

5.:Гастрошизис

№2866

Хворий, віком 60 років, скаржиться на випинання кулястої форми у пахвинних ділянках, більших розмірів справа, які відзначає протягом останніх двох років. При дослідженні встановлено, що зовнішні кільця пахвинних каналів пропускають палець, випинання визначаються ізольовано та досередини від сім’яних канатиків та пульсації нижньої епігастральної артерії. Ваш діагноз ?

1.:Пахвинні косі грижі

2.:Варікоцеле

3.:Метастази злоякісної пухлини

4.:Фунікоцеле

5.:Пахвинні прямі грижі

№2867

Хворий 57 років прооперований з приводу гострого апендициту. Проте стан хворого після операції погіршився. На наступний день відзначено метеоризм, біль у животі, підвищення температури тіла до 39°С. Симптоми подразнення очеревини не визначаються. Незважаючи на проведення масивної антибіотикотерапії, стан пацієнта прогресивно погіршується, приєдналася жовтяниця. Про розвиток якого ускладнення слід думати ?

1.:Піддіафрагмальний абсцес

2.:Розлитий перитоніт

3.:Абсцес Дугласового простору

4.:Гангренозний холецистит

5.:Пілефлебіт

№2868

У молодого чоловіка під час хірургічної обробки рани пахвинної ділянки виявлено пошкодження стегнової артерії зі значним руйнуванням її стінки на протязі. Оперує хірург загального профілю в умовах районної лікарні. Яку операцію необхідно виконати в данній ситуації?

1.:Накласти судинний шов

2.:Замінити пошкоджений відрізок судини трансплантантом

3.:Перев’язати судину в рані

4.:Перев’язати судину на протязі

5.:Накласти тимчасовий джгут та направити постраждалого до судинного відділення

№2869

У хворої 50 років, що страждає на цукровий діабет 2-го типу, на задній поверхні шиї з”явився різко болючий інфільтрат розміром 5х6 см., шкіра над ним синьо-багряного кольору з некротичними осередками з яких виділяється гній. Загальний стан хворої тяжкий, температура досягає 40 С, в крові лейкоцитоз до 20 тисяч, підвищений рівень глюкози - 15ммоль/л, в сечі з’явився ацетон [++]. Поставте діагноз:

1.:Гідраденіт

2.:Карбункул

3.:Флегмона

4.:Фурункул

5.:Абсцесс

№2870

Хворий М., 32 років скаржиться на болі в правій здухвинній ділянці, які виникли 2 дні тому. Болі почалися в епігастральній ділянці, а через 3 години перемістились в праву здухвинну ділянку, була одноразова блювота. Температура тіла37,9° С., пульс 90 за 1 хв. Язик вологий. В правій здухвинній ділянці болючість, напруження м’язів, позитивні симптоми Блюмберга-Щоткіна, Ситковського, Ровзинга. В крові лейкоцитоз - 9,7х109/л, зсув вліво. Поставте діагноз.

1.:Гострий холецистит

2.:Гостра кишкова непрохідність

3.:Гострий панкреатит

4.:Перфоративна виразка шлунку

5.:Гострий апендицит

№2871

Хворий К. 44 років, стан важкий, приступи клонічних судом. 16 років страждає виразкою ДПК. В останні 2 місяці щоденно було блювання, схуд на 21 кг. Хворий виснажений, зневоднений. Нижня межа шлунку на рівні гребінкової лінії, визначається шум “плеску” Ан. крові: Ер.- 6,8х1012/л, Нв. - 164 г/л, Л.- 7,9х109/л. ШЗЕ - 12 мм/год. Білок плазми - 43 г/л, Калій - 2,1 ммоль/л, Натрій - 118 ммоль/л, Са - 1,6 ммоль/л, хлориди - 82 ммоль/л, гематокрит - 54\%. Яке ускладнення виразкової хвороби

1.:Правець

2.:Перфорація виразки

3.:Декомпенсований стеноз воротаря

4.:Малігнізація виразки

5.:Кровотеча з виразки

№2872

У хворої 45 років , що готується до операції з приводу вузлового зобу 3ст. при визначенні групової належності крові виявлена аглютинація з сироватками 2 і 3 групи. Аглютинації з сироваткою 1 групи немає. Оцініть наслідок визначення:

1.:Помилка у визначенні

2.:Перша група крові

3.:Третя група крові

4.:Четверта група крові

5.:Друга група крові

№2873

У відділення каретою швидкої допомоги доставлений хворий після падіння з висоти, з клінічними ознаками множинних переломів обох кінцівок. Стан хворого тяжкий, свідомість збережена, але психічно загальмований, шкіра блідо-сірого кольору на лобі холодний піт. Дихання поверхневе, до 30 на хвилину. Артеріальний тиск- 80/60 мм. Рт. Ст., Ps-120 на 1 хв, слабого наповнення. Яке ускладнення має місце у постраждалого?

1.:Непритомність

2.:Травматичний шок 1 ст

3.:Травматичний шок 2 ст

4.:Травматичний шок 3 ст

5.:Травматичний шок 4 ст

№2874

Хвора 40 років на протязі двох тижнів лікується в зв’язку з гострим абсцесом верхньої долі правої легені. Проводилось лікування: антибіотики, сульфаніламідні препарати, вітамінотерапія, хлорид кальцію, інфузійна терапія. Однак хвора продовжує високо лихоманити, її турбує кашель з періодичним відходженням великої кількості гнійного харкотіння. Який метод лікування може ефективно доповнити санацію абсцесу?

1.:Лікувальна бронхоскопія

2.:Дренаж плевральної порожнини.

3.:Постуральний дренаж

4.:Трахеостомія

5.:Мікротрахеостомія

№2875

Хворий 20 років поступив зі скаргами на болі внизу живота і правій поперековій ділянці, які виникли за добу до госпіталізації. Загальний стан хворого відностно задовільний, температура 37,5 С, пульс 96 уд. Хворий намагається лежати на спині із зогнутим в кульшовому суглобі і приведеним до живота правим стегном. Коли розгинає стегно визначає різкий біль в поперековій ділянці. Живіт м’який, болісний при глибокій пальпації в правій здухвинній ділянці та в ділянці трикутника Пті. Симптоми Щоткіна-Блюмберга, Пастернацького - позитивні. Дізуричних явищ нема. Сеча без особливостей. Лейкоцитоз 13,6:10х4. Про яке захворювання йде мова?

1.:Гострий піелонефріт

2.:Гострий апендицит

3.:Ниркова коліка

4.:Гострий паранефрит

5.:Натьочний абсцес

№2876

У хворої 60 років, тривало хворіючої хронічним холециститом, тиждень тому почався сильний больовий приступ, але на відміну від виникавших раніше, він супроводжується появою та швидким прогресуванням жовтяниці. Яке найбільш інформативне дослідження показано хворому?

1.:Інфузійно-капельна холеграфія

2.:Черезшкірна черезпечінкова холеграфія

3.:Пероральна холеграфія

4.:Ендоскопічна ретроградна холепанкреатикографія

5.:Внутрішньовенна холеграфія

№2877

Хворий 64 років поступив у плановому порядку із скаргами на прогресуючу жовтяницю, яка з’явилася більше 3-х тижнів тому, без больового синдрому; загальну слабкість, поганий апетит. При об’єктивному дослідженні: температура 36,8 градусів, пульс 78; живіт м’який, безболісний, симптомів подразнення очеревини не виявлено; пальпаторно виявлений різко збільшений, напружений, безболісний жовчний міхур (симптом Курвуаз’є). Для якого захворювання характерний цей симптом?

1.:Лямбліозного холециститу

2.:Хронічного холециститу

3.:Гострого холециститу

4.:Рака головки підшлункової залози

5.:Виразки дванадцятипалої кишки

№2878

Хвора 38 років надійшла в клініку в плановому порядку зі скаргами на загальну слабкість, зниження апетиту, періодично виникаюче здуття живота після прийому їжі, що супроводжується проносом, схуднення за останні 4 місяці на 10 кг. Вищевказані симптоми з'явилися близько 5 місяців тому. З анамнезу захворювання відомо, що 9 місяців тому хвора була оперована з приводу виразкової хвороби 12-палої кишки, виконана резекція 2/3 шлунку по Більрот-ІІ в модифікації Гофмейстера-Фінстерера. Який найбільш ймовірний діагноз у

1.:Синдром агастральної астенії

2.:Постваготомна діарея

3.:Синдром харчової алергії

4.:Демпінг-синдром

5.:Синдром привідної петлі

№2879

Хворий 36 років надійшов у клініку в плановому порядку зі скаргами на наявність помірних постійних болів у епігастрії, що підсилюються після прийому їжі, наявність пухлини в животі. З анамнезу відомо, що близько 4 місяців тому він виписаний із клініки, де лікувався з приводу гострого панкреатиту. При об'єктивному дослідженні в епігастрії пальпаторно визначається наявність болісного пухлиноподібного утворення м’якоеластичної консистенції до 8 см у діаметрі. Який попередній діагноз можна поставити хворому?

1.:Рак шлунка

2.:Кіста підшлункової залози

3.:Пухлина заочеревинного простору

4.:Рак попереково-ободової кишки

5.:Кіста печінки

№2880

Хворий 56 років надійшов у клініку в плановому порядку по направленню хірурга поліклініки з підозрою на рак прямої кишки. У клініці обстежений. При ректороманоскопії виявлені 2 поліпи на вузькій ніжці діаметром 3,2 і 1,5 см в середньоампулярному відділі прямої кишки. Гістологічно - доброякісні поліпи прямої кишки. Яке лікування показане хворому?

1.:Ендоскопічна поліпектомія

2.:Екстирпація прямої кишки

3.:Динамічне спостереження за хворим із проведенням ректороманоскопії з біопсією кожні 6 місяців

4.:Передня резекція прямої кишки

5.:Хіміотерапія

№2881

У хворого 58 років, який лікується у хірургічному відділенні з приводу гострого тромбоза підшкірних вен нижньої кінцівки, ранком при вставанні з ліжка з’явився сильний біль за груди-ною, ціаноз обличчя та верхньої половини тулуба, колаптоїдний стан. Об’єктивно: пульс 110 ударів за 1 хвилину, слабкого напов-нення та напруження, ритмічний. АТ - 80/60 мм рт.ст. Cor-тони глухі, ритмічні. Аускультативно: на всьому протязі легеневих полів прослуховуються вологі хрипи. На ЕКГ - підвищення зубця ST у лівих відведеннях з коронарним зубцем Т. На рент-генограмі органів грудної клітини - високе стояння куполу діаф-рагми у сполученні з симптомом Вестмарка. Яка гостра патологія виникла у хворого?

1.:Інфаркт міокарду

2.:Гостра серцево-судинна недостатність

3.:Гостра правошлункова недостатність

4.:Прободна виразка кардіального відділу шлунку

5.:Тромбоемболія легеневої артерії

№2882

Лікарем районної поліклініки в хірургічний стаціонар була направлена хвора 59 років з підозрою на пухлину висхідного відділу ободової кишки. Який метод дослідження буде мати вирішальне значення для постановки правильного діагнозу у хворої?

1.:Анамнез і фізичні методи дослідження

2.:Колоноскопія з біопсією

3.:Іригоскопія

4.:Ректороманоскопія

5.:Оглядова рентгенографія черевної порожнини

№2883

До судинного хірурга звернулася жінка 37 років зі скаргами на наявність варикозно розширених вен на правій нижній кінцівці, її підвищену стомлюваність і набряклість до вечора. Яке лікування найбільш оптимальне для хворої?

1.:Медикаментозна склеротерапія

2.:Операція флебектомія

3.:Операція “вимикання” розширених вен шляхом їх черезшкіря-ної перев'язки

4.:Підшкірне розсічення вен круговим чи спиралевидним розтином

5.:Ендоваскулярна електрокоагуляція підшкірних вен

№2884

У прийомне відділення надійшов пацієнт 19 років з колото-різаним пораненням правої половини грудної клітини. На оглядовій рентгенограмі грудної клітини встановлена наявність малого правобічного гемотораксу. Вкажіть оптимальну тактику лікування.

1.:Пункція правої плевральної порожнини в VII міжребер’ї по задній пахвовій лінії. При

2.:Пункція правої плевральної порожнини в другому межребер’ї по середньоключичній лінії

3.:Дренування правої плевральної порожнини по Бюлау

4.:одержанні більш 100 мл крові – торакотомія (торакоскопія) з ревізією органів грудної клітини і її стінки.

5.:Проведення проби Рувілуа-Грегуара

№2885

Хворий 28 років надійшов після ДТП із діагнозом “Закрита травма живота”. Відзначає болі у верхніх відділах живота з ірадіацією в ліву надключичну ділянку. Об'єктивно: блідий, АТ 90/50 мм. вод.ст., пульс - 116 ударів у хвилину. Притуплення перкуторного звуку в відлогих відділах живота, слабко-позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга, позитивний симптом “Ваньки-Встаньки”. Про яке внутрішньочеревне

1.:Заочеревинна гематома

2.:Розрив сечового міхура

3.:Розрив шлунка

4.:Розрив селезінки

5.:Розрив кишечнику

№2886

Чоловік 45 років під час сільськогосподарських робіт поранив ногу. Через 3 години звернувся до хірургічного відділення. На передньо-внутрішній поверхні правої гомілки виявлена рана 3х8 см. з нерівними краями ,на дні рани видно пошкоджені фасція та м”яз. Рана значно забруднена землею, помірна кровотеча. Появу якого ускладнення слід побоюватись у першу

1.:Анаеробна інфекція

2.:Нагноєння рани

3.:Рання вторинна кровотеча

4.:Пізня вторинна кровотеча

5.:Сепсис

№2887

Хворому 25 років у центрі мікрохірургії виконана реплантація 1-го пальця кисті після його травматичсної ампутації. Вливання якого кровозамінника необхідно в першу чергу?

1.:Амінопептид

2.:Гемодез

3.:Полівінілпіролідон

4.:Поліглюкін

5.:Реополіглюкін

№2888

Хворій 35 років з приводу рваної рани стегна отриманої 3 дні тому внаслідок побутової травми проведено додатковий розтин шкіри, висічення змертвілих тканин, розкриття гнійних запливів, дренування рани. Яку операцію виконано хворій?

1.:Повторну хірургічну обробку рани

2.:Ранню первинну хірургічну обробку рани

3.:Відстрочену хірургічну обробку рани

4.:Вторинну хірургічну обробку рани

5.:Пізню первинну хірургічну обробку рани

№2889

Молодший лейтенант З., 27 років, поступив на МПП через 1,5 год. ,п ісля поранення в живіт осколком авіабомби. Стан тяжкий. Блідий. Пульс 132 на хв..АТ- 80/60 мм.рт. ст.. В ділянці підребер’я є пов’язка з ІПП просякнута кров’ю. Живіт напружений. Перкуторно визначається тупість у відлогих місцях, що переміщується при зміні положення тіла. Визначаються симптоми подразнення очеревини. Чи показано в даному випадку переливання крові та кровозамінників на МПП?

1.:Показано переливання кровозамінників

2.:Показано переливання крові на ОмедБ

3.:Непоказано переливання крові

4.:Показано переливання крові і кровозамінників

5.:Показано переливання крові

№2890

В ОмедБ доставлено обпеченого сержанта К. через 8 год. після отримання опіків полум’ям. Загальний стан задовільний. На обличчі і китицях є пов’язки, що були накладені на МПП. Пов’язки незначно промокли в окремих місцях серозним вмістом, рух пальців вільний, болючий. Визначте площу опіку, глибину.

1.:У обпеченого опіки полум”ям 3а ст.

2.:У обпеченого опіки полум”ям 4 ст.

3.:У обпеченого опіки полум”ям 3б ст.

4.:У обпеченого опіки полум”ям 1-2 ст. обличчя, китиць (9\%). Площа визначається без зняття пов”язок

5.:У обпеченого опіки полум”ям 2 ст.

№2891

Сержант М. Отримав поранення осколком снаряда в ділянці лівого підребер’я . На полі бою в порядку взаємодопомоги була накладена пов’язка індивідуальним пакетом. Доставлений на МПП. Скаржиться на запаморочення ,слабкість,спрагу, біль у животі. Загальний стан тяжкий, блідий, пульс 120 на 1 хв.. Живіт м’який , болючий при пальпації. Пов’язка добре фіксована , злегка просякнута кро”ю. Встановіть орієнтовний діагноз.

1.:Внутрішньочеревна кровотеча

2.:Непроникаюче поранення живота

3.:Проникаюче поранення живота. Внутрішня кровотеча. Поранення селезінки.

4.:Поранення селезінки

5.:Проникаюче поранення живота, поранення селезінки

№2892

В ОМЕДБ доставлено обпеченого сержанта К. через 8 год. після отримання опіків полум’ям. Загальний стан задовільний. На обличчі і китицях є пов’язки, що були накладені на МПП. Пов’язки незначно промоклив окремих місцях серозним вмістом, рух пальців вільний , болючий. Куди направляєте обпеченого із ОМЕДБ?

1.:Евакуація в ВПГЛР

2.:Евакуація в МПП

3.:Евакуація в Мед Сан Бат

4.:Проводити подальше лікування на місці до повного одужання хворого

5.:Евакуація в найближчий лікувальний заклад

№2893

Молодший лейтенант З., 27 років, поступив на МПП через 1,5 год. після поранення в живіт осколком авіабомби. Стан тяжкий. Блідий. Пульс 132 на хв..АТ- 80/60 мм.рт. ст.. В ділянці підребер’я є пов’язка з ІПП просякнута кров’ю. Живіт напружений. Перкуторно визначається тупість у відлогих місцях, що переміщується при зміні положення тіла. Визначаються симптоми подразнення очеревини. Сформулюйте діагноз.

1.:Проникаюче поранення живота, внутрішня кровотеча, гіповолемічний шок 2-3 ст.

2.:Поранення живота та паренхіматозних органів

3.:Проникаюче поранення живота

4.:Непроникаюче поранення живота

5.:Поранення кишечника

№2894

Молодший лейтенант З., 27 років, поступив на МПП через 1,5 год., після поранення в живіт осколком авіабомби. Стан тяжкий. Блідий. Пульс 132 на хв..АТ- 80/60 мм.рт. ст.. В ділянці підребер’я є пов’язка з ІПП просякнута кров’ю. Живіт напружений. Перкуторно визначається тупість у відлогих місцях, що переміщується при зміні положення тіла. Визначаються симптоми подразнення очеревини. В якому підрозділі та яка допомога повинна бути надана на МПП?

1.:В ізоляторі

2.:В перев’язочній

3.:В приймально-сортувальній палатці

4.:В евакуаційній

5.:В порядку самодопомоги

№2895

Сержант М. отримав поранення осколком снаряда в ділянці лівого підребер’я . На полі бою в порядку взаємодопомоги була накладена пов”язка індивідуальним пакетом. Доставлений на МПП. Скаржиться на запаморочення, слабкість, спрагу, біль у животі. Загальний стан тяжкий, блідий, пульс 120 на 1 хв.. Живіт м”який, болючий при пальпації. Пов”язка добре фіксована , злегка просякнута кро”ю Яким видом транспорту та в яку чергу потрібно його евакуювати

1.:Попутним автотранспортом, в 3-тю чергу, в ОмедБ

2.:Санітарним автотранспортом, в 1-шу чергу, в ОмедБ

3.:Попутним автотранспортом, в 2-гу чергу, в ОмедБ

4.:Попутним автотранспортом, в 1-шу чергу, в ОмедБ

5.:Санітарним автотранспортом, в 2-гу чергу, в ОмедБ

№2896

Здоровий до того чоловік 32 років під час фізичних вправ зненацька почув нехватку дихання, слабкість, біль в правій половині грудей з віддачею в праве плече, задишку, почуття нехватки повітря, серцебиття. Стан тяжкий, тахікардія до 100/хв. Дихання 28/хв., права половина грудної клітини відстає при диханні. Перкуторно справа високий тимпаніт, дихальні шуми не чутні. Температура тіла - нормальна.

1.:Медіастиніт.

2.:Емпієма плевральної порожнини.

3.:Спонтаний пневмоторакс.

4.:Абсцес легені.

5.:Інфаркт міокарду.

№2897

Хворий Ш., 72 років доставлений в приймальне відділення у важкому стані із скаргами на здуття черева, біль у череві без чіткої локалізації на протязі трьох діб. Загальний стан важкий, шкіра та видимі слизові бліді. Язик сухий. Пульс 98, артеріальний тиск 100/60 мм рт. ст. Живіт здутий, болісний в усіх ділянках, визначаються нечіткі ознаки подразнення очеревини. При акускультації - перистальтичні шуми не вислуховуються. Рer rectum - ампула прямої кишки порожня, на рукавичці - сліди кров’янисто-слизових виділень. Найбільш вірогідний попередній діагноз?

1.:Тромбоз мезентеріальних судин

2.:Гостра кишкова непрохідність

3.:Загострення виразкової хвороби

4.:Перфорація порожнинного органа.

5.:Гострий панкреатит.

№2898

Вагітна М. (вагітність 22 тижня), 26 років, доставлена до лікарні ургентно зі скаргами на біль в животі, підвищення температури до 37,6 С, нудоту. Захворіла добу тому гостро, біль спочатку виник в епігастральній ділянці, потім - в правій половині черева, була одноразово блювота. Живіт відповідає терміну вагітності болісний вище правої здухвинної ділянки, напружений. Симптоми подразнення очеревини слабопозитивні. Дизурічних явищ немає. Лейкоцитоз - 21х109/л. Найбільш вірогідний попередній діагноз:

1.:Загроза переривання вагітності.

2.:Перекрут кісти яєчника у вагітної.

3.:Токсикоз вагітності.

4.:Гострий апендицит у вагітної.

5.:Гострий холецистит.

№2899

У хворого з гострою ішемією нижньої кінцівки відсутня пульсація підколінної артерії та артерії ступні. Пульсація стегнової артерії посилена. Визначте рівень оклюзії :

1.:Нижня третина стегнової артерії

2.:Підколінна артерія

3.:Гомілкові артерії

4.:Середня третина стегнової артерії

5.:Верхня третина стегнової артерії

№2900

Хворий 36 років, близько 3 годин назад отримав проникаюче ножове поранення лівої половини грудної клітини. Доставлений в важкому стані: ейфорія, шкірні покрови бліді. Тони серця глухі, тахікардія 130 уд. /хв. АТ -80/70 мм рт. ст. Пульс на зап'ястку ледь визначається. Рана грудної клітини 2 см., розташована зліва по парастернальній лінії на рівні ІІІ міжреберного проміжку. Дихання над лівою легенею послаблене, в задньо-нижніх відділах вкорочений перкуторний звук. Які лікувальні заходи найбільш доцільні ?

1.:Переливання крові.

2.:Невідкладна торакотомія.

3.:Невідкладна торакотомія разом з комплексом реанімаційних заходів

4.:Пункція перикарду.

5.:Плевральна пункція.

№2901

Хворий 60 років, протягом 6 місяців декілька раз переніс правобічну нижньодольову пневмонію, в цей час спостерігається субфебрильна температура, кашель з незначною кількістю мокроти. При рентгенографії в нижній долі правої легені виявлено осередок затемнення розміром 4х6 см з нерівними контурами. Корені легенів розширені, збільшені лімфовузли. При багаторазовому дослідженні харкотиння БК і атипових клітин не знайдено.

1.:Абсцес нижньої долі правої лнгені

2.:Туберкулома правої легені

3.:Кіста нижньої долі правої легені

4.:Центральний рак нижньодольового бронха правої легені

5.:Периферійний рак нижньої долі правої легені

№2902

Хворий 53 років скаржиться на колючі болі при диханні в правій половині грудної клітини. Температура тіла нормальна. Дільничний лікар призначив гірчичники і теплові процедури. Через 2 тижні при рентгеноскопії грудної клітини в середній долі правої легені виявлено периферичне затемнення округлої форми. Розмір пухлини 2х3 см, збільшені прикореневі вузли справа. Харкотиння і випоту в плевральній порожнині немає .

1.:Периферійний рак правої легені з метастазами в прикорньові лімфовузли

2.:Туберкульоз правої легені

3.:Лімфома правої легені

4.:Саркома правої легені

5.:Правостороння пневмонія

№2903

Чоловік 55 років скаржиться на біль та відчуття стороннього тіла в прямій кишці, здуття живота, закріпи, що чергуються з проносами, наявність слизу та крові в калі. Хворіє протягом 6 місяців, не лікувався. Об'єктивно: живіт здутий, печінка біля краю реберної дуги, симптоми подразнення очеревини негативні. Загальний аналіз крові - без змін. При пальцьовому дослідженні прямої кишки визначається щільний вал з горбкуватою поверхнею, болісний при пальпації; на рукавичці після дослідження - притулок. При ректороманоскопії - на 3 см від анусу визначається щільний вал з горбкуватою ерозованою поверхнею, контактно кровоточить.

1.:Неспецифічний виразковий проктит

2.:Рак прямої кишки

3.:Поліп прямої кишки

4.:Дизентерія, колітична форма, тяжкий перебіг.

5.:Геморой

№2904

Хворий 39 років скаржиться на наявність новоутворення в ділянці волосяної частини голови, яку виявив півроку тому. Появу новоутворення пов'язує з травмою. Пухлина збільшується в розмірах повільно, не турбує. При пальпації виявлено утворення розміром 2х1,5 см округлої форми, з гладенькою поверхнею, щільно-еластичної консистенції. Регіонарний лімфатичний апарат без особливостей.

1.:Ліпома волосяної частини голови

2.:Кіста волосяної частини голови

3.:Гематома волосяної частини голови

4.:Остеома волосяної частини голови

5.:Атерома волосяної частини голови

№2905

Хвора 60 років звернулась до лікаря-терапевта зі скаргами на часті закрепи, що змінюються поносами, метеоризм, переймисті болі у всьому животі. З 30 років страждала хронічним спастичним колітом. Останнім часом усі ці скарги посилились. Аналіз крові: Ер. - 4,2х1012/л., Л-7,8х109/л, ШОЕ - 18 мм/год. Аналіз сечі в нормі. Діагноз лікаря: загострення хронічного спастичного коліту. Призначена дієта, клізма, активоване вугілля. Через 2 місяця при повторному дослідженні стан хворої не поліпшується. Проведена рентгеноскопія шлунково-кишкового тракту, встановлено спастичний коліт. Проведена ірігоскопія - в ділянці селезінкового кута визначається дефект наповнення.

1.:Рак селезінкового кута ободової кишки

2.:Поліп селезінкового кута ободової кишки

3.:Пухлина хвоста підшлункової залози

4.:Дивертикул ободової кишки

5.:Спленомегалія

№2906

Хворий 62 років звернувся до терапевта з приводу болю в правому підребер'ї, спині, загальної слабкості, поганого апетиту, свербіння шкіри. Об'єктивно: хворий зниженого харчування, шкіра і склери жовтушні, живіт м'який, у правому підребір'ї відчувається еластичне, округлої форми утворення розміром 6х8 см, злегка болісне, сеча темного кольору, кал безбарвний.

1.:Жовчно-кам’яна хвороба, механічна жовтяниця

2.:Гемолітична жовтяниця

3.:Рак голівки підшлункової залози, механічна жовтяниця

4.:Цироз печінки

5.:Паренхіматозна жовтяниця

№2907

Хворий 60 років звернувся до лікаря із скаргами на біль в поперековій ділянці, який був розцінений як радикуліт, в зв’язку з чим були призначені теплові процедури. Стан хворого погіршувався, проведені аналізи сечі і крові. У сечі виявлена велика кількість еритроцитів і лейкоцитів, білок - 5%, температура тіла 37,5 - 38,5 °С. Позитивний синдром Пастернацького зліва, у лівій половині живота пальпується болісний утвір розмірами 8х6 см, який досягає лівого підребер’я. При екскреторній пієлографії - ліва нирка різко збільшена, погано контурується. Під час ретроградної пієлографії - контрастна речовина проникає тільки до верхньої третини лівого сечоводу.

1.:Камінь лівої нирки

2.:Рак лоханки лівої нирки

3.:Рак лівої нирки з ураженням лоханки.

4.:Лівосторонній пієлонефрит

5.:Кіста лівої нирки

№2908

У хворої після апендектомії стан різко погіршився, з”явились багаторазова блювота, пронос, виражений біль в животі. Стан важкий, риси обличчя загострені, очі запалі, тахікардія, АТ 60/20 мм.рт.ст., помірне напруження м”язів живота. Останні 6 р. страждає на СЧВ -!, стан контролює преднізолоном. Останніми днями ліки не приймає. Можливе ускладнення ?

1.:Люпус-криз.

2.:Септичний шок.

3.:Гостра надниркова недостатність.

4.:Анафілактичний шок.

5.:Гостра кворовтрата.

№2909

Хвора 40 р. скаржиться на гострий біль у колінних, гомілково-ступеневих суглобах і висип на шкірі над ними, на підвищення температури тіла до 39 С, 2 тижні тому короткочасна діарея. Об-но: ковбасоподібна деформація пальців ступні, тендовагініт ахілового сухожилля. ШЗЕ-30 мм/год, Нв-95 г/л, Л-9,2х10,9 г/л, гама-глобуліни-24\%, сіалові кислоти-390 мг\%, у копрокультурі-єрсинії. Діагноз ?

1.:Хвороба Уіппіля.

2.:Реактивний артрит.

3.:Неспецифічний бактеріальний артрит.

4.:Синдром Рейтера.

5.:Паліндромний ревматизм.

№2910

До лікарні доставлений хворий В., 29 років, зі скаргами на гострий біль в епігастрії опоясуючого характеру, блювотіння, яке виникає через 1 годину після їжі. При огляді: хворий блідий, акроцианоз. Дихання часте, поверхневе. М’язи живота напружені. Позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. В який максимальний термін повинен бути встановлений діагноз у ургентного

1.:За 3 години

2.:За 2 години

3.:За 0,5 години

4.:За 1 годину

5.:За 6 годин

№2911

Хвора М., 32 роки, скаржиться на збільшення другого пальця лівої кисті в обсязі, підвищення температури до 37,5°С. При огляді встановлено: палець знеформлений, не згинається, шкіра синюшного кольору, маються нориці, з яких витікає гній. На рентгенограмі видно остеопороз кісток та суглобів. З якою формою панариція ми миємо справу?

1.:Кістковий

2.:Пандактиліт

3.:Суглобовий

4.:Кістково-суглобовий

5.:Сухожилковий

№2912

У хворого Н., 18 років, після перенесеної правосторонньої пневмонії з’явився різкий біль колючого характеру у грудній клітині, який посилюється при диханні та кашлі, температура до 40°С. При обстеженні: міжребір’я праворуч поширені. Вислуховуються сухі хрипи. При перкусії - тупість на рівні 5 ребра, позаді - вище, а спереді - нижче. Ваш діагноз?

1.:Піддіафрагмальний абсцес

2.:Гострий гнійний плеврит

3.:Пухлина легені

4.:Абсцес легені

5.:Бронхо-пневмонія

№2913

Хворий У., 34 років, впав та отримав травму грудної клітини. Скарги на кровохаркотіння, скрутне дихання, посилення болю в грудній клітині при глибокому диханні та кашлі. При рентгенологічному обстеженні знайдено гемоторакс, пневмоторакс. Ваш діагноз?

1.:Забиття грудної клітини

2.:Ураження кістяниці ребра

3.:Перелом ребер,ураження тканин легені та плеври

4.:Ураження паріетальної плеври

5.:Ураження тканин легені

№2914

На прийомі хворий скаржиться на підвищення температури до 38,2°С, наявність набряку в області верхньої губи. При огляді: верхня губа різко набрякла, у центрі набряку - конусовидне здуття. Шкіра та слизова оболочка над ним темно-червоного кольору. Діагноз: фурункул верхньої губи. Хірург зробив розтин фурункула, обробив рану розчином перекису водню і наклав пов’язку з гіпертонічним розчином. Який лікувальний режим треба рекомендувати хворому?

1.:Лікування стаціонарне з загальним режимом

2.:Лікування амбулаторне

3.:Лікування амбулаторне, потім – стаціонарне

5.:Лікування стаціонарне з ліжковим режимом

№2915

Хірургом оглянутий хворий Т., 42 років. Діагноз: фурункул правого передпліччя, гнійно-некротична стадія. Проведено розтин фурункула. Пов’язку з яким препаратом треба покласти в фазі гідратації?

1.:Іхтіолову мазь

2.:Гіпертонічний розчин

3.:Мазь Вишневського

4.:Пов’язку з димексидом

5.:Пов’язку з хлораміном

№2916

Годуюча жінка звернулась до хірурга полікліники зі скаргами на біль, набряк в правій молочній залозі, слабкість, підвищення температури. Знайдено ущільнення тканин, в центрі ущільнення - симптом зиблення. Діагноз: гострий гнійний правостороній мастіт. Яке лікування найбільш доцільне при гострому гнійному

1.:Пеніцилін-новокаїнова блокада

2.:Оперативне лікування

3.:Теплові процедури

4.:Компрес з димексидом

5.:Спиртовий компрес

№2917

У хворої К., 56 років, під час холецистектомії почалася масивна кровотеча. Вирішено перелити кров. У хворої група крові АВ(ІV) Rh(-). На станції переливання крові такої групи немає. Донори якої групи можуть бути викликані для здачі

1.:Активної групи

2.:Донори рідкісних груп крові

3.:Екстренні донори

4.:Донори-родичі

5.:Донори резерву

№2918

Хворий Г., 25 років, доставлений у приймальне відділення з травматичною ампутацією стегна. Загальмований, блідий. У верхній третині стегна накладений джут. Лікар визначив за допомогою стандартних сироваток групу крові і отримав такий результат: О(І) - аглютинація А(ІІ) - відсутність аглютинації В(ІІІ) - аглютинація Яка група крові у постраждалого?

1.:--

2.:А(ІІ)

3.:АВ(ІV)

4.:О(І)

5.:В(ІІІ)

№2919

Хворому К., 56 років, з відкритим переломом лівого стегна проводяться протишокові заходи. Лікар визначив за допомогою стандартних сироваток групу крові і отримав такий результат: О(І) - аглютинація А(ІІ) - аглютинація В(ІІІ) - відсутність аглютинації Яка група крові у постраждалого?

1.:АВ(ІV)

2.:А(ІІ)

3.:О(І)

4.:В(ІІІ)

№2920

Хворий У., 37 років, доставлений у відділення у непритомному стані. Працюючи, одержав удар стовбуром у живіт. Підозрюється внутрішньочеревна кровотеча, пошкодження внутрішніх органів. Готуються до термінового оперативного втручання. Лікар визначив за допомогою стандартних сироваток групу крові і отримав такий результат: О(І) - відсутність аглютинації А(ІІ) - відсутність аглютинації В(ІІІ) - відсутність аглютинації Яка група крові у постраждалого?

1.:АВ(ІV)

2.:В(ІІІ)

3.:А(ІІ)

4.:О(І)

№2921

Хвора В., 30 років, знаходиться у відділенні з приводу хвороби Верльгофа. Бліда, має петехіальні крововиливи на розгинних поверхнях передпліч. Пульс - 92 на хв., АТ 100/60 мм рт. ст. Нижній край селезінки на рівні пупка. В аналізі крові: еритроцити - 2,8*1012, Нв - 90 г/л, Нt - 0,38, тромбоцити -30*109. Хвора готується до операції спленектомії. Яке трансфузійне середовище Ви виберете в першу чергу для предопераційної

1.:Нативну еритроцитарну масу

2.:Тромбоцитарну масу

3.:Відмиті еритроцити

4.:Консервовану кров

5.:Еритроцитарну взвісь

№2922

Хвора К., 40 років, поступила до відділення 3 тижні тому. Оперована з приводу завороту тонкої кишки, розлитого перітониту. Виконана резекція кишки з накладанням двохстволкової ентеростоми. Стан важкий. Із нориці за добу виділяється до 2,5-3,0 л кишкового вмісту. Який препарат як найбільш ефективний для покриття енергетичних витрат хворої Ви використаєте?

1.:20 % розчин глюкози

2.:Альвезін

3.:Ліпофундін

4.:10 % розчин глюкози

5.:5 % розчин глюкози

№2923

Хворому Т., 44 років, з метою ліквідації постгеморагічної анемії після резекції шлунку, яка проводилася з приводу профузної виразкової кровотечі, перелито внутрішньовено крапельно 450,0 мл одногрупної А(ІІ) Rh(-) крові. Через 20 хвилин після гемотрансфузії у хворого підвищилася температура до 39,5 °С, з’явилася задишка, головний біль, кволість, запоморочення, м’язові болі, сильний трус. Була одноразова блювота. На шкірі - уртикарний сип. Пульс - 120 на хв., АТ - 90/60 мм рт. ст. Яке ускладнення розвинулося у хворого?

1.:Важка пірогена реакція

2.:Калієва інтоксикація

3.:Анафілактична реакція

4.:Алергічна реакція

5.:Анафілактичний шок

№2924

Хворий Ж., 33 років, із зупиненою повторною виразковою кровотечею. Хворий виснажений, блідий. Нв - 77 г/л, Нt - 0,25. У зв’язку з наявністю анемії двічі була спроба переливання одногрупної А(ІІ) Rh(+) крові. Обидва рази переливання було зупинено у зв’зку з розвитком анафілактичної реакції. Переливання якого трансфузіонного середовища бажано в даному разі?

1.:Еритроцитарної маси (нативної)

2.:Свіжоцитратної крові

3.:Еритроцитарної маси, яка бідна на лейкоцити та тромбоцити

4.:Відмитих еритроцитів

5.:Еритроцитарної взвісі

№2925

Хворий З., 60 років, лікується від атеросклерозу судин нижніх кінцівок IV ст. Скаржиться на виражений нічний біль в кінцівках, позитивний симптом “перемежаючої кульгавості”. Шкіра нижніх кінцівок бліда, суха. Гіпотрофія м’язів, помірна болісність при пальпації. Стопа холодна, з мармуровим забарвленням. Пульсація на задніх великогомілкових артеріях різко послаблена. Позитивний симптом Опеля. Який з препаратів можна запропонувати для покращання мікроциркуляції?

1.:Пелентан

2.:Мазь Вишневського

3.:5\% розчин глюкози

4.:Поліглюкін

5.:Реополіглюкін

№2926

Хворому О., 46 років, який готується до операції з приводу раку шлунку, проводиться предопераційна інфузійна терапія. В ліктьову вену справа введено до 3,0 л рідин. На слідуючу добу він відчув тягнучий біль в області правого плеча. При огляді на внутрішній поверхні плеча відмічається повздовжня полоска гіперемії, набряклість шкіри, болючий тяж. Яке ускладнення розвинулося у хворого?

1.:Гострий флебіт

2.:Флегмона паравенозної клітковини

3.:Некроз паравенозної клітковини

4.:Прокол вени та набряк паравенозної клітковини

5.:Гострий тромбофлебіт

№2927

До операційної доставлений Ж., 19 років, отримавший закриту травму живота. Під час операції виявлені числені розриви селезінки та тонкої кишки. Артеріальний тиск прогресивно знижується. Виникла необхідність у гемотрансфузії. Хто може виконати визначення групи крові та резус-належності у потерпілого?

1.:Лікар-анестезіолог

2.:Лікар-лаборант

3.:Лікар будь-якої спеціальності

4.:Лікар-травматолог

5.:Хірург

№2928

Хворий Х., 32 роки, знаходиться в хірургічному відділенні біля часу. Був збитий автомобілем. Стан прогресивно погіршується: наростає дихальна нестача, відмічаються порушання серцевої діяльності. На основі клінико-рентгенологічних даних виявлено зміщення органів средостіння. Який процес визвав це ускладнення?

1.:Клапаний пневмоторакс

2.:Медіастеніт

3.:Відкритий пневмоторакс

4.:Закритий пневмоторакс

5.:Підшкіряна емфізема

№2929

Хвора Б., 35 років, поступила у хірургічне відділення через 2 доби після травми з діагнозом: лівосторонній гемоторакс. Відмічається помірна анемія. При ренгенологічному обстеженні виявлено наявність рідини в лівій плевральній порожнині до рівня VІІ ребра. Який вид лікування найбільш доцільний?

1.:Торакотомія

2.:Давляча пов’язка

3.:Пункція плевральної порожнини

4.:Фізіотерапія

5.:Дренування плевральної порожнини –

№2930

Хворий Р., 48 років, доставлений у відділення у стані середньої тяжкості. Визволений з-під завалу, де знаходився на протязі 2 діб. При цьому було здавлено обидві нижні кінцівки на рівні середньої третини стеген. В теперешній час стан тяжкий. Кінцівки нижче місця здавлення набряклі, ціанотічні, з білими плямами. Пульсація на них відсутня. Наростають прояви гострої ниркової нестачі. Який вид лікування доцільний?

1.:Внутрішньоартеріальное введення препаратів

2.:Рассічення шкіри та підшкіряної клітковини кінцівок

3.:Ампутація

4.:Охолодження кінцівок льодом

5.:Лікування з використаннм барокамери

№2931

Хвора Г., 48 років, побита невідомими 3 години тому. Доставлена в відділення зі скраргами на різкий біль у животі, нудоту, блювання. Риси обличчя загострені. Язик сухий, П - 112 на хв., АТ - 100/60 мм рт.ст. Позитивні симптоми подразнення очеревини. При обзорній рентгеноскопії видно вільний газ під обома куполами діафрагми. Встановлено діагноз: розрив полого органу. Який вид лікування найбільш доцільний?

1.:Зонд у шлунок

2.:Призначення антибіотиків

3.:Холод на живіт

4.:Знеболюючі препарати

5.:Оперативний

№2932

Хвора З., 76 років, впала з висоти близько 3 м на деревину. Доставлена у відділеня через 6 годин після травми. Стан тяжкий. У контакт вступає з трудом. АТ - 80/60 мм рт. ст., Р - 120 уд. на хв. Позитивні симптоми подразнення очеревини. При оглядовій рентгеноскопії виявлений вільний газ в черевній порожнині під куполами діафрагми. Діагноз: розрив полого органу. Яке ускладнення розвилось у хворої?

1.:Тромбоз мезентериальних судин

2.:Механична кишкова непрохідність

3.:Перитоніт

4.:Перелом основи черепу