Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
82
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
12.74 Mб
Скачать

Допомiжнi термiни та поняття

465

 

 

ÌÎÍIÒÎÐ [monitor] (вiд лат. monitor остерiгаючий) 1) Машинна програма, яка спостерiга¹, регулю¹, контролю¹ або перевiря¹ операцi¨ в системi оброблення даних. 2) Прилад для контролю за параметрами, якi мають залишатися в заданих межах.

ÍÀÄIÉÍIÑÒÜ [reliability] властивiсть системи зберiгати величини вихiдних параметрiв у межах установлених норм при заданих умовах (забезпечити нормальну роботу системи). Для надiйностi автоматизованих систем можна видiлити окремо надiйнiсть апаратури i надiйнiсть програмного забезпечення комплексу засобiв автоматизацi¨. Проблема надiйностi для таких систем вирiшу¹ться наступними шляхами: пiдвищенням надiйностi деталей i вузлiв; побудовою надiйних систем з менш надiйних елементiв за рахунок структурно¨ надмiрностi (дублювання, потро¹ння елементiв, пристро¨в, пiдсистем i т.iн.); застосуванням функцiонального контролю з дiагностикою вiдмови, що збiльшу¹ надiйнiсть функцiонування системи шляхом скорочення часу вiдновлення апаратури, що вiдмовила.

ÍÀÄÌIÐÍIÑÒÜ [redundancy] перевершенiсть мiри, звичайно¨ норми чого-небудь; зайвиннiсть, надлишковiсть.

ÎÁ' ÊÒ [object] (вiд лат. objectus предмет) 1) Певна частина реально¨ дiйсностi, що оточу¹ нас (предмет, процес, явище). 2) В обчислювальних мережах комплекс вза¹мопов'язаних спiльною метою функцiй одного рiвня; елемент проблемно¨ структури обчислювально¨ мережi. 3) В теорi¨ захисту iнформацi¨ пасивна ñóòíiñòü, яка пiдляга¹ захисту.

ПАРАДИГМА (вiд грец. paradigma приклад, зразок) у фiлософi¨ та соцiологi¨ вихiдна концептуальна схема, модель постановки проблем та ¨х вирiшення, методiв дослiдження, що панують протягом певного iсторичного перiоду в науковому спiвтовариствi. Змiна парадигм явля¹ собою наукову революцiю.

ПЕРЕТВОРЕННЯ [transformation] переведення будь-чого з одного виду в iнший, з однi¹¨ форми в iншу.

Криптографiчне перетворення [cryptographical transformation] 1) Метод захисту iнформацi¨, що поляга¹ в перетвореннi (шифруваннi) ¨¨ складових частин (слiв, букв, складiв, цифр) за допомогою спецiальних алгоритмiв або апаратних засобiв i кодiв ключiв, тобто приведення iнформацi¨ до неявного виду. Для ознайомлення iз шифрованою iнформацi¹ю застосову¹ться зворотний процес: дешифрування. Використання криптографiчного перетворення ¹ одним iз розповсюджених методiв, що значно пiдвищу¹ безпеку передавання даних у мережах ЕОМ, даних, що зберiгаються у вiддалених пристроях пам'ятi, i при обмiнi iнформацi¹ю мiж вiддаленими об'¹ктами (термiналами). 2) Перетворення даних, яке поляга¹ в ¨хньому шифруваннi, виробленнi iмiтовставки або цифрового пiдпису.

ÏIÄÏÈÑ [signature] 1) Напис на будь-чому. 2) Власноручно написане прiзвище.

Соседние файлы в папке Материалы что дал Козачек