Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
82
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
12.74 Mб
Скачать
Матриця доступу

464

Допомiжнi термiни та поняття

 

 

нiй дiлянцi пам'ятi обчислювально¨ системи, елементами яко¨ ¹ бiти, що вiдповiдають певним дiям, якi можуть бути виконанi з термiнала при зверненнi до елемента даних. Якщо необхiдно, то елементи матрицi можуть мiстити i покажчик на вiдповiднi процедури. Цi процедури виконуються при кожнiй спробi доступу з даного термiнала до заданого елемента даних i можуть обмежувати доступ до iнформацi¨ в залежностi вiд певних умов.

[access matrix] n-мiрна таблиця, вздовж кожного ви-

мiру яко¨ вiдкладенi iдентифiкатори об'¹ктiв комп'ютерно¨ системи одного типу (об'¹ктiв-користувачiв , об'¹ктiв-процесiв ÷è пасивних об'¹ктiв ), i мiстить як елементи права доступу за кожним iз типiв об'¹ктiв.

МЕРЕЖА [network] засiб теледоступу мережа передавання даних, мережа обчислювальна.

Розподiлена мережа [distributed network] обчислювальна мережа, всi пари вузлi яко¨ з'¹днанi безпосередньо або через резервнi канали зв'язку, що проходять через промiжнi вузли.

МЕТОД [method] (вiд грец. µεϑ´ шδς шлях дослiдження, спосiб пiзнання)

1) Система принципiв та способiв пiзнавально-теоретично¨ i практично¨ дiяльностi. 2) Спосiб, прийом або система прийомiв для досягнення яко¨-небудь мети, для виконання певно¨ операцi¨.

МЕТОДОЛОГIЯ [methodology] (вiд метод i ...логiя, що вiд грец. λoγ´ шς

слово, вчення) 1) Наука про методи пiзнання й перетворення свiту. 2) Сукупнiсть прийомiв дослiдження, що ¨х застосовують в будь-якiй науцi вiдповiдно до специфiки об'¹кту ¨¨ пiзнання.

ÌIÒÊÀ [label] 1) Знак, зроблений на кому-, чому-небудь. 2) Атрибут доступу, що вiдобража¹ категорiю доступу об'¹кта комп'ютерно¨ системи.

МIСТ [bridge] пристрiй канального рiвня моделi ISO/OSI, який дозволя¹ з'¹днувати мiж собою пристро¨ в рiзних локальних обчислювальних мережах . Мiст не залежать вiд типу протоколу, але визначаються використовуваним обладнанням. Вони можуть з'¹днувати мережi з рiзними протоколами i рiзними типами обладнання. Мiст працю¹ аналогiчно як маршрутизатор, рiзниця тiльки в тому, що мiст встановлю¹ з'¹днання на канальному рiвнi, а маршрутизатор на мережному.

МОДЕЛЬ [model] (франц. modele, вiд лат. modulus мiра) матерiальний об'¹кт, система математичних залежностей або програма, що iмiтують структуру або функцiонування дослiджуваного об'¹кта. Основна вимога до моделi¨¨ адекватнiсть об'¹кту.

Iнфологiчна модель [infological model] описова модель предметно¨ ча- стини, незалежна вiд структур даних. Склада¹ться з сукупностi iнформацiйних об'¹ктiв, атрибутiв i вiдносин мiж цими об'¹ктами. Вiдобража¹ динамiку предметно¨ частини.

Соседние файлы в папке Материалы что дал Козачек