Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр.с.с..doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

2.Джерела американського права

Право США, як і англійське право, - це в основному право судової практики. Дане положення стосується розуміння норми права, а також структури права. Питання про співвідношення джерел права, їх еволюцію має суттєве значення для розуміння функціонування правової системи Сполучених Штатів. Джерелами американського права є: судовий прецедент, законодавство і звичай.

Судовий прецедент.Як уже зазначалось американська правова система ґрунтується на англійській системі загального (прецедентного) права. В загальноправовій системі судові рішення не лише розв’язують конфлікти, що вже виникли (прецеденти), вони мають юридичну силу прецедентів і в майбутньому. Рішення суду набувають такого ж значення, як і чинні закони [2.с.44]. Тобто, сутність судового прецеденту полягає в тому, що суди при розгляді справи повинні керуватись раніше прийнятими судовими рішеннями з аналогічних справ.

В Сполучених Штатах принцип слідування судовому прецеденту має свої особливості.Зокрема, судова практика характеризується гнучким застосуванням цього принципу, пристосуванням його до політичних і соціально-економічних умов на кожному історичному етапі розвитку країни [1.с.268].

На відміну від Англії, Верховний Суд США і верховні суди штатів не зобов’язані слідувати власним рішенням і мають змогу, таким чином, змінювати свою практику. Крім того, штати є суверенними, і правило прецеденту стосується їх компетенції лише в межах судової системи відповідного штату.

Зміни судової практики не рідкість, якщо звернутись до діяльності Верховного суду США [3.с.285]. Вони, в основному, стосуються тлумачення Конституції США, тому що саме в конституційній сфері більше, ніж в будь-якій іншій, судді не прагнуть зв’язувати себе своїми попередніми рішеннями. В процесі інтерпритації Конституції, Верховний суд США розробив цілий ряд категорій, зокрема: ”розмежування повноважень федерації і штатів”, „поліцейська влада” та ін. Теж саме можна сказати і про Верховні суди штатів.

Однак, що стосується інших аспектів їх діяльності, то слід зауважити, що вони з великою обережністю допускають зміни судової практики, прагнучи не порушувати стабільності правовідносин. Їх позиція схожа на ту, яка існувала в англійській судовій практиці до XIXст., поки не було визнано обов’язковим правило прецедента.

Саме тому в практичному аспекті між цими країнами не помітно значної різниці по даному питанню і саме тому судові прецеденти складають основу правової системи США.

Законодавство. Законодавство є важливим джерелом і компонентом американського права.Законодавство складається із законів та нормативно-правових актів органів виконавчої влади. Закони США – це, з одного боку федеральні закони, а з іншого – закони штатів.

Серед федеральних законів особливе місце посідає Конституція США. Вона являє собою акт створення держави. Вона є виразом суспільної угоди, що об’єднує громадян і надає легітимності державній владі. Виходячи із ідей природного права і суспільної угоди вона визначає межі повноважень федеральних органів у взаємовідносинах зі штатами та окремими громадянами. Конституція це верховний закон країни, вона є вищим авторитетом.

Недивлячись на те, що Конституція США панує над корпусом загального права, вона є законом романського типу, який встановлює норми загального характеру, що передбачають порядок формування та компетенцію вищих органів державної влади. Характеризуючи роль та значення Конституції США Рене Давид писав: „вона – основний закон країни, і можна вважати, що саме загальне право черпає в ній свою силу відповідно до ідей школи природного права” [3.с.299].

Суди є провідниками Конституції. Вони наділені правом піддавати перевірці рішення будь-яких (державних) органів на предмет встановлення їх конституційності.

Однак, слід зазначити, що тлумачення законів і практики їх застосування визначається нормами загального права. Тому верховенство судового прецедента є і залишається одним із основоположних принципів американської правової системи.

Після Другої світової війни значно зросла роль і масштаби правотворчої діяльності законодавчих органів. Нормативні акти Конгресу США і законодавчих органів окремих штатів охоплюють широкий спектр суспільних відносин.

Слід також зазначити, що в США постійно зростає кількість нормативно-правових актів, які видаються органами виконавчої влади. Основою такого напрямку діяльності федерального апарату управління є повноваження, які делегуються законодавчими органами органам виконавчої влади. Адміністративні акти (накази, директиви, інструкції) видаються з метою конкретизації і деталізації законів. Ця діяльність знаходиться під контролем судів.

Звичай.Джерелом американського права є звичай, але він має другорядне значення в порівнянні з основними джерелами (прецедентом і законодавством). Американське право не являється звичаєвим правом, і ніколи таким не було, воно є правом судової практики.

Разом з тим звичай відіграв значну роль в становленні та еволюції правової системи США. І в наш час він має велике значення в сфері функціонування інститутів державної влади. Багато з них утворились і функціонують в силу традицій політичної практики, а не на базі прецедентного або статутного права. Наприклад, такі інститути, як постійні комітети палат конгресу США, політичні партії, регламентуються звичаями, а не законами або Конституцією, яка взагалі не передбачає їх існування [1.с.270].