Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ 4 курс / ДОДАТКИ / використати.....doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
412.67 Кб
Скачать

2.5. Кваліфікаційний склад облікової служби у дп «Дюбешівагроліс»,

Форма організації бухгалтерського обліку, що ведеться на досліджуваному сільськогосподарському підприємстві – це введення до штату підприємства посади бухгалтера і створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером.

В ДП «Любешівагроліс» кваліфікаційний склад облікової служби здійснюється відповідно „Посадової інструкції бухгалтерів підприємства, затвердженої директором підприємства.

Головний бухгалтер підпорядковується безпосередньо директору.

На період звітності головного бухгалтера (в зв‘язку з відрядженням , відпусткою, хворобою та інше) всі права та обов‘язки переходять до його замісника.

При організації бухгалтерського обліку головний бухгалтер господарства зобов‘язаний розробити план роботи бухгалтерської служби. План зобов‘язань бухгалтерського обліку включає в себе:

- план документообороту

- план проведення інвентаризацій

- графік виконання облікових робіт:

- план здійснення контролю і перевірок:

Головний бухгалтер повинен тримати на контролі облікову політику. Підприємство згідно вимогам Закону України” Про бухгалтерський облік і фінансову звітність” самостійно обирає облікову політику. При розробці облікової політики, підприємство дотримується принципу послідовності, який передбачає постійне застосування обраної облікової політики. Зміни в облікової політиці можливі лише у випадках, передбачених Національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку Зміна облікової політики повинна бути обґрунтована і відображена у примітках до фінансової звітності.

Розділ III облік коштів, розрахунків та інших активів у дп «любешівагроліс»

3.1. Облік касових операцій на дп «Любешівагроліс»

Для обліку готівкових коштів, під якими розуміють грошові знаки національної валюти України (банкноти і монети, у тому числі й обігові пам'ятні та ювілейні моменти, які є платіжними засобами), призначено активний рахунок З0 «Каса», з відповідними субрахунками до них –301 “Поточні рахунки в національній валюті” та 302 “Поточні рахунки в іноземній валюті”

Операції з оприбуткування готівки в касу та видачі з каси оформляються відповідно до «Положення про ведення касових операцій у національній валюті України», остання редакція якого затверджена постановою Правління Національного банку України за № 72 від 19 лютого 2001 р.

Положення складається з таких розділів:

  1. загальні положення;

  2. порядок організації готівкових розрахунків;

  3. порядок оформлення касових операцій;

  4. порядок ведення касових операцій та обов'язки касира;

5) контроль за дотриманням порядку ведення касових операцій з готівкою.

Розрахунки готівкою проводяться як за рахунок коштів, одержаних із каси банків, так і за рахунок готівкової виручки і здійснюються через касу підприємства із веденням касової книги встановленої форми.

Облік руху готівки здійснюється згідно з порядком та документами, установленими Державною податковою адмі­ністрацією України.

Розрахунки готівкою в ДП «Любешівагроліс» з фізичними особами та іншими підприємствами проводить із застосуванням прибуткових та видаткових касових ордерів, товарних чеків, договорів, угод, контрактів, актів закупівлі товарів тощо.

ДП «Любешівагроліс» несе відповідальність за неподання заявок-розрахунків у визначені строки та несвоєчасне одержання встановленого ліміту каси згідно з умовами договору на розрахунково-касове обслуговування.

Уся готівка, що надходить до каси підприємства, має своєчасно та в повній сумі оприбутковуватися в касі. Оприбуткуванням готівки в касі ДП «Любешівагроліс», є здійснення підприємством обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень з оформленням цієї операції у встановленому порядку прибутковим касовим ордером та відображенням у касовій книзі в день одержання підприємством готівкових коштів.

Касові операції оформляються прибутковими та видатковими касовими ордерами, типові форми і порядок заповнення яких затверджені наказом Міністерства статистики України № 51 від 15.02.1996 р. «Про затвердження типових форм первинного обліку касових операцій» і мають застосовуватися усіма підприємствами.

Приймання касою ДП «Любешівагроліс» готівки, у тому числі й одержаної з банку, проводиться за прибутковими касовими ордерами, підписаними головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником підприємства. При прийманні готівки видається квитанція за підписами головного бухгалтера або особи, уповноваженої керівником підприємства, і касира, засвідчена печаткою (штампом) підприємства.

Видача готівки з каси підприємства проводиться за видатковими касовими ордерами . Документи на видачу готівки мають підписувати керівник і головний бухгалтер або особи, які на це уповноважені. До видаткових ордерів можуть додаватися заява на видачу готівки, розрахунки тощо. Якщо на доданих до видаткових касових ордерів документах, заявах, рахунках тощо є дозвільний напис керівника, то підпис керівника на видаткових касових ордерах не обов'язковий.

У разі видачі окремій фізичній особі готівки за видатковим документом касир вимагає пред'явити паспорт чи документ, що його замінює, записує його найменування і номер, ким і коли він виданий. Фізична особа підписується у видатковому документі про одержання готівки із зазначенням одержаної суми.

Видача готівки особам, яких немає в штатному розписі підприємства, проводиться за видатковими касовими ордерами, що виписуються окремо на кожну особу, або за окремою відомістю.

Виплати, пов'язані з оплатою праці, стипендій, проводяться касиром підприємства за платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями або за видатковими касовими ордерами на кожного одержувача.

На титульній сторінці платіжної (розрахунково-платіжної) відомості робиться дозвільний напис про видачу готівки за підписами керівника і головного бухгалтера або осіб, упов­новажених керівником, із зазначенням строків видачі готівки і суми (гривень - словами, копійок - цифрами).

Одноразові видачі готівки на оплату праці окремим особам проводяться, як правило, за видатковим касовим ордером.

Після закінчення встановлених строків виплат, пов'язаних з оп­латою праці, стипендій за платіжними відомостями, касир повинен:

у платіжній відомості проти прізвищ осіб, яким не здійснено виплату, поставити штамп або зробити напис: "Депоновано";

  1. скласти реєстр депонованих сум;

  2. у кінці відомості зазначити фактично виплачену суму та недоодержану суму виплат, яка підлягає депонуванню, звірити ці суми із загальним підсумком за платіжною відомістю і засвідчити напис своїм підписом. Якщо готівкові кошти видавалися не касиром, а іншою особою, то на відомості додатково робиться напис: "Готівку за відомістю видав (підпис)";

  3. виписати видатковий касовий ордер на фактично видану суму за відомістю, зареєструвати його і здійснити відповідний запис у касовій книзі.

Бухгалтерія робить перевірку позначок, зроблених касирами в платіжних відомостях, та здійснює підрахунок виданих і депоно­ваних за ними сум. Депоновані суми, що підлягають здаванню в банк, оформляються одним загальним видатковим касовим ордером.

Під час одержання прибуткових касових ордерів або видаткових документів касир зобов'язаний перевірити:

  1. наявність і справжність на документах підпису головного бухгал­тера, а на видатковому документі - дозвільного напису керівника підприємства або осіб, які ним уповноважені;

  2. правильність оформлення документів, наявність усіх реквізитів;

  3. наявність перелічених у документах додатків.

У разі недотримання хоча б однієї з перелічених вимог касир повертає документи до бухгалтерії для відповідного оформлення.

Прибуткові касові ордери або видаткові документи одразу ж після одержання або видачі за ними готівки підписуються касиром, а на доданих до них документах ставиться штамп або напис "Оплачено" із зазначенням дати (число, місяць, рік).

Записи в касовій книзі здійснюються у двох примірниках. Перші примірники залишаються в касовій книзі, другі мають бути відривними, що і є звітом касира. Перші і другі примірники мають однакові номери.

Виправлення в касовій книзі не допускаються. Якщо виправ­лення зроблені, то вони засвідчуються підписами касира, а також головного бухгалтера.

Записи в касовій книзі робляться касиром з операцій одер­жання або видачі готівки за кожним прибутковим касовим ордером і видатковим документом у день їх надходження або видачі.

Таблиця 3.1.

Господарські операції з надходження готівки

Зміст господарських операцій (фактів,

Кореспонденція рахунків

Сума

грн.

подій)

Дебет

Кредит

1

Надходження виручки від реалізації продукції

30

70

2.

Отримано з банку кошти

30

31

3.

Повернуто підзвітними особами

30

37

4.

По чеку готівка в касу

30

31

5.

Повернуто підзвітними особами

30

3772

6.

Внесено працівниками за путівки, телефонні розмови

30

377

8.

Отримано кошти від постачальника

30

63

9.

Повернуто зайву суму виданої зарплати

30

66

10.

Повернуті гроші різними кредиторами

30

68


В кінці кожного робочого дня касир підсумовує операції за день, виводить залишок готівки в касі (наявна готівка в період виплати заробітної плати перераховується з урахуванням готівки, виданої за незакритими платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями). Наступного дня і передає до бухгалтерії як звіт касира другий відривний аркуш (копію записів у касовій книзі за день) з прибутковими касовими ордерами і видатковими документами під розпис у касовій книзі.

З метою контролю за схоронністю готівкових коштів проводиться інвентаризація каси. Для проведення інвентаризації каси, що має здійснюватися згідно з наказом керівника підприємства, призначається комісія, яка після закінчення інвентаризації каси складає акт.

Аналітичний облік касових операцій на підприємстві здійснюється за допомогою ведення Касової книги. Надходження та видачу грошей обліковують у Касовій книзі, у якій касир зобов’язаний зробити запис після кожної операції, тобто видачі або отримання грошей за кожним ордером. В кінці кожного робочого дня касир підсумовує всі операції за день і визначає залишки грошей у касі. На наступний день він подає до бухгалтерії машино грами “Звіт касира” та “Вкладний лист касової книги”

Синтетичний облік касових операцій на підприємстві ведеться за допомогою Рахунку 30 “Каса”, на якому ведеться облік наявності та руху коштів на підприємстві. За дебетом рахунку 30 “Каса” відображають надходження грошових коштів, а за кредитом- їх видачу з каси підпрємства

Всі операції на рахунку 30 заносять до Журналу-ордеру №1 с.-г.

Таблиця 3.2.

Господарські операції з видачі готівки

Зміст господарських операцій (фактів,

подій)

Кореспонденція

рахунків

Сума

грн.

Дебет

Кредит

1

Придбані за готівку товарно – матеріальні цінності

37

30

2.

Видача готівки підзвітним особам

37

30

3

Оплачено постачальникам за продукцію (товари, роботи, послуги)

63

30

4

Оплачено в Пенсійний та інші фонди страхування

65

30

5

Видано заробітну плату

66

30

6.

Оплачено витрати виробництва

91-94

30


Соседние файлы в папке ДОДАТКИ