Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ 4, 5.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
267.26 Кб
Скачать

3.5. Організаційні форми срс

В даний час у вузах існують дві загальноприйняті форми самостійної роботи. Традиційна, тобто власне СРС, виконувана самостійно в довільному режимі часу в зручний для студента час, часто поза аудиторією, а коли того вимагає специфіка дисципліни, - в лабораторії або майстерні. Інший вид самостійної роботи - аудиторна самостійна робота під контролем викладача, у якого в ході виконання завдання можна одержати консультацію, так звана KSR. В даний час намітилася тенденція до розробки третього, проміжного варіанту SRS, що передбачає велику самостійність студентів, велику індивідуалізацію завдань, наявність консультаційних пунктів і ряд психолого-педагогічних новацій, що стосуються як змістовної частини завдань, так і характеру консультацій і контролю.

В рамках даного питання представляється доцільним освітити деякі аспекти організації самостійної роботи студентів під контролем викладача, оскільки власне самостійна робота студентів в достатній мірі традиційна і поступається місцем новим формам, зокрема КРС, а третій варіант - СРС знаходиться у стадії розробки і експерименту.

3.6. Колоквіум

Слово "колоквіум" походить від латинського "collocvium" - розмова, бесіда. Це одна з форм учбових занять, бесіди викладача з учнями для з'ясування знань. Колоквіум виконує контрольно-повчальну функцію. Він особливо доречний, коли предмет читається 2-3 семестри, а підсумковий контроль один. Його можна призначати замість семінару на підсумковому практичному занятті. Колоквіум дає можливість діагностики засвоєння знань, виконує організуючу функцію, активізує студентів і може бути рекомендований у викладацькій практиці як одна з найбільш дієвих форм зворотного зв'язку.

4. Основи педагогічного контролю у вищій школі

Відомо, що контроль стимулює навчання і впливає на поведінку студентів. Як показала практика, спроби виключити контроль частково або повністю з учбового процесу призводять до зниження якості навчання. Впроваджувані в даний час інтенсивні методи навчання ведуть неминуче до нових пошуків у області підвищення якості і ефективності педагогічного контролю і появі його нових форм, наприклад, таких як рейтинг. Оскільки рейтингова форма контролю проводиться в рамках модульного навчання, зведення про неї можна знайти у відповідному розділі.

4.1. Функції педагогічного контролю

У області контролю можна виділити три основні взаємопов’язані функції: діагностичну, повчальну і виховну.

Діагностична функція: контроль - це процес виявлення рівня знань, умінь, навиків, оцінка реальної поведінки студентів.

Повчальна функція контролю виявляється в активізації роботи по засвоєнню учбового матеріалу.

Виховна функція: наявність системи контролю дисциплінує, організовує і направляє діяльність студентів, допомагає виявити пропуски в знаннях, особливості особи, усунути ці пропуски, формує творче відношення до предмету і прагнення розвинути свої здібності.

В учбово-виховному процесі всі три функції тісно взаємозв'язані і переплетені, але є і форми контролю, коли одна, провідна функція превалює над іншими. Так, на семінарі в основному виявляється повчальна функція: висловлюються різні думки, задаються навідні питання, обговорюються помилки, але разом з тим семінар виконує діагностичну і виховуючу функції.

Заліки, іспити, колоквіуми, тестування виконують переважно діагностичну функцію контролю.

При застосуванні програмованого контролю виявляється його повчальна і контролююча функції.