Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Геодезія практика 2 курс.doc
Скачиваний:
171
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.94 Mб
Скачать

6.2 Вимірювання ліній у полігонометричному ході 2-го розряду електронним тахеометром gts239n

Довжини сторін полігонометричного ходу студенти вимірюють світловіддалемірним способом із використанням електронних тахеометрів.

Перед початком вимірювання довжини сторони ходу на її початковому пункті встановлюють електронний тахеометр, центрують та горизонтують його. На протилежному кінцевому пункті сторони встановлюють віху із відбивачем, бульбашку круглого рівня віхи приводять до центра і втримують її там до кінця вимірювання цієї лінії. Після вмикання приладу шляхом натискання клавіші “POWER” на дисплеї з’явиться режим вимірювання кутів [10, 16]:

ВК: 90º12´40˝

ГКп: 118º12´10˝

0ºГК Фикс Ввод С↓

Зорову трубу наводять на центр призми.

Перед вимірюванням відстаней необхідно впевнитися у відсутності перешкод у створі лінії, що вимірюється. Якщо ніщо не заважає вимірюванням (люди, листя дерев, автомобілі тощо), тоді натискають клавішувимірювання віддалей .

Про дію світловіддалеміра сигналізує знак зірочки * та пересування знака < за розрядами рядка:

ГКп: 118º12´10˝

S* [п]: << m

h: m

Измр Режим Сигн С↓

Вмикається режим безперервного вимірювання віддалей. Результати вимірювань (S – горизонтальне прокладання, h – перевищення) відображаються на дисплеї із попередньо вибраними одиницями вимірювання (метри, фути або дюйми), вони з'являються і зникають поперемінно зі звуковим сигналом під час висвітлення кожного результату вимірювань. Для одноразового вимірювання горизонтального прокладання натискають клавішу “Измр” (F1). Прилад вимірює довжину лінії один раз і відобразить результат на дисплеї:

ГКп: 118º12´10˝

S* [п]: 130,346 m

h: 1,009 m

Измр Режим Сигн С↓

За необхідності можна заздалегідь установити кількість вимірювань віддалі, тоді після їхнього виконання на дисплеї відображається середнє значення вимірюваної віддалі. Якщо повторно натиснути клавішу вимірювання віддалей, то на екрані відобразиться значення правого горизонтального кута (ГКп), вертикального кута (ВК) і похилої віддалі (D).

ВК: 90º12´40˝

ГКп: 118º12´10˝

D: 130,350 m

Измр Режим Сигн С↓

Для повернення у режим вимірювання кутів натискають клавішу “ANG”.

У полігонометричному ході 2-го розряду із початкового пункту сторони ходу її довжину студенти вимірюють в одноразовому режимі в один прийом (при трьох окремих наведеннях на центр призми відбивача). Тоді у другому прийомі ця лінія буде вимірюватися з протилежного її кінця (те саме при трьох наведеннях). Виміряні горизонтальні прокладання наводять у спеціальному журналі вимірювання ліній (додаток Д). Відхилення значень довжини лінії у окремих наведеннях і прийомах дозволяється у межах 0,015 м. При більшому розходженні лінію необхідно переміряти, а помилкове значення відбракувати і закреслити.

Після проведення вимірювань на пункті (перед переміщенням бригади на наступний пункт) прилад вимикають (також шляхом натискання клавіші “POWER”).

Порядок робіт з іншим електронним тахеометром (3Та5р), який також можна використати на практиці при вимірюванні ліній та тахеометричному зніманні, наводиться у Методичних вказівках [6].

У звіті студенти характеризують методику вимірювання ліній із застосуванням принципу вимірювань відстаней за допомогою електромагнітних хвиль та наводять порядок роботи із електронним тахеометром, що був використаний для вимірювань.