Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
26-11-2013_20-59-50 / етика длового сплкування Гриценко.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
544.14 Кб
Скачать

Візитні картки

Візитні картки як елемент ділових стосунків швидко входить у ділове життя вітчизняних бізнесменів, менеджерів, хоча наші іноземні партнери, особливо в розвинутих країнах, завжди надавали їм належну увагу. Використовують візитні картки в таких випадках:

• інформування в момент знайомства про себе чи про свою фірму або підприємство;

• інформування про себе осіб, у контактах з якими ви зацікавлені;

• підтримання контактів з партнерами, привітання їх зі святом чи іншою подією;

• висловлення подяки, співчуття, а також супроводження подарунка чи квітів.

Залежно від призначення умовно виділяють кілька основних типів візитних карток:

• класична ділова візитка, на якій вказується прізвище, ім'я та по батькові, посада, найменування і адреса організації, в якій працює особа, а також її робочий та домашній телефон;

• візитні картки для спеціальних і представницьких цілей;

• візитна картка, яка використовується особою, що обіймає високу посаду;

• візитна картка, що використовується дружиною посадовця і містить досить обмежену інформацію;

• спільна, чи сімейна, візитна картка;

• візитна картка фірми, підприємства, організації, яка використовується для привітання партнерів від імені фірми.

У практиці ділових стосунків та ділового спілкування існує велика кількість відмінних від вищенаведених основних типів карток, які застосовуються за межами бізнес-сфери. Це можуть бути візитки діячів мистецтва, науки, церкви тощо. Розмір таких карток, шрифт, розміщення тексту не регламентується суворими правилами. І тому вони можуть бути виконані на різних матеріалах, мати найрізноманітніші кольори і найвигадливіші шрифти. Зустрічаються також візитні картки з кольоровим фото її власника. Бувають візитні картки, складені вдвічі, як книжечка із зазначенням розміщення фірми, під'їзду до неї, місця стоянки автомобілів.

Запитання і Завдання для самоконтролю

Завдання 1. Дайте відповіді на запитання.

1. Що означає слово "протокол"?

2. Що визначає у ділових стосунках протокол?

3. Які ви знаєте правила протоколу?

4. Що передбачає організація ділових прийомів?

Завдання 2. Опишіть, використовуючи додаткову літературу, процес організації ділового прийому.

Завдання 3. Дайте загальну характеристику видів прийомів.

Завдання 4. Допишіть речення.

1. Завчасна підготовка до прийому включає....

2. Відомі такі види прийомів, як:....

3. Прийом із розміщенням передбачає....

4. Шведський стіл — це ....

5. Фуршет — це такий вид прийому ....

Завдання 5. Підготуйте виступ "Візитка в сучасному діловому світі".

Завдання 6. Прочитайте рекомендації секретарям щодо прийому.

Щоб заварити чай, потрібні фаянсовий або порцеляновий чайник і окріп. Воду закип'ятити лише один раз. Не можна довго кип'ятити воду або підігрівати вже остиглу. Заварювальний чайник необхідно розігріти або сполоснути його окропом. У гарячий сухий чайник насипати заварку з розрахунку 1 чайна ложка на склянку води, залити окропом не більше ніж на 3/4 чайника й дати настоятися близько 5 хв. Чай варто наливати в чашки, не розбавляючи окропом. Якщо заварка зроблена на велику кількість людей, то окріп поступово доливати в заварювальний чайник.

Чай у пакетиках готують так само (один пакетик на одну або дві чашки).

Чай можна подати з холодним молоком, варенням, медом, шматочком лимона.

Холодний чай з лимоном. Для того щоб приготувати холодний чай з лимоном, необхідно 50 мг чаю заварити в 1 л окропу, додати 3/4 склянки цукру, цедру з 1/2 лимона, накрити кришкою й дати постояти 10 хв., після чого відразу злити. Злегка остудити, розлити у високі фужери, покласти в кожний по кружечку лимона без цедри й зерен, поставити в холодильник. Подавати дуже холодним.

Кава с тонізуючим напоєм, для виготовлення якого використовують капові зерна, що містять кофеїн. Існує безліч сортів кави, що відрізняються міцністю настою й ароматом. У продаж надходить кава в сирих або обсмажених зернах, мелена натуральна або із цикорієм, а також розчинна. Сирі зерна для приготування напою не годяться, їх попередньо треба обсмажити.

Зберігають каву в бляшаному або скляному посуді, що герметично закривається, бо вона дуже сприйнятлива до чужих запахів. Мелена кава швидко видихається, втрачає смак і аромат, тому рекомендують її молоти безпосередньо перед приготуванням.

У процесі приготуванні кави слід дотримуватися таких правил:

використовувати попередньо розігрітий кавник і окріп;

води треба брати в півтора рази більше, ніж готової кави, тому що вода випаровується й, крім того, багато її залишається в кавовій гущі.

Користуватися електричною кавоваркою потрібно строго за інструкцією й кави брати тільки в зазначених пропорціях. Готувати каву потрібно з такого розрахунку, щоб до моменту готовності вона могла бути відразу розлита по чашках. Від тривалого настоювання кава стає гіркою. Холодну каву не підігрівають.

Щоб заварити чорну каву одинарної міцності, потрібно взяти 1 чайну ложку мелених кавових зерен на склянку води; щоб заварити каву подвійної міцності, беруть 2-3 чайні ложки кави на 1 склянку. Для приготування кави одинарної міцності в нагрітий кавник засинають каву, заливають окропом, доводять до кипіння, але не кип'ятять, дають 5 хв. відстоятися.

Каву подвійної міцності доводять до кипіння двічі. Спочатку готують каву одинарної міцності, а коли вона відстоїться, насипають другу порцію кави, доводять до кипіння, знімають, дають відстоятися й тільки після цього подають.

Каву по-турецьки готують у спеціальному мідному посуді і довгою ручкою, широким дном, що звужується доверху. Такий посуд називають "турка". Спочатку в турку наливають воду, додають цукор, потім у киплячу воду засипають каву. Коли кава починає підніматися, турку знімають із вогню, після осаджування знову нагрівають до підйому піни й відразу знімають. Коли гуша відстоїться, каву розливають у чашки.

Щоб прискорити процес готування, можна влити І ложку холодної кип'яченої води.

Для приготування однієї кавової чашки (50 і) кави потрібні 1 чайна ложка меленої кави й 2-3 шматочки цукру.

Завдання 7. Прочитайте уважно. Розкажіть про способи приготування бутербродів.

Бутерброди. Різноманітними й смачними закусками для зустрічі гостей або для швидкого приготування їжі є бутерброди. їх не потрібно піддавати тепловому обробленню, і вони задовольнять витончений смак.

Бутерброди можуть бути відкритими й закритими. Відкритими називають ті бутерброди, які готують із однієї скибочки хліба, а закритими - - ті, де продукт, з яким робиться бутерброд, укладається між двома скибочками хліба. Художньо оформлені бутерброди або бутерброди із продуктом, що може під вагою другої скибочки хліба розмазатися з боків, готують тільки відкритими.

Для приготування бутербродів хліб нарізають на скибочки необхідної форми. Найчастіше бутерброди роблять прямокутної форми довжиною 8 см, шириною 5 см, товщиною І—2 см. Подають бутерброди на пласкому блюді або підносі, вкритому серветкою, їх готують не пізніше, ніж за годину до подачі на стіл, і зберігають у холодному місці.

Бутерброд зі шпротами. На скибочку білого хліба, намазану вершковим маслом, покласти шматочки риби й прикрасити скибочками лимона.

Бутерброд із пишкою. 11а скибочку хліба, намазану маслом із гірчицею (100 г розм'якшеного вершкового масла розтирають із 10 г гірчиці), покласти скибочку шинки Й посипати подрібненою зеленню петрушки.

Бутерброд із чорною або червоною ікрою. Це найвишуканіші бутерброди. Скибочку хліба намазують маслом, потім покривають тонким шаром чорної або червоної ікри й гарно її вирівнюють. Перед подачею бажано вичавити на ікру небагато лимонного соку.

Бутерброд із овочами. На круглу скибочку підсмаженого хліба покласти напівкруглий шматочок помідора й такий самий шматочок свіжого огірка. Помідор і огірок повинні скласти повне коло. Середину кола прикрасити майонезом і кружечком червоної редиски.

Закриті бутерброди. Скибочки хліба товщиною 0,5 см намазують вершковим маслом, іноді попередньо змішаним із різними приправами. Гірчицю беруть для шинки, хрін — для риби, гострий томатний соус або кетчуп — для м'яса.

Завдання 8. Прочитайте рекомендації "Як розсаджувати гостей?" і "Правила поведінки гостей на прийомі". Приготуйте усне повідомлення "На прийомі".

Рекомендують розсаджувати гостей відповідно до їх службового та суспільного становища.

Почесними є місця — навпроти вхідних дверей. Якщо гості — одні чоловіки, то першим вважається місце праворуч від господаря, другим —ліворуч від нього. Гостю високого рангу—місце навпроти себе.

Якщо є господиня дому, запрошуються дружини присутніх чоловіків. Першим тоді буде місце праворуч від господині, другим — праворуч від господаря.

Членів однієї делегації рекомендують розсаджувати навпроти іншої.

Жінку не можна садити поруч з іншою жінкою.

Чоловіка не можна садити поруч зі своєю дружиною чи навпроти (краще за однією стороною стола).

Правила поведінки гостей на прийомі

1. Перевірте, чи не забули візитної картки.

2. Запам'ятайте ім'я людини, що влаштовує прийом.

3. На прийом із розсаджуванням не приходьте завчасно. Пам'ятайте правило: "Точність - - ввічливість королів і обов'язок добрих людей" (Людовик XVIII). Ваша точність — ознака поваги до господарів прийому.

4. Упродовж 15—20 хв. (коли всіх будуть знайомити), можете поспілкуватися з тими партнерами по бізнесу, з якими не зможете поспілкуватися за столом.

5. Не можна мовчати за столом. Розмови мають точитися спочатку навколо "легких" тем, а потім можна поступово перейти до обговорення більш серйозних питань.

6. Не можна вести переговори (раніше неузгоджені) після вживання спиртних напоїв, адже це протокольний захід.

7. На прийомах прийнято виголошувати тости (не раніше, ніж після 15—20 хв. після початку прийому).

8. Немає потреби пити "до дна", можна лише пригубити і поставити келих на стіл.

9. Лід час виголошення промов, тостів, побажань не можна їсти, пити.

10. На офіційних прийомах та обідах не прийнято цокатися.

11. У наступні дні після прийому потрібно відправити тим, хто влаштовував прийом, листа з подякою.

Завдання 9. Прочитайте текст. Яку роль у спілкуванні відіграє рукостискання?

У спілкуванні слід звертати увагу на такий жест, як рукостискання. Кваліфікований політик користується типово американським рукостисканням: правою рукою береться права рука партнера і покривається зверху лівою. Інша форма - - потискуючи правицю, лівою плескають по плечу. Але це можливо лише між добрими знайомими. Взагалі потиск рук повинен бути не швидким і не повільним, не сильним і не безвольним. Особливо важливий цей жест для жінок. їм необхідно опрацювати тверде рукостискання, щоб продемонструвати рівність у партнерстві і захиститися від чоловічого бажання підкреслити перевагу своєї статі. Жінка, яка хоче виявити щирі почуття до іншої жінки, не потискує їй руку, а тільки м'яко бере ЇЇ руки в свої та відповідним виразом обличчя засвідчує симпатію (М. Дороніна).

Завдання 10. Дайте відповіді на запитання:

1. Що таке діловий протокол?

2. Чому потрібно враховувати національну культуру тієї сторони, з якою має відбутися зустріч?

3. Що таке етикет? Які правила етикету вам відомі?

4. Як потрібно готуватися до прийому гостей?

5. Які ви знаєте правила зустрічі делегацій?

6. У чому полягають особливості ведення переговорів із закордонними партнерами?

7. Які існують види прийомів і які їх правила проведення? Дайте характеристику кожного виду прийому.

8. Які ви знаєте правила поведінки гостей на прийомі?

9. Як правильно розсадити гостей на прийомі?