Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ 4 курс / ДОДАТКИ / використати.....doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
412.67 Кб
Скачать

Розділ vііі облік власного капіталу. Доходів та фінансових результатів

    1. 8.1. Облік власного капіталу на дп «Любешівагроліс»

Власний капітал є основою для початку і продовження господарської діяльності будь-якого підприємства, він є одним із найістотніших і найважливіших показників, оскільки вико­нує такі функції:

– самостійності і влади – розмір власного капіталу визначає ступінь незалежності та впливу його власників на підприємство;

– відповідальності і захисту прав кредиторів -відображений в балансі підприємства власний капітал є для зовнішніх користувачів мірилом відносин відповідальності на підприємстві, а також захистом кредиторів від втрати капіталу;

– довгострокового кредитування – перебуває в розпо­рядженні підприємства необмежений час;

– фінансування ризику – власний капітал використо­вується для фінансування ризикових інвестицій, на що можуть не погодитись кредитори;

– кредитоспроможності – при наданні кредиту, за інших рівних умов, перевага надається підприємствам з меншою кредиторською заборгованістю і більшим власним капіталом;

– компенсації понесених збитків – тимчасові збитки мають погашатись за рахунок власного капіталу;

– розподілу доходів і активів – частки окремих власників у капіталі є основою при розподілі фінансового результату та майна при ліквідації підприємства.

Створюється підприємство з метою отримання прибутку і реалізувати цю мету воно може лише за умови збереження свого капіталу.

Утворюється власний капітал двома шляхами:

– внесенням власниками підприємства грошових коштів та інших активів;

– накопиченням суми доходу, що залишається на підпри­ємстві.

За формами власний капітал поділяється на дві категорії:

– інвестований (вкладений або сплачений капітал);

– нерозподілений прибуток.

Інвестований капітал – це сума простих та привілейо­ваних акцій за їх номінальною (оголошеною) вартістю, а також додатково вкладений капітал, який також може бути поділений за джерелами утворення.

Нерозподілений прибуток – це частина чистого прибут­ку, що не була розподілена між акціонерами.

Для реальної оцінки показника власного капіталу сума неоплаченого

капіталу , вилученого капіталу та непокритого збитку підприємства

віднімається при визначенні підсумку власного капіталу в балансі

підприємства.

    1. 8.2. Облік доходів та фінансових результатів на лісогосподарському підприємстві

Кінцевим фінансовим результатом діяльності на ДП «Любешівагроліс»

є прибуток. Прибуток є однією з основних категорій товарного виробництва. Це передусім виробнича категорія, що характеризує відносини, які складаються в процесі суспільного виробництва.

Він є об’єктивною економічною категорією. Тому на його формування впливають об’єктивні процеси, що відбуваються в суспільстві, у сфері виробництва й розподілу валового внутрішнього продукту.

Водночас прибуток – це підсумковий показник, результат фінансово-господарської діяльності підприємств як суб’єктів фінансово-господарської діяльності підприємств як суб’єктів господарювання. Тому прибуток відбиває її результати і зазнає спливу багатьох чинників. Є особливості у формуванні прибутку підприємств залежно від сфери їхньої діяльності, галузі господарства, форми власності, розвитку ринкових відносин.

На формування прибутку як фінансового показника роботи підприємства, що відбивається в бухгалтерському обліку, в офіційній зв’язності суб’єктів господарювання, впливає встановлений порядок визначення фінансових результатів діяльності; обчислення собівартості продукції (робіт, послуг); загальногосподарських витрат; визначення прибутків (збитків) від фінансових операцій, іншої діяльності.

Отже, на формування абсолютної суми прибутку підприємства впливають: результати, тобто ефективність його фінансово-господарської діяльності; сфера діяльності; галузь господарства; установленні законодавством умови обліку фінансових результатів.

Виділяють два види прибутку: балансовий і розрахунковий (чистий).

Балансовий прибуток – загальна сума підприємства від усіх видів діяльності за певний період, відображена в його балансі.

Чистий прибуток – це частина балансового прибутку, що залишається у господарстві після покриття всіх платежів і витрат, яві здійснюються з прибутку.

Балансовий прибуток формується з таких прибутків і витрат:

  • прибуток від реалізації;

  • прибуток від іншої реалізації;

  • позареалізаційні доходи;

  • надзвичайні доходи;

  • позареалізаційні збитки

На даному підприємстві протягом 2009р. єдиним джерелом формування балансового прибутку був прибуток від реалізації, який дорівнює 1,6 тис. грн.

Загалом прибуток є важливим показником ефективності виробничо-господарської діяльності, а також джерелом формування централізованих і децентралізованих фінансових ресурсів.

Отриманий підприємством прибуток може бути використаний для задоволення різноманітних потреб. По-перше, він спрямовується на формування фінансових ресурсів держави, фінансування бюджетних видатків. Це досягається вилученням у підприємств частини прибутку в державний бюджет. По-друге, прибуток є джерелом формування фінансових ресурсів самих підприємств і використовується ними для забезпечення господарської діяльності.

Отримання прибутку від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) залежить від здійснення основної діяльності суб’єктів господарювання. Прибуток є складовою частиною виручки від реалізації. Однак на відміну від виручки, надходження якої на поточний рахунок підприємства фіксується регулярно, обсяг отриманого прибутку визначається тільки за певний період (квартал, рік)на підставі даних бухгалтерського обліку.

Прибуток від реалізації продукції безпосередньо залежить від двох основних показників: обсягу реалізації продукції та її собівартості. На зміну обсягу виробництва, залишків нереалізованої продукції, частки прибутку в ціні продукції (рентабельність продукції).

Визначення чистого прибутку підприємство здійснюється виключенням із загальної суми прибутку тільки податку на прибуток.

Сума чистого прибутку використовується на створення резервного капіталу, виплату дивідендів, поповнення статутного фонду, інші напрямки використання.

Підприємства можуть утворювати різні спец. фонди: фонд матеріального заохочення, фонд розвитку та ін. Фонди утворюють у відповідності до установчих документів.

Кошти фонду матеріального заохочення використовуються на преміювання, подання одноразової допомоги. Виплату винагороди робітникам за загальними підсумками роботи підприємства тощо.

Фонд соціального розвитку використовується на покращення культурно-побутового обслуговування робітників підприємства, на оздоровчі потреби придання путівок до санаторіїв та будинків відпочинку (придбання медикаментів для медпунктів, здешевлення вартості всіх форм громадського харчування, на проведення культурно-освітніх заходів); на покриття витрат на господарські утримання клубів, медпунктів, піонерських таборів; на будівництво, розширення і ремонт житлових будинків, дитячих садків і ясел, санаторіїв, їдалень, спортивних споруд.

Кошти фонду розвитку виробництва використовують на впровадження нової техніки, реконструкцію здійснення механізації і автоматизації виробництва, придбання та модернізацію обладнання, удосконалення організації виробництва, і праці, а також на погашення довгострокових позик банків. Одержуваних на вище перераховані засоби.

Соседние файлы в папке ДОДАТКИ