Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ 4 курс / ДОДАТКИ / використати.....doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
412.67 Кб
Скачать

4. 1. Облік основних засобів на підприємстві «Любешівагроліс»

Джерелом поповнення основних засобів в господарстві є капітальні інвестиції (будівництво нових об'єктів, реконструкція та розширення існуючих основних засобів, придбання машин й устаткування).

Надходження основних засобів у всіх названих випадках оформляється «Актом прийому-передачі основних засобів» (ф. 03-1), у якому вказуються: номер, дата оформлення, комісія, яка приймає об'єкт, його найменування, коротка технічна характеристика, результати випробування, висновки комісії про випробування об'єкта в роботі, початкова вартість і норма амортизації на повне відновлення, відмітка про відкриття інвентарної картки. До акту прикладається технічна документація і паспорт на об'єкт. В акті вказується лише один об'єкт. Загальний акт для декількох однотипних об'єктів, які мають однакову вартість і прийняті в експлуатацію одночасно, може виписуватися лише на інструменти, інвентар або верстати.

Приймаючи основні засоби в експлуатацію, комісія повинна в акті приймання-передачі основних засобів (ф. 03-1) дати детальне пояснення об'єкта, щоб на основі цього документа можна було відкрити інвентарну картку. Акт за формою 03-1 виписується в одному примірнику, затверджується керівником організації і служить для бухгалтерської проводки з оприбуткування основних засобів і нарахування амортизації.

Внутрішнє переміщення основних засобів оформляється відповідним актом (ф. 03-1). Внутрішнім переміщенням вважається рух основних засобів в бухгалтерському обліку з однієї дільниці (відділу) в іншу, а також їх передача зі складу (із запасу) в експлуатацію. Акт виписує та дільниця чи відділ, які передають основні засоби. Документ містить такі дані: номер, дата, хто передає, хто приймає, технічна характеристика об'єкта, початкова вартість, норма амортизації. Він виписується у двох примірниках, перший з яких, із розпискою одержувача і здавача, передається в бухгалтерію для відмітки в інвентарній картці або інвентарних книгах (ф. 03-9) основних засобів і передачі картки у відповідне місце експлуатації об'єкта. Другий примірник акта залишається у здавача для відмітки про вибуття в інвентарному списку основних засобів за місцем попереднього знаходження.

При зупинці об'єкта на ремонт оформляється «Акт прийому-здачі відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об'єктів» (ф. 03-2). Він підписується працівником цеху (господарства), уповноваженим приймати основні засоби, і представником, який здає основні засоби на ремонт, реконструкцію чи модернізацію. В акті вказується номер, дата, технічна характеристика, вид ремонту, вартість об'єкта.

При передачі основних засобів виписується акт здачі, а при прийманні з ремонту - акт приймання. На підставі вказаних документів (ф. 03-2) бухгалтерія робить запис в інвентарних картках про виконання капітального ремонту, реконструкцію чи модернізацію, а в технічному паспорті зазначаються зміни у харак­теристиках об'єкта, які пов'язані з виконанням ремонтних робіт.

Передача та продаж основних засобів відображається актом передачі (ф. 03-1), а ліквідація - актом на списання (ф. 03-3). Морально застаріле, зношене і непридатне для подальшого вико­ристання устаткування, транспортні засоби, інвентар, інструмент списуються з балансу в тому випадку, коли вони не можуть бути відновлені, реалізовані або передані іншим організаціям.

Рух основних засобів відображається в картках обліку руху (ф. 03-8). Витрати на транспортування, вантажно-розвантажу­вальні роботи, зберігання зайвого устаткування, яке було в складі основних засобів до їх реалізації, відносяться на витрати, пов'язані з реалізацією основних засобів (транспортування, вантажні роботи), і відшкодовуються покупцями. Останні ці витрати включають у вартість основних засобів.

Для визначення придатності основних засобів до подальшого використання, неможливості реалізації і неефективності їх відновлення створюється комісія, до складу якої входять: головний інженер, головний механік, , головний бухгалтер, головний технолог та інші особи. Комісія обстежує об'єкт, який підлягає списанню, встановлює його фізичний стан і можливість подальшої експлуатації, з'ясовує причини, які обумовили непридатність (знос, порушення правил експлуатації, аварія), винних осіб, можливість використання окремих вузлів, матеріалів і здійснює їх оцінку.

На основі обстеження об'єкта комісія складає акт про ліквідацію основних засобів (ф. 03-3 або 03-4 на списання об'єкта). В ньому вказується номер, дата, рік виготовлення або будівництва об'єкта, дата введення його в експлуатацію, початкова вартість, сума зносу, причини вибуття, вартість матеріальних цінностей, одержаних від ліквідації, повністю чи частково ліквідовується об'єкт (будинки і споруди можуть бути ліквідовані частково). Акт виписується у двох примірниках - перший пере­дається в бухгалтерію, а другий залишається у відповідальної особи і служить підставою для здачі на склад матеріальних цінностей, одержаних від ліквідації. Акт затверджується керівником організації.

Для списання з балансу вартості машин, устаткування, транспортних засобів внаслідок аварій до акта про ліквідацію додається копія акта про аварію, складеного компетентними орга­нами, в якому пояснюються її причини і вказуються винні особи.

В картках на багаторічні насадження вказуються такі дані, як порода дерев чи кущів, площа (в м2, га), місце розташування насаджень та ін. В картках ф. 03-6 відображається капітальний ремонт на основі акта ф. 03-2. Переміщення машин, устаткування, інструменту, інвентарю з одного місця експлуатації в інше відображається в картках на основі акта ф. 03-1.

Інвентарний номер об'єкту доцільно присвоювати за шести­значним кодом, у якому перші три цифри означають групу основних засобів, а наступні - номер об'єкта. Не мають інвентарного номера лише земельні ділянки, багаторічні насадження, капітальні витрати на поліпшення земель. Якщо об'єкт складний, то інвентарний номер позначається на всіх його відокремлених елементах.

Інвентарні номери основних засобів залишаються незмінними протягом усього строку експлуатації, а при їх вибутті не повинні присвоюватись іншим об'єктам, що надійшли протягом даного часу (не менше 3-х років).

Інвентарні номери обов'язково наводяться в первинних докумен­тах з обліку основних засобів (акти ф. 03-1, ф. 03-2, ф. 03-3, ф. 03-4). На основі акта прийому основних засобів (ф. 03-1) одразу ж відкривається інвентарна картка, яка служить своєрідним паспортом, де містяться дані про конкретний об'єкт, а також його інвентарний номер.

Для будинків, споруд і передавальних пристроїв у бухгалтерії відкриваються інвентарні картки обліку за ф. 03-6 в одному примірнику на кожен об'єкт на основі акта прийому основних засобів (ф. 03-1), технічної та іншої документації, яка прикладена до акта.

В інвентарній картці вказується номер, назва об'єкта, його адреса, місце експлуатації, початкова вартість, норма амортизації, дата і номер наказу про введення в експлуатацію, відмітка про оприбуткування та про вибуття, бухгалтерські записи про добудову, реконструкцію, капітальний ремонт, джерело придбання.

Раціональне використання основних засобів та підтримання їх у робочому стані вимагає систематичного прове­дення ремонту. При цьому частково відтворюється ті якості основних засобів, які були втрачені внаслідок експлуатації (фізичний знос).

Окремі описи складаються на основні засоби, які не придатні до подальшого використання із зазначенням часу введення їх в експлуатацію і причин вибуття з експлуатації.

Таблиця 5.1

Господарські операції та кореспонденція рахунків із надходження й вибуття основних засобів

Зміст господарських операцій (фактів, подій)

Кореспонденція

рахунків

Сума

грн.

Дебет

Кредит

1

Введення в експлуатацію об'єктів, побудованих господарським або підрядним способом

103

151

2

Придбання чи виготовлення об'єктів, збільшення вартості внаслідок модернізації, добудови тощо

101-109

152

3

Списано знос при вибутті об'єкта

131

10

4

Відображено вартість ОЗ

151

631

5

Реалізація об'єктів (за залишковою вартістю)

972

10

Акт приймання – передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів

Інвентарна картка обліку основних засобів

Інвентарний список основних засобів

Опис інвентарних карток обліку основних засобів

Акт приймання здачі відремонтованих реконструйованих та модернізованих об’єктів

Розділ 4 форми №3 річного звіту Наявність та рух основних засобів

Розрахунок амортизації основних засобів

Картка обліку руху основних засобів

Дані синтетичного обліку основних засобів

Акт на списання основних засобів

Рис. 5.1. Схема документообігу з обліку основних засобів в ДП «Любешівагроліс»

РОЗДІЛ V ОБЛІК НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ НА ДП «ЛЮБЕШІВАГРОЛІС»

На досліджуваному нами підприємстві, облік нематеріальних активів ведеться за допомогою П(С)БО 8 „Нематеріальні активи ”.Зазначений стандарт застосовується при обліку операцій із нематеріальними активами, що здійснюються з 01.01.2000.

Норми П(С)БО 8 „Нематеріальні активи” застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами незалежно від форм власності (крім бюджетних установ).

Відповідно до даного положення нематеріальний актив — це немонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований та утримується підприємством з метою використання більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях чи надання в оренду іншим особам. Вартість нематеріального активу (як, власне, і будь-якого іншого) має бути достовірно визначена.

Тобто, по відношенню до конкретного об’єкту нематеріальних активів повинна існувати можливість вилучення його з сукупного майна, зафіксованого на балансі підприємства, відокремлення його від інших активів і розпорядження ним. До складу нематеріальних активів, наприклад, не можуть бути віднесені інтелектуальні та ділові якості людини, її кваліфікацію та здатність до праці, оскільки вони виступають невідокремленою частиною свого носія і не можуть бути використані без нього.

Таким чином можна сказати, що для ДП «Любешівагроліс» склад нематеріальних активів — це сукупність прав підприємства розпоряджатися об’єктами інтелектуальної та промислової власності та переваг підприємства у порівнянні з іншими суб’єктами підприємницької діяльності.

Синтетичний облік нематеріальних активів на ДП «Любешівагроліс» ведеться на рахунку 12 «Нематеріальні активи» за первинною вартістю, яка визначається за об'єктами:

  1. придбаних за плату;

  2. внесених засновниками до статутного капіталу підприємства;

  3. одержаних безоплатно від інших юридичних осіб;

  4. придбаних у результаті обміну одного нематеріального активу на інший нематеріальний актив;

  5. придбаних у результаті обміну нематеріального актива на інший об'єкт;

  6. одержаних у результаті об'єднання підприємств.

Отже, роблячи висновок з цієї частини роботи, потрібно чітко уяснити, що:

1) нематеріальними активами є права на ті або інші об’єкти нематеріального характеру, а не самі об’єкти;

2) права, що визначаються як нематеріальні активи, можуть виникати тільки з договорів (авторський договір, ліцензійний договір, договір закупівлі-продажу тощо), оскільки саме зі змісту договорів випливає, що підприємство набуває тих або інших прав і привілеїв.

Соседние файлы в папке ДОДАТКИ