Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
82
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
12.74 Mб
Скачать

Допомiжнi термiни та поняття

457

 

 

апаратних механiзмiв, що порушують структуру й функцi¨ системи i дозволяють здiйснити НСД.

Санкцiонований доступ до iнформацi¨ [authorized access to information] доступ до iнформацi¨, пiд час якого не порушуються встановленi правовi норми i порядок його здiйснення ( правила розмежування доступу).

ДОСТУПНIСТЬ [availability] 1) Можливiсть проникнення куди-небудь. 2) Властивiсть ресурсу комп'ютерно¨ системи , послуги, об'¹кта комп'ютерно¨ системи, iнформацi¨), яка поляга¹ в тому, що користувач i (або) процес, який володi¹ вiдповiдними повноваженнями, може використовувати ресурс вiдповiдно до правил, встановлених полiтикою безпеки, не очiкуючи довше заданого (малого) промiжку часу, тобто коли вiн знаходиться у виглядi, необхiдному користувачевi, i в той час, коли вiн йому необхiдний.

ЕКРАН [screen, shield] (франц. e´cran, буквально заслон, ширма) пристрiй з

поверхнею, що вiдбива¹, знищу¹ або перетворю¹ випромiнювання рiзних видiв енергi¨ з метою захисту чи використання.

Мiжмережний екран [ rewall] засiб, що дозволя¹ iзолювати внутрiшню мережу i комп'ютери вiд Iнтернету i обмежити доступ користувачiв Iнтернету до внутрiшньо¨ iнформацi¨ i систем.

ЕКСПЕРТ [expert] (вiд лат. expertus досвiдчений) фахiвець, який здiйсню¹ експертизу.

Експерт iз квалiфiкацi¨ фахiвець, що займа¹ться êâàëiôiêàöiéíèì àíàëiçîì .

ЕКСПЕРТИЗА [(expert) examination] (франц. expertise, вiд лат. expertus досвiдчений) 1) Розгляд, дослiдження експертом певних справ, питань, що потребують спецiальних знань. 2) Процес опитування експертiв, збирання i первинний аналiз експертно¨ iнформацi¨.

ЕКСПОРТ [export] (англ. export, вiд лат. exporto виношу, виводжу) 1) Вивiз товарiв або капiталiв за кордон; протилежне iмпорт . 2) Загальна кiлькiсть або загальна вартiсть товарiв, що вивозяться за кордон.

Експорт iнформацi¨ [information export] виведення iнформацi¨ з-пiд керування комплексу засобiв захисту назовнi.

ЖУРНАЛ [journal, log] (франц. journal, вiд jour день) в обчислювальнiй технiцi набiр даних (файл), що використову¹ться операцiйною або iншою системою для збирання i облiку статистично¨ iнформацi¨, рiзних повiдомлень та iнших даних.

Журнал ре¹страцi¨ упорядкована сукупнiсть ре¹страцiйних записiв, кожний з яких заноситься комплексом засобiв захисту за фактом здiйснення контрольовано¨ подi¨. Див. також контрольний журнал.

Контрольний журнал [audit journal, event journal] журнал, в якому ре¹струються подi¨, що мають вiдношення до забезпечення безпеки обчи-

Соседние файлы в папке Материалы что дал Козачек