Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ 4, 5.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
267.26 Кб
Скачать

Яким же вимогам повинна задовольняти лекція?

Вимоги до лекції:

  • етична сторона лекції і викладання;

  • науковість і інформативність (сучасний науковий рівень);

  • довідність і аргументованість;

  • наявність достатньої кількості яскравих, переконливих прикладів, фактів, обґрунтувань, документів і наукових доказів;

  • емоційність форми викладу;

  • активізація мислення слухачів;

  • постановка питань для роздуму;

  • чітка структура і логіка розкриття послідовно висловлюваних питань;

  • методична обробка - виведення головних думок і положень, підкреслення висновків, повторення їх в різних формулюваннях;

  • виклад доступною і ясною мовою, роз'яснення термінів, що знов вводяться, і назв;

  • використання по можливості аудіовізуальних дидактичних матеріалів.

Перераховані вимоги лежать в основі критеріїв оцінки якості лекції.

1.2. Структура лекції

По своїй структурі лекції можуть відрізнятися одна від одної. Все залежить від змісту і характеру висловлюваного матеріалу, але існує загальний структурний каркас, застосовний до будь-якої лекції. Перш за все це повідомлення плану лекції і строге йому проходження. У план включаються найменування основних вузлових питань лекції, які можуть послужити для складання екзаменаційних квитків.

Корисно нагадати зміст попередньої лекції, пов'язати його з новим матеріалом, визначити місце і призначення в дисципліні, в системі інших наук. При розкритті теми можна застосовувати індуктивний метод: приклади, факти, що підводять до наукових висновків; можна також використовувати метод дедукції: роз'яснення загальних положень з подальшим показом можливості їх додатку на конкретних прикладах. По кожному з аналізованих положень слід робити висновок, виділяючи його повторенням і інтонацією. В кінці лекції корисно підвести підсумок почутому. Традиційна вузівська лекція звичайно називається інформаційною, маючи декілька різновидів.

Ввідна лекція. Вона знайомить студентів з метою і призначенням курсу, його роллю і місцем в системі учбових дисциплін. Далі дається короткий огляд курсу (віхи розвитку даної науки, імена відомих учених). У такій лекції ставляться наукові проблеми, висуваються гіпотези, намічаються перспективи розвитку науки і її внеску в практику. У ввідній лекції важливо пов'язати теоретичний матеріал з практикою майбутньої роботи фахівців. Далі доцільно розповісти про загальну методику роботи над курсом, дати характеристику підручника і навчальних посібників, ознайомити слухачів з обов'язковим списком літератури, розповісти про екзаменаційні вимоги. Подібне введення допомагає студентам одержати загальне уявлення про предмет, орієнтує їх на систематичну роботу над конспектами і літературою, знайомить з методикою роботи над курсом.

Обзорно-повторювальні лекції , що читаються в кінці розділу або курсу, повинні відображати всі теоретичні положення, складові науково-понятійну основу даного розділу або курсу, виключаючи деталізацію і другорядний матеріал. Це квінтесенція курсу.

Оглядова лекція. Це не короткий конспект, а систематизація знань на більш високому рівні. Психологія навчання показує, що матеріал, викладений системно, краще запам'ятовується, допускає більше число асоціативних зв'язків. У оглядовій лекції слід розглянути також особливо важке питання екзаменаційних квитків.

Висловлюючи лекційний матеріал, викладач повинен орієнтуватися на те, що студенти пишуть конспект.

Конспект допомагає уважно слухати, краще запам'ятовувати в процесі запису, забезпечує наявність опорних матеріалів при підготовці до семінару, іспиту.

Завдання лектора - дати студентам можливість осмисленого конспектування.

Слухати, осмислювати, переробляти, стисло записувати. Для цього викладач повинен допомагати студентам і стежити, чи всі розуміють, встигають. Це видно по реакції аудиторії. Які засоби, що допомагають конспектуванню? Цей акцентований виклад матеріалу лекції, тобто виділення темпом, голосом, інтонацією, повторенням найбільш важливої, істотної інформації, використання пауз, запису на дошці, демонстрації ілюстративного матеріалу, строге дотримання регламенту занять.

Корисно навчити студентів методиці конспектування, правильному графічному розташуванню і оформленню запису: виділенню абзаців, підкресленню головних думок, ключових слів, висновку висновків в рамки, знаку NB - "Nota bene", використанню різноколірних ручок або фломастерів.

Мистецтво лектора допомагає хорошій організації роботи студентів на лекції. Зміст, чіткість структури лекції, застосування прийомів підтримки уваги - все це активізує мислення і працездатність, сприяє встановленню педагогічного контакту, викликає у студентів емоційний відгук, виховує навики працьовитості, формує інтерес до предмету.