Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ 4, 5.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
267.26 Кб
Скачать

4.8. Чинник часу

Якщо у даної людини є певна сукупність якостей, що відповідають вимогам діяльності, якою людина оволоділа за певний час, то можна говорити про наявність у людини здібностей. Якщо інша людина за інших рівних умов не справляється з вимогами, які пред'являє до нього діяльність, то можна говорити про відсутність у нього здатностей до даної діяльності.

Здатності можна розвинути, але напруга педагога буде великою, а результати - скромними при великих витратах часу.

4.9. Якісна і кількісна характеристики здібностей

Педагогу потрібні як якісна характеристика здібностей (до чого виявляє здібності студент), так і кількісна їх характеристика (наскільки швидко дана особа опановує уміннями, навиками, знаннями).

Якісна характеристика здібностей дозволяє відповісти на питання, в якій сфері діяльності людині легше за себе знайти, добитися успіхів, досягнень.

Якісні здібності можуть виступати як набір змінних величин, що дозволяють йти до мети різними шляхами. Йдучи до мети, людина може компенсувати одні здібності іншими. Знаючи якісний набір здібностей для тієї або іншій діяльності, можна з'ясувати, якою мірою той або інша людина ними володіє.

Кількісна характеристика. Існують спеціальні тести розумової обдарованості, які є рядом питань і завдань. Успішність їх рішення (з урахуванням витраченого часу) обчислюється в сумі балів і окулярів, що дає можливість визначити коефіцієнт "розумової обдарованості" (IQ) - "ай кю". У США класи А, В, З (ей, by, сі) формуються по розумовій обдарованості.

Цей тест насправді виявляє наявність у випробовуваного умінь, навиків, рівень підготовки.

Вітчизняні психологи оспорюють валідність цього тесту, але раціональне зерно в кількісних вимірах є. Завдання виявлення рівня здібностей залишається актуальним. Час зрадив відношення до кількісних вимірювань здібностей в Росії.

Відомий психолог Л.С. Виготській розробив метод визначення зони найближчого розвитку. Це шлях виявлення здібностей у дитини. Він пропонує проводити дослідження здібностей дитини двічі. Перший раз вирішує поставлену задачу сама дитина, другий раз - за допомогою дорослого. Розбіжність між двома результатами стає важливою складовою частиною загальної оцінки здібностей дитини. Якщо дитина не може вирішити завдання ні сам, ні з дорослим, є підстава говорити про недостатній рівень його здібностей.

Здібності не існують самі після себе. Їх формування відбувається в процесі навчання і виховання. Найвірніший шлях - виявлення динаміки успіхів учнів в процесі навчання.

Психологічні тести, складені відповідно до строгих наукових правил, є радикальним інструментом для того, щоб прослідкувати динаміку придбання знань і умінь, зміряти і виразити їх кількісний рівень.

Система багаторівневої освіти не даватиме збоївши, якщо при відборі контингенту на кожен рівень враховуватимуться результати педагогічного вимірювання здібностей. Базові знання по психодіагностиці представлені в додатку.

4.10. Тестування

Існує два види тестування:

• наукове;

• буденне, практичне (вживане в учбовому процесі). У учбовому процесі тести застосовуються в основному для перевірки якості знань. До 60-х рр. сенс тестів убачався в диференціації студентів по знаннях. Після 60-х рр. тести стали орієнтуватися на критерійну диференціацію (критерійно-орієнтовані тести). Тести можуть бути гомогенними (по одному предмету) і гетерогенними (перевіряється сума знань). Тестування припускає системність.

В рамках одного вузу воно повинне проводитися від моменту надходження студентів до моменту закінчення ними вузу. Це системна робота з своїм фінансуванням і своїм штатом. Фахівці з тестування мало. Вся наукова і методична література в основному англійською мовою. На Заході чим вище рівень розвитку тестового контролю, тим вище рейтинг вузу. Нідерланди є центром тестування. Потім йдуть Японія, Австралія, США.

Тест - це сукупність завдань, випробуваних на основі наукових критеріїв для педагогічного вимірювання в тих або інших цілях.

Цілі тестового контролю можуть бути наступними:

• узагальнюючі - підвищення якості навчання;

локальні (конкретні) цілі:

1. Об'єктивна оцінка об'єму знань студентів.

2. Профорієнтація і профвідбір. Тести встановлюють адекватність вибору професії абітурієнтами.

3. Підсумкова атестація і акредитація вузів. В даний час в Росії створені з цією метою групи розробників - 5-6 вузів, що працюють по різних спеціальностях.

4. Виявлення структури знань у студентів (схема 5.3). Особлива увага приділяється структурі, а не об'єму знань в Японії.

5. Система повного засвоєння знань. Ця система особливо популярна в західних країнах. Виявляються нулі в тестах і відповідно заповнюються пропуски в знаннях.

6. Оцінка ефективності роботи кафедри, викладання читаних на ній предметів.

Для наукового створення тестів необхідні:

1. Методологія (теорія методів створення тестів). Традиційно в тестуванні склалися дві методології:

• методологія створення тестів до 1920-1960-х років.;

• сучасна методологія, звана латентно (скритний) - структурний аналіз.

2. Теорія педагогічних вимірювань.

Для виділення предмету вимірювання спочатку необхідно концептуально вирішити - "що таке знання". Тому дуже складно виділити предмет вимірювань.

3. Педагогічна теорія тесту (якийсь понятійний апарат, форми завдання, методи відбору змісту і т.д.).

Все вищевикладене дозволяє уточнити формулювання поняття "тест". Тест - система завдань зростаючої трудності специфічної форми, що дозволяє об'єктивно оцінювати рівень і структуру знань студентів.

Одиницями тестування служать тестові завдання - це одна одиниця контрольного матеріалу, сформульована у вигляді твердження, пропозиції з невідомим, що задовольняє ряду вимог. Тестове завдання - завдання в тестовій формі, що пройшло електронну перевірку і певним чином оцінене.