Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Геодезія практика 2 курс.doc
Скачиваний:
171
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.94 Mб
Скачать

2 Проектування і розрахунок точності полігонометрІї 2-го розряду

Роботи щодо побудови полігонометричної мережі (ходу) складаються з таких процесів (етапів) [12]:

  • складання проекту мережі (ходу);

  • рекогностування ходів і окремих їх пунктів;

  • закладання центрів, встановлення знаків;

  • вимірювання кутів;

  • вимірювання ліній;

  • прив’язка до пунктів державної геодезичної мережі (ДГМ) та геодезичних мереж згущення вищих класів;

  • обробка результатів польових вимірів;

  • попередні обчислення й оцінка точності польових вимірів;

  • зрівнювальні обчислення й оцінка точності одержаних результатів;

  • складання каталогу координат;

  • складання технічного звіту.

Основне завдання проектування полягає в тому, щоб із усіх можливих варіантів проекту вибрати той варіант полігонометричних ходів і мереж, який за точністю відповідав би поставленим вимогам, а для його реалізації вимагав би мінімальних фінансових витрат і витрат праці.

Проектування розрядної полігонометрії згущення (4-й клас, 1 і 2-й розряди) виконують з урахуванням масштабу і методу наземних знімань, вимог Інструкції [2], а також спеціальних вимог проектних та інших організацій.

До початку проектування необхідно визначити межі забезпечувального району, зібрати дані про умови робіт у ньому: відомості про дорожню мережу і засоби сполучення, метеорологічні відомості, фізико-географічні та геоморфологічні описи, дані гідрологічних досліджень тощо; зібрати топографічні карти масштабу 1:25000 і більше, схеми раніше закладених, існуючих геодезичних мереж (тріангуляційних, полігонометричних, трилатераційних, GPS-мереж), щоб встановити наявність й придатність вихідних пунктів (проаналізувати топографо-геодезичну вивченість).

Крім того, до початку робіт потрібно з’ясувати необхідну щільність забезпечення території геодезичними пунктами з урахуванням перспективи розвитку територій згідно з генпланом освоєння земель, а також точність визначення положення пунктів, дирекційних кутів і довжин ліній.

На базі цих відомостей складають проект полігонометрії.

Полігонометричні ходи проектують у вигляді окремих розімкнених ходів, що спираються на вихідні пункти (пункти вищих класів і розрядів) і сторони. На вихідних пунктах вимірюють прилеглі кути. При забезпеченні геодезичними пунктами значних територій проектують полігонометричні мережі, ходи яких теж повинні спиратись на вихідні пункти.

Детальне проектування полігонометричних ходів і мереж згущення (4-й клас, 1 і 2-й розряди) для незабудованої території виконують на топографічних картах (або їх копіях) масштабу 1:25000, а для забудованої території – масштабу 1:10000.

На початку на картах наносять вихідні пункти на територію об’єкта і на суміжні території, далі намічають напрямки окремих ходів. Ходи намічають у тих місцях, де вони з максимальною ефективністю можуть бути використані, при цьому враховують і характер місцевості, і прилади, що будуть використовуватись для лінійних вимірювань.

Також треба мати на увазі, що ходи повинні прокладатись на місцевості, найбільш сприятливій для виконання кутових і лінійних вимірювань. Бажано, щоб ходи по можливості наближались до прямолінійних. Відповідно до цього ходи намічають уздовж доріг або біля них, у долинах річок, по лісових просіках, уникаючи заболочених місць та ріллі.

Далі переходять до вибору положення окремих пунктів з додержанням максимальної та мінімальної довжин сторін ходу [2]. Місця встановлення геодезичних пунктів повинні забезпечувати їх довготривале збереження.

Після розробки проекту (схеми) виконують розрахунок точності проекту – обчислюють очікувані помилки [12]. Якщо очікувана точність не задовольняє вимоги, які висуваються, то змінюють схему ходів і повторюють розрахунок. Підраховують обсяг робіт, визначають потребу в приладах, матеріалах, транспорті, технічному персоналі та робочій силі. На основі цього складають кошторис витрат і план організації робіт.

Подальше виконання побудови полігонометрії здійснюється тільки після погодження і затвердження технічного проекту з організаціями, що видають дозвіл на виконання робіт [2].

Під час проходження практики кожна бригада одержує від керівника практики копію плану масштабу 1:1000 з вказаними на ній вихідними пунктами (4-го класу та 1-го розряду) і, керуючись вище викладеним, та враховуючи вимоги до параметрів полігонометричних ходів (табл. 2.1) [2], складає три варіанти проекту полігонометричного ходу 2-го розряду. При цьому слід уникати переходу від дуже коротких сторін до найдовших [2].

Таблиця 2.1Показники полігонометрії 4-го класу, 1 і 2-го розрядів

Основні показники

4-й клас

1-й розряд

2-й розряд

Гранична довжина ходу, км:

  • окремого

  • між вхідною і вузловою точками

  • між вузловими точками

14,0

9,0

7,0

7,0

5,0

4,0

4,0

3,0

2,0

Граничний периметр полігону, км

40

20

12

Довжина сторін ходу, км:

  • найбільша

  • найменша

  • середня

3,00

0,25

0,50

0,80

0,12

0,30

0,50

0,08

0,20

Кількість сторін у ході, не більше

15

15

15

Відносна помилка ходу, не більше

1:25000

1:10000

1:5000

Середня квадратична помилка виміряного кута (за нев’язками у ходах і полігонах), кутові секунди, не більше

3

5

10

Кутова нев’язка ходу або полігону, кутові секунди, не більше, де n – кількість кутів у ході

5

10

20

Середня квадратична помилка вимірювання довжини сторони, см

  • до 500 м

  • від 500 до 1000 м

  • понад 1000 м

1

2

1:40000

1

2

1

Далі виконують розрахунок точності кожного варіанта проекту полігонометричного ходу.

Як відомо [12], точність запроектованого полігонометричного ходу характеризується очікуваною граничною помилкою ∆гр положення пункту, розміщеного у найслабшому місці (найбільш віддаленого від обох вихідних пунктів), і очікуваною граничною відносною помилкою ходу .

Алгоритм розрахунку точності полігонометричного ходу детально викладений у методичних вказівках щодо виконання курсового проекту з дисципліни “Геодезія” [7].

Після розрахунків аналізують усі варіанти проекту за показниками очікуваної точності і∆гр. Очевидно, що найоптимальнішим буде той варіант проекту, для якого ці показники будуть найменшими.

Для виконання наступного етапу прокладання ходу – рекогностування, використовують тільки оптимальний варіант проекту, який попередньо погоджується і затверджується керівником практики.