Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
82
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
12.74 Mб
Скачать

454

Допомiжнi термiни та поняття

 

 

параметрами (математичний опис системи) та формування i розрахунок цiльово¨ функцi¨; удосконалення (коригування) складу, структури, органiзацi¨ процесiв оброблення, керування в системi за результатами математи- чного моделювання i розрахункiв за цiльовою функцi¹ю стосовно до умов оптимального функцiонування, а також оптимальне планування функцiонування системи i керуючих впливiв до не¨, у вiдповiдностi до параметрiв, виведених у цiльовiй функцi¨. Кiнцевим результатом системного ¹ побудова моделi системи i розробка пропозицiй з ¨¨ удосконалення або змiни. 2) Аналiз призначення системи, яку передбача¹ться проектувати, i встановлення множини вимог, яким вона повинна вiдповiдати. дино¨ методики системного аналiзу у наукових дослiдженнях поки що нема¹. У практицi дослiджень вiн застосову¹ться з використанням таких методик: процедур теорi¨ дослiдження операцiй, яка да¹ змогу дати кiлькiсну оцiнку об'¹ктам дослiдження; аналiзу систем дослiдження об'¹ктiв в умовах невизначеностi; системотехнiки, яка включа¹ проектування i синтез складних систем у процесi дослiдження ¨хнього функцiонування.

АНТИВIРУС [antivirus] (вiд грец. αντ` ι, що означа¹ протилежнiсть, проти-

дiю i вiрус) в обчислювальнiй технiцi програма, що виявля¹ або виявля¹ та знищу¹ комп'ютернi вiруси .

АРХIТЕКТУРА [architecture] (ëàò. architectura, âiä ãðåö. αρχιτ` εκτ´ ων)

концепцiя вза¹мозв'язку елементiв складно¨ структури. Включа¹ компоненти логiчно¨, фiзично¨ i програмно¨ структури.

Фон-Нейманiвська архiтектура [von Neumann architecture] органiзацiя ЕОМ, при якiй обчислювальна машина склада¹ться з двох основних частин лiнiйно-адресовано¨ пам'ятi, слова яко¨ зберiгають команди i елементи даних, i процесора, який викону¹ цi команди.

АСОЦIЮВАННЯ [associate] (лат. associatio сполучення, з'¹днання, вiд associo з'¹дную) сполучення, з'¹днання чого-небудь в ¹дине цiле.

АТРИБУТ [attribute] (вiд лат. attributum додане) елементарне дане, яке опису¹ властивостi сутностi .

Атрибут доступу [tag, access mediation information] будь-яка зв'язана з об'¹ктом комп'ютерно¨ системи iнформацiя, яка використову¹ться для

керування доступом .

АУДИТ [audit] 1) Процес одержання i аналiзу записiв системного журналу з метою встановлення поточного стану системи. 2) Експертиза автоматизовано¨ iнформацiйно¨ системи i всiх ¨¨ складових з метою визначення стану безпеки системи, ¨¨ вiдповiдностi до вимог дiючого законодавства i органiзацiйнорозпорядницьких документiв органiзацi¨.

БАЗА ДАНИХ (БД) [database (DB)] 1) Об'¹ктивна форма подання i органiзацi¨ сукупностi даних, систематизованих таким чином, щоб цi данi могли бути знайденi i обробленi за допомогою ЕОМ. 2) Незалежна вiд прикладних програм сукупнiсть даних, органiзованих за певними правилами, якi передба-

Соседние файлы в папке Материалы что дал Козачек