Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-46.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
138.55 Кб
Скачать

5. Істор розвиток господ системи, її стан та особл-сті функціонув. На певних істор етапах розвитку суспільства.

6. Типи господарських систем та аналіз їх змісту.

Істор типи та форми організації господарства та їх еволюція.

Можна виділити 2 періоди розвитку госп. системи, де господ. виступало у привласню-вальній та відтворювальній (виробничій) формах. Перше існувало у первісному суспільству доцивілізац. епохи. Відтворювальне гос­под-во зявилось після нео­літичної революції і привело до появи рільництва і скотарства.

В період осьового часу (VIII-ІІ ст. до н. є.) почали формуватись світові цивіл-ції, що відкриває новий період у розвитку господ сфери суспільств, яка змінюється під впливом внутрішніх (економ-их) і зовнішніх (цивілізаційних) чин­ників. В істор формах господарств існують рі­вень сусп поділу праці, розвиток техніки і технологій, на­явні природні умови, форми власності на ресурси, особливості здійснення влади, економ інститути. Індивід (феодал, підприємець, кріпак) є центральною фігурою в господ. сфері.

В антич­ні часи з 'явилися відносно незалеж індивід і тери­тор община як одна з перших форм організації суспіль­ства Їхня особиста залеж­ність від общини заключалась в общинній формі власності на землю та інші природні ресурси. Рівень розвитку поділу праці обумовив натур характер виробництва і об­мін товарами. Основним суб'єктом гос­подарюваня став власник домаш господарства, який з рабами та членами родини, виробляв необхідні для власного споживання блага.

Така система господарю-ня була в Афінах та Спарті. Її основні форми госпо­дар латифундії та ергастрерії, вілли та сальтуси, військові господарства в колоніях — клерухії, парцелярне господарство повноправного ін­дивіда тощо. Кожній з цих форм господ-ня відповідає свій статус індивідів, що господарюють, різні права влас­ності, способи впливу на людей в екон сфері. В екон системі общинного типу між домогос-подарствами існували вкрай обмежені екон зв'язки, а голов. значення набували зв'язки з органами держ управління господ-ю сфе­рою суп-ва.

Перші форми господ-их систем виникли внаслідок розпа­ду кровноспорідненої общини та появи самостійного господарювання сімей. У цей період виникли влас­ність на засоби виробництва, що стало основою незалежного гос­подарювання, перші форми суспільства, що об'єднують само­стійних індивідів, та держави й органів держ влади як засобу впливу суспільства на індивідів.Після розпаду Римської імперії, в період раннього середньо­віччя, на території Зах Європи існував общинний тип орга­нізації суспільства, представником якого стала німецька марка. Її особ­ливості: на відміну від античної общини, базисом якої було місто-держава — поліс, нім. община формувалась за тери­тор-ю ознакою. Центральну роль відігравало родинне господарство, що самостійно виробляло необхідні для життя блага. Община представляла собою збори власників домогосп-ств для розв'язання спільних проблем. Основу домогосподарства утворювала алоїдальна (від нім.— володіння) форма власності на землю та майно, пасовища, ліс. Особливість власності - повне володіння земель-ю ділянкою, рухомим і нерух. майном, що вільно передається у спадок. Функці­ї общини - створення умов функціонування домогосподарств: військ захист, прокладання доріг, будівництво мостів та культових споруд тощо. Вона об'єдну­вала з однаковими правами власників домогосподарств, що мали певні обов'язки перед общиною на засадах асоціації.

Натуральний характер виробництва і перехід до трипільної си­стеми обробітку землі виявилися в такій формі домогосподарств, як гуфи, що являли собою «єдність дому, подвір'я, орної землі селянина з правами користування лісом і пасовиськом», які на­лежали общині. Поряд з ними існували помістя— великі земле­володіння графів, герцогів, які були надані їм коро­лем.

Маноріальне помістя, як одна з форм господарювання середньовічної Європи, складалося з домену-замку, двору феодала і селян. домогосподарств. Селяни залежали від феодала, він від короля. Алоїдальне господарство вільного селянина, манор феодала нижчого рівня, феодальні помістя вищих рівнів ієрархії, на вершині якої стоїть королівський двір утворюють структуру господ. системи сусп-ва.

В епоху пізнього феодалізму суттєво змінилась організація су­спільств Зах Європи. Відбулися перехід від територ до централізов способу здійснення влади, зосередження ос­новних повноважень у руках короля, зміна структури суспільст­ва. Втрата феодалами судових функцій, право мати власну озбро­єну дружину, право збору податків підірвали їхнє панівне становище. Виникла нова форма особистої залежності, де всі члени суспільства стали підданими короля. Набуває сили приватна власність на землю. Феодали пе­ретвор-лися на земельних аристократів.

Дедалі активнішу роль почали відігравати міста, і спершу були міс­цем поселення торговців. Головною функцією міст стало забез­печення обміну предметами першої необхідності. Принцип асоціації, особиста незалежність індивідів обумови­ли особливості господарського життя в містах. Виникли доб­ровільні об'єднання різного типу — ганзи, гільдії, цехи, що охоплювали як виробництва, так і сферу обміну. Головна мета таких утворень - об'єднання заради захисту власних інтересів, одержання певних привілеїв, здійсненні координації виробництва, цін, збуту тощо. Так почали з'являтися перші форми економ організацій як принципово нових форм господарств та спо­собу взаємодії між ними.

Проникнення принципів рівності і сво­боди в господар сферу суспільства обумовило появу ринкової економ системи В її основі - утвердження приватної власності на ресурси, еквівалентний обмін у процесі вільної конкуренції, постійно зростаючий поділ праці.

Ринкова екон система, яка з'явились у містах феодального суспільства, розпочала свій шлях в Європі завдяки: демократичним революціям, які змінили характер влади і відкрили путь для утвердження приват­ної власності; промисловій (індустріальній) революції, яка сприяла під­несенню поділу праці, обмін не тільки готового продукту, а й ресурсів; ринок охопив промисловість; римське право; реформації церк­ви і просвітництво.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]