Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
25
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
367.1 Кб
Скачать

16.4. Вимоги до підготовки і подання банківської звітності

Форми банківської звітності мають:

  • відповідати загальноприйнятим міжнародним стандартам;

  • базуватись на даних бухгалтерського обліку;

  • бути оптимальними за своєю кількістю і складом показників;

  • розкривати кількісні та якісні сторони господарського факту, явища чи процесу, що вивчається;

  • бути зручними для заповнення, розроблення та створення програм електронної обробки інформації;

  • не дублювати одна одну.

Підготовка та подання форм звітності включає визначення таких критеріїв якісних характеристик:

1. Зрозумілість. Інформація, включена до форм звітності має бути зрозумілою користувачам.

2. Корисність. Звітність складається з метою дати достовірну оцінку подій для прийняття економічних рішень щодо діяльності банку.

3. Суттєвість. Звітна інформація вважається суттєвою тоді, коли її упущення або неправильний виклад можуть вплинути на реальну оцінку діяльності банку та його фінансового стану.

4. Надійність, тобто відсутність помилок та похибок у звітах. Вимога надійності передбачає:

  • сумлінність подання інформації: кожна стаття звіту повинна з достатньою точністю піддаватись конкретній оцінці;

  • змістовність інформації: відображення максимальних обсягів інформації в межах форми;

  • нейтральність: подання звітної інформації не повинно бути вибірковим для заздалегідь визначеного результату;

  • відповідність: для недопущення значних недооцінок чи переоцінок окремих елементів звітів необхідна повна точність у відображенні всіх показників діяльності банку.

16.5. Порядок подання звітності

У зв’язку з упровадженням у НБУ нової технології подання звітності, яка базується на економічних показниках, звітна інфор­мація повинна подаватись електронною поштою у вигляді файлів з набором значень економічних показників. Ці файли розроблені на базі показників форм звітності, згруповані за періодичністю подання та економічною сутністю показників. Параметри аналітичних рахунків, на базі яких формуються економічні показники, описані в «Методичних вказівках про ведення параметрів аналітичного обліку». Вихідні документи за формами звітності формуються із значень економічних показників.

Для отримання ряду деталізованих показників використовуються дані аналітичного обліку. Дані окремих форм звіряються з балансовими даними, отже, джерелом інформації для заповнення таких форм є дані синтетичних (балансових) та аналітичних рахунків бухгалтерського обліку. Балансові та позабалансові ра- хунки мультивалютні, тобто облік операцій в іноземній валюті здійснюється за тими самими рахунками, що й операції в національній валюті. Перерахування в національну валюту здійснюється за офіційним курсом Національного банку України, встанов­леним на день здійснення операцій. Дані щодо сум в іноземній валюті у формах наводяться в гривневому еквіваленті.

Вихідні документи за формами звітності формуються із значень економічних показників. У разі необхідності окремі форми надаються на паперових носіях.

Звітність складається в одиницях, установлених для кожної форми окремо, з округленням сум до одиниць у такий спосіб, щоб були збережені правильність підсумків та повний збір даних статистичних звітів і балансу.

Файли готуються відповідальними виконавцями та надаються для контролю керівникам відповідних структурних підрозділів. Під час контрою виявляється тотожність даних сформованих файлів даним щоденного балансу.

Після здійснення контролю друкуються форми звітності. Вони підписуються головою правління банку або його заступниками, головним бухгалтером або його заступником, які несуть повну відповідальність за достовірність, повноту та своєчасність надання інформації, і після цього відповідні файли надсилають на визначену адресу електронною поштою або поштою.

Форми звітності, роздруковані на паперових носіях та оформлені підписами керівника філії та головного бухгалтера, скріпленими печаткою, передаються до головної контори в терміни, установлені Переліком файлів та форм фінансової звітності.

Належним чином оформлені форми звітності підшиваються в окремі справи.

Звітним періодом для банків вважається період з 1.01 до 31.12 (фінансовий рік). Місячна і квартальна звітність є проміжною і складається наростаючим підсумком з початку року. Першим звіт­ним роком для новостворених банків вважається період з дати набуття ними прав юридичної особи до 31.12 року створення.

Звітність складається в одиницях, установлених для кожної форми окремо. У разі виявлення помилки у звіті після його відправлення банк надсилає повторно виправлені файли чи форми, підписані відповідальними особами.

Річна банківська звітність підлягає обов’язковій аудиторській перевірці та підтвердженню незалежним аудитором або фірмою. Банки зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність протягом п’яти місяців після закінчення звітного року разом з аудиторським висновком стосовно її достовірності.

Контроль за якістю та своєчасністю надання звітності здійснюють керівники та головні бухгалтери головного банку та філій.

Соседние файлы в папке Кузьм_нська_Орган_зац_я обл_ку у банках КНЕУ