Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ 4 курс / ДОДАТКИ / використати.....doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
412.67 Кб
Скачать

Первинні документи

(рахунок - фактура, товарно – транспортна накладна, лімітно – забірна картка, акт на списання насіння і садивного матеріалу)

Звіт про рух матеріальних цінностей

Сальдова відомість аналітичного обліку по рахунках

20 Виробничі запаси та 27 Готова продукція

Головна книга

Баланс

Рис. 6.1. Схема документообігу з обліку витрат виробництва і готової

продукції в ДП «Любешівагроліс»

РОЗДІЛ VІІ ОБЛІК ЗОБОВ ЯЗАНЬ НА ДП «ЛЮБЕШІВАГРОЛІС»

7.1. Облік поточної заборгованості

ДП «Любешівагроліс», як і інше діюче підприємство не може обійтися без заборгованості, тим більше поточної (короткострокової). Але, як відомо, заборгованість може бути різна й, природно, вона по-різному відображається в обліку та звітності підприємства. Як здійснюється облік поточної дебіторської заборгованості, і як вона відображається у фінансовій звітності, визначає П(С)БО 10, вивчення якого ми досліджуємо у звіті.

Поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги визнається активом одночасно з визнанням доходу від реалізації продукції, токарів, робіт і послуг та оцінюється за первинною вартістю.

Поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги включається до підсумку балансу за чистою реалізаційною вартістю. Для визначення чистої реалізаційної вартості на дату балансу обчислюється величина резерву сумнівних боргів.

Величина резерву сумнівних боргів визначається виходячи з платоспроможності окремих дебіторів або на основі класифікації дебіторської заборгованості.

Поточна дебіторська заборгованість, не пов'язана з реалізацією продукції, товарів, робіт, послуг, що визнана безнадійною, списується з балансу з відображенням в ґрат у складі інших операційних витрат.

Важливим в обліку дебіторської заборгованості є її розмежування на короткострокову (поточну) і довгострокову.

7.2. Облік розрахунків з оплати праці та за страхуванням

У ДП «Любешівагролс» працює 200 чоловік. Вони поділяються на інженерно-технічний персонал, службовців, майстрів лісу, цеховий персонал та молодший обслуговуючий персонал.

На підприємстві застосовуються дві форми оплати праці - відрядна та погодинна. Погодинна форма праці застосовується для нарахування заробітної плати працівникам апарату і зхдійснюється відповідно до штатного розпису.Первинним документом відпрацьованого часу є табель використання робочого часу . На основі даних табелю (кількості відпрацьованих днів) і посадового окладу нараховується заробітна плата працівникам.

Погодинна форма застосовується і для оплати праці деяких працівників лісопильного цеху. Вона здійснюється відповідно до розцінок по ДП «Любешів агроліс» на погодинну оплату праці працівників відповідно до розряду з 1.02.02 р. Первинним документом обліку відпрацьованого часу є табель виходу на роботу за червень 2010 р. На основі даних табелю та з урахуванням розцінок працівникам нараховується заробітна плата.

Відрядна форма оплати праці використовується на лісозаготівельних, лісопильних та деревообробних роботах.

Оплата праці на лісозаготівельних роботах нараховується відповідно договірних цін. які вказані в карті технологічного пройцесу розробки лісосіки. Карта складається окремо по кожній лісосіці на період її розробки. Первинним документом з обліку відпрацьованого часу і виробітку є Наряд № 136, в якому вказується комплекс проведених робіт, розцінки (згіднотехкарт) і використання робочого часу. На основі цих даних нараховується заробітна плата шляхом ділення загальної суми на загальну кількість робочих днів і множення отриманої суми на кількість робочих днів кожного працівника зокрема.

Нарахування заробітної плани по лісопильному та деревообробному цеху здіійснюється відповідно до розцінок на оплату праці працівників лісопильного деревообробного цеху ДП «Любешівагроліс» на 2010 рік за 1 кубометр лісопродукції із 01.01.10 р та з урахуванням коефіцієнту трудової участі (КТУ), який встановлюється радою трудового колективу і затверджується директором шляхом укладення колективного договору. Величина КТУ залежить від значення та складності виконуваної роботи. Первинним документом з обліку відпрацьованого часу і виробітку є наряд № 130, в якому вказуються проведені роботи, розцінки, сума заробітної плати за виконані роботи, а також здійснюється розподіл цієї суми між працівниками з урахуванням КТУ шляхом множення КТУ на кількість відпрацьованих днів кожним працівником, визначається кількість коефіцієнто-днів працівника:

- визначення середньоденного заробітку за один коефіцієнто-день діленням зарплати за виконані роботи на загальну суму коефіцієнто-днів;

- визначення заробітної пали кожного працівника зокрема множенням середньоденного заробітку за один коефіцієнто-день на кількість відпрацьованих коефіцієнто-днів кожного працівника.

На підприємстві немає відхилень від нормальних умов праці, виходу на роботу у вихідні та святкові дні і ін. Та загалом оплата праці в понаднормовий час здійснюється в подвійному розмірі погодинної ставки (при погодинній оплаті праці), при відрядній оплаті праці нараховується доплата в розмірі 100 %. Тарифної ставки робітника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною формою, за всі понаднормові години.

Чинним законодавством для працівників-підлітків встановлена тривалість робочого часу на тиждень: віком від 16 до 18 років - 36 годин, віком від 15 до 16 років 24 години. Пільгові години оплачуються: робітникам-відрядникам - за тарифною ставкою робітника відрядника відповідного розряду; робітникам-погодинникам - за тарифною ставкою робітника-погодинника відповідного розряду.

Додаткові перерви в роботі матерів, які годують немовлят, оформляються довідками медичних установ. Перерви мають бути не раніше ніж через три години і тривалістю не менше 30 хвилин кожна. Середньогодинний заробіток визначається, виходячи з середньої заробітної плати за останніх два календарних місяці роботи.

Час виконання державних і громадських обов'язків оформляється табелем обліку робочого часу і засвідчується довідкою організації, установи, де вони виконувалися. Він оплачується за середньоденним (або середньогодинним заробітком з розрахунку двох календарних місяців роботи).

Допомогу по тимчасовій непрацездатності можуть одержати як працівники підприємств, так і особи, які працюють за наймом у фізичних осіб -- суб'єктів підприємницької діяльності. підставою для призначення допомоги є листок непрацездатності, виданий у встновленому порядку лікарем за місцем проживання, роботи чи лікування хворого. Листок непрацездатності подається на підприємство, де він перевіряється і в ньому робляться такі записи:

- проставляються дні непрацездатності, а також неробочі дні за період хвороби;

- визначається страховий стаж, тобто відсоток оплати листка непрацездатності (100%, 80 %, 60 %);

- на основі середньоденного заробітку за минулих шість календарних місяців відсотку оплати листка непрацездатності визначається сума допомоги по тимчасовій непрацездатності.

При звільненні працівника з ним здійснюється остаточний розрахунок як по зарплаті за відпрацьований час у звітному періоді, так і за час відпустки, яка до звільнення не булпа використана.

При звільненні працівника у зв'язку із змінами в організації виробництва за звільненим працівником згідно п.1 ст. 40 КЗпП України зберігається середня заробітна плата на період працевлаштування, але не більше ніж за три місяці з дня звільнення з урахуванням вихідної допомоги, а також безперервний стаж роботи, якщо перерва в роботі після звільнення не перевищує 3 місяці.

Вихідна допомога визначається, виходячи з виплат за останні два календарних місяці, що передували звільнекнню. Якщо протягом останніх двох місяців перед звільненням працівник не працював, середня заробітна плата визначається, виходячи з виплат за попередні два місяці. Якщо працівник не мав заробітку і в ці два календарні місяці, то розрахунок вихідної допомоги здійснюється, виходячи зі встановлених йому в трудовому договорі тарифної ставки та посадового окладу. При призові працівника до військової служби вихідна допомога виплачується у розмірі не менше 2-місячного середнього заробітку.

Вихідна допомога не оподатковується і ніякі утримання з неї не проводяться.

На основі Наряду № 130 зз 1.09.2002 р. по лісопильному цеху на відрядну роботу та Табелю виходу на роботу у вересні 2002 р. по Лісопильному цеху з погодинною оплатою складається розрахункова відомість по лісопильному цеху за вересень місяць.

У розрахунковій відомості зазначається повний розрахунок належної заробітної плати і утримань з неї.

Із заробітної плати робітників і службовців можуть здійснюватися тільки дозволені законом утримання:

1) прибутковий податок;

- до 17 грн. не оподатковується;

- від 18 до 85 грн. – відраховується 10%;

- від доходу, який перевищує 17 грн;

- від 86 до 170 грн. - 6,8 грн. + 15 % від доходу, який перевищує 85 грн;

- від 171 до 1021 грн. -- 19.55 грн. + 20 % від доходу, який перевищує 170 грн;

- від 1021 до 1700 грн. -- 189 грн.

30 % від доходу, що перевищує 1020 грн;

- від 1701 грн. і більше - 398,55 грн. + 40 % від доходу, який перевищує 1700 грн.

2) Пенсійний фонд:

- якщо заробітна плата не перевищує 150 грн. - 1 %;

- якщо заробітна плата перевищує 150 грн. - 2 %

3) Фонд соціального страхування:

- якщо заробітна плата не перевищує 150 грн. - 0,25 %

- якщо заробітна плата перевищує 150 грн. - 0,5 %

4) Фонд страхування на випадок безробіття - 0,5 %

5. Професійні внески - 1 %

Суми утримань із зарплати працівників відображаються записом по дебету рахунка 661 "Розрахунки по заробітній платі" в кореспонденції з кредитом рахунків:

641 "Розрахунки за податками"

651 "За пенсійним забезпечннням"

652 "За соціальним страхуванням"

653 "За страхуванням на випадок безробіття"

685 "Розрахунки з іншими кредиторами"

На основі розрахункової відомості складається платіжна відомість, яка використовується лиш для виплати заробітної плати.

На основі розрахункових відомостей по кожному підрозділі складається Зведена відомість по заробітній платі за червень місяць 2010 р., яка узагальню. суми нарахованої зарплати та утримань з неї по підприємству.в цілому. А також в ній проводяться обов'язкові нарахування на нараховану заробітну плату, які становлять 38,44 %:

- Пенсійний фонд -- 32 %,

- Фонд соціального страхування - 2,9 %,

- Фонд на випадок безробіття - 2,1

- ФСК - 1,44 %.

Соседние файлы в папке ДОДАТКИ