Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
82
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
12.74 Mб
Скачать

Допомiжнi термiни та поняття

467

 

 

для здiйснення або оформлення якихось справ.

РЕ СТРАЦIЯ [registration, recording] (вiд польс. rejestr, що вiд лат. regestaсписки, перелiк) послуга безпеки, що забезпечу¹ збирання й аналiз iнформацi¨ щодо використання користувачами i процесами функцiй i об'¹ктiв, контрольованих комплексом засобiв захисту.

РЕЖИМ [mode] (франц. regime, вiд лат. regimen правлiння) система правил, заходiв, запроваджуваних для досягнення певно¨ мети.

РЕСУРСИ [resources] (франц. ressources, вiд лат. resurgo пiдiймаюся, виникаю знову) 1) Матерiальнi засоби, цiнностi, запаси, кошти, що в разi потреби можна використати. 2) Будь-якi з компонентiв (засобiв) обчислювально¨ системи та можливостi, якi можуть бути наданi нею для процесу оброблення даних на певний промiжок часу.

Iнформацiйнi ресурси [information resources] 1) Результат об'¹ктивного цiлеспрямованого вiдображення закономiрностей i фактiв реалiзацi¨ будь-яких процесiв, що вiдбуваються у суспiльствi та в навколишньому середовищi (природi). Вони являють собою сукупнiсть наукових знань, зафiксованих на паперових чи iнших носiях (мiкрофiшах, магнiтних стрiчках, вiдеодисках i т.iн.), що зберiгаються у довiдково-iнформацiйних фондах iнформацiйних органiв та бiблiотек. 2) Окремi документи i окремi масиви документiв, документи i масиви документiв в iнформацiйних системах (бiблiотеках, архiвах, фондах, банках, банках даних i т.iн.), що мiстять iнформацiю з усiх напрямкiв житт¹дiяльностi суспiльства. Iнформацiйнi ресурси можна класифiкувати: за видом iнформацi¨; за режимом доступу; видом носiя; за способом формування i розповсюдження; за способом органiзацi¨ зберiгання i використання; за формою власностi. 3) Сукупнiсть даних, що явля¹ собою цiннiсть для установи (пiдпри¹мства) i виступа¹ як матерiальнi ресурси. До iнформацiйних ресурсiв вiдносяться основнi та допомiжнi масиви, що зберiгаються у зовнiшнiй пам'ятi комп'ютерних систем, та вхiднi документи.

ÐIÂÅÍÜ [level, layer] 1) Ступiнь величини, розвитку, значимостi будь-чого. 2) Шар логiчно¨ структури обчислювально¨ мережi, який опису¹ певний комплекс завдань, що виконуються цi¹ю мережею.

РОЗШИФРУВАННЯ [decipherment, decryption] процес перетворення шифротексту у вiдкритий текст при вiдомому ключi; процес, зворотний процесу зашифрування (див. також дешифрування ). При застосуваннi багаторазового зашифрування в процесi розшифрування можна отримати й шифротекст.

СЕМАНТИКА [semantics] (вiд грец. σηµαντικoς´ означальний) 1) Весь

змiст, iнформацiя, що передаються мовою або будь-якою його одиницею (словом, граматичною формою слова, словосполученням, реченням). 2) Роздiл мовознавства, що вивча¹ цей змiст, iнформацiю.

СЕРЕДОВИЩЕ [environment, medium] 1) Носiй iнформацi¨ (medium), тобто матерiал, на який записуються данi i на якому вони зберiгаються. 2) Ото-

Соседние файлы в папке Материалы что дал Козачек