Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Геодезія практика 2 курс.doc
Скачиваний:
171
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.94 Mб
Скачать

7 Камеральна обробка результатів польових вимірювань

7.1 Підготовка вихідних даних для зрівноваження координат пунктів полігонометрії

Як відомо, завданням побудови планових геодезичних мереж згущення є закріплення на місцевості з необхідною щільністю пунктів мережі та визначення з необхідною точністю їх планового положення (координат).

Обов’язковою умовою обчислення зрівняних координат пунктів (у прийнятій системі координат) є прив’язка ходу (мережі) до пунктів мереж старших класів (розрядів). Існує чимало способів прив’язки. Найтиповішим з них є безпосередня прив’язка – це коли центри існуючих пунктів старших класів (розрядів) одночасно стають і центрами початкового і кінцевого пунктів полігонометричного ходу, що прокладається (рис. 7.1).

Рисунок 7.1 –Схема безпосередньої прив’язки полігонометричного ходу до вихідних пунктів

При такому способі прив’язки достатньо виміряти на місцевості прив’язні кути β1 і βn+1 – кути між вихідними сторонами і першою та останньою сторонами ходу.

Обчисливши за координатами пунктів вихідних сторін АВ і CD їх дирекційні кути (початковий і кінцевий), здійснюють передачу дирекційних кутів (з контролем) на сторони полігонометричного ходу, а далі і самі координати пунктів.

Зазвичай для вихідних пунктів відомими є тільки їх координати. Щоб визначити дирекційний кут вихідної сторони, потрібно розв’язати обернену геодезичну задачу.

Наприклад, для рис. 7.1 координати пунктів відомі: XA, YA, XB, YB, XC, YC, XD, YD. Знайдемо дирекційні кути вихідних сторін AB і CD. Використовуємо для цього формули оберненої геодезичної задачі:

;, (7.1)

де r – румб вихідної лінії.

Далі від румбів переходять до дирекційних кутів за відомими формулами. На цьому можна було б і закінчити обчислення. Але для повноти обчислень і контролю необхідно закінчити розв’язок оберненої задачі. Тому обчислюють довжини вихідних сторін dAB, dCD за формулами:

(7.2)

(7.3)

Якщо значення d мало відрізняються між собою, то за остаточне беруть dcep. Приклад обчислень наведений у таблиці 7.1.

Таблиця 7.1 – Підготовка вихідних даних

Номер вихідного пункту

Координати

Прирости координат

tgr

Румб

r

Дирекцій-ний кут

d'

d''

d'''

dcep

X

Y

ΔX

ΔY

A

B

C

D