Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тести крок.doc
Скачиваний:
757
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
10.14 Mб
Скачать

1.:Гіпертонічна хвороба.

2.:Цукровий діабет.

3.:Гіпоталамічний синдром.

4.:Посткастраційний синдром.

5.:Клімактеричний синдром.

№4509

Хвора 47 років хворіє міомою матки 8 років, не лікувалась. За останній рік пухлина виросла до розмірів 15-тижневої вагітності. Який об’єм оперативного лікування?

1.:Надпіхвова ампутація матки з придатками.

2.:Екстирпація матки з придатками.

3.:Енуклеація міоматозних вузлів.

4.:Екстирпація матки без придатків.

5.:Надпіхвова ампутація матки без придатків.

№4510

Хвора 38 років протягом 3 років скаржиться на болючі місячні, мажучи кров’янисті виділення коричневого кольору перед і після місячних. В анамнезі 5 штучних абортів. При огляді матка м’якої консистенції, болюча, дещо збільшена, обмежено рухома. При УЗД міометрій зернистий, сотоподібний. Який діагноз?

1.:Дисфункціональна маткова кровотеча.

2.:Ендометрит.

3.:Міома матки.

4.:Поліпоз ендометрію.

5.:Аденоміоз.

№4511

Дівчинку, 13 років, доставлено в гінекологічне відділення із скаргами на постійні ниючі болі в ділянці живота нижче пупка на протязі 3 діб, які віддають в ділянку прямої кишки. При УЗ - дослідженні порожнина матки розширена, придатки без особливостей. Болі дівчинка відмічає на протязі останніх 7 місяців, менструацій ще не було. При огляді : зовнішні статеві органи розвинуті правильно, вибухає синюшно-багрова дівоча плівка. Який діагноз?

1.:Атрезія дівочої плівки

2.:Залозиста гіперплазія ендоментрію

3.:Порушення менструальної функції

4.:Ендометріоз матки та додатків

5.:Хронічний сальпінгіт

№4512

Жінка 36 років звернулась до жіночої консультації із скаргами на рясні болючі менструації, "мажучі", шоколадного кольору виділення із піхви до та після менструації. В анамнезі 4 аборта. Гінекологічний статус: зовнішні статеві органи, шийка матки та піхва не змінені, матка у ретрофлексії, розмірами 9 Х 7 х 8 см, обмежено рухома. Додатки не змінені, склепіння піхви вільні. Який діагноз ?

1.:Дисфункціональна кровотеча

2.:Хронічний ендометрит

3.:Рак ендометрію

4.:Міома матки

5.:Ендометріоз тіла матки

№4513

Хвора 75 років скаржиться на появу пухлиноподібного утвору з піхви при невеликому фізичному напруженні, затримку сечі. В лежачому положенні вказаний утвір вдається заправити в піхву, після чого відновлюється сечовипускання. В анамнезі одні пологи, що закінчились операцією акушерських кліщів. Об'єктивно: статева щілина зяяє, при напруженні за межі статевої щілини виходить вся матка, визначається цистоцелє та ректоцелє. Статевим життям не живе. Який об'єм хірургічного втручання повинен бути у хворої?

1.:Екстирпація матки через піхву з наступною кольпоперінеорафією

2.:Манчестерська операція.

3.:Вентрофіксація

4.:Передня та задня кольпорафія.

5.:Серединна кольпорафія ( по Лефору)..

№4514

Больная предъявляет жалобы на острые боли внизу живота, которые появились после физического напряжения, рвоту. При осмотре: живот умеренно вздут, симптом Щеткина-Блюмберга положительный. Пульс 88 уд. в мин., температура 37оС. Бимануальное исследование: тело матки не увеличено, плотное, подвижное, безболезненное. Справа от матки пальпируется образование 6х7 см тугоэластической консистенции, резко болезненное при смещении, слева придатки не определяются. Своды свободные, выделения слизистые. Какой вероятный диагноз?

1.:Кишечная непроходимость

2.:Перекрут ножки опухоли яичника

3.:Пиосальпинкс справа

4.:Правосторонняя гнойная опухоль придатков матки

5.:Апоплексия яичника

№4515

У больной 58 лет после 10 лет менопаузы началось обильное маточное кровотечение. При бимануальном исследовании и осмотре при помощи зеркал, кроме обильных кровянистых выделений, другой патологии не выявлено. О каком заболевании можно думать?

1.:Геморрагическая метропатия Шредера

2.:Нарушение менструального цикла климактерического характера

3.:Неполный аборт

4.:Миома матки

5.:Рак тела матки

№4516

Хвора 27 років звернулася до лікаря зі скаргами на свербіння, печіння вагіни, молочні болі. Хворіє 5 днів. При огляді - слизова вагіни та шийки матки гіперемована, набрякла, на слизовій оболонці білий наліт, легко знімається. Білі мають сироподібний вигляд. В мазках виявлений грибок Candid. Який ймовірний діагноз?

1.:Папіломовірусний вульвовагініт.

2.:Хламідійний кольпіт.

3.:Мікотичний вульвовагініт.

4.:Трихомонадний вульвовагініт.

5.:Бактеріальний вагіноз.

№4517

Жінка 60 років скаржиться на ниючі, гризучі болі в лівій здухвинній ділянці і в кінцівки, особливо вночі. У сечі і калі присутня кров. Вагінально: піхва вкорочена, на місці шийки матки видно кратер з некротичними масами. Виділення кольору м’ясних помиїв. У малому тазі визначається конгломерат пухлини щільної консистенції, що доходить до кісток тазу, нерухомий, болючий. Який найімовірніший діагноз?

1.:Рак шийки матки IV стадії

2.:Рак прямої кишки

3.:Рак шийки матки II стадії

4.:Рак шийки матки III стадії

5.:Хоріонепітеліома

№4518

Дівчина 14 років скаржиться на кров’яні виділення з піхви протягом 10 днів, які з’явилися після 3-місячної затримки менструації. Менархе - у 13 років. Менструальний цикл - нерегулярний. Гемоглобін - 90 г/л. Який найімовірніший діагноз?

1.:Гормонпродукуюча пухлина матки

2.:Рак тіла матки

3.:Ювенільна маткова кровотеча

4.:Злоякісне захворювання крові

5.:Поліп шийки матки.

№4519

До гінеколога звернулась жінка 37 років із скаргами на кров'янисті “мазанини” останні 2 тижні, біль в животі . 3 місяці тому був штучний аборт. Об'єктивно: матка збільшена до 12 тижнів вагітності, м_яка при пальпації, помірно болюча, З обох сторін від матки визначаються пухлинні утворення, розмірами 5х6 см, чутливі при пальпації. Сироватковий рівень хоріогонічного гонадотропіну більший, ніж 1000 МО/л. Ваш діагноз?

1.:Міома матки.

2.:Рак яєчників

3.:Вагітність 12 тижнів

4.:Позаматкова вагітність

5.:Трофобластична хвороба..

№4520

Хвора 28 років скаржиться на відсутність місячних, ріст волосся на обличчі, кінцівках. Заміжня. Місячні з 14 років, були скудні, через два роки зникли. Об’єктивно: зріст - 160 см, маса тіла - 65 кг. Будова тіла по жіночому типу. Шкіра звичайного кольору і вологості. Ріст волосся по чоловічому типу. Зовнішні геніталії нормальної будови. Матка звичайних розмірів, яєчники пальпаторно дещо збільшені. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Синдром Штейна-Левенталя.

2.:Кортикоандростерома.

3.:Андростерома.

4.:Адрено-генітальний синдром.

5.:Хвороба Іценка-Кушинга.

№4521

У жінки 42 років на протязі останніх 10 років менструації перебігали по типу гіперполіменореї та прогресуючої альгодісменореї. Гінекологічне дослідження: шийка не змінена, виділення помірні, “шоколадного" кольору, матка трохи збільшена, болюча, додатки не пальпуються, склепіння глибокі, безболісні. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Ендоміометрит

2.:Рак матки

3.:Ендометріоз матки

4.:Субсерозна фіброміома матки

5.:Ендометріоз додатків

№4522

У жінки 32 років при огляді шийки матки в дзеркалах виявлено гіперемію цервікального каналу та піхвової частини шийки матки. За допомогою якого метода можна встановити патологію шийки матки?

1.:Діагностичне вишкрібання матки та шийки

2.:Кольпоскопія з біопсією та подальшим гістологічним дослідженням

3.:Ультразвукове дослідження

4.:Кульдоскопія

5.:Кольпоцитологія

№4523

Больная, 20 лет, обратилась к гинекологу с жалобами на зуд, жжение, водянистые выделения из влагалища с неприятным запахом (рыбным). При осмотре в зеркалах слизистая оболочка шейки матки и стенок влагалища обычного розового цвета. При влагалищном исследовании тело матки и придатки не изменены. В мазках, окрашенных по Грамму, обнаружены ключевые клетки. Какая наиболее вероятная патология обуславливает такую картину?

1.:Бактериальный вагиноз (гарднеррелез).

2.:Трихомониоз.

3.:Гонорея.

4.:Кандидоз.

5.:Хламидиоз.

№4524

У женщины, 26 лет, 10 месяцев назад произошли срочные, нормальные роды. Обратилась в женскую консультацию с жалобой на отсутствие менструации. Кормит ребенка грудью. При влагалищном исследовании: матка обычных размеров, плотной консистенции, подвижна, безболезненна. Придатки не определяются. Какой наиболее вероятный диагноз?

1.:Беременность.

2.:Псевдоаменорея.

3.:Физиологическая аменорея.

4.:Синдром Щихона.

5.:Синдром Ашермана.

№4525

Больная, 40 лет, после безуспешного лечения у невропатолога, направлена к гинекологу с жалобами на нагрубание молочных желез, депрессию, сменяющуюся агрессивностью, слабость, плаксивость, онемение рук, метеоризм, которые появляются за 2-3 дня до начала менструации и исчезают после нее. Считает себя больной в течение 2-х лет. При гинекологическом осмотре патологических изменений со стороны половых органов не выявлено. Был установлен диагноз: предменструальный синдром. Какая клиническая форма предменструального синдрома наиболее вероятна в данном случае?

1.:Смешанная.

2.:Кризовая.

3.:Цефалгическая.

4.:Отечная.

5.:Нервно-психическая.

№4526

Больная, 30 лет, обратилась в женскую консультацию с жалобами на редкие, скудные менструации, отсутствие беременности в течение 6 лет. Менструации с 17 лет, нерегулярные, с задержками от 30 до 60 дней. При осмотре обращает на себя внимание рост волос по мужскому типу, избыточная масса тела. При влагалищном исследовании: матка уменьшена в размерах, безболезненная. Яичники с обеих сторон увеличены, плотной консистенции. На УЗИ яичники мелкокистозно изменены, размерами 6,0х4,5см и 5,5х4,5см с плотной капсулой. Базальная температура монофазная. Какой наиболее вероятный диагноз?

1.:Кисты желтого тела.

2.:Синдром склерокистозных яичников.

3.:Фолликулярные кисты.

4.:Двухсторонний аднексит.

5.:Рак яичника.

№4527

Больная, 20 лет, обратилась к врачу женской консультации с жалобами на зуд, жжение и боль в области наружных половых органов, повышение температуры тела, раздражительность, нарушение сна, головную боль. Больная не замужем, ведет беспорядочную половую жизнь. При осмотре наружных половых органов на фоне гиперемированной, отечной слизистой оболочки определяются везикулы, группа которых занимает до 2 см пораженной поверхности. Какая наиболее вероятная причина обуславливает такую клиническую картину?

1.:Генитальная герпетическая инфекция.

2.:Первичный сифилис.

3.:Цитомегаловирусная инфекция.

4.:Папилломавирусная инфекция.

5.:Кандиломатоз.

№4528

Больная, 18 лет, обратилась к гинекологу с жалобами на появление бородавчатых возвышений в области половых органов. При осмотре наружных половых органов на больших и малых половых губах определяются сосочковидные разрастания, мягкой консистенции, безболезненные. При гинекологическом исследовании патологии со стороны внутренних половых органов не выявлено. Какой предварительный диагноз наиболее вероятен в данном случае?

1.:Вегетирующая пузырчатка.

2.:Рак вульвы.

3.:Сифилитические кондиломы.

4.:Остроконечные кондиломы

5.:Папилломатоз.

№4529

Больная, 28 лет, предъявляет жалобы на обильные, болезненные и длительные менструации. До и после менструации на протяжении 4-6 дней наблюдается кровомазание. При влагалищном исследовании: матка увеличена соответственно 5-6 нед. беременности, ограниченно подвижная, болезненная. Придатки не пальпируются. При осмотре в динамике на 15-ый день менструального цикла матка нормальных размеров, безболезненная. На основании жалоб и объективного исследования диагностирован внутренний эндометриоз. Какой препарат целесообразно использовать в лечении больной?

1.:Дуфастон.

2.:Овидон.

3.:Синестрол.

4.:Ролмекулин.

5.:Парлодел.

№4530

У дівчинки 16 років первинна аменорея, відсутність росту волосся на лобку, нормальний розвиток грудних залоз, генотип 46 ХУ, відсутність матки та піхви. Діагноз.

1.:Синдром тестикулярної фемінізації

2.:Синдром Рокітанського-Кюстера

3.:Хвороба Іценка-Кушинга

4.:Синдром Іценка-Кушинга

5.:Синдром Шихана

№4531

У вагітної жінки при першому обстеженні в терміні 28 тижнів встановлено рак шийки матки II ст. Яка тактика лікаря?

1.:Хіміотерапія

2.:Хірургічне лікування в обсязі розширеної пангістеректомії після кесаревого розтину

3.:Термінове розродження через природні пологові шляхи

4.:Пролонгація пологів до строку пологів

5.:Сполучена променева терапія

№4532

У хворої 70 років, яка багато років скаржиться на свербіння вульви, на великій статевій губі розташована виразка зі щільними краями та некротичним дном. Проба Хробака позитивна. Для якого захворювання характерна така картина?

1.:Туберкульоз шкіри

2.:Рак вульви

3.:Інфіковані подразнення при краурозі

4.:Лейкоплакія

5.:Сифіліс

№4533

У 30-річної жінки на шийці матки знайдена багрова пляма розмірами до 1 см, що не фарбується розчином Люголя, при дотику не кровоточить. Яке додаткове обстеження потрібне?

1.:Кольпоскопія

2.:Бактеріологічне та бактеріоскопічне дослідження

3.:Діагностична ексцизія шийки матки

4.:Обстеження не потрібне

5.:Кольпоскопія, біопсія з гістологічним дослідженням

№4534

До лікарні поступила 38-річна жінка із значною матковою кровотечею, інтенсивним болем внизу живота. При огляді встановлено: в церві кальному каналі розташований пухлинний вузол, ніжка якого виходить із порожнини матки, матка кулеподібна, розмірами з 5-тижневу вагітність, придатки не пальпуються. Який план лікування?

1.:Видалення вузла з гістологічним дослідженням

2.:Екстирпація матки

3.:Біопсія вузла

4.:Суправагінальна ампутація матки

5.:Ампутація шийки матки разом з вузлом

№4535

Хвора. скаржиться на біль внизу живота, який посилюється під час місячних, статевих контактів, віддає в піхву. З анамнезу - 2роки тому була підозра на ендометріоз. Під час піхвового дослідження - ззаду від матки виявляються щільні, вузлуваті, болючі утворення. Діагноз?

1.:Периметрит

2.:Ретроцервікальний ендометріоз

3.:Аденоміоз

4.:Хронічне запалення придатків матки

5.:Параметрит

№4536

Хвора скаржиться на темні мажучи виділення із статевих шляхів перед та після місячних. Під час кольпоскопії на шийці матки візуалізуються синюшні включення. Діагноз.

1.:Аденоміоз

2.:Ерозія шийки матки

3.:Поліп церві кального каналу

4.:Ендоцервіцит

5.:Ендометрiоз шийки матки

№4537

Хвора 37 років, протягом 2 років страждає порушеннями менструальної функції: місячні значні, із згортками, тривають 7-10 днів. Доставлена в гінекологічне відділення з ознаками маткової кровотечі. Які методи дослідження необхідно провести для діагностики захворювання?

1.:Бактеріологічне дослідження вагінального вмісту

2.:Діагностичне вишкрібання слизової оболонки матки

3.:Пункцію черевної порожнини через заднє склепіння вагіни

4.:Бактеріологічне дослідження після провокації

5.:Клінічний аналіз крові, бак.посів крові

№4538

Хвора 32 років скаржиться на тягнучий біль внизу живота, особливо перед і під час місячних, мажучи коричневі виділення перед менструацією. При бімануальному обстеженні матка збільшена в розмірі, , болюча при зміщенні, щільної консистенції. Придатки з обох боків без змін. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Рак матки.

2.:Внутрішній ендометріоз

3.:Метроендометрит

4.:Фіброміома матки.

5.:Позаматкова вагітність

№4539

Дівчинка 14 років доставлена в гінекологічне відділення із скаргами на значні кров’янисті виділення протягом 3 днів. З анамнезу: менструації з 12 років, нерегулярні, з періодичними затримками до 10-15 днів. Статевим життям не живе. Екстрагенітальної патології не виявлено. При УЗД матка нормальних розмірів, яєчники без патологічних змін. Який діагноз ?

1.:Полікістоз яєчників.

2.:ДМК ювенільного віку

3.:Хвороба Іценко-Кушинга

4.:Хворобі Верльгофа

5.:Ендометріоз внутрішній.

№4540

До лікаря звернулася мати з дівчинкою 6 років, у Якої з’явилась сверблячка промежини, зовнішніх статевих органів. Об’єктивно: загальний стан дівчинки задовільний, виявлені численні подряпини вульви, промежини, навколо анального отвору, вони гіперемовані, набряклі. Яке обстеження слід зробити для уточнення діагнозу?

1.:УЗД органів малого тазу

2.:Загальний аналіз сечі.

3.:Аналіз калу на наявність гельмінтів

4.:Клінічний аналіз крові

5.:Кольпоцитологічне дослідження

№4541

Жінка 28 років скаржиться на відсутність вагітності на протязі 1 року регулярного статевого життя. Вагітності не запобігає. При бімануальному дослідженні патології статевих органів не виявлено. З якого метода слід починати обстеження цієї пари?

1.:Бактеріологічного посіву.

2.:Спермограми чоловіка

3.:Гістеросальпінгографії.

4.:Тестів функціональної діагностики.

5.:Лапароскопії.

№4542

Жінка 28 років пред’являє скарги на водянисті виділення із піхви із неприємним рибним запахом. При мікроскопії виділень із статевих шляхів виявили ключові клітини. Аміновий тест позитивний. Ваш діагноз?

1.:Кандидоз.

2.:Гонорея.

3.:Трихомоніаз.

4.:Бактеріальний вагіноз.

5.:Хламідіоз.

№4543

Жінка 27 років, що активно живе статевим життям, скаржиться на наявність численних везикул на правій статевій губі, свербіж та печіння. Висипання періодично з’являються перед менструацією і зникають через 8-10 днів. Можливий діагноз?

1.:Вірус простого герпесу

2.:Первинний сифіліс.

3.:Цитомегаловірусна інфекція.

4.:Бартолініт.

5.:Генітальний кондиломатоз.

№4544

У гінекологічний стаціонар доставлена жінка зі скаргами на різкі болі в нижніх відділах живота, підвищення температурі тіла до 38.оС, гноєподібні виділення з піхви. Статеве життя безладне. При бімануальному дослідженні визначаються болісні придатки матки, гноєподібні білі. Для встановлення діагнозу доцільно:

1.:Вишкрібання слизової оболонки матки.

2.:Цитологічне дослідження піхвових білій.

3.:Бактеріологічне дослідження виділень зі статевих шляхів

4.:Кольпоскопія.

5.:Зондування матки.

№4545

Хвора, 43 років, звернулася зі скаргами на постійні тупі болі внизу живота, більш ліворуч, підвищення температури тіла до 38.0 С. Протягом останніх 5 років спостерігається з приводу фіброміоми матки. При бімануальному дослідженні: матка збільшена до 10 тижнів вагітності, щільна, горбиста. Ліворуч від матки визначається утворення, що виходить з матки, розміром 6х8 см, щільної консистенції, різко болюче при пальпації. Придатки по обидва боки без особливостей. Можливий діагноз?

1.:Саркома матки

2.:Позаматкова вагітність

3.:Субмукозний фіброматозний вузол, що народжується.

4.:Некроз субсерозного фіброматозного вузла

5.:Аденоміоз.

№4546

Хвора, 37 років, надійшла в гінекологічне відділення зі скаргами на інтенсивні переймоподібні болі внизу живота, кровотечу зі статевих шляхів. У гінеколога не спостерігалася. При бімануальному дослідженні: шийка матки скорочена до 1,5 см, зовнішнє вічко відкрито до 4 см, у цервікальному каналі пальпується щільне пухлиноподібне утворення. Матка збільшена до 8 тижнів вагітності, щільна, рухлива, болюча при зсуві. Придатки з обидва боки без особливостей. Виділення з полових шляхів рясні, кров'янисті. Можливий діагноз?

1.:Аборт в ходу

2.:Поліп шийки матки

3.:Пухирний занесок

4.:Фіброматозний вузол, що народжується

5.:Рак тіла матки

№4547

Хвора, 25 років, звернулась зі скаргами на підвищення температури до 37.90С., ниючий біль внизу живота, біль при сечовипусканні, гноєподібні виділення. Занедужала гостро. Відмічає випадкові полові зносини 5 діб тому. Відмічаються симптоми подразнення очеревини у гіпогастральній ділянці. Гінекологічні захворювання в минулому заперечує. При зсуві шийки матки спостерігається різка болючисть. Матка та придатки чітко не визначаються через напруження передньої черевної стінки. Можливий діагноз?

1.:Пельвіоперитоніт

2.:Гострий цистит

3.:Туберкульозний ендометрит

4.:Гострий кольпіт

5.:Хронічний аднексит

№4548

Хвора, 18 років, звернулася зі скаргами на сверблячку в піхві, посилення виділень. Хворіє 3 дні. Напередодні перенесла ОРЗ, лікувалась антибіотиками. Об'єктивно: промежина, малі та великі статеві губи набряклі, гіперемовані. Слизова оболонка піхви гіперемована, набрякла, Виділення в значній кількості, білого кольору, густі "сироподібного" характеру. Матка і придатки без особливостей. Можливий діагноз?

1.:Кандідомікоз

2.:Трихомонадний кольпіт

3.:Гостра гонорея

4.:Генітальний герпес

5.:Хламідіоз

№4549

Хвора, 42 роки, звернулась зі скаргами на тупий біль внизу живота, слабкість, погіршення апетиту і зниження маси тіла за останні 3 місяця на 18 кг, збільшення живота. При обстеженні виявлено: асцит, на стороні правих придатків пальпується щільна, бугриста, обмежена в рухомості пухлина. В клінічному аналізі крові-підвищення ШОЄ до 50 мм за годину. Можливий діагноз?

1.:Фіброміома матки

2.:Позаматкова вагітність

3.:Кістома яєчників

4.:Правосторонній аднексит

5.:Рак яєчника

№4550

Хвора, 23 років, скаржиться на затримку менструації на 2-6 місяці, неплідність. За останній рік значно збільшилась вага тіла. При обстеженні волосся на лобку по чоловічому типу, підвищена оволосіння стегон; матка має нормальні розміри, яєчники збільшені, щільні при бімануальному обстеженні, безболісні. Базальна температура монофазна, симптоми зіниці та папороті різко позитивні. Який можливий діагноз?

1.:Дисгенезія гонад

2.:Склерокістоз яєчників

3.:Запалення придатків матки

4.:С-м Іценко-Кушинга

5.:Адреногенітальний синдром

№4551

Хвора 35 років, звернулася до гінекологічного стаціонару зі скаргами на періодичні болі в нижніх відділах живота, що посилюються під час менструації, темно-коричневі мажучи виділення зі статевих шляхів. При бімануальному дослідженні: тіло матки трохи збільшено, придатки не визначаються, при дзеркальному дослідженні шийки матки виявляються синюшні "глазки". Який з наступних діагнозів найбільш вірогідний?

1.:Рак шийки матки

2.:Поліп шийки матки

3.:Ерозія шийки матки

4.:Ендометріоз шийки матки

5.:Фіброїд шийки матки

№4552

Хвора, 39 р., звернулась вперше, зі скаргами на значні менструації по 10-12 днів. Остання менструація почалась 3 тижні тому та триває до сьогодення. З анамнезу: цикл порушився 3 місяці тому. Пологів - 2, абортів - 5. При дослідженні: шийка матки циліндричної форми, вічко зімкнете. Матка та придатки без патологічних змін. Виділення кров’яні. Подальша тактика лікаря.

1.:Гормональна терапія

2.:Вишкрібання порожнини матки

3.:Гемостатична терапія

4.:Надпіхвова ампутація матки

5.:Кріокоагуляція ендометрію

№4553

Хвора, 29 р., звернулась зі скаргами на розпираючий біль у нижніх відділах живота. Менструації відсутні 2,5 місяці після штучного аборту. При бімануальному дослідженні: зовнішнє вічко замкнуте, матка збільшена у розмірах, болісна. Придатки не визначаються. Склепіння глибокі, безболісні. Виділення відсутні. При УЗД: порожнина матки збільшена, наповнена гомогенною рідиною. Який діагноз ймовірний?

1.:Синдром Шихана

2.:Синдром Кіарі-Фромеля

3.:Гематометра

4.:Синдром Штейна-Левенталя

5.:Позаматкова вагітність

№4554

Хвора, 28 років, звернулася зі скаргами на інтенсивні болі в нижніх відділах живота, підвищення температури тіла до 39оС, нудоту. Захворіла після менструації. Статеве життя поза шлюбом. Живіт болісний при пальпації в нижніх відділах. Симптом Щоткина-Блюмберга позитивний. При дослідженні: контури матки та придатків чітко не визначаються через напруження передньої черевної стінки. Заднє склепіння різко болісне. Виділення гнійні. Який діагноз найбільш вірогідний?

1.:Аденоміоз

2.:Перекрут ніжки кісти яєчника

3.:Параметрит

4.:Пельвіоперитоніт

5.:Апендицит

№4555

Хвора, 51 рік, скаржиться на постійні кров'яні виділення із статевих шляхів мажучого характеру на протязі останніх 3 місяців, контактні кровотечі. При бімануальному обстеженні: шийка матки збільшена, обмежена в рухомості, щільна на дотик. При дзеркальному огляді кратероподібна виразка по центру. Проба Хробака позитивна. Який з наступних діагнозів найбільш імовірний?

1.:Лейкоплакія шийки матки

2.:Рак шийки матки

3.:Ерозія шийки матки

4.:Шийкова вагітність

5.:Поліп шийки матки

№4556

До гінекологічного стаціонару звернулася жінка 36 років зі скаргами на значну кровотечу зі статевих шляхів та затримку місячних на місяць. При бімануальному дослідженні: шийка матки " бочкоподібної" форми, м'якої консистенції. Матка звичайних розмірів, дещо розм'якшена. Придатки без особливостей з обох сторін. При дзеркальному дослідженні: шийка матки синюшна, збільшена у розмірах, зовнішнє вічко розкрите до 0..5 см . Дослідження сечі на ХГ - позитивне. Встановити діагноз.

1.:Маткова вагітність

2.:Шийкова вагітність

3.:Позаматкова вагітність

4.:Загроза переривання вагітності

5.:Аборт у ходу

№4557

Жінка, 26 років скаржиться на кров'янисті виділення із статевих шляхів на протязі останніх 14 днів, біль внизу живота, загальну втому, слабкість, схуднення, підвищення температури тіла, біль у грудях, утруднене дихання. Хвора бліда, млява. У клінічному аналізі крові: Гемоглобін - 72 г/л. 5 тижнів тому перенесла операцію штучного переривання вагітності у строку 6-7 тижнів. При бімануальному дослідженні: матка збільшена до 8-9 тижнів вагітності. Дослідження сечі на ХГ різко позитивне. В крові підвищені показники ?-фетопротеіну та трофобластичного ?-глобуліну. Встановити діагноз.

1.:Перфорація матки

2.:Метроендометрит

3.:Хоріоепітеліома

4.:Фіброміома матки

5.:Рак тіла матки

№4558

Жінка, 50 років, скаржиться на значну кровотечу зі статевих шляхів на протязі 8 діб, яка виникла після 2- річної аменореї, слабкість. При бімануальному дослідженні: шийка матки без змін, тіло матки звичайних розмірів, безболісне. Придатки без особливостей з обох сторін. З піхви - значні кров'янисті виділення. Яка тактика найбільш доцільна?

1.:Гормональна терапія

2.:Кріокоагуляція ендометрію.

3.:Фракційне вишкрібання порожнини матки

4.:Екстирпація матки

5.:Надпіхвова ампутація матки

№4559

Хвора, 28 років, скаржиться на дискомфорт, різку болючість у ніжній треті великої статевої губи зліва. Захворіла гостро, після місячних. Температура тіла 38оС. При огляді лівої статевої губи мається утворення, діаметром до 3 см., з гіперемованою поверхньою, різко болюче при торканні, з симптомами флуктуації. Який діагноз?

1.:Фіброїд вульви

2.:Гіпертрофія статевої губи

3.:Гострий бартолініт

4.:Кіста бартолінієвої залози

5.:Рак вульви

№4560

Хвора 25 років поступила до гінекологічного відділення зі скаргами на підвищення температури тіла до 38,7оС, біль внизу живота, гнійні виділення з піхви. З анамнезу: 6 років тому введена внутрішньоматкова спіраль. При вагінальному дослідженні: шийка матки циліндрична з явищами ендоцервіциту, виділення з цервікального каналу гнійні, пальпуються ниті спіралі. Тіло матки нормальних розмірів, болюче. Придатки з обох боків болючі. Параметрії вільні. Яка тактика лікаря?

1.:Аналіз вагінальних виділень, антибіотикотерапія

2.:Видалення внутрішньоматкової спіралі, антибіотикотерапія

3.:Протизапальне лікування

4.:Гістероскопія, антибіотикотерапія

5.:Роздільне вишкрібання матки

№4561

Дівчина 15 років скаржиться на кров'яні виділення з піхви протягом 2-х тижнів, які з'явилися після затримки менструації на 3 місяці. Менархе з 13 років. Менструальний цикл нерегулярний. Аналіз крові: Нb - 90 г/л, еритроцитів - 2,0х1012 /л, лейкоцитів - 5,6х109 /л. При ректальному дослідженні: матка нормальних розмірів, придатки не пальпуються. Який діагноз?

1.:Порушення згортання крові

2.:Ювенільна кровотеча

3.:Неповний аборт

4.:Рак ендометрію

5.:Поліп ендометрію

№4562

Жінка 59 років скаржиться на ниючий, гризучий біль в лівій здухвинній ділянці та в нозі, особливо вночі. У сечі та калі присутня кров. При гінекологічному дослідженні: піхва вкорочена, на місці шийки матки кратер з некротичними масами. Виділення кольору м'ясних помиїв. У малому тазі визначається конгломерат пухлини щільної консистенції, що доходить до кісток тазу, нерухомий, болючий. Який найімовірніший діагноз?

1.:Рак шийки матки ІІІ стадії

2.:Рак шийки матки I V стадії

3.:Рак сечового міхура

4.:Рак шийки матки ІІ стадії

5.:Рак прямої кишки

№4563

Хвора 18 років звернулась до лікаря жіночої консультації зі скаргами на неможливість статевого життя, відсутність менструацій. При зовнішньому огляді: пацієнтка правильної будови тіла, вторинні статеві ознаки відповідають віку. При огляді статевих органів встановлено: зовнішні статеві органи розвинені правильно, піхва відсутня. При ректоабдомінальному обстеженні: матка не виявляється, на її місці пальпується поперечний тяж. Придатки матки не змінені. Діагноз.

1.:Аплазія піхви та матки

2.:Дисгенезія гонад

3.:Атрезія гімену

4.:Аплазія яєчників

5.:Тестикулярна фемінізація

№4564

На прийом до гінеколога звернулася жінка, яка страждає непліддям з затримкою менструації. Який тест на вагітність буде найбільш надійним в ранніх термінах ?

1.:Дослідження хоріонічного гонадотропіну у крові.

2.:Дослідження концентрації естрогенів у крові.

3.:Реакція Галі-Майніні

4.:Дослідження концентрації прогестерону у крові

5.:Імунний тест гальмування гемаглютинації.

№4565

У жінки 34 роки, яка мала 4 вагітності без наявності гінекологічних захворювань в анамнезі, на 17 день менструального циклу виникла маткова кровотеча. Яке з обстежень найбільш важливе у даному випадку?

1.:Діагностичне вишкрібання порожнини матки

2.:Визначення тиреоїдного профілю

3.:Кольпоцитологія

4.:Кольпоскопія

5.:Гістеросальпінгографія

№4566

Хвора 23 років доставлена ургентно зі скаргами на біль внизу живота, більше справа, з іррадіацією в пряму кишку, запаморочення. Вищезазначені скарги з’явилися раптово вночі. Остання менструація 2 тижні тому. Об’єктивно: шкіряні покрови бліді, пульс - 92 за1 хв., t- 36,6оC, АТ=100/60 мм рт. ст. Живіт дещо напружений, незначно болісний в нижніх відділах, симптоми подразнення очеревини слабопозитивні. Hb 98 г/л. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Позаматкова вагітність.

2.:Кишкова непрохідність

3.:Гострий апендицит.

4.:Апоплексія яєчника.

5.:Ниркова коліка.

№4567

Роділля у терміні пологів, доставлена у першому періоді пологів з матковою кровотечею. Шкіра та слизові - бліді. Пульс - 100/хв. АТ - 90/60 мм рт.ст. При піхвовому дослідженні: шийка матки згладжена, відкрита на 6 см. На всьому протязі вічка визначається плацентарна тканина. Кровотеча підсилюється. Яка тактика лікаря?

1.:Рання амніотомія з накладенням шкірно-головних щипців

2.:Консервативне ведення пологів

3.:Кесарський розтин

4.:Накладення порожнинних акушерських щипців

5.:Стимуляція пологів окситоцином

№4568

Першовагітна у терміні 20 тижнів скаржиться на болі по низу живота, мажучі кров'янисті виділення зі статевих шляхів. Матка в підвищеному тонусі, рухомість плода відчуває. При бімануальному дослідженні: матка збільшена відповідно терміну вагітності, шийка матки скорочена до 0,5 см, зовнішнє вічко відкрите на 2 см. Виділення кров'янисті, мажучи. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Аборт в ходу

2.:Загроза переривання вагітності

3.:Неповний аборт

4.:Аборт, що почався

5.:Завмерла вагітність

№4569

В стаціонар доставлена швидкою допомогою хвора 23 років зі скаргами на різкі болі в низу живота, слабість, запаморочення. Остання менструація була 2 місяці тому. Об'єктивно: шкірні покриви бліді, АТ-60/40 мм рт.ст., пульс-120 за хв. Живіт напружений, різко болючий в нижніх відділах, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Позаматкова вагітність

2.:Гострий апендицит

3.:Загострення холециститу

4.:Хронічний аднексит

5.:Апоплексія яєчника

№4570

В стаціонар доставлена швидкою допомогою хвора зі скаргами на різкі болі в низу живота, запаморочення. Остання менструація 2 тижні тому. Об'єктивно: шкірні покриви бліді, АТ - 80/60 мм рт.ст. Пульс - 92/хв. Живіт напружений, болючий більше справа в нижніх відділах. При піхвовому дослідженні: матка нормальних розмірів, придатки болючі при пальпації, нависання заднього склепіння. Який найбільш вірогідний діагноз?

1.:Апоплексія яєчника

2.:Загострення хронічного правостороннього аднекситу

3.:Перекрут ніжки кісти яєчника

4.:Гострий апендицит

5.:Позаматкова вагітність

№4571

Жінка 22 років госпіталізована у гінекологічне відділення зі скаргами на болі в низу живота, підвищення температури до 39,5°С. Об'єктивно: ЧСС - 108 уд за хв., АТ - 120/80 мм рт.ст., живіт помірно здутий, різко болючий в гіпогастральній області. Симптом Щоткіна позитивний у гіпогастральній області. Піхвове обстеження: матка та додатки не пальпуються внаслідок напруження передньої черевної стінки, заднє склепіння піхви нависає, різко болюче. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Гострий аднексит

2.:Гострий ендометрит

3.:Позаматкова вагітність

4.:Пельвіоперитоніт

5.:Апоплексія яєчника

№4572

Вагітна в терміні 7 тижнів направлена для штучного аборту. Під час операції при розширенні каналу шийки матки розширювачем Гегара №8 лікар запідозрив перфорацію матки. Яка першочергова тактика лікаря для підтвердження діагнозу?

1.:Бімануальне дослідження

2.:Ультразвукове дослідження

3.:Метросальпінгографія

4.:Лапароскопія

5.:Зондування порожнини матки

№4573

Вагітна 25 років привезена до пологового будинку в тяжкому стані. Строк вагітності 34 тижні. Хвора скаржиться на головний біль, порушення зору, нудоту. Із анамнезу відомо, що раніше жінка нічим не хворіла. При огляді визначаються набряки ніг, АТ - 170/130 мм рт.ст. на обох руках. Раптом у вагітної з'явились фібрилярні посмикування м'язів обличчя, тонічні та клонічні судоми, дихання припинилося. Через 1,5 хв. відновилось дихання, з рота з'явилась піна, забарвлена кров'ю. Вагітна про напад не пам'ятає. У клінічному аналізі сечі: білок 3,5 г/л. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Епілепсія

2.:Крововилив у мозок

3.:Набряк головного мозку

4.:Виразка шлунку

5.:Еклампсія

№4574

Перші пологи. Пологова діяльність розпочалась 5 годин тому. За цей час при достатньо енергійній терапії було 4 напади еклампсії наростаючої сили. Хвора без свідомості, найменше подразнення викликає напад. При внутрішньому дослідженні: шийка матки згладжена, зів матки пропускає 1 палець, плодовий міхур цілий, високо над входом у малий таз визначається рухома голівка. Яка найбільш правильна тактика лікаря?

1.:Підсилити пологову діяльність

2.:Зробити кесарський розтин

3.:Накласти на голівку плоду щипці за Уілт-Івановим

4.:Зробити амніотомію.

5.:Дати наркоз і продовжити консервативну терапію.

№4575

У роділлі 38 років - повторні пологи, пологова діяльність протягом 12 годин. 2 години тому відійшли води, почались потуги . Положення плоду повздовжнє, голівка в порожнині малого тазу. Серцебиття плоду 120/хв, ясне, ритмічне. Через 30 хв. породілля зблідла, почалась блювота. Скарги на запаморочення, дзвін у вухах. Пульс -110/хв, АТ- 100/60 мм рт.ст. Пологова діяльність не змінилась. Матка напружена, зліва біля дна з'явилось різко болюче випинання. Серцебиття плоду - 90/хв. 2 тижні тому лікувалася у стаціонарі з приводу гестозу. Яка причина погіршення стану роділлі?

1.:Розрив матки, що здійснився

2.:Стиснення нижньої порожнинної вени

3.:Розрив матки, що розпочався

4.:Передчасне відшарування нормально розміщено плаценти

5.:Розрив матки, що загрожує

№4576

Термін вагітної 32 років - 33 тижні. Знаходиться на стаціонарному лікуванні з приводу гестозу ІІІ ступеня. Скарги на раптовий гострий біль в животі, блювання. Об'єктивно: шкіра бліда, пульс - 86/хв, АТ - 180/100 мм рт.ст, набряки, в сечі - білок. Матка напружена, різко болюча, на передній стінці визначається випинання 5х8 см. Серцебиття плоду глухе, 110/хв. З піхви помірні кров'яні виділення. Голівка плоду притиснута до входу в таз. Канал шийки матки пропускає 1 палець вільно. Яка тактика лікаря в даному випадку

1.:Антигіпоксична терапія

2.:Пологовикликання

3.:Амніотомія

4.:Кесарський розтин

5.:Гіпотензивна терапія

№4577

У вагітної 22 років 12 годин тому розпочалися перші термінові пологи. При поступленні перейми - кожні 5 хв по 40 сек. АТ - 140/100 мм рт.ст. Положення плоду поздовжнє, голівка великим сегментом - у вході в малий таз. Серцебиття плоду 136/хв, ритмічне. Через 4 години після поступлення почалися потуги, відійшли води. Раптово виникли судоми, з короткочасною втратою свідомості. При піхвовому обстеженні відкриття шийки матки повне, голівка на тазовому дні. Стрілоподібний шов в прямому розмірі виходу, мале тім'ячко - спереду. Як найдоцільніше закінчити розродження?

1.:В/в введення протисудомних препаратів

2.:Накладання порожнинних акушерських щипців

3.:Накладання вихідних акушерських щипців

4.:В/в введення 1 мл окситоцину

5.:Кесарський розтин

№4578

Першовагітна, строк вагітності - 34 тижні, поступила в стаціонар зі скаргами на головний біль та погіршення зору . АТ- 170/120 мм рт.ст. Набряки передньої черевної стінки, обличчя. В сечі білок - 0,12 г/л. Протягом тижня інтенсивного лікування стан вагітної погіршився. Заключення окуліста: відшарування сітківки, що розпочалося. Пологової діяльності немає. Який шлях термінового розродження показаний вагітній?

1.:Накладання акушерських

2.:Кесарський розтин щипців

3.:Амніотомія

4.:Родозбудження по Барацу

5.:Родозбудження на цілому плідному міхурі

№4579

Першовагітна доставлена швидкою допомогою, вагітність - 36 тижнів. Скарги на сильний біль в епігастрії, 2 рази була блювота. Болі з'явилися після того, як вагітна з'їла вінегрет. Набряки нижніх кінцівок. АТ - 140/100 мм рт.ст. Сеча при кип'ятінні згорнулася. Який найбільш ймовірний діагноз?

1.:Прееклампсія

2.:Нефропатія ІІІ ступеню

3.:Пієлонефрит в стадії загострення

4.:Водянка вагітних

5.:Харчова токсикоінфекція

№4580

У роділлі 30 років - 4-ті пологи, термінові, затяжні. Пологова діяльність активна. Перейми судомного характеру, різка болючість нижнього сегменту. Контракційне кільце на рівні пупка. Розміри тазу - 25-28-30-17 см. Води відійшли на початку пологової діяльності. Серцебиття плоду глухе до 100/хв. Який діагноз найбільш імовірний?

1.:Надто сильна пологова діяльність

2.:Загроза розриву матки

3.:Передчасне відшарування плаценти

4.:Дискоординована пологова діяльність

5.:Первинна слабкість пологової діяльності

№4581

У пологовому залі знаходиться повторнородка 25 років. Вагітність 40 тижнів, пологи другі (перші закінчились кесаревим розтином у зв’язку зі слабкістю пологової діяльності). Перейми по 20-25 сек через 5 хвилин, інтенсивні. Матка у гіпертонусі. Контракційне кільце на рівні пупка. Раптом жінка поскаржилась на гострий біль унизу живота. Звертає на себе увагу блідість шкіри, холодний піт, запаморочення жінки. Серцебиття плоду глухе, поодинокі удари. З піхви кров'яні виділення. При піхвовому дослідженні- шийка матки згладжена, відкриття маткового вічка 8 см. Передлежить голівка плоду. Що з перерахованого є найбільш доцільною дією?

1.:Негайна лапаротомія

2.:Порожнинні акушерські щипці

3.:Плодоруйнівна операція

4.:Вижидальна тактика, подальше спостереження

5.:Стимуляція пологової діяльності (окситоцин)

№4582

До гінекологічного стаціонару надійшла хвора зі скаргами на затримку менструації на 2 тижня, мажучи кров'яні виділення з статевих шляхів, біль унизу живота, більше зліва, нудоту, блювання, слабкість. В анамнезі - хронічний аднексит. При бімануальному дослідженні матка декілька збільшена у розмірах, розм'якшена, придатки зліва збільшені, болісні при торканні, шийка матки конічної форми, зовнішнє вічко закрито. Заднє склепіння вип'ячене, дуже болісне. Реакція на хоріонічний гонадотропін - позитивна. При ультразвуковому дослідженні в порожнині матки плідного яйця не визначено. Який з наступних діагнозів найбільш імовірний?

1.:Вторинна аменорея

2.:Загострення хронічного аднекситу

3.:Позаматкова вагітність

4.:Ендометріоз

5.:Синдром Штейна-Левенталя

№4583

Вагітна, 28 років, доставлена в пологовий будинок в коматозному стані. Вагітність 1, 34 тижні. Зі слів чоловіка у вагітної було 2 припадки судом з наступною втратою свідомості. При огляді: свідомість відсутня, обличчя набряк ціанотичне. Відмічаються значні набряки ніг і передньої черевної стінки. Матка в нормотонусі. Положення плода поздовжнє, голівка плода притиснена до входу в малий таз. Серцебиття плода глухе, до 140 на хвилину. АТ 180/100 мм рт.ст. Поставлений діагноз: 1 вагітність 34 тижні, еклампсія. Тактика ведення хворої.

1.:Вивести вагітну з коматозного стану та розродити через природні родові шляхи.

2.:Пролонгувати вагітність і розродити шляхом операції кесарського розтину при доношеній вагітності.

3.:Терміновий кесарський розтин

4.:Провести родозбудження шляхом амніотомії та довенного введення окситоцину.

5.:Проводити лікування пізнього гестозу і пролонгувати вагітність.

№4584

Породілля , 30 р., знаходиться в післяпологовому відділенні в зв’язку з слабкістю пологової діяльності. Безводний період складав 14 годин. На 3 добу після пологів стан хворої значно погіршився, з’явилися болі внизу живота, підвищення температури до 39,5 С. Пульс 120 уд/хв. Артеріальний тиск 100/60 мм.рт.ст., загальний стан важкий, шкіра бліда, язик сухий. Живіт здутий, відмічається позитивний симптом Щооткіна-Блюмберна. Перистальтика різко знижена. Яке лікування?

1.:Стимуляція кишківника з антибактеріальною терапією.

2.:Екстирпація матки з трубами, дренаж черевної порожнини.

3.:Консервативне лікування

4.:Надвагінальна ампутація матки без придатків.

5.:Екстирпація матки без придатків.

№4585

Породілля 28 років, переведена в обсерваційне відділення на 7 добу після пологів зі скаргами на лихоманку, підвищення t до 39оС. Пологи ускладнились значним безводним періодом - 18 годин, дефектом плаценти, ручним обстеженням порожнини матки. Об’єктивно: пульс 100 уд/хв, артеріальний тиск 110/60 мм рт.ст., язик сухий, живіт помірно здутий, болючий в епігастральній області. Дно матки на 6 см вище лона. Вагінально: матка збільшена до 15 тижнів, м’яка, болюча. Який діагноз найбільш імовірний?

1.:Пельвіоперитоніт

2.:Метроендометрит після пологів

3.:Розлитий перитоніт

4.:Інфекційно-токсичний шок

5.:Субінволюція матки

№4586

Роділля , 24 років, поступила в пологовий будинок через 4 години від початку родової діяльності зі скаргами на головний біль, нечіткий зір. АТ - 180/100 мм.рт.ст., значні набряки на ногах. Положення плода повздовжнє, головне передлежання. Серцебиття плоду 130 уд/хв. Під час внутрішнього акушерського дослідження стався приступ судом з втратою свідомості. Яке ускладнення виникло в пологах?

1.:Еклампсія.

2.:Гіпертонічний криз.

3.:Прееклампсія.

4.:Нефропатія 3 ступеню.

5.:Епілепсія.

№4587

У хворої 40 років на 3 добу після екстирпації матки з'явилися адінамія, слабкість, задишка. Шкіра суха, живіт здутий, метеоризм, перистальтика відсутня. Парез сечового міхура. АТ 90/60 мм рт.ст. ЧСС 120 за 1 хв. ЕКГ - часта екстрасистолія. Симптомами якого виду порушень водно-електролитного обміну є дані клінічні ознаки?

1.:Гіпонатріємія

2.:Гіперкальціємія

3.:Гіперкаліємія

4.:Гіпокаліємія

5.:Гіпернатріємія

№4588

Хвора 30 років на 5 добу після екстирпації матки раптово розвинулась гостра дихальна недостатність, шкіра стала ціанотичною, а згодом сірою. Тахіпное, кашель з кров'янистим мокротинням, загрудинний біль. АТ - 100/70 мм. рт. ст. ЧСС 120 за 1 хв., ЦВТ 300 м вод. ст. Яка найбільш ймовірна причина погіршення стану хворої?

1.:Кровотеча

2.:Інфаркт міокарду

3.:Застійна пневмонія

4.:Тромбоемболія легеневої артерії

5.:Набряк легенів

№4589

Вагітній 24 років 40 тижнів на фоні клінічно вузького тазу проводиться плановий кесарів розтин. Після укладання на операційний стіл хвора поскаржилась на слабкість, нудоту, артеріальний тиск знизився до 90/60 мм рт.ст. Після повороту на лівий бік всі показники нормалізувалися. Чим можна пояснити таку клінічну картину?

1.:Синдром верхньої полої вени

2.:Зниження ОЦК

3.:Кровотеча

4.:Синдром нижньої полої вени

5.:Ортостатична реакція

№4590

П’ята доношена вагітність, другі роди. В анамнезі 3 аборти. Вагітність протікала без ускладнень. З початком родової діяльності з’явилась кровотеча. Матка з чіткими контурами, положення плода повздовжнє, голівка притиснена до входу в малий таз. Серцебиття плода ясне, ритмічне, 140 уд/хв. При внутрішньому дослідженні: шийка матки cкорочена до 0,5 см, цервікальний канал відкритий на 4 см. За вічком визначається оболонки і м 'яка тканина, що виступає за край вічка. Голівка плода відштовхується від входу в малий таз. Після дослідження кровотеча посилилась, загальна крововтрата складає 300мл. Вкажіть причину кровотечі

1.:Передчасне відшарування низько розташованої плаценти

2.:Рак шийки матки

3.:Часткове передлежання плаценти

4.:Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

5.:Повне передлежання плаценти

№4591

У першородки 22 років після відходження вод з’явились безперервні, дуже болючі перейми. Об’єктивно: розміри таза 25-28-31-21 см, маса плода 4200 г. Матка постійно в тонусі, контракційне кільце на рівні пупка. Нижній сегмент матки болючий. При піхвовому дослідженні - шийка матки відкрита повністю, плідного міхура немає, голівка плода виповнює термінальну лінію, сагітальний шов в прямому розмірі. Серцебиття плода 136 уд/хв. Якою має бути тактика лікаря?

1.:Накласти акушерські щипці.

2.:Зробити плоплодоруйнівну операцію.

3.:Провести вакуум-екстракцію плода.

4.:Зробити комбінований поворот плода на ніжку, з наступною його екстракцією

5.:Виключити пологову діяльність та зробити кесарів розтин.

№4592

Під час строкових пологів двійнею, після народження першої дитини масою 2800 г відійшли навколоплідні води. В процесі вагінального дослідження в піхві знайдено пульсуючу пуповину другого плода. Голівка плода притиснута до термінальної лінії, легко відштовхується. Спроби заправити пуповину безуспішні. Серцебиття плода 160 уд/хв. Передбачувана маса плода 2500 г. Яка має бути тактика лікаря?

1.:Комбінований зовнішньовнутрішній поворот плода на ніжку з наступним його вилученням.

2.:Накласти акушерські щипці.

3.:Вакуум екстракція плода.

4.:Операція кесарського розтину.

5.:Лікувати гіпоксію плода і роди вести консервативно.

№4593

Вагітна, 25 років, у терміні 40 тижнів вагітності. Розміри тазу 26-26-31-18 см. ОЖ-100см. ВДМ-42см. Положення плоду подовжнє, голівка притиснута до входу в малий таз. Серцебиття плоду приглушене 160 уд/хв. Перейми, які почались 6 годин тому, болісні, рясні. Відійшли навколоплідні води. Контракційне кільце знаходиться на рівні пупка і косо розташоване. Яке ускладнення виникло у пологах?

1.:Повний розрив матки.

2.:Емболія навколоплідними водами.

3.:Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти.

4.:Загроза розриву матки

5.:Кінець 1 періоду пологів.

№4594

Вагітність 40 тижнів, положення плода повздовжнє, головне передлежання. Розміри тазу:26-29-31-20. Передбачувана маса плода 4800 г. Перейми продовжуються 12 годин, в останні 2 години дуже болісні, роділля веде себе дуже неспокійно. Води відійшли 4 години тому. При зовнішньому обстеженні контракційне кільце на 2 пальця вище пупка, ознака Генкеля-Вастена позитивна. Серцебиття плода 160 уд/хв, глухе. При внутрiшньому дослідженні: відкриття шийки матки повне, передлежача голівка притиснута до входу в малий таз. Який діагноз?

1.:Завершений розрив матки

2.:Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

3.:Анатомічно вузький таз

4.:Бурхлива пологова діяльність

5.:Загрозливий розрив матки

№4595

Хвора 29 років скаржиться на гострий біль унизу живота, блювоту. Об'єктивно: АТ -120/80 мм рт. ст., Пульс - 108 уд/хв., Живіт помірно здутий, різко болючий в нижніх відділах. Симптом Щоткіна-Блюмберга позитивний Піхвове обстеження: тіло матки не збільшене, рухоме, безболісне. Справа від матки пальпується утворення розміром 7х7 см, тугоеластичної консистенції, різко болюче. Ліві придатки не визначаються. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Перекрут ніжки пухлини яєчника

2.:Апоплексія яєчника

3.:Кишкова непрохідність

4.:Порушена позаматкова вагітність

5.:Гострий аднексит

№4596

Першовагітна 18 років у 27-28 тижнів вагітності прооперована з приводу гострого флегмонозного апендициту. Профілактику яких ускладнень вагітності треба проводити у післяопераційному періоді ?

1.:Невиношування вагітності

2.:Пізнього гестозу.

3.:Кишкової непрохідності.

4.:Гіпотрофії плода.

5.:Передчасного відшарування плаценти.

№4597

Породілля,30 років, доставлена в пологовий будинок з доношеною вагітністю та скаргами на сильні ріжучі болі в матці, які почалися 1 годину тому, нудоту, блювання, холодний піт. В анамнезі - кесарів розтин 2 роки тому. Пологова діяльність припинилась Шкіра та слизові - бліді. Пульс -100 уд/ хв.АТ-90/60 мм.рт.ст. Матка без чітких контурів, різко болюча. Серцебиття плоду не вислуховується. Помірні кров'янисті виділення з піхви. Відкриття шийки матки 4 см. Передлежачої частини немає. Який діагноз?

1.:Розрив матки, що загрожує

2.:Стиснення нижньої порожнинної вени

3.:Розрив матки, що розпочався

4.:Розрив матки, що здійснився

5.:Передчасне відшарування нормально розміщеної плаценти

№4598

Хвора 28 років, поступила із скаргами на різкі болі внизу живота, короткочасну втрату свідомості вдома. Остання менструація була 12 днів тому. При вагінальному обстеженні : матка звичайної форми, не болюча, додатки зліва дещо збільшені, болючі при пальпації. Заднє склепіння нависає, напружене, різко болюче. Ваш діагноз ?

1.:Загострення хронічного аднекситу

2.:Піосальпінкс праворуч

3.:Апоплексія правого яєчника

4.:Перекрут ніжки кісти

5.:Позаматкова вагітність

№4599

Хвора, 24 років, скаржиться на різкі болі внизу живота, які виникли раптово після фізичного напруження. Зазначає нудоту, блювоту, сухість у роті, t 36,6о. В анамнезі- кіста правого яєчника. При бімануальному дослідженні : матка щільної консистенції, неболюча, нормальних розмірів. Ліве склепіння глибоке, додатки не визначаються, праве склепіння скорочено. Праворуч від матки визначається різко болюче утворення, округлої форми, еластичної консистенції, обмежено рухоме, 7 х 8см. В аналізі крові лейкоцитоз зі зсувом ліворуч. Ваш діагноз ?

1.:Піосальпінкс праворуч

2.:Субсерозна фіброміома матки

3.:Гостре запалення додатків матки

4.:Позаматкова вагітність

5.:Кіста яєчника з перекрутом ніжки

№4600

Першовагітна 21 року, в терміні вагітності 38-39 тижнів. Під наглядом жіночої консультації не була. Пологової діяльності немає. Артеріальний тиск 180/100, мм рт ст., генералізовані набряки. Вагітна скаржиться на головний біль, затуманення зору, біль в епігастрії. Вдома спостерігався короткочасний приступ з втратою свідомості та судомами. При піхвовому дослідженні :шийка матки скорочена, відкриття вічка до 1.5 см. Плодовий міхур цілий. Передлежить голівка плоду, прижата до входу в малий таз. Що треба робити?

1.:Консервативне лікування (гіпотензівна терапія)

2.:Кесарів розтин

3.:Стимуляція пологової діяльності

4.:Сон-відпочинок, спазмолітики

5.:Акушерські щипці

№4601

Хвора 35 років, якій зроблено вишкрібання стінок порожнини матки з приводу того, що після затримки менструації на 2 тижні у неї розпочались переймоподібні болі внизу живота та мажучи кров'янисті виділення. Отримано гістологічне заключення: децидуальне перетворення ендометрію без наявності ворсин хоріону. Який клінічний діагноз?

1.:Мимовільний аборт

2.:Субмукозна фіброміома матки

3.:Дисфункціональна маткова кровотеча

4.:Позаматкова вагітність

5.:Ендометріоз

№4602

У роділлі 33 років (роди другі). Розміри таза:25,28,31,20. Обвід живота 100 см, висота дна матки 40 см. Перейми різко болючі через 1-2 хв по 1 хв. Нижній сегмент також болючий, появились потуги при прижатій голівці, набряк зовнішніх статевих органів, контракційне кільце на рівні пупка. Симптом Генкель-Вастена позитивний. Тактика лікаря.

1.:Створити медикаментозний сон-відпочинок

2.:Терміново кесарський розтин

3.:Продовжувати спостереження

4.:Ввести спазмолітики

5.:Проводити профілактику гіпоксії плода

№4603

В гінекологічне відділення поступила 25 річна жінка, яка скаржиться на затримку місячних на 2 місяці та кров'яні виділення із піхви. В анамнезі 2 родів. При гінекологічному дослідженні: шийка “бочкоподібна”, матка в anteflexio, тіло матки маленьке не болюче, зовнішнє вічко пропускає кінчик пальця. Додатки не пальпуються. Виділення кров'яні, рясні. Який найбільш імовірний діагноз?

1.:Аборт в ходу

2.:Порушення менструального циклу

3.:Рак шийки матки

4.:Ерозія шийки матки

5.:Шийкова вагітність

№4604

Породілля 30 років. Народився живий доношений хлопчик вагою 4100 г, довжиною 54 см. Через 20 хвилин після народження плоду народився послід і виділилось 300 мл крові. Після народження посліду продовжується кровотеча. При огляді плаценти виявлено, що судини проходять через край плаценти на оболонки і там обриваються. При огляді пологових шляхів за допомогою дзеркал травми шийки матки та піхви не знайдено. Кровотеча йде з порожнини матки. Які втручання необхідно провести з метою зупинки кровотечі?

1.:Провести тампонаду порожнини матки

2.:Провести ручну ревізію порожнини матки і видалити залишки плаценти

3.:Ввести утеротоніки

4.:Накласти клеми на параметрії за методом Бакшеєва

5.:Провести зовнішній масаж матки

№4605

Больная, 28 лет, доставлена в гинекологическое отделение с жалобами на резкую боль в правой подвздошной области, которая возникла после поднятия тяжести. Последняя менструация 10 дней тому назад, в срок. При осмотре в зеркалах: влагалище и шейка матки без особенностей. При влагалищном исследовании тело матки и придатки не доступны пальпации из-за резкой болезненности и напряжения мышц передней брюшной стенки. Задний свод нависает, болезненный. Что необходимо сделать для уточнения диагноза?

1.:Пункцию брюшной полости через задний свод влагалища.

2.:Кольпоскопию.

3.:Гистероскопию.

4.:Определить хорионический гонадропин.

5.:Кульдоскопию.

№4606

У роженицы с доношенной беременностью и преэклампсией легкой степени тяжести на высоте одной из схваток появилась локальная боль в области дна матки и отошли околоплодные воды, окрашенные кровью. Состояние роженицы удовлетворительное. АД - 130/90 - 120/80 мм рт.ст. Пульс - 100 уд. в мин, ритмичный. Сердцебиение плода - 170 уд. в мин. Контуры матки четкие, пальпация болезненная в области дна. Произведено влагалищное исследование: шейка матки сглажена, открытие маточного зева на 2,5 см. Предлежит головка, прижата ко входу в малый таз. Что необходимо сделать?

1.:Произвести операцию кесарева сечения в ургентном порядке

2.:Продолжить наблюдение за роженицей.

3.:Роды вести через естественные родовые пути с последующим наложением акушерских щипцов.

4.:Провести стимуляцию родовой деятельности окситоцином.

5.:Провести стимуляцию родовой деятельности энзапростом.

№4607

У першовагітної 20 років з пізнім гестозом при терміні вагітності 35 тижнів аступило повне передчасне відшарування нормально розташованої плаценти Плід загинув. При терміновому розродженні операцією кесаревого розтину встановлена наявність маточно-плацентарної апоплексії за Кувелером. Якою повинна бути подальша тактика лікаря?

1.:Провести надпіхвову ампутацію матки без додатків.

2.:Провести екстирпацію матки без додатків.

3.:Швидко та ретельно зашити рану на матці.

4.:Закінчити операцію кесаревого розтину з послідуючим постійним внутрішньовенним введенням утеротоніків.

5.:Провести перев’язку магістральних судин матки

№4608

Жінка з вагітністю 30 тижнів скаржиться на головний біль, порушення зору, нудоту, блювання, біль в надчеревній ділянці. Спостерігається анасарка. АТ 170/105 мм рт.ст. Гемоглобін 96 г/л. Протеїнурія 4 г/л, циліндрурія. Гіпотрофія плода I ступеня. Яка патологія зумовлює таку картину?

1.:Гострий піелонефріт вагітних

2.:Прееклампсія середнього ступеня.

3.:Панкреатит.

4.:Прееклампсія важкого ступеню