Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАГАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ / 3.Мв зо_Загальна психологія 2012 1-4 сем.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
384.51 Кб
Скачать

9. Індивідуальні завдання Розділ і

1. Історія психології засвідчує поступальний характер становлення цієї науки, який полягає у переході від міфологічного до філософського і далі – до наукового етапу. На першому етапі психіка виступала предметом колективних уявлень людини; на другому – психологічних теорій, створених у рамках певних філософських систем; на третьому – психологічних досліджень. Такий перехід був досить тривалим, адже як самостійна наука психологія утвердилась лише наприкінці ХІХ ст.

У чому причина історичного поступу психології? Чому так пізно психологія виокремилася у самостійну науку?

2. Уявіть, що до Вас звертається допитливий учень: “На мою думку, на тлі інших наук психологія виглядає досить дивно. Зрозуміло, що вона прагне вивчати об’єктивні закони, яким підкоряються психічні явища. Інакше кажучи, вона досліджує те, що існує поза суб’єктом і незалежно від нього. Але не можна не бачити, що носієм психічних явищ усе-таки виступає окремий суб’єкт. Саме тому психічні явища є суб’єктивними, тобто такими, які протиставляються об’єктивним. Отже, виникає парадоксальна ситуація: психологія прагне підвести об’єктивну базу під те, що за своєю суттю є суб’єктивним. Що ж насправді вивчає психологія?”.

Що Ви відповісте цьому учневі?

3. Уявіть, що вам надається можливість бути прийнятим на роботу в лабораторію або дослідницьку групу будь–якого видатного психолога (З.Фрейда, В.Вундта, Дж.Уотсона, О.Р.Лурія, А.Маслоу тощо). З ким ви бажаєте працювати? Складіть своє резюме, у якому обґрунтуйте свій вибір. Якими проблемами ви бажаєте займатися? Яку освіту отримали? Якими методами наукового дослідження володієте? Які теоретичні положення поділяєте? Пам’ятайте, що в усіх пунктах ви повинні виходити з особливостей того наукового напряму, який обрали.

4. Письменник О.Бєляєв створив у своїй уяві голову професора Доуеля, наділену здатністю відчувати, мислити, пригадувати, тобто здатністю продукувати психіку. Цей фантастичний образ має під собою реальні підстави, оскільки голову (точніше, мозок) вважають органом психіки, а психіку відповідно функцією мозку.

Чи могла насправді так функціонувати голова професора Доуеля? Чи буде така голова мислити?

5. Матеріалістична психологія спочатку пов’язувала виникнення психіки з появою людини в процесі еволюції. Пізніше поширилися теорії, за якими психіка є властивістю живої матерії. Нарешті, психіку стали вважати властивістю організмів, що мають нервову систему.

Чи пояснює остання теорія проблему виникнення психіки? Чи є нервова система ознакою виникнення психіки?

6. Якщо порівнювати між собою максимальні об’єми черепа людиноподібних мавп і черепа первісної людини, то виявляється, що мозок останньої переважає мозок найрозвиненіших видів мавп більш ніж удвічі (600 і 1400 см³). Ще очевидніші відмінності у масі мозку – майже вчетверо (350 і 1400 г). До того ж мозок людини має значно складнішу будову.

Які висновки випливають з цих порівнянь? Чи можна величину і будову мозку вважати ознакою людини?

7. Напишіть невеликий твір на тему “Як я провів вчорашній день”. Наприклад: “Я прокинувся о 8 годині....Умився...Приготував сніданок...Пішов до крамниці... Зустрів товариша…” тощо.

А тепер в кожній з описаних вами дій виділіть неусвідомлені механізми – первинні автоматизми, навички, установки, супроводи. За якими ознаками ви це зробили? Які відношення існують між цими несвідомими явищами та свідомістю?

 

8. Згадайте, чи були у вашому житті моменти надсвідомих осяянь у випадках вирішення якоїсь проблеми, у процесі творчості, переживання великого горя або великих життєвих подій, кризи почуттів, особистісної кризи.

Спитайте про аналогічні випадки в 2–3 своїх знайомих. Опишіть всі випадки.

На підставі самоспостереження та бесід виділіть основні характерні риси надсвідомих психічних процесів.