Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр.с.с..doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

3. Судова система сша

В США паралельно функціонує єдина система федеральних судів і самостійні судові системи кожного із 50 штатів, округа Колумбія і чотирьох федеральних територій. До компетенції федеральних судів входить розгляд кримінальних справ про злочини, передбачені федеральним законодавством, цивільних справ за позовами до федеральної влади або в зв’язку із застосуванням федеральних законів, або якщо справа стосується громадян, які проживають в різних штатах, якщо при цьому сума позову перевищує 10 тис. Доларів. Слід зазначити, що з деяких питань компетенція федеральних судів і судів штатів співпадає як з кримінальних так і з цивільних справ.

Федеральна система судів складається із Верховного суду США, апеляційних і окружних, а також спеціальних судів. Верховний суд очолює всю систему. Він складається із 9 суддів, одного з яких президент США призначає головою. Члени Верховного суду призначаються і затверджуються Сенатом, це стосується і його голови. Кворум, необхідний для прийняття рішення, складається із шести членів суду.

Основним призначенням Верховного суду СШАє розгляд скарг на рішення федеральних судів і судів штатів, якщо вони торкаються „федеральних питань”. Крім того, в якості суду першої інстанції він розглядає справи, що стосуються суперечок між двома штатами (і більше), а також за позовами, в яких однією із сторін є посол іноземної держави.

Апеляційні суди були створені в 1891р. в якості проміжної інстанції між Верховним судом США та окружними судами. В наш час діє 13 апеляційних судів: один у федеральному окрузі Колумбія, 11 – в кожному із апеляційних округів, що охоплюють територію від 3 до 10 штатів і мають свій офіційний номер. До системи апеляційних судів входить створений у 1982р. Апеляційний суд федеральної юрисдикції, який розглядає скарги по митним і патентним справам.

До складу кожного апеляційного суду входить від 4 до 23 суддів. Обов’язки голови покладаються на того з них, хто довше всіх входить до його складу, але не досяг 70-літнього віку. В роботі кожного з цих судів бере участь один із суддів Верховного суду США.

Апеляційні суди, за винятком Апеляційного суду федеральної юрисдикції розглядають скарги на вироки і рішення окружних судів, на постанови ряду адміністративних органів.

Окружні суди– основна ланка федеральної судової системи. Вся територія США поділена на округи з урахуванням кордонів між штатами. В одному штаті нараховується від одного до чотирьох округів. Відповідні окружні суди створені в чотирьох заморських територіях США. Всього в наш час нараховується 95 окружних судів. В кожному з них працює від 2 до 27 суддів. Голова призначається за тими ж правилами що і в апеляційних судах.

Окружні суди, в якості судів першої інстанції розглядають цивільні та кримінальні справи, що входять до компетенції федеральної юстиції, а також скарги на дії адміністративних відомств. З 1968 року при окружних судах створені федеральні магістрати, які готують справи до слухання і здійснюють контроль за виконанням судових рішень.

Поряд з системою загальних судів існує декілька спеціалізованих федеральних судів. Важливе місце серед них посідає Претензійний суд. Він розглядає цивільні позови приватних осіб і корпорацій до уряду Сполучених Штатів на суму, що перевищує 10 тис. доларів. До спеціалізованих судів належить і Податковий суд, який розглядає суперечки пов’язані з визначенням розміру податків та їх сплатою.

Судові системи штатів.В американських штатах діють різні системи судів. В основному їх особливості пояснюються історичними умовами формування судової системи відповідного штату. Інколи нові штати переймали судову систему сусідніх штатів. Найчастіше в штатах зустрічаються двох- і триступеневі системи загальних судів, а також різноманітні суди спеціальної юрисдикції.

Суди, які очолюють судову систему штату в основному називаються верховними судами в 39 штатах, хоча в деяких штатах вони мають назву апеляційних. До їх складу входить від п’яти до дев’яти суддів, один із яких призначається головою. В основному, верховні та відповідні їм суди штатів розглядають апеляційні скарги на рішення нижчестоящих судів. В окремих штатах діє правило, у відповідності з яким верховний суд зобов”язаний розглядати всі без винятку скарги, які надійшли до нього.

Значну роль відіграють верховні суди в тлумачені конституції та в оцінці законодавства штатів при розгляді судових справ або скарг на рішення адміністративних судів.

Основною ланкою судової системи штатів є суди загальної юрисдикції. Найчастіше вони мають назву окружних судів. Як правило, вони розглядають кримінальні справи, що стосуються всіх видів злочинів, передбачених законодавством відповідного штату, а також цивільні справи з будь-якою сумою позову, крім тих категорій справ, для розгляду яких створені спеціалізовані суди.

Призначення на суддівські посади в судах штатів відбувається на підставі різноманітних правил. Судді верховних судів і апеляційних інстанцій в більшості штатів призначаються губернаторами за згодою Сенату або іншого законодавчого органу терміном в деяких шатах від 6 до 15 років, як правило, з правом повторного призначення. В такому ж порядку займають посади судді нижчестоящих судових інстанцій, але в більшості штатів судді обираються населенням.

Розслідуванням кримінальних справ займається ФБР та значна кількість інших федеральних служб, а також незалежні одна від одної чисельні поліцейські установи, які підпорядковуються або властям відповідного штату, або місцевим властям графств, міст, або сільських мініципалітетів. Вони вправі проводити арешти, допитувати підозрюваних, розшукувати і збирати докази злочину. Арешти, обшуки та ряд інших слідчих дій проводяться поліцією за попередньою, а у виняткових випадках, послідуючою санкцією суду.