Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
25
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
367.1 Кб
Скачать

16.6. Технологія збирання й обробки звітних даних комерційних банків України

Банки надають консолідовані звіти, при цьому головний банк формує один файл з консолідованими даними за всі філії банку і надсилає в управління НБУ. Управління бухгалтерського обліку та звітності встановлює для своїх філій строки надання файлів звітності. Якщо звіт передається регіональному управлінню у розрізі відділень банку, тоді філія сама надає звітні дані обласному управлінню НБУ.

Зведена поточна і періодична бухгалтерська та статистична звітність складаються в основному шляхом послідовного арифметичного підсумовування показників звітів, які надаються банком НБУ. Звіти зводяться в межах банку за всіма його філіями та відділеннями.

Для зменшення обсягів звітної інформації, що передається електронною поштою НБУ, автоматизації її формування, підвищення достовірності департаментом інформатизації розроблена нова технологія збирання і обробки звітності, що базується на використанні системи економічних показників. Комерційні банки подають звітну інформацію не за конкретними заповненими фор­мами, а у вигляді значень економічних показників, з яких звітні форми складаються безпосередньо в НБУ.

Під економічним показником розуміють об’єктивну характеристику фінансово-господарської діяльності банківської установи, значення якої розраховується на базі формалізованого алгоритму або береться безпосередньо з баз даних банку. Алгоритми формування складних показників задаються у вигляді формул з використанням спеціальної мови.

Розрізняють:

1. Економічні показники, що базуються на балансових даних і які можна отримати з даних бухгалтерського обліку банківських операцій і які автоматично формуються у базі даних автоматизованих банківських систем.

2. Економічні показники, значення яких не можна отримати за даними бухгалтерського обліку і які автоматично відбираються з бази даних автоматизованих банківських систем без ручного вводу або коригування.

Для кожного економічного показника визначений регламент подання, обов’язковий для постійного використання в автоматизованих банківських системах.

Економічні показники можуть надаватись на вимогу НБУ.

Опис повного переліку показників з формулами одержання їх зна­чень НБУ веде в спеціальній базі даних (репозитарій) та надає усім автоматизованим банківським системам (АБС) комерційних банків.

Файл показників передається з АБС до НБУ через уніфікований шлюз (ARM-NBU) за визначеними технологією, структурами та форматами.

Для кожного показника є відповідний регламент його надання, який є обов’язковим для автоматичного виконання в АБС.

Показники також надаються за запитом певного формату, який може надходити з НБУ поза регламентом.

Діюча на сьогодні технологія передання і обробки звітної інформації (банк — областне управління — центральний аппарат НБУ) допускає використання єдиного інформаційного транспортного стандарту у системі тих АРМів, які використовуються на всіх трьох рівнях (АРМ статзвітність, АРМ економічних нормативів). Дані, що надходять від філій до головної установи, підлягають аналізу, зведенню їх в цілому по банку, після чого передаються в обласне управління НБУ.

Після надходження інформації від філій банку та головного відділення на поштовий сервер банку, вона обробляється засобами відповідного АРМу і архівується у вигляді окремих файлів з атрибутами, що описують адресність файлу (звідки він надійшов), а також період звітності тощо.

Файли, що надходять від джерел, повинні мати структуру, опис якої був надісланий їм телеграмою НБУ, мають бути перевірені на правильність заповнення, кодування.

Крім файлів, що надходять в установлені строки, філії також надають звітність на паперових носіях у вигляді затверджених НБУ форм звітності, які є підтвердженням надісланих файлів. Ці звіти, підписані директором та головним бухгалтером філії, скріп­люються печаткою.

Соседние файлы в папке Кузьм_нська_Орган_зац_я обл_ку у банках КНЕУ