Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр.с.с..doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

4. Германська група правових систем

До германської групи правових систем відносять Німеччину, Австрію, Швейцарію.

Основи правової системи ФРН були закладені після об”єднання у 1867 р. германських держав у Північно-Германський Союз, який потім, у 1871 р. став Германською Імперією. Із створенням Північно-Германського Союзу поступово були прийняті Торгове уложення (1866 р.), Кримінальне уложення (1871 р.), Цивільно-процесуальне і Кримінально-процесуальне уложення, Закон про судоустрій (1877 р.), Цивільне уложення (1896 р.).

Більшість із цих кодексів і законів, що були прийняті у цей період, діють з урахуванням змін і доповнень і до цього часу.

У 1990 р. відбулося об”єднання Німеччини шляхом приєднання НДР до ФРН, а тому система джерел германського права знає декілька видів внутрішніх нормативних договорів.

Центральне місце у системі діючого законодавства ФРН займає Конституція ФРН 1949 р. У цьому документі, що розпочинається преамбулою у якій передбачаються головні права громадян, детально регулюються питання взаємовідносин федерації і 16 земель – суб”єктів федерації, що входять до неї, а також визначається система органів влади, управління і суду.

Поряд із законодавчими актами важливим джерелом права визнаються постанови, що приймаються на підставі законів федеральним урядом, федеральними міністрами і урядами земель.

Згідно думки німецьких юристів зібрання діючого законодавства ФРН можна систематизувати по девяти головним галузям права: 1) державне (конституційне) право; 2) управління; 3) правосуддя; 4) цивільне і кримінальне; 5) оборона; 6) фінанси; 7) господарське право; 8) трудове право, соціальне забезпечення; 9) зв”язок, шляхи сполучення, транспорт.

Основи сучасного права Австрії були закладені у ХVІІІ ст., в період централізації державної влади. З того часу розпочалася підготовка першого австрійського Цивільного кодексу. У 1811 р. було прийняте Загальне цивільне уложення, яке вважається одним з перших цивільних європейських кодексів. З того часу до нього неодноразово вносились зміни і доповнення, найважливішими з яких є закон про аренду, про земельну власність, про право власності і т.д.

Як головне джерело торгового права в країні використовується Германське торгове уложення 1897 р., що було введене у дію в 1938 р. Трудові, екологічні відносини, а також проблеми соціального забезпечення регулюються окремими нормативними актами. У країні діють новий Кримінальний кодекс від 1974 р. і Кримінально-процесуальний кодекс від 1975 р.

Процес створення уніфікованої правової системи Швейцарії розпочався з 1874 р., з моменту прийняття Конституції і особливо з внесенням до її тексту поправок у відповідності з якими передбачалось передачу у сферу регулювання федеральних властей основних питань цивільного і кримінального права. Після чого у 1912 р. був прийнятий єдиний Цивільний кодекс, у 1936 р. уніфікований, змінений і доповнений Зобов”язальний кодекс, а в 1942 р. вступив в дію Кримінальний кодекс.

Серед джерел швейцарського права головне місце займає законодавство, головна роль в якому належить Конституції. Наряду із законодавством джерелами права в Швейцарії можуть бути місцеві і торгові звичаї. За певних умов в якості джерел права можуть виступати і судові рішення, винесені Федеральним судом.