Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр.с.с..doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Назвіть правові системи яких країн входять до скандинавської групи правових систем.

  2. Охарактеризуйте фактори, що впливали на формування права в Скандинавських країнах.

  3. Дайте загальну характеристику універсальним законодавчим актам ХVІІ-ХVІІІ ст., які лягли в основу розвитку двох гілок скандинавського права (датської і швецької ).

  4. Охарактеризуйте основні джерела скандинавського права.

  5. Поясніть, що собою являють уніфіковані законодавчі акти.

Список використаної та рекомендованої літератури

  1. Саидов А.Х. Сравнительное правоведение (основные правовые системы современности).Учебник. М.: Юристъ, 2000.

  2. Скакун О.Ф. Теория государства и права: Учебник.-Харьков:Консум;Ин-т внутр.дел,2000.

  3. Исаев М.А.Основы конституционного строя Дании.М.:Муравей, 2002-344 с.

  4. Исаев М.А. Основы конституционного строя Норвегии. М.: Муравей, 2001.- 213 с.

  5. Бехруз Хашматулла Вступ до порівняльного правознавства: навчальний посібник.-Одеса: Юридична література, 2002.-328с.

  6. Осакве К. Сравнительное правоведение в схемах: Общая и Особенная части: Учебн.-практ. Пособие.-М.:Дело, 2000.-256с.

  7. Правовые системы стран мира. Энциклопедический справочник/Отв.ред.-д.ю.н., проф. А.Я.Сухарев.-М.:Издательство НОРМА (Издательская группа НОРМА-ИНФРА.М), 2000.-840с.

Глава 5 Правові системи країн Латинської Америки

  1. Загальна характеристика латиноамериканської групи правових систем.

  2. Кодифікація та джерела латиноамериканського права.

  1. Загальна характеристика латиноамериканської групи правових систем

Країни Латинської Америки (Аргентина, Бразілія, Чілі,Парагвай, Уругвай та інші) тривалий час були колоніями Іспанії, Португалії, Франції і Голандії, а тому в своєму історичному розвитку вони відчули суттєвий вплив їх правових систем. Європейська колонізація території Центральної та Південної Америки сприяла поширенню європейського континентального права. Крім того, кодифікація, яка проводилася в країнах Латинської Америки ХІХ-ХХ ст. викликала експансію французьких, іспанських, португальських та швейцарських кодексів.

Спільність історичної долі латиноамериканських держав, схожість політичного ладу та соціально-економічної структури суспільства сприяла формуванню в них схожих правових інститутів. Саме цими факторами і зумовлена схожість правових систем зазначених країн.

Більшість дослідників безумовно вважають, що латиноамериканське право належить до романо-германської правової сім”ї. Хоча дехто виділяє право країн Латинської Америки в окрему групу змішаного типу правових систем [1.с.630].

На наш погляд, доцільно, погодитись з думкою Р.Давида, що латиноамериканське право, хоча і належить за своєю структурою і загальними рисами до романо-германської правової сім”ї, заслуговує на те, щоб класифікувати його в межах цієї сім”ї як окрему групу, в силу деяких особливих рис, зокрема сприйняття ним американського конституційного права. Демократична Конституція США надала значного поштовху конституційному розвитку країн Латинської Америки.

Але, не дивлячись на деякі особливості латиноамериканське право належить до романо-германської правової сім”ї і це пояснюється тим, що воно в своїй основі є кодифікованим, причому кодекси створені за європейськими зразками. До сприйняття саме європейської моделі кодифікації латиноамериканські країни були певним чином підготовлені характером колоніального права, тобто права іспанського і португальського, перенесеного на Американський континент завойовниками і близького за своїм історичним розвитком французькому праву.

Коли у молодих незалежних латиноамериканських держав виникла потреба в єдиних національних цивільних кодексах, вони обрали саме французьке право. Право Іспанії вони відкинули як право колишньої метрополії, та й воно не було кодифіковане.

Ідеологічним стимулом сприйняття французької моделі був і той значний вплив, який мали політико-правові вчення епохи Просвітництва на революційні сили Американського континенту, які прагнули національної незалежності. В цілому цивільні кодекси латиноамериканських країн несуть на собі відбиток Кодекса Наполеона, хоча і в різній мірі [2.с.193].

Крім того, норма латиноамериканського права, як і взагалі норма європейського (континентального) права, має абстрактний характер, латиноамериканська система права аналогічна романо-германській. Основним джерелом права країн Латинської Америки є нормативно-правовий акт. Латиноамериканське право поділяється на ті ж галузі, що і романо-германське право.