Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
82
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
12.74 Mб
Скачать

470

Допомiжнi термiни та поняття

 

 

модель захисту iнформацi¨, органiзацiйно-технiчнi i правовi основи захисту iнформацi¨.

ТЕКСТ [text] (вiд лат. textum тканина, зв'язок, побудова) вiдтворенi на письмi або друком авторська праця, висловлювання, документи, пам'ятки тощо.

Вiдкритий текст [open text] текст, семантичне значення якого доступно; данi з доступним семантичним змiстом.

ÒÅÑÒ [test] (вiд англ. test випробування) стандартне завдання, метод випробування, що застосову¹ться у рiзних галузях науки для одержання кiлькiсно¨ характеристики певних явищ.

ТЕСТУВАННЯ [testing] процес виконання тесту за певною методикою.

ТЕХНОЛОГIЯ [technology] (вiд грец. τεχνη´ (техно...) майстернiсть i ...логiя, що вiд грец. λoγ´ шς слово, вчення) сукупнiсть вза¹мозв'язаних спосо-

бiв обробки матерiалiв, виготовлення виробiв i процесiв, що супроводжують цi види робiт.

ТРОЯНСЬКИЙ КIНЬ [trojan horse] програма, яка в доповнення до основних (проектних i документованих) нада¹ додатковi, але не описанi в документацi¨ функцiональнi можливостi, спрямованi на те, щоб обiйти контроль доступу i привести до несанкцiонованого знищення, блокування, модифiкацi¨ або копiювання iнформацi¨, порушення роботи ЕОМ, системи ЕОМ або ¨хнi мережi. Цi можливостi можуть самолiквiдуватись, що робить неможливим ¨хн¹ виявлення, або ж можуть реалiзуватися постiйно, але iснувати потай. За характером загрози т. к. належить до активних загроз, що реалiзуються програмними засобами, якi працюють у пакетному режимi. Найбiльш небезпечним ¹ опосередкований вплив, при якому Троянський кiнь дi¹ в межах повноважень одного користувача, але в iнтересах iншого користувача, встановити особу якого iнколи неможливо.

ÖIËIÑÍIÑÒÜ [integrity] 1) Внутрiшня ¹днiсть, зв'язанiсть усiх частин чого-небудь, ¹дине цiле. 2) В обчислювальнiй технiцi стан даних або ком- п'ютерно¨ системи , в якiй данi та програми використовуються встановленим чином, що забезпечу¹: стiйку роботу системи; автоматичне вiдновлення у випадку виявлення системою потенцiйно¨ помилки; автоматичне використання альтернативних компонентiв замiсть тих, що вийшли з ладу.

Цiлiснiсть iнформацi¨ [information integrity] властивiсть iнформацi¨, яка поляга¹ в тому, що iнформацiя не може бути модифiкована неавторизованим користувачем i (або) процесом. Iнформацiя зберiга¹ цiлiснiсть, якщо дотримуються встановленi правила ¨¨ модифiкацi¨ (видалення).

ØÈÔÐ [cipher, code, pressmark] (франц. chi re, букв. цифра, вiд араб. сiфрнуль) сукупнiсть обернених перетворень тексту повiдомлень, якi виконуються з метою схову вiд зловмисника (противника) iнформацi¨, яка знаходиться

Соседние файлы в папке Материалы что дал Козачек