Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
82
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
12.74 Mб
Скачать

Допомiжнi термiни та поняття

459

 

 

збiльшу¹ться кiлькiсть помилок в прийнятому повiдомленнi i зменшу¹ться кiлькiсть передано¨ iнформацi¨.

IМIТАТОР [simulator] (вiд лат. imitor наслiдую) 1) Iмiтуючий пристрiй. 2) Моделююча програма.

IМIТОВСТАВКА [key hash function] 1) Послiдовнiсть даних, одержана за певним правилом з вiдкритих даних та ключа i яка служить для забезпечення iмiтозахисту даних. 2) Блок iнформацi¨ фiксовано¨ довжини, що одержу¹ться з вiдкритого тексту i ключа, однозначно вiдповiдний вiдкритому текстовi.

IМПОРТ [import] (англ. import, вiд лат. importo ввожу) ввiз товарiв або капiталiв будь-якою кра¨ною з-за кордону.

Iмпорт iнформацi¨ [information import] уведення iнформацi¨ ззовнi пiд керування комплексу засобiв захисту .

IНТЕРМЕРЕЖА [internetwork] декiлька територiально вiддалених локальних обчислювальних мереж , з'¹днаних мiж собою через ìiñò àáî маршрутизатор .

IНФОРМАЦIЯ [information] (вiд лат. informatio роз'яснення) 1) Вiдомостi про навколишнiй свiт, процеси, якi в ньому вiдбуваються, про подi¨, ситуацi¨, чиюсь дiяльнiсть, що ¨х сприймають людина i живi органiзми, керуючi машини та iншi системи. За змiстом будь-яка iнформацiя може бути вiднесена до семантично¨ (цi¹ю, що мiстить смисл) або до iнформацi¨ про ознаки матерiального об'¹кта ознаково¨. 2) Змiст повiдомлення, сигналу, пам'ятi, а також вiдомостi, що мiстяться в повiдомленнi, сигналi або пам'ятi.

КАНАЛ [channel] (вiд лат. canalis труба, жолоб) частина комунiкацiйно¨ системи, що зв'язу¹ мiж собою джерело i приймач повiдомлень.

Канал витоку iнформацi¨ [channel of information leakage] фiзичний шлях перенесення iнформацi¨ вiд ¨¨ джерела до несанкцiонованого одержувача (зловмисника).

Технiчний канал витоку iнформацi¨ [technical channel of information leakage] канал витоку iнформацi¨, несанкцiоноване перенесення iнформацi¨ в якому вiд джерела до зловмисника здiйсню¹ться з використанням технiчних засобiв. Основною класифiкацiйною ознакою технiчного каналу витоку iнформацi¨ ¹ фiзична природа носiя iнформацi¨. За цi¹ю ознакою вони подiляються на оптичнi; радiоелектроннi; акустичнi; матерiальноречовi. Крiм того, технiчнi канали витоку iнформацi¨ можуть подiлятися: за iнформативнiстю на iнформативнi i малоiнформативнi; за часом проявляння на постiйнi, епiзодичнi i випадковi; за структурою на одноканальнi i складенi. Як будь-який канал зв'язку (канал передавання iнформацi¨) технiчний канал витоку iнформацi¨ характеризу¹ться пропускною здатнiстю i дальнiстю передавання iнформацi¨.

Соседние файлы в папке Материалы что дал Козачек