Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ 4 курс / ДОДАТКИ / використати.....doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
412.67 Кб
Скачать

Журнал – ордер 2 с.-г. Та відомість до нього

Головна книга

Баланс

Рис. 3.2. Схема документообігу з обліку коштів на поточних рахункахв ДП «Любешівагроліс»

    1. 3.3. Облік дебіторської заборгованості дп «Любешівагроліс»

У процесі господарської діяльності ДП «Любешівагроліс» (операційної, інвестиційної та фінансової) виникають зв'язки з різними юридичними та фізичними особами:

  1. постачальниками ресурсів;

  2. покупцями продукції (робіт, послуг);

  3. бюджетом щодо податків і платежів;

  4. пенсійним фондом, організаціями страхового профілю;

  5. банком (обслуговування, кредитування);

  6. пов'язаними особами (спільна діяльність, участь у капіталі);

  7. іншими організаціями (науково-дослідними, консалтинговими, юридичними, з надання послуг - зв'язку, охорони, пошти, інформаційного забезпечення та ін.);

  8. фізичними особами (щодо оплати праці, розрахунків за підзвітні суми, відшкодування матеріальних збитків).

В обліку відображаються лише зв'язки, що мають матеріальне вираження у грошовій оцінці.

Дебіторами називаються юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їх еквівалентів або інших активів, оцінених у грошовому вимірнику.

Дебіторською вважається заборгованість, яка виникає в ході взаємовідносин підприємства з економічними агентами (юридич­ними і фізичними) і належить даному підприємству на певну дату. Боржники зобов'язані погасити дебіторську заборгованість на основі укладених між економічними агентами договорів.

Отже, датою виникнення заборгованості є дата документа, який засвідчує відправку продукції, коли покупцю передані ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію, під­приємство не здійснює управління реалізованою продукцією та контроль за нею, сума виручки може бути достовірно визначена, підприємство отримає економічні вигоди від реалізації, які можна достовірно визначити.

Якщо покупцю надається відстрочка платежу за продукцію, то різниця між справедливою вартістю дебіторської заборгованості та номінальною сумою (вказаною в документі постачальника)

визнається також дебіторською заборгованістю. Різниця визначається за нарахованими доходами (процентами) у період їх нарахування (нараховуються проценти і відображаються в документі, яким оформлено реалізацію продукції).

У балансі дебіторська заборгованість показується загальною сумою за чистою реалізаційною вартістю (сума заборгованості за продукцію (роботи, послуги) за мінусом резерву сумнівних боргів).

Резерв сумнівних боргів нараховується з метою покриття не повернутих дебіторами з різних причин сум заборгованості (банкрутство, закриття за рішенням суду, форс-мажорні обставини - непередбачувані, непереборні перешкоди (війни, блокади, страйки, стихійні лиха, техногенні катастрофи).

Резерв сумнівних боргів можна розрахувати двома методами:

Сума резерву відображається у звіті про фінансові результати у складі інших операційних витрат. Списання безнадійної дебі­торської заборгованості за продукцію, роботи, послуги проводиться за рахунок використання резерву сумнівних боргів.

Поточна дебіторська заборгованість, яка не пов'язана з реалізацією продукції (робіт, послуг) і визнана безнадійною, списується з балансу на інші операційні витрати.

Якщо створення резерву фінансовий стан боржника покращився, то складається запис методом червоного сторно.

Довгострокова дебіторська заборгованість, яка виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу, передбачає нарахування процентів. Вона відображається в балансі за її теперішньою вартістю, визначення якої залежить від виду та умов погашення довгострокової дебіторської заборгованості.

Аналітичний облік дебіторської заборгованості ведеться за допомогою

рахунка 37”Розрахунки з різними дебіторами”. Він має такі субрахунки 372

Розрахунки за виданими авансами, 372 Розрахунки з підзвітними особами,

373 Розрахунки за нарахованими доходами, 374 Розрахунки за претензіями,

375 Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків, 377 Розрахунки з

іншими кредиторами. Рахунок 36 ”Розрахунки з покупцями та замовниками”,

Рахунок 38 “Резерв сумнівних боргів”.

    1. Облік іншої поточної дебіторської заборгованості у лісогосподарському підприємстві

На ДП «Любешівагроліс» до іншої дебіторської заборгованості відноситься видача довгострокових позик працівникам підприємства та інші види розрахунків. Видача позик підприємством може проводитись, якщо вона передбачена статутом або іншим аналогічним документом підприємства та при наявності оформлених належним чином документів.

Видача позики повинна бути оформлена договором в письмовій формі. Обов'язковими елементами договору повинні бути: предмет договору, розмір та порядок видачі позики, термін, на який вона видається, порядок погашення, відповідальність сторін та юридичні реквізити сторін.

Видача позик здійснюється як готівкою, так і шляхом безготівкових перерахувань, згідно із заявою працівника.

Максимальний розмір позики для одного працівника законодавством не обмежується.

Позика може видаватись на будь-який термін. Повернення позики може визначатись числом місяців або календарним періодом. Якщо термін повернення не встановлюється або визначається моментом вимоги, то в цьому випадку працівник повинен повернути гроші в 7-денний термін з дня пред'явлення вимоги.

РОЗДІЛ ІV ОБЛІК ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ НА ДП «ЛЮБЕШІВАГРОЛІС»

Соседние файлы в папке ДОДАТКИ