Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАГАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ / 3.Мв зо_Загальна психологія 2012 1-4 сем.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
384.51 Кб
Скачать

Зустрічаєтесь з друзями

Дивитесь телевізор

Які потреби спонукають вас до кожної з цих дій? Які мотиви кожної з цих дій? Які емоції та установки з ними пов’язані? Яке з моністичних уявлень про сутність мотиву найбільш підходить для характеристики мотивів у кожному випадку?

10. Згадайте випадок, коли хтось ззовні задавав вам певну мету у вигляді прохання або наказу. Покажіть на цьому конкретному прикладі, як формувалася ваша мотивація, які потреби були актуалізовані, які чинники враховувалися при прийнятті рішення, як змінювалася ваша мотивація залежно від стадії формування.

11. Опишіть власні мотиваційну сферу та мотиваційні властивості.

12. Чи зустрічалися ви в житті зі станом когнітивного дисонансу? Які саме когніції зіткнулися? Як ви переживали цей стан? Як з нього вийшли?

13. Наведіть приклади дії “ефекту Зейгарник” з власного досвіду. Які положення теорії К.Левіна підтверджує цей ефект?

14. Наведіть власні приклади кожного виду мотиваційного конфлікту (за К.Левіном). Як змінюються сили позитивної та негативної валентності в залежності від відстані між суб’єктом і якоюсь з альтернатив?

15. Запропонуйте власну класифікацію мотивів. Що стане її основою? На якому принципі вона буде побудована? Скільки та яких мотивів до неї ввійде? Спробуйте за її допомогою описати мотиваційну основу власної поведінки

16. Наведіть приклади (з власного досвіду, з художньої літератури) дії мотивації влади. Які джерела влади використовувалися? Яка послідовність кроків застосування влади була використана? Які мотиви об’єкта впливу застосовував його суб’єкт?

17. Уявіть, що ви – менеджер з персоналу якоїсь організації. Що ви порадите керівникові задля підвищення мотивації працівників?

18. Спробуйте визначити, які мотиви спонукають вас та ваших товаришів до навчальної діяльності? Як ви це знаєте? Які з названих вами мотивів найбільш сильні? Чому? Хто відповідає за мотивацію вашого навчання в більшій мірі – ви або викладачі?

19. Протягом тижня ведіть “Щоденник емоцій”. Кожного дня записуйте у ньому найбільш яскраві емоції (власні та інших людей), з якими ви зустрілися. Що викликало той чи інший емоційний стан? У кінці тижня проаналізуйте, з якими умовами виникнення частіше пов’язані ваші емоції. Які емоції ви відчуваєте частіше?

20. Напишіть власний автопортрет з погляду вашої емоційної сфери. Який настрій у вас переважає? Чи маєте ви якісь пристрасті? Як ви оцінюєте свою стресостійкість? Який тип емоційної спрямованості переважає? Охарактеризуйте власну емоційність тощо.

Розділ ііі

1. Прокоментуйте мовою сучасної психології такі афоризми:

На вкус и цвет товарищей нет, один другому не указчик: один любит арбуз, другой – свиной хрящик.

В стране слепых и одноглазый – король.

Каждый повар хвалит свой соус.

Своя ноша не тянет.

Ложку мимо рта не пронесешь

2. Спробуйте відповісти на такі запитання?

  1. Чи пахне троянда, якщо її ніхто не нюха? Чи відображається щось у дзеркалі, якщо в нього нікто не дивиться?

  2. Речі та їх властивості існують об’єктивно, а їх відчуття і сприймання?

  3. Чи правильно, що для стоматолога ваш зубний біль – об’єктивна реальність?

  4. Чи правильно, що люди, які носят окуляри, в окулярах краще чують?

  5. Чому хворий зуб при обмацуванні здається більшим, ніж при розгдяданні?

3. Спробуйте довести, що...

...ілюзії сприймання не свідчать про непізнаваність світу

...сприймання людини не є дзеркальною копією то, що існує поза неї

...сприймання людини суб’єктивне

...тільки сприймання недостатньо для адекватного відображення дійсності

4. Підберіть 4-5 зразка (вдалих або невдалих, з вашого погляду) рекламних об’яв з газет або журналів. Які закономірності перцептивної організації матеріалу в них використані? Чи вдало вони використані? Які закономірності сприймання не врахували автори об’яв?

Спробуйте самостійно створити рекламну продукцію, використовуючи основні закономірності фігури й тла (2-3 зразка).

5. Про яку властивість уваги йдеться в наведеному уривку?

Якось виникла суперечка про те, кого можна назвати найуважнішим. Один сказав: “Іван Іванович дуже уважний. Коли він читає книжку або слухає співбесідника, то ніщо не може відвернути його увагу: ні поява стороннього в кімнаті, ні розмова сусідів, ні радіо і т.д. Вся його увага зайнята тим, що він зараз робить”.

Опишіть за цим зразком, як будуть виглядати зовнішні прояви інших властивостей уваги.

6. Пригадайте своє дитинство. Які ваші перші дитячі спогади? До якого віку вони належать?

А тепер пригадайте все, що з вами трапилося протягом останнього місяцю.

Яких подій (позитивних або негативних) ви пригадали більше в першому та другому випадках? Як це можна пояснити? Що запам’ятовується краще: приємне чи неприємне?

7. Складіть пам’ятку студентові (школяру) “Як краще запам’ятовувати”, використовуючи власний досвід і знання закономірностей пам’яті.

8. Як ви вважаєте, в чому особливості та яке значення такого літературного жанру як фентезі? Які функції (специфічні відносно інших жанрів) виконують твори фентезі? Чому сьогодні користуються значним попитом? Проаналізуйте психологічні особливості таких творів, спираючись наприклад на “класику жанру” – “Володаря кілець” Дж.Р.Р.Толкієна.

9. Підберіть декілька уривків з художніх творів, віршів, життєвих висловів або приказок, в яких йдеться про мрію. Узагальніть їх зміст у відповіді на запитання: навіщо людині мрія?

10. Уявіть себе через 20 років. Ким би ви стали, яке положення займаєте, якою професією володієте, де живете тощо. Що з цього можна віднести до “можливо можливого” або “неможливо неможливого”? Як перетворити “можливе” в дійсність? Чому неможливо “неможливе”? На підставі цього аналізу спробуйте відповісти на запитання: чим відрізняються мрія та мета? Чи можливе цілепокладання без участі уяви?

Розділ ІV

1. Застосуйте завдання та процедури дослідження мислення представників телеологічного підходу та проведіть досліди із 3-4 своїми знайомими. Зафіксуйте результати. Чи повторюють ваші дані результати вюрцбуржців? Чи вдалося вам “спіймати” безобразну думку?

2. Проведіть дослідження продуктивного мислення за допомогою однієї із “дункеровських” задач. Спробуйте повністю відтворити ситуацію досліду, інструкцію досліджуваному, оформлення протоколу. На підставі протоколу побудуйте “дерево рішень” і зробіть висновки про психологічні механізми продуктивного мислення.

3. Існує багато метафоричних визначень і моделей інтелекту. Запропонуйте власні.

4. Як ви розумієте слова Ф.Гойя: “Сон розуму народжує чудовиськ”? Чи згодні ви з тим, що ставлення суспільства до інтелектуально обдарованих людей є показник його морального і культурного здоров’я? Обґрунтуйте свою відповідь.

5. Наведіть власні визначення понять «мудрість» та «мудра людина». Згадайте конкретну людину, яку ви могли би назвати «мудрою». Опишіть особливості її інтелекту та поведінки.

6. Життя кого з видатних психологів спростовує думку проте, що з віком відбувається інволюція інтелекту? Що здатне загальмувати цей процес?

7. Чому значення слова можна розглядати як одиницю мовленнєвого мислення? Які аргументи наводить Л.С.Виготський (“Мышление и речь») на користь цього положення?

8. Як, на думку Л.С.Виготського (“Мышление и речь»), співвідносяться розвиток мислення та мовлення у філогенезі та онтогенезі? Чи згодні ви з його положеннями та аргументами?

Навчальне видання