Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Геодезія практика 2 курс.doc
Скачиваний:
171
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.94 Mб
Скачать

1.3 Правила з охорони праці під час проходження практики

Відповідальність за дотримання правил охорони праці та безпеки життєдіяльності покладається на викладача-керівника практики. Студенти перед початком практики проходять інструктаж з охорони праці і розписуються у “Журналі реєстрації інструктажу з охорони праці”, що ведеться на кафедрі.

При інструктажі розглядаються питання підготовки до польових топографо-геодезичних робіт, правила поведінки на практиці, правила дотримання особистої гігієни та санітарії, правила пожежної безпеки, правила поводження із геодезичними інструментами, правила надання першої допомоги потерпілим.

Під час геодезичних робіт на практиці застосовуються такі прилади та пристрої, як: теодоліти, електронні тахеометри, нівеліри, рейки, світловідбивачі, рулетки, віхи, візирні марки, оптичні центрири, штативи.

Усі прилади і матеріали з геокамери видаються під розписку із записом у відповідному журналі. Матеріальну відповідальність за зберігання і цілісність отриманих приладів, навчальних посібників, методичних вказівок і креслярського приладдя несе бригада. Обмін приладів, які вийшли з ладу під час практики, проводиться тільки під контролем керівника.

У процесі перевірок і юстувань приладів необхідно виявити несправності, усунути їх і тільки після цього ними можна користуватися.

Після виконання окремого виду робіт у кінці робочого дня прилади чи приладдя повинні бути ретельно очищені від пилу і бруду та в повній справності повернені завідувачеві лабораторії.

Вимоги безпеки під час польових та камеральних робіт регламентуються діючою Інструкцією з охорони праці під час проходження навчальної практики студентами кафедри геодезії, землевпорядкування та кадастру [3].

Під час проходження навчальної практики забороняється:

  • залишати без нагляду прилади й інструменти;

  • носити за спиною прилад, закріплений на штативі;

  • переносити віхи, штативи та інші прилади, що мають гострі кінці, тримаючи їх гострими кінцями до себе;

  • носити рейки на плечах, розкладеними і з незакріпленими гвинтами;

  • наводити зорову трубу геодезичного приладу на сонце;

  • піднімати рейки, віхи та інші предмети до проводів ліній електропередач на відстань ближче ніж 2 м;

  • виконувати роботи в туман, грозу, під час пилових бур;

  • залишати на проїзній частині дороги та тротуарах не забиті в рівень з поверхнею землі чи асфальту штирі, костилі, кілки;

  • під час перерв у роботі знаходитись на проїзній частині вулиці й автомобільних доріг, а також залишати на них інструменти та спорядження (штативи, рейки, прилади);

  • заходити у річку;

  • вилазити на скульптури, монументи і пам’ятники, а також парапет набережної.

У випадку наближення дощу польові роботи необхідно припинити, а всім студентам перейти в закрите приміщення. Якщо ж дощ розпочався випадково, то забороняється знаходитись під деревами, біля проводів високовольтних ліній, громовідводів, стовпів, окремо стоячих дерев.

Про всі недоліки, несправності приладів необхідно вчасно повідомляти керівника практики для їх своєчасного усунення. Після закінчення роботи необхідно навести лад на ділянці, де проводилися польові вимірювання, покласти прилади у футляри і здати їх завідувачеві лабораторії, прибрати сміття в аудиторії.

Незнання і невиконання вимог охорони праці, а також відмова студента від проходження відповідного інструктажу дають право викладачеві відсторонити такого студента від практики.