Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр.с.с..doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать
  1. Сучасний стан японського права. Вплив американського права

Після Другої світової війни на японське право значно вплинули американські зразки. Про це свідчить Конституція Японії 1946 р., а також реформа кримінально-процесуального права 1948 р. Після прийняття Конституції 1946 р. було переглянуто і оновлено цивільне, сімейне, трудове і кримінальне право.

Конституція Японії 1946 р. проголосила принцип народного суверенітету, імператор позбавлявся політичної влади, він визнавався “символом держави і єдності народу”, парламент визнавався “вищим органом державної влади і єдиним законодавчим органом держави”. Конституція закріпила також основні демократичні права і свободи особи.

В японській Конституції 1946 р. у відповідності до американських зразків була посилена роль судової влади і вона містить перелік основних прав і свобод громадян, які підлягають безпосередньому судовому захисту.

Конституційно закріплені положення про непорушність основних прав людини (ст.11), повагу особи (ст.13), про рівність усіх перед законом (ст.14), свободу думки, совісті; віросповідання, зборів, об”єднань, слова, друку та інших способів виразу поглядів (ст.19-23).

Важливе значення мають закріплені в Конституції права громадян в сфері кримінального судочинства, а саме заборона застосування покарань без відповідної юридичної процедури (ст.31), право на судовий розгляд будь-якого звинувачення (ст.32), заборона незаконного арешту (ст.33), право на захист (ст.34), заборона незаконних обшуків (ст.35), заборона тортур та жорстоких покарань (ст.36) та ін [3.с.203].

На підставі Конституції 1946 р. були внесені важливі зміни до тексту Цивільного кодексу, зокрема це стосується загальної частини, а також розділів, які регулюють сімейні та спадкові правовідносини. В 1947 р. було скасовано інститут пратріархальної сім”ї, жінка і чоловік визнаються рівноправними учасниками сімейних, майнових, в тому числі і спадкових відносин. Цивільний кодекс Японії складається із загальної частини та чотирьох розділів, які стосуються майнового, зобов”язального, шлюбно-сімейного і спадкового права.

Торговий кодекс Японії також зазнав змін після Другої світової війни, так у 1948 р. був прийнятий закон про обіг цінних паперів, в 1952 р. закон про відновлення компаній, в 1955 р. про відшкодування збитків, пов”язаних з рухом автомобільного транспорту, або з використанням атомної енергії (1961 р.). В 1947 р. був прийнятий закон про заборону приватної монополії та підтримку приватної торгівлі.

В 1945 р. було видано закон, який визнавав право на створення і свободу діяльності профспілок, а у відповідності до закону 1947 р. про трудові стандарти, були всановленні обмеження тривалості робочого дня і робочого тижня, вводилися щорічні оплачувані відпустки. Законами про аграрну реформу ліквідувалось поміщицьке землеволодіння, а земля передавалась у власність селян, які її обробляли.

Значний вплив американської правової системи відчуло кримінально-процесуальне право. КПК Японії 1948 р. під впливом американських юридичних концепцій значно розширив застосування принципу змагальності, ліквідував інститут попереднього слухання справ і т.д. В цілому КПК 1948 р. значно посилив захист прав підозрюваного і обвинуваченого.

В цей же період були прийняті закони про судоустрій (1947 р.), про прокуратуру (1947 р.), про адвокатуру (1949 р.). Всі вони продовжують діяти, хоча і неодноразово змінювались та доповнювались. В свою чергу, Верховний суд у відповідності з наданням йому Конституцією значними повноваженнями видав документ під назвою “Кримінально-процесуальні правила” (1948 р.), в яких деталізувались і розвивались багато положень КПК. Відповідні правила були видані Верховним судом і для цивільного процесу і для розгляду сімейних спорів.

Разом з тим, вплив правової системи США на японське право виявився не настільки вагомим, щоб можна було говорити про повний його перехід до англо-американської правової сім”ї. Вплив американського права виявився досить обмеженим і непослідовним.

Більшість інститутів основних галузей японського права, а саме: цивільного, торгового, цивільно-процесуального та кримінального, як і раніше базується на традиціях романо-германської правової сім”ї. А тому, слід погодитись з висновками, яких дійшов японський правознавець Цунео Інако, що “панівне положення в сучасному японському праві займає романо-германська система“.

Спільність японського права з правом країн романо-германської правової сім”ї знаходить свій прояв не тільки в змісті позитивного права, але і в системі правових джерел. Правова система Японії на відміну від сім”ї загального права є системою писаного права. Основним джерелом права Японії є законодавство, до тогож законодавство кодифіковане. Саме ця обставина є основною перешкодою для подальшого зближення японського і американського права, саме вона визначає межі цього зближення.

В цілому основу системи законодавства Японії складають шість кодексів (ЦК, ТК, ЦПК, КК, КПК) доповнених значною кількістю законів та інших нормативних актів, які в сукупності утворюють систему джерел, схожу з західноєвропейською.

Прецедент не став офіційним джерелом права Японії.