Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
25
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
367.1 Кб
Скачать

14.5. Організація контролю внутрішньобанківських операцій

Бухгалтерський контроль внутрішньобанківських операцій — це сукупність процедур, які забезпечують дотримання чинного законодавства, нормативних актів НБУ, внутрішніх положень банку та достовірність і повноту звітності, що складається бухгал­терською службою.

Установа банку самостійно розробляє систему і форми внутрішньогосподарської звітності і контролю господарських операцій та визначає права працівників на підписування документів. Головний бухгалтер організовує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій, бере участь в оформленні матеріалів, пов’язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів банку, забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях.

Для організації контролю внутрішньобанківських операцій необ­хідно передбачити комплексне забезпечення системи контролю, яке складається з таких елементів:

  • організаційного забезпечення ведення бухгалтерського обліку операцій з господарської діяльності банку та можливості впро­вадження (застосування) ефективних форм і методів контролю;

  • технічного забезпечення для успішної реалізації контрольних функцій.

Бухгалтерський контроль за внутрішньобанківськими опе­раціями складається з поточного контролю, який забезпечує суцільний контроль первинних документів при виконанні опера­цій, додаткового контролю за окремими операціями і подаль­шого контролю — у формі періодичних тематичних та комп­лексних перевірок.

Первинний контроль у банку здійснюється відповідальними виконавцями, які перевіряють правильність оформлення документів і відображення їх в обліку та виявляють порушення процедур бухгалтерського обліку.

За окремими грошово-розрахунковими документами та за рахунками придбання і видачі господарських матеріалів, малоцінних швидкозношуваних предметів, іншою дебіторсько-кредитор­ською заборгованістю передбачається проведення додаткового контролю. Перелік документів та рахунків, що підлягають додатковому контролю, визначається головним бухгалтером банку та затверджується керівником банку.

Право підпису відповідальним виконавцем документів, що пот­ребують додаткового контролю, оформлюється спеціальним роз­порядженням керівника банку.

Відповідальність за прийняття до виконання документів, які суперечать чинному законодавству, несуть особи, які їх ініціювали і підписали.

Система контролю має забезпечити вжиття заходів щодо запо­бігання несанкціонованого проведення виправлень записів у пер­винних облікових документах і регістрах бухгалтерського обліку.

Подальший контроль проводиться для виявлення недоліків у вигляді тематичних перевірок і ревізій.

При організації контролю за збереженням усіх первинних документів та інших бухгалтерських документів і звітності враховуються вимоги чинного законодавства та Національного банку України.

Під час здійснення комплектації та підшивки документів за внутрішньогосподарськими операціями банку враховуються терміни зберігання документів у поточному архіві та їх передавання в архів постійного зберігання. Особлива увага приділяється збереженню документів з обліку персоналу банку, особових карток кожного працівника персоналу, відомостей про нарахування заробітної плати, інших додаткових виплат та документів з обліку капіталу банку.

Раціонально організований контроль внутрішньобанківських операцій банку повинен надавати інформацію про правильність складання виправдувальних документів за господарськими операціями і відображення їх на рахунках бухгалтерського (кореспон­денції рахунків), записів операцій в облікових регістрах, дотримання правил їх зберігання.

Соседние файлы в папке Кузьм_нська_Орган_зац_я обл_ку у банках КНЕУ